Crestinismul intre credinta si indoctrinare (3)

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dyana spune:

spunea cineva mai sus ca nu da doi bani pe experienta traita, verificata de 2000 de ani de ortodoxie, si nu traita usor, dar cu consecventa si convingere ; si ca "ce conteaza ce gandea bunicul, de parca bunic e sinonim cu inapoiat, analfabet/ nefolositor"


iata porunca din decalog:

"Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta".

acestia sunt toti stramosii nostri, incepand cu apostolii, cu Apostolul Andrei

"APOSTOLUL ANDREI. Sfantul Apostol Andrei a predicat in zona Marii Negre, in Estul Europei. El e revendicat de Biserica Ortodoxa ca principalul intemeietor si patron al ei.
Sf Apostol Andrei a predicat in Dobrogea (Scitia Minor), pe teritoriul actual al Romaniei, astfel ca noi, romanii suntem Biserica apostolica.
Si noi, romanii avem Biserica Apostoleasca, adica intemeiata direct de Apostolul Andrei. El a predicat Evanghelia si la stramosii nostri. "

gata, ma intorc la munca acuma

P.S. Adevarul e ca bunicii sunt tare folositori atunci cand ne lasa mostenire o casa si un teren. daaaa
dar cand e vorba de credinta lor ortodoxa, traditia lor, sfaturile lor care tin cont de Iisus, atunci sunt depashitzi...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Elena,vad ca citezi din cuvintele Sfantului doar ce-ti convine.Dar intai sa ne uitam cui se adreseaza aceasta omilie:celor care se folosesc, la întâmplare, de acest cuvânt.
Si care e concluzia?"negresit, trebuie să anatemizăm învătăturile eretice, cele potrivnice învățăturilor primite de noi, să condamnăm învățăturile lipsite de credintă, dar să crutăm cu toată grija pe oameni si să ne rugăm pentru mântuirea lor."
Asa ca,Elena,cand intrebi"cum isi permite biserica",mediteaza intai un pic la ce este Biserica si la Cine este Capul ei.Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amuleta spune:

"Ioan 11,11,14 - Moartea este un vrajmas si nu o stare de tranzitie din aceasta viata la o stare avansata de existenta."
Sa vedem ce zice la Ioan 11-11 : "Lazar, prietenul nostru, a adormit, dar ma duc sa-l trezesc". Asta zice Hristos. Dar ucenicii nu pricep (de multe ori in Biblie ucenicii nu pricep pildele si Hristos coboara nivelul de explicatie). deci, ca sa vorbeasca pe limba lor de oameni simpli, zice "a murit". Deci, el echivaleaza intr-o prima faza adormirea cu moartea (moartea omului ca somn) si abia apoi foloseste cuvinte mai simple, pentru oameni simpli.
" Un suflet viu este numai cand are loc o unire a corpului uman cu suflarea de viata."
Ia uite ce zice Apocalipsa 6-9 :
"Si cind a deschis pecetea a cincea, am vazut sub Jertfelnic sufletele celor injunghiati din pricina cuvintului lui Dumnezeu si din pricina marturiei pe care o aveau. Si strigau cu glas mare si ziceau [...] si li s-a spus sa stea-n odihna inca putina vreme". vezi tu, sufletele alea existau acolo si stateau in odihna si vezi bine ca putea si striga. Asta precede invierea sufletelor din cap 20 unde zice "si-am vazut sufletele celor descapatinati din pricina marturiei lui Iisus [...] si ei au inviat si au imparatit..." adica tocmai sufletele alea care strigau in cap 6, mai apoi zice ca au inviat, ceea ce contrazice ideea ca pina la inviere sufletele sint asimilabile mortii fizice, asa cum o intelegem noi.

