Ghiocei Martie-Aprilie 2009 *113*
Raspunsuri - Pagina 11
Ayla21 spune:
Alergenii alimentari
Se apreciaza ca incidenta alergiilor alimentare la copilul mic este in proportie de 0.5-6%.
Principalele alimente alergizante sunt: laptele de vaca, ouale de pasare, pestele, apoi carnea, nucile, fragii-capsunile, soia, arahidele, midii, scoici, crustacei, legume, fructe si sucuri de fructe.
Destul de frecvent alergenii alimentari dau reactii incrucisate:
- cu alte alimente din aceeasi familie (ex.: graul cu secara sau nucile si alunele cu alte categorii de alergeni alimentari);
- cu alte categorii de alergeni alimentari: frecventa asociere a alergiei la unele fructe (mar, alune) si unele legume (telina si morcov);
- cu alti alergeni (polenuri); de exemplu, polenul de mesteacan reactioneaza cu alunele sau murele si cu telina cruda. Astfel, ingestia de alune la un pacient cu rinita alergica la polen de mesteacan poate declansa un puseu de prurit faringian, insotit de salve de stranuturi si rinoree.
Pe primul loc la noi in tara se afla sensibilizarea la laptele de vaca, urmata de sensibilizarea la alergenii din ou.
Laptele de vaca contine 3 alergeni, alergenul major fiind beta-lactoglobulina, celelalte doua fiind alfa-lactalbumina si cazeina. Alergenul major produce sindroame clinice la copilul mic, dar nu si la adult.
Alergenii majori din ou sunt ovalbuminele si ovomucoidul care sunt continuti in albusul de ou si care sunt sensibilizanti atat pentru copil, cat si pentru adult.
Pestele contine fractiuni alergizante extrem de numeroase, majoritatea fiind termolabile. Alergenul M provenit de la cod a fost primul alergen izolat ca fractiune pura. Pacientii cu alergie la peste prezinta adesea simptome dramatice, cum ar fi crize severe de astm sau reactii anafilactice. Reactiile sistemice sunt induse adesea nu numai de ingestia de peste ci si de inhalarea aburilor care rezulta din prelucrarea termica a acestuia.
Carnea, in special cea de porc, contine proteine alergenice, inclusiv gelatina, care dau frecvent reactii alergice.
Glutenul, proteina elastica din grau, secara si orz, intalnit in industria biscuitilor, prajiturilor si pastelor, este implicat in principal in patogenia bolii celiace (afectiune ereditara a sistemului imun, in care ingestia de gluten provoaca afectarea mucoasei intestinului subtire, avand drept consecinta malabsorbtia substantelor nutritive). Boala celiaca (denumita si intoleranta la gluten), cauzata de anticorpi IgA si IgG fata de gluten (gliadina) trebuie diferentiata de alergia la proteinele din cereale (printre care se numara si glutenul), care este mediata prin anticorpi IgE si care se caracterizeaza clinic prin manifestari de tip imediat (cutanate, digestive sau respiratorii).
Legumele si fructele prezinta importanta in alergiile alimentare la copii mari si adulti. Sunt implicate in special in sindromul alergiei orale – o reactie imunologica la anumite proteine din fructe, legume si nuci care se dezvolta la unele persoane cu alergie la polenuri. Simptomele pot ramane cantonate la nivelul cavitatii bucale (prurit, intepaturi, senzatie de contractie a mucoasei jugale, gingivale, palatine si labiale + micropapule si vezicule) sau se pot extinde atat la tegumentele periorale si ale fetei, cat si la nivelul altor organe de soc: tract respirator superior sau inferior, conjunctiva, tract digestiv. In cazuri rare se poate instala chiar soc anafilactic. Este important de mentionat ca reactiile alergice apar in majoritatea cazurilor la ingestia de legume si fructe crude; prelucrarea termica sau conservarea acestora elimina de obicei manifestarile. Antigenele alimentare implicate poseda epitopi prezenti in profiline, comuni cu cei ai unor specii de polen (arbori, graminee, herbacee), astfel ca manifestarile clinice, desi pot aparea ori de cate ori sunt consumate alimentele respective, sunt mult agravate in cursul sezonului polinic.
Dintre reprezentantii fructelor distingem:
- fructele familiei Rosaceae: mere, caise, piersici, pere, capsuni. Alergia la mere este de obicei asociata cu cea la polenul de mesteacan datorita similitudinii alergenilor; clinic predomina manifestarile oro-faringiene. Mai pot aparea rinita, astma, edem laringian si tulburari gastrointestinale. Piersicile pot induce atat manifestari orale cat si reactii sistemice: urticarie, astm si chiar soc anafilactic. Capsunile constituie o cauza obisnuita de alergie la copii. Printre manifestarile clinice se numara: tulburari gastrointestinale, dermatita atopica, astm, rinita si sindromul alergiei orale.
- fructele din familia Betulaceae includ in special alunele de padure care au in componenta lor profiline ce reactioneaza incrucisat cu polenul de mesteacan. Produc de regula sindrom alergic oral, dar sunt posibile si reactii anafilactice severe.
- fructele din familia Cucurbitaceae: pepene galben, pepene verde, dovleac. Pepenele galben induce simptome la persoanele sensibilizate, in special la cei cu alergie la latex (sindromul latex-fructe). Sindromul alergiei orale reprezinta cea mai obisnuita manifestare, dar pot aparea si urticarie, tulburari gastrointestinale, dermatita, angioedem si anafilaxie.
- kiwi (familia Actinidiaceae) este implicat in special in producerea sindromului alergiei orale; se asociaza adesea cu sensibilizarea fata de mere si alune. Aproximativ 17% dintre pacientii cu alergie la latex prezinta sensibilizare fata de kiwi.
- portocalele (familia Rutaceae) consumate ca atare sau sub forma de sucuri proaspete induc frecvent manifestari clinice la persoanele sensibilizate: tulburari gastrointestinale, angioedem, urticarie, rinita, brohospasm, sindromul alergiei orale, anafilaxie.
- bananele (familia Musaceae) contin alergeni termostabili ce determina manifestari alergice ca sindromul alergiei orale si rino-conjunctivita, prin sensibilizare incrucisata cu polenul de ambrozie. In plus exista alergie incrucisata intre banane si latex, deci personalul sanitar poate prezenta manifestari anafilactice severe sau simple urticarii de contact, induse de manipularea manusilor chirurgicale dar pregatite de sensibilizarea realizata pe cale orala prin consumul de banane.
- ananasul (familia Bromeliaceae) poate determina la persoanele sensibilizate astm, rinita, tulburari gastrointestinale, uneori angioedem sau chiar soc anafilactic. Studiile au confirmat implicarea sa in sindromul latex-fructe.
Dintre legumele implicate in reactii alergice mentionam:
- legumele familiei Apiaceae: telina si morcovul. Telina poate determina atat manifestari oro-faringiene cat si reactii generalizate: urticarie, astm bronsic sau soc anafilactic. Panalergenul profilina este responsabil de alergia incrucisata cu polenul de mesteacan si pelin. Morcovul prezinta acelasi spectru de reactii ca si telina dar cu o amplitudine mult mai redusa.
- legumele familiei Solanaceae: cartofii si rosiile. Cartoful contine alergene volatile capabile sa induca manifestari extradigestive de rino-conjunctivita si astm. Este implicat de asemenea in sindromul alergiei orale, prezentand reactie incrucisata cu polenul de mesteacan. Manifestarile alergice determinate de rosii includ: urticarie-angioedem, dermatita, sindromul alergiei orale, astm, rinita si tulburari gastrointestinale. Prezinta alergie incrucisata cu diverse tipuri de polenuri.
- ceapa (familia Alliaceae) induce manifestari de alergie alimentara, astm si rino-conjunctivita la persoanele sensibilizate. De asemenea, au fost descrise cazuri de anafilaxie indusa de efort dupa ingestia de ceapa.
O atentie speciala trebuie acordata arahidelor (familia Fabaceae – arahidele apartin legumelor, spre deosebire de nuci si alune de padure ) care se numara printre alimentele cele mai alergizante. Arahidele intra in compozitia unor prajituri, ciocolate, inghetate si bauturi, fiind consumate insa, cel mai frecvent, sub forma lor integrala. Cei doi alergeni majori sunt termostabili si rezistenti la actiunea enzimelor digestive. Declanseaza reactii alergice digestive si extradigestive (astm, rinita, urticarie si eczeme), precum si soc anafilactic. Instalarea manifestarilor clinice se produce rapid (in cateva minute), iar alergenii pot actiona si pe cale inhalatorie (miezul arahidelor). Prezinta reactii alergice incrucisate cu polenul unor graminee (floarea-soarelui).
Alergia la cacao a fost descrisa in special la personalul care lucreaza in cofetarii; clinic se poate manifesta ca rinita alergica sau astm bronsic.
Piperul negru constituie unul din condimentele cu cea mai larga utilizare. La persoanele sensibilizate poate induce manifestari clinice de severitate variabila, de la prurit pana la anafilaxie. Poate prezenta reactie incrucisata cu unele legume si polenuri, fiind implicat in aparitia sindromului pelin-telina-condimente.
Monica, mommy blessed with my children Claudiu-Adrian(20.01.2005), Luana-Emilia(28.01.2009),
and my angels Alma-Lorena(28-30.01.2009), Maria-Alexandra(29.10.2009-13weeks)
My baby, my joy, my heart, my gift from God
You are the poem I dreamed of writing, the masterpiece I longed to paint.
You are the shining star I reached for
In my ever hopeful quest for life fulfilled. You are www.tickerclub.com/cache/7b89a83905.png" target="_blank">my child. Now with all things I am blessed.
chatonel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ayla21 Bine zici, in mare. Daca dau toata lista umplu 2 pagini. Alergia la laptele de vaca se face la cazeina. In laptele de mama cazeina este in procent de 20% din numarul total de proteine, pe cand in laptele de vaca de 80%. alergia vine din neputinta organismului sa metabolizeze cantitatea prea mare. Formulele de lapte praf se bazeaza pe laptele de vaca caruia i se aplica unele modificari cantitative si calitative ale compozitiei pentru a fi adecvat nevoilor nutritionale si posibilitatilor de digestie si absorbtie ale sugarului, luandu-se ca referinta compozitia laptelui de mama in dinamica perioadei de lactatie. Modificarile compozitiei laptelui de vaca vizeaza reducerea continutului de proteine, al sarurilor minerale si presiunii ostmotice, modificarea raportului dintre cazeina si lactoser, inlocuirea partiala a lipidelor saturate din lapte cu uleiuri vegetale pentru aportul de acizi grasi polinesaturati, adaosul de lactoza, oligozaharide, vitamine, Fe, taurina si nucleotide(2,11,14). Proteinele sunt reduse la 20-17 g/l, iar raportul dintre cazeina si lactoser este adus la 40:60. Alergia indusa de laptele de vaca va conduce in general la manifestari preponderent digestive (colici abdominale, diaree, constipatie, proctocolita, reflux gastroesofagian). Monica, mommy blessed with my children Claudiu-Adrian(20.01.2005), Luana-Emilia(28.01.2009), and my angels Alma-Lorena(28-30.01.2009), Maria-Alexandra(29.10.2009-13weeks) My baby, my joy, my heart, my gift from God You are the poem I dreamed of writing, the masterpiece I longed to paint. You are the shining star I reached for In my ever hopeful quest for life fulfilled. You are www.tickerclub.com/cache/7b89a83905.png" target="_blank">my child. Now with all things I am blessed. |
Ayla, pt ca te vad bine documentata la laptic, poate ma ajuti si pe mine sa aleg cea mai buna solutie pt Pogonici.
Eu o alaptez inca de 3 ori pe zi si o data noaptea. Am zis ca de la sf anului o s-o intarc, dar nu stiu cu ce sa inlocuiesc lapticul meu. Nu as vrea sa ii dau formula, stii ca io-s maniaca cu BIO si formula nu e bio. La magazinul BIO au un lapte de copii, dar nu e cel mai bun, cica e cam prost tolerat.
Ar mai fi o optiune laptele de capra, sint pareri pro si pareri contra.
Ar mai fi o optiune sa nu o intarc daca nu gasesc solutia potrivita.
Tu regreti ca ai intarcat-o pe Luana?
Si totusi, as vrea sa scap de masa de noapte si cred ca atita timp cit alaptez dragoana n-o sa ma lase sa dorm... plus ca vreau si eu sa imi regasesc independenta vis-a-vis de ea, ca prea sintem "lipite"...
Famille Dragoon cu Izia, 23 mars 2009
Toulouse, la ville rose
Gaza22 spune:
Woaw ce s-a aprins subiectul. Ayla m-ai inteles gresit eu nu ma referam la alimentele care nu se dau pana intr-un an la nici un copil fie el cu teren alergenic sau nu. Eu ma refeream la alimentele permise, fara sare sau zahar(pt ca dupa cum am spus nici eu nu sunt deacord cu ele) si care se introduc in alimentatia bebelului dupa cum doreste fiecare mamaica. Ex coaja de paine pt rontait, unele au dat mai tarziu, altele mai devreme, altele deloc. Eu eram de parere ca bebele poate sa guste cum zicea Pisik si putina, putina branzica, altfel decat cea de vaci, sau cum am incercat eu si i-am dat o lingurita din supa noastra fara sare. Atat. Iar "daca nu sunt probleme" adica daca nu apar bubite, probleme la stomacel etc. Si aici tot la alimentele permise pana intr-un an ma referam dar unii copii sunt mai sensibili la diverse alimente din cadrul diversificarii, altii nu. Cu "sustin ideea" nu ma refeream ca in politica, ca sustin un candidat sau nu, ci ca parerea mea inclina inspre ce a scris Monique dar cu precizarea ca incerc sa tin cont de sensibilitatea organismului unui bebelus.
Mami de Gazii mica si frumoasa Avem sapte lunite
Ayla21 spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui bebe_shtrumf
bineinteles ca sunt explicita, ma referam la mancarea normala, facuta ca pentru noi, bine fara prajeala, rantas, sau sare in exces,dar de gust, foarte putin pun, nici nu se simte.Adika sa nu zic ca n-am pus. Ariana-Maria ="Miezul vietii s-a mutat...e chiar in bratele mele!"-25.02.2009 |
E asa cum mi-am imaginat, nu ai fost explicita. De asta speram ca nu faci ceea ce ai scris.
Mancarea "sa fie mancare sarata, si dulce" nu e acelasi lucru cu "dar de gust, foarte putin pun, nici nu se simte".
Monica, mommy blessed with my children Claudiu-Adrian(20.01.2005), Luana-Emilia(28.01.2009),
and my angels Alma-Lorena(28-30.01.2009), Maria-Alexandra(29.10.2009-13weeks)
My baby, my joy, my heart, my gift from God
You are the poem I dreamed of writing, the masterpiece I longed to paint.
You are the shining star I reached for
In my ever hopeful quest for life fulfilled. You are www.tickerclub.com/cache/7b89a83905.png" target="_blank">my child. Now with all things I am blessed.
bebe_shtrumf spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui denisamada
La celelalte nu ma bag... am eu o problema probabil de nu am curaj sa ii dau "bucati" de kestii... Dar... Danonino??? Nu i-as da nici dupa 20ani, nu dupa 1 an... De fapt danone nu mancam nici noi... preferam iaurturile care se strica, nu cele tip "exponat muzeu", care poti sa le lasi ca ele tot "bune" sunt. Denisa-Madalina fericita de Adela-Marisa ( 5 aprilie 2009 ) Votaticu noi!!! |
corect!
Ariana-Maria ="Miezul vietii s-a mutat...e chiar in bratele mele!"-25.02.2009
Gianina34 spune:
dyana - si mamica si mutzunel fost-bolnavior
tare ma bucur ca ati depasit criza asta, ca tare imi mai faceam griji
cand am avut si noi funduletul iritat , dr ne-a recomandat apa termala (va ziceam eu ca o pasai mereu - preventiv) si crema de la aven - cicalfate si intr-o zi s-a rezolvat
Gianina - mami de bebelusa Andreea - 13 aprilie 2009
avem 7 luni
bebe_shtrumf spune:
Citat: | ||||||
citat din mesajul lui Ayla21
E asa cum mi-am imaginat, nu ai fost explicita. De asta speram ca nu faci ceea ce ai scris. Mancarea "sa fie mancare sarata, si dulce" nu e acelasi lucru cu "dar de gust, foarte putin pun, nici nu se simte". Monica, mommy blessed with my children Claudiu-Adrian(20.01.2005), Luana-Emilia(28.01.2009), and my angels Alma-Lorena(28-30.01.2009), Maria-Alexandra(29.10.2009-13weeks) My baby, my joy, my heart, my gift from God You are the poem I dreamed of writing, the masterpiece I longed to paint. You are the shining star I reached for In my ever hopeful quest for life fulfilled. You are www.tickerclub.com/cache/7b89a83905.png" target="_blank">my child. Now with all things I am blessed. |
adika te-am lamurit?
scyuze scriu cam in fuga, n-am asa timp pt net...nici femeie in casa...so i do EVERYTHING
multam
Ariana-Maria ="Miezul vietii s-a mutat...e chiar in bratele mele!"-25.02.2009
Gaza22 spune:
Geanina, si Gazii meu se ineaca cu bucatele de mar, pt ca are forta si rupe din mar. Incearca sa-i dai altceva, o coaja are de paine, un biscuite de copii, eu am incercat 3 feluri pana am gasit unul potrivit, un morcov crud etc. Si nu te speria va trece perioada cu inecatul si in timp o sa capete incredere in abilitatea ei de a mesteca si inghiti s va accepta si mancarica mai consistenta nu doar piureuri.
Mami de Gazii mica si frumoasa Avem sapte lunite
Gianina34 spune:
oliskha - noi am avut un canal lacrimal infundat si la 2 saptamani am si fost la oftalmolog. Ne-a dat picaturi cu nettacin(cate 2pc de 3/zi la fiecare ochisor) si masaj- faceam cam 1 min de 5-6 ori. Bine-nteles ca nu s-a rezolvat ca eu am facut 3 zile ca nu am inteles bine ca trebuia 2 saptamani asa ca la control ne-a dat acelasi tratament timp de 1 luna. De data asta m-am conformat si asa am rezolvat problema ca eram si eu f ingrijorata de ochisor cand vedeam ca era cateodata lipit si cu o secretie galbuie.
Gianina - mami de bebelusa Andreea - 13 aprilie 2009
avem 7 luni
Ayla21 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui chatonel Ayla, pt ca te vad bine documentata la laptic, poate ma ajuti si pe mine sa aleg cea mai buna solutie pt Pogonici. Eu o alaptez inca de 3 ori pe zi si o data noaptea. Am zis ca de la sf anului o s-o intarc, dar nu stiu cu ce sa inlocuiesc lapticul meu. Nu as vrea sa ii dau formula, stii ca io-s maniaca cu BIO si formula nu e bio. La magazinul BIO au un lapte de copii, dar nu e cel mai bun, cica e cam prost tolerat. Ar mai fi o optiune laptele de capra, sint pareri pro si pareri contra. Ar mai fi o optiune sa nu o intarc daca nu gasesc solutia potrivita. Tu regreti ca ai intarcat-o pe Luana? Si totusi, as vrea sa scap de masa de noapte si cred ca atita timp cit alaptez dragoana n-o sa ma lase sa dorm... plus ca vreau si eu sa imi regasesc independenta vis-a-vis de ea, ca prea sintem "lipite"... Famille Dragoon cu Izia, 23 mars 2009 Toulouse, la ville rose |
Lapte formula este adaptat pt nevoile copilului, fata de laptele de vaca sau de capra. (cum am scris si in postul trecut).
Ce voi face eu iti pot spune, repet, nu dau sfaturi si nu impun ideile mele. La fel a crescut si Clau, la fel voi face si cu Luana. Exista lapte formula pe categoria 1-3 ani. Ca va manca lactate, iaurt, branzica dupa un an, ok, dar lapte formula are mai mult decat simplu lapte, are adaosurile de vitamine, etc.
Nu e laptele praf BIO, e edevarat, o fi, ca are altele in el, pai nu ma codesc taman la laptele praf ca nu ar fi bun, dar pe alta parte ii dau o mie una nebunii alimentare, si exemple sunt si aici, alegele tu. Adica laptele e musai sa fie bio, dar restul nu conteaza daca e sau nu.
Da, regret ca am intarcat-o pe Luana. Nu am nici o scuza, ma consolez doar. Daca eram destul de puternica incat sa fi depasit momentul acela as fi alaptat-o, daca ar fi fost posibil, pana la 2 ani. Dar acum ce sa mai fac? Luana s-a adaptat foarte usor la schimbarea sanului cu biberonul, schimbare brusca, insa ce nu am povestit pe forum, ca atunci cand am luat copiii cu mine la Szeged si am dormit prima data (dupa intarcare) cu ea in pat, inca mai cauta sanul. Am lasat-o ca gest intim in prima seara si a adormit sugand in gol, ca pe suzeta, nu de foame, ci de alint. Ca in urmatoarea seara sa vrea din nou...deci, desi acceptase, probabil de foame, suptul cu biberonul, pt ca venea lapte, cred ca nu era pregatita psihic de desapartirea de titi. Dar alta data nu am mai lasat-o. In schimb mult timp a mai dormit langa mine cu mana pe titi ei. Ce vreau sa spun este ca, desi poate pare o povara la un moment dat alaptatul, si desi se spune ca primele 6 luni sunt cele importante in care bebe isi ia necesarul din laptele mamei (ca de aia se si trece la diversificare apoi), alaptatul inseamna mai mult decat hrana lui bebe, si cred ca mamicile care au facut-o stiu despre ce vorbesc. Nu dau sfaturi, nu pot spune ce sa faci. Spun doar ca am regrete, ca puteam mai mult, stiu ca puteam mai mult. Dar ma consolez ca am facut macar atat. Si te rog, nu incerca sa ma consolezi, imi cunosc situatia.
Monica, mommy blessed with my children Claudiu-Adrian(20.01.2005), Luana-Emilia(28.01.2009),
and my angels Alma-Lorena(28-30.01.2009), Maria-Alexandra(29.10.2009-13weeks)
My baby, my joy, my heart, my gift from God
You are the poem I dreamed of writing, the masterpiece I longed to paint.
You are the shining star I reached for
In my ever hopeful quest for life fulfilled. You are www.tickerclub.com/cache/7b89a83905.png" target="_blank">my child. Now with all things I am blessed.