Se aburesc termopanele!!!

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns iulia1977 spune:

si totusi...nu-i normal sa se abureasca termopanele. stiu pe cineva care lucreaza la "termopane" si zice ca e de vina calitatea sticlei.
eu am termopane de 4 ani si nu se aburesc niciodata. nici cu rufe pe calorifer....


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristianamat spune:

Si noi avem aceeasi pb. transpiratia geamurilor si mucegaiul. De cand a racit pitica in casa am observat, stand o parte din noapte cu ea in camera ca este curent, asa ca m-am uitat mai bine la geam si am observat ca jos este distanta dintre geamuri mai mare ca sus, ceea ce ma face sa cred ca au fost puse stramb de la inceput dar nu am observat. Geamul fiind oscilobatant ma gandesc ca s-a tasat garnitura si ar trebui schimbata dar de unde naibi se iau asa ceva (se aude si galagia de afara)? Aceeasi pb o am si la usa de la intrare si acolo chiar s-a desfacut garnitura.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kittygreeneyed spune:

Reproduc aici niste explicatii pentru condens:
In principiu, poate aparea condensul pe suprafata interioara a geamului termoizolator, respectiv a ramelor. Acest fenomen nu trebuie confundat cu condensarea din spatiul intermediar al geamurilor termoizolatoare care reprezinta un caz foarte rar de defect de executie.
Cauzele formarii apei de condens pe geamul termoizolator, sub ramele ferestrelor, sunt explicate in continuare.
In locuinta se produc permanent vapori de apa. Sa luam ca exemplu urmatoarele cantitati zilnice:
• Din aerul respirat de om: cantitatea zilnica 1-2 litri;
• Din gatit: pana la 2 litri intr-o gospodarie de 4 persoane;
• Activitatile gospodaresti (baie, spalatul rufelor, udatul florilor) adus pana la 3 litri intr-o gospodarie de 4 persoane.
Aceste cantitati se gasesc permanent ca vapori de apa, invizibili in aer. Astfel, un metru cub de aer la 0° C poate sa contina o cantitate maxima de 5g (reprezentand 5 cm3) vapori de apa. Daca temperatura creste, atunci aerul poate primi o cantitate mai mare de apa. Astfel la 20° C vom avea 17 g si la 30° C se ajunge la 30 g la m3.
Daca in aer este continuta cantitatea maxima de vapori de apa, atunci aerul nu mai primeste umiditate in forma de vapori de apa si devine aer saturat, cu umiditate relativa a aerului de 100%.
Ca exemplu, sa consideram un spatiu cu 15 m2 suprafata si 2.5 m inaltime, cu un volum de aproximativ 38 m3. daca aerul are o temperatura de 28°C, atunci pluteste in acest spatiu, la 100% umiditatea aerului, aproape un litru de apa sub forma de vapori invizibili. Daca in timpul temperatura scade cu cateva grade, atunci o parte din vaporii de apa din aer condenseaza pe suprafetele reci existente: geamuri sau profile.
Formarea condensului apare si atunci cand umiditatea aerului din incapere este confort raportului ridicata, iar temperatura suprafetei de pe partea interioara a geamului este coborata.
Condensarea incepe intotdeauna de la marginea geamului, unde pot exista zone neetansate corespunzator. Circulatia aerului cald care „spala” geamurile poate fi impiedicata de un pervaz prea larg peste calorifer, ceea ce duce la aparitia condensului pe geam, cu prioritate in partea de jos.
In incaperile mai putin incalzite poate aparea condens in zilele reci si la ferestrele cu geam termoizolator. Aceasta se datoreaza faptului ca spatiul respectiv este saturat cu vapori de apa produsi de respiratia pe timpul noptii la o temperatura joasa.
In plus, precizam ca formarea apei de condens poate aparea nu numai la geamurile sau ramele ferestrelor, ci si pe toate suprafetele reci, ceea ce in final duce la umezeala si formarea mucegaiului pe pereti.

Formarea condensului se poate stopa prin respectarea anumitor reguli:
a) Folosirea profilelor de PVC (de calitate) cu 3-5 camere de aer.
b) Folosirea geamurilor termoizolatoare de joasa emisivitate (sticla LOW E) si cu argon, care fac ca pierderea de caldura sa fie cu 50% mai mica decat in cazul unui geam termoizolator obisnuit. Un geam termoizolator de joasa emisivitate (LOW E), la -10°C in exterior si + 20°C in interior, are pe foaia de geam de la interior +17°C, fata de un geam termoizolator obisnuit pe care, in aceleasi conditii, sunt numai +9°C.
c) Montajul ferestrelor de la mijlocul peretelui catre interior (in zona calda).
d) Etansarea riguroasa a tamplariei pe conturul ramelor, atat la interior cat si la exterior.
e) Aerisirea frecventa a spatiilor respective, deoarece tamplaria moderna din PVC sau aluminiu opreste transferul de aer.
Utilizatorii locuintelor care au ferestre noi ar trebui sa tina seama de adaptarea la noile conditii de aerisire. Vechile ferestre erau de regula neetanse si permiteau un schimb permanent de aer.
In cazul noilor ferestre, mult mai etanse, schimbul de aer necontrolat nu mai este posibil, astfel incat locatarii trebuie sa asigure aerisirea suplimentara a incaperilor, pentru a evita formarea condensului (aerisirea trebuie facuta de cel putin 2-3 ori pe zi).
Incaperile care se gasesc in partea de nord a locuintelor se racesc iarna mai mult. Aveti grija ca aceste incaperi sa fie incalzite ceva mai bine decat cele din sud sau sa suplimentati izolatia termica a acestora. De asemenea, temperaturile din locuinta dumneavoastra sa nu difere de la o incapere la alta. Dimineata se recomanda aerisirea spatiilor aproximativ 20 minute, iar dupa deschiderea ferestrelor, incalzirea sa fie uniforma si la temperaturi moderate.


Kitty, mamica de Adi si Robi
Pozne de pitici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kittygreeneyed spune:

partea a doua :
De ce apare condensul pe geam?
Cum putem limita sau indeparta condensul?
Condensul apare atunci cand suprafata cladirii (anvelopanta) nu este bine izolata termic si vaporii de apa care o traverseaza se racesc brusc – apare asa-numitul „punct de roua”, care, atunci cand se formeaza in treimea interioara a grosimii peretelui, determina aparitia condensului si, implicit, umezeala, mucegai etc.
De asemenea, folosirea tapetului lavabil sau a vopselelor acrilice sunt solutii care reduc substantial permeabilitatea peretilor (anvelopantei), iar schimburile naturale spontane de aer nu se mai produc.
In contextul celor aratate mai sus, pe suprafata interioara a geamului termoizolant, respectiv a ramelor, poate aparea condensul.
!!! Acest fenomen nu trebuie confundat cu condensarea apei in spatiul dintre geamurile termoizolatoare.
In acest caz, deosebit de rar, este vorba despre un defect de executie – fapt pentru care firmele serioase (inclusiv firma noastra) acorda garantia de 5 ani de la montare.
Intr-un spatiu locuit, se produc in permanenta vapori de apa, din urmatoarele motive: aerul respirat de om, gatit, baie, spalat de rufe, florile din casa etc.
Apa se gaseste in permanenta in aer, sub forma de vapori. Cantitatea maxima de vapori de apa este in stransa legatura cu temperatura ambientului. Atunci cand aerul este saturat si temperatura scade cu cateva grade, de exemplu in timpul noptii, o parte din vapori condenseaza pe suprafetele reci din incaperi (geamuri, rame, etc.).
Alte situatii care pot duce la aparitia condensului:
• Daca umiditatea in incapere este crescuta, iar temperatura interioara a geamului termoizolant este scazuta;
• Daca este impiedicata circulatia aerului cald de la corpurile de incalzire spre geam;
• Daca nu se aerisesc suficient incaperile (tinand cont ca acest tip de tamplarie este mai etans, spre deosebire de tamplaria clasica si nu permite schimbul spontan de aer);
• Daca ferestrele sunt montate in jumatatea exterioara a peretelui (zona rece);
• Daca nu este etansat corect pe contur.
Cateva cauze datorita carora poate aparea condensul:
• Existenta surselor generatoare de vapori: activitati casnice, baie, bucatarie etc.;
• Prepararea zilnica a hranei (utilizarea aragazului);
• Eliminarea prin respiratie a unei cantitati suplimentare de vapori determina o crestere a umiditatii, ce are ca rezultat formarea de condens, mai ales in timpul sezonului rece;
• Prezenta plantelor naturale, amplasarea necorespunzatoare;
• Pozitia surselor de incalzire si a glafurilor;
• Obturarea circulatiei aerului prin draperii sau jaluzele.
Micsorarea riscului aparitiei condensului se poate realiza prin:
#61607; Aerisirea corespunzatoare, urmata de o incalzire uniforma la temperaturi moderate;
#61607; Modificarea circulatiei aerului cald astfel incat curentul de aer cald sa treaca in lungul ferestrei, pentru a obtine coeficienti mai mari de transmitere a caldurii;
#61607; Acolo unde exista glafuri interioare ce acopera suprafetele radiante ale corpurilor de incalzire, sa se practice in glaf goluri care sa permita circulatia aerului cald spre ferestre;
#61607; Camerele orientate spre nord, sau pe directia vantului dominant, sa fie mai bine incalzite si izolate;
#61607; Controlarea surselor de umiditate, astfel incat sa nu se ajunga la saturarea aerului din punct de vedere al umiditatii.

Principalele calitati ale tamplariei PVC sunt etanseitatea, rezistenta in timp si protectia termica. Etanseitatea, pe langa avantajele evidente, elimina insa posibilitatea schimburilor necontrolate de aer, acestea revenind utilizatorilor. Lipsa de ventilatie dintr-o incapere duce in mod inevitabil, in anumite conditii de temperatura si umidtate, la aparitia condensului pe geamul termoizolant incepand de la partea inferioara a sticlei. Odata cu cresterea umiditatii, condensul urca la partea superioara a acesteia ducand in final, daca nu se intervine operativ, la transformarea condensului in picaturi.

Condensul pe foaia de sticla apare atunci cand aerul din interior este saturat cu vapori, respectiv cand exista o umiditate ridicata a aerului din incinta, iar suprafata sticlei din interior este „rece”.

Condensul este un fenomen absolut normal a carui aparitie nu conduce neaparat la idea ca tamplaria PVC nu este bine executata!!! O buna aerisire a incaperii precum si folosirea geamului LOW E va duce la ameliorarea efectelor acestui neplacut fenomen.


Kitty, mamica de Adi si Robi
Pozne de pitici

Mergi la inceput