Elena, nici mie nu mi s-a parut la inceput asa o mare scofala ca oamenii se leaga de amanunte, mai intorc putin Biblia, mai au cite o idee mareata si se mai scindeaza cite putin. Imi ziceam "daca sint buni, lasa sa treaca" dar de cind am venit in America, sa stii ca am inceput sa-mi dau seama ce mare confuzie se petrece, oamenii nu mai au lideri spirituali adevarati si o iau razna. Apoi incep sa accepte cu larghete lucruri care sint clar contrare invataturii lui Hristos, rastalmacind asa cum le convine. De multe ori e pur si simplu banul sau dorinta de imburicare ce-i mina, ca sa nu spun altfel. E ca aia cu homosexualii ; nu ti se cere sa fii tolerant, ti se cere sa dai gajul de normalitate. Stii cite denominatii sint aici in America ? Mii...majoritatea fara traditie si (parerea mea) fara busola.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

quote:
"negresit, trebuie să anatemizăm învătăturile eretice, cele potrivnice învățăturilor primite de noi, să condamnăm învățăturile lipsite de credintă, dar să crutăm cu toată grija pe oameni si să ne rugăm pentru mântuirea lor."

Of, of, mai, Irina, pai nu e clar ??! ca invataturile pot fi anatemizate, dar NU oamenii (!!!!!), caci uite, Irina, ce spune canonul bisericii ortodoxe:

Orice crestin nu se cuvine a parasi pe martirii lui Hristos si a se duce la pseudomartirii ereticilor , sau la insusi cei ce merg la sus zisi eretici , caci acestia sunt streini de Dumnezeu . Deci cei ce se vor duce la dansii , fie anatema .

Mai clar de atit, ce vrei ? "orice crestin" e OM, da ? nu e invatatura, nu ??

Cat despre cei ce folosesc la intamplare de acest cuvant, ai dreptate si poate ca ar trebuie sa-i spui lucrul asta, cu toata dragostea si ca unui frate in Hristos, si lui Gigel Chiazna, cand isi va redeschide forumul, sa scoata acel blestem de la inregistrare, pentru ca uite-te si tu ce mare pacat isi ia asupra lui. Eu nu zic ca ce au facut acei catolici este scuzabil, pentru ca daca asa au inteles ei credinta, e mare pacat, dar sa blestemi pe toti cei care nu sunt botezati ortodox sa nu mai aiba internet, si in plus cu amenintarea ca daca nu se potolesc, va pune un blestem si mai mare, chiar nu se cuvine pentru un crestin !! poate ca ar trebui sa-i trimiti si lui linkul sa vada si el ce pacat mare isi ia asupra lui blestemand OAMANI !!!




_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns daro26 spune:

Flavia, sper ca nu te superi ca intervin in discutia ta cu Irina.

Cine a scris Noul Testament? L-au scris oameni (unii dintre ei apostoli, altii ucenici ai apostolilor), bineinteles fiind inspirati de Duhul Sfant. In plus, scrie si in Evanghelia Sf. Ap. Ioan ca daca s-ar fi scris toate cate a facut si a invatat Domnul Iisus Hristos cat a fost cu noi pe pamant, nu n-ar fi incaput in toate cartile:
"25. Dar sunt si alte multe lucruri pe care le-a facut Iisus si care, daca s-ar fi scris cu de-amanuntul, cred ca lumea aceasta n-ar cuprinde cartile ce s-ar fi scris. Amin.". Asta inseamna ca multe lucruri s-au transmis prin viu grai si s-au pastrat de-a lungul timpului prin Sfanta Traditie. Daca Hristos ar fi acordat importanta exclusiv Bibliei, in viata Sa pamanteasca ar fi scris-o cu mana Lui. Dar, asa cum a zis si Irina, Hristos a intemeiat Biserica "pe care portile iadului nu o vor birui" care sa administreze Sfintele Taine si care sa ii ajute pe oameni sa se mantuiasca.
De ce sa te gandesti ca de-a lungul istoriei Sfintii Parinti au adaugat reguli sa ne indoctineze, parca asa te-ai exprimat? Eu cred ca Sfintii Parinti au invatat si scris sub inraurirea aceluiasi Duh Sfant pe care l-au primit apostolii, a aceluiasi Duh Sfant care i-a inspirat pe cei care au scris Biblia.
Nu inteleg ce anume invataturi crezi ca indoctrineaza un ortodox? Eu ca ortodox nu ma simt chiar deloc "indoctrinata", ba simt Ortodoxia atat de fireasca (vorba parintelui Rafail "ortodoxia e firea omului") si-mi da atata libertate si atata bucurie. Si chiar sunt binevenite explicatiile si invataturile sfintilor parinti, ale Bisericii pentru ca sunt tot de la Dumnezeu, dar prin oameni mai luminati, mai apropiati de El decat mine. Mintea mea e prea ancorata in cele lumesti, n-as intelege cum trebuie, imi face bine sa stiu cum au inteles lucrurile oameni care se rugau mai tot timpul, care traiau mai aproape de Dumnezeu, care aveau si harul Duhului Sfant (fiind preoti, episcopi.
Ca sa citesc Sfanta Sciptura am nevoie de intelepciune, de luminare, pe care mi le poate da doar Dumnezeu. Exista chiar si o rugaciune ce se spune inainte de citirea sfintei Evanghelii. Voi cereti ajutorul lui Dumnezeu pentru a intelege Scripura sau va bazati doar pe ratiunea omeneasca?
Ce te-ar putea deranja la Ortodoxie?
Rugaciunile pentru morti? Diyanna a citat un articol atat de graitor! Ne rugam pentru ei din dragoste. Si "daca dragoste nu am nimic nu sunt".
De ce ne botezam copii de mici si nu ne rezumam la o binecuvantare? Tot din dragoste.Pentru ca prin botez devin si ei crestini, se pot bucura cu mult mai mult de Dumnezeu decat cei nebotezati. Ma gandesc doar la faptul ca botezati fiind Il pot primi pe Insusi Hristos in trupsorul lor plapand si in sufletelul lor prin impartasirea cu Trupul si Sangele lui Hristos! Si ce intarire imensa pentru viata lor spirituala (dar si trupeasca) este aceasta! Dar daca un copilas moare, nu ajunge la varsta la care dupa parerea ta ar putea primi botezul? Nu inseamna ca lasandu-l nebotezat l-ai lipsit de impartasirea cu Hristos? Murind nebotezat, n-a murit ca un necrestin?

Inchinarea la sfinti? Noi ne inchinam lui Dumnezeu, pe sfinti ii cinstim si ii rugam sa fie mijlocitori pentru noi. Sfintii "pun o vorba buna" pentru noi. Uite, in parabola cu bogatul si cu Lazar, bogatul nu se adreseaza lui Dumnezeu (poate ca nici nu-L vedea din cauza micimii lui sufletesti) ci i se adreseaza lui Avraam "parinte Avraame, trimte pe Lazar....". Cine era Avraam? Un sfant.

N-am cautat sa-ti dau alte argumente din Scriptura pentru ca nu o stiu pe dinafara. Daca vrei, mai intreb, dar nu mi se pare asa important. Pentru ca tu oricum vei interpreta asa cum ai fost invatata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by Elena

quote:
Originally posted by irina.c.Problema e de fapt la semnificatia botezului,nu la varsta cand este administrat.Noi credem ca Botezul este o Taina,adica in el lucreaza Hristos in chip nevazut si ne impartaseste harul Sau.Botezul spala pacatele(pe cel stramosesc la copii).In Taina Botezului primim pe Duhul Sfant in inima,ne lepadam de Satana,ne unim cu Hristos.Ti se pare putin lucru sa-ti lipsesti copilul de toate astea?
Pe cand la np botezul e doar un simbol,un semn,n-are valoare de Taina.Adica in momentul ala isi fac credinta publica,asta nu inseamna ca e vreun har acolo.De aceea il si fac la maturitate,fiindca ei spun ca cei mici n-au credinta pe care s-o faca publica.De aceea nu pricep ei de ce botezam si copiii.La ei nu exista Taine.Botez,Casatorie,Impartasanie sunt doar niste ceremonii ca sa faci public ceva,sa stie lumea,dar nu se impartaseste harul,ca in BO.De aceea ,aceste ceremonii nu au cum sa duca la mantuire,fiindca nu este har in ele,lipseste Hristos.E ca si cum vecinul meu(sa zic) se hotaraste,gata,de azi imi fac adunarea mea,ia o Biblie,scoate niste invataturi de acolo ,aduna niste adepti si pe urma face botez,casatorie,impartasanie.Pai ce valoare are botezul facut de vecinul?Nici una,ca nu e urmas al Apostolilor,n-are har,n-are nimic,decat interpretarea lui asupra Bibliei.Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA
Da, mai, Irina, eu inteleg ce spui tu, crede-ma !! eu insumi sunt botezata ortodox si mi-am botezat copilul in biserica ortodoxa. Dar daca Laura cand va fi mare, va vrea sa-si marturiseasca credinta pe care nu a putut-o marturisi ca bebelush, in fatza Domnului si in fatza lumii, eu nu am s-o impiedic si sunt incredintata ca nu este nici un pacat in fatza Domnului daca ea va face lucrul asta.
Repet: daca cel care se boteaza ca om matur, chiar intr-o simpla ceremonie cum spui tu si ajunge in final sa indeplineasca conditia de mantuire: sa iubesti pe Domnul cu toata inima, din tot sufletul si cu toata puterea ta, atunci nu ASTA este cel mai important ? ca a luat cununa Vietii ??_"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Elena,hai sa spun altfel,ca poate asa pricepi.Avem doi oameni,amandoi murdari de noroi(metafora pentru pacat).In fata fiecaruia e cate o cada cu apa(apa botezului).Primul om este cufundat in aceasta apa,sfintita in prealabil,de catre un preot care are harul Duhului Sfant,transmis de Apstoli,si iese de acolo alb,curat,fara urma de noroi.Al doilea e cufundat in cada de nea Ghita,nea Vasile sau cum vrei tu sa-i zici,care si-a facut si el o adunare dupa capul lui si iese din ea tot murdar,fiindca apa aia nu spala noroiul,ca n-are Ariel(Duh Sfant)in ea.E mai clar acum?Fata ta e botezata odata,e spalata de pacat,are pe Duhul Sfant in inima,e unita cu Hristos daca se impartaseste,are nasi care s-o indrume in credinta,pentru ce sa se mai boteze odata ,incalcand cuvantul Scripturii "un singur Botez"?si lepadandu-se de dreapta credinta in Hristos?Iubirea de Hristos se arata indeplinind poruncile Lui,printre care sunt Impartasania si Spovedania.Te spovedesti curat,cu toata inima?Inseamna ca-L iubesti pe Hristos.Te Impartasesti?Inseamna ca te unesti cu Hristos.Din tot sufletul iti spun si te rog,ca pe sora mea in Hristos,nu mai umbla de colo -colo prin adunari neoprotestante,tine-te de sfanta credinta ortodoxa,ca e de la Hristos si de la Apostoli,caci ma tem ca te vei pierde ascultand si crezand ratacirile lor.Oare nu ne este hranit sufletul din belsug in cadrul Liturghiei?Oare nu avem Scriptura,pe Sfintii Parinti si toate asezamintele si oranduielile Sfintei noastre Biserici?Oare nu lucreaza Hristos cu Duhul Sau in toate cele 7 Sfinte Taine?De ce ratacesti,surioara?Vin-o acasa,lasa soaptele celui rau,nu asculta minciunile si hulele lui.Dumnezeu sa te lumineze!Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Si mie mi se pare extrem de grav sa nesocotesti credinta strabunilor tai.Chiar si din punct de vedere cultural.
De aia s-a ajuns la pierderea folclorului autentic de pilda.

samd....



Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia



Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

quote:
Originally posted by Elena

quote:
"negresit, trebuie să anatemizăm învătăturile eretice, cele potrivnice învățăturilor primite de noi, să condamnăm învățăturile lipsite de credintă, dar să crutăm cu toată grija pe oameni si să ne rugăm pentru mântuirea lor."

Of, of, mai, Irina, pai nu e clar ??! ca invataturile pot fi anatemizate, dar NU oamenii (!!!!!), caci uite, Irina, ce spune canonul bisericii ortodoxe:Orice crestin nu se cuvine a parasi pe martirii lui Hristos si a se duce la pseudomartirii ereticilor , sau la insusi cei ce merg la sus zisi eretici , caci acestia sunt streini de Dumnezeu . Deci cei ce se vor duce la dansii , fie anatema . Mai clar de atit, ce vrei ? "orice crestin" e OM, da ? nu e invatatura, nu ??Cat despre cei ce folosesc la intamplare de acest cuvant, ai dreptate si poate ca ar trebuie sa-i spui lucrul asta, cu toata dragostea si ca unui frate in Hristos, si lui Gigel Chiazna, cand isi va redeschide forumul, sa scoata acel blestem de la inregistrare, pentru ca uite-te si tu ce mare pacat isi ia asupra lui. Eu nu zic ca ce au facut acei catolici este scuzabil, pentru ca daca asa au inteles ei credinta, e mare pacat, dar sa blestemi pe toti cei care nu sunt botezati ortodox sa nu mai aiba internet, si in plus cu amenintarea ca daca nu se potolesc, va pune un blestem si mai mare, chiar nu se cuvine pentru un crestin !! poate ca ar trebui sa-i trimiti si lui linkul sa vada si el ce pacat mare isi ia asupra lui blestemand OAMANI !!!
_"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Si ca o continuare la cele ce am zis mai inainte,nu te mai sminti de ce zice sau face Chiazna,sau eu,sau vecina Marioara.Smereste-te,pune-te sub ascultarea duhovnicului,marturiseste-te curat si incearca sa vietuiesti ortodox si Dumnezeu te va lumina si te va lamuri cu incetul.Irina si bb Ilinca(26apr04)
Traiesc in Romania si asta imi ocupa tot timpul
ILINCA

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elena spune:

Irina, tu esti o draguta si am inteles ca tu ai cele mai bune intentii pentru mine si pentru ceilalti cu care discuti aici. Tu ma inviti "acasa", dar eu de fapt nu consider ca am plecat de "acasa", tu spui ca altii au invataturi gresite, si asa este, unii chiar au !! insa uite, ca nici macar BO pe care tu o prezinti ca intacta, nu a pastrat nemodificata invatatura Sfintilor Parinti, ci au modificat-o, Dumnezeu stie dupa ce criterii !! cand Domnul spune "binecuvanteaza-ti dusmanii si nu-i blestema", cand, uite, un Sfant Parinte zice la fel, sa nu blestemi OAMENI, biserica de ce blesteama ??

Cat despre Chiazna, sa stii ca nu m-a smitit deloc, doar ca m-a intristat sa vad ca un crestin blestema alti crestini si de aceea ti-am spus tie sa-i spui tu ce pacat ia asupra lui, ca probabil pe mine, ratacita, nu stiu daca m-ar asculta; asta am spus-o pentru el si pentru mantuirea lui sa-i fie de folos !
Doamne ajuta !!

_

"Mare pacoste sa nu ai destul duh ca sa vorbesti frumos, nici destula judecata ca sa taci cand trebuie." (La Bruyere)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns impreuna spune:

quote:
Originally posted by daro26

Flavia, sper ca nu te superi ca intervin in discutia ta cu Irina.

Cine a scris Noul Testament? L-au scris oameni (unii dintre ei apostoli, altii ucenici ai apostolilor), bineinteles fiind inspirati de Duhul Sfant. In plus, scrie si in Evanghelia Sf. Ap. Ioan ca daca s-ar fi scris toate cate a facut si a invatat Domnul Iisus Hristos cat a fost cu noi pe pamant, nu n-ar fi incaput in toate cartile:
"25. Dar sunt si alte multe lucruri pe care le-a facut Iisus si care, daca s-ar fi scris cu de-amanuntul, cred ca lumea aceasta n-ar cuprinde cartile ce s-ar fi scris. Amin.". Asta inseamna ca multe lucruri s-au transmis prin viu grai si s-au pastrat de-a lungul timpului prin Sfanta Traditie. Daca Hristos ar fi acordat importanta exclusiv Bibliei, in viata Sa pamanteasca ar fi scris-o cu mana Lui. Dar, asa cum a zis si Irina, Hristos a intemeiat Biserica "pe care portile iadului nu o vor birui" care sa administreze Sfintele Taine si care sa ii ajute pe oameni sa se mantuiasca.
De ce sa te gandesti ca de-a lungul istoriei Sfintii Parinti au adaugat reguli sa ne indoctineze, parca asa te-ai exprimat? Eu cred ca Sfintii Parinti au invatat si scris sub inraurirea aceluiasi Duh Sfant pe care l-au primit apostolii, a aceluiasi Duh Sfant care i-a inspirat pe cei care au scris Biblia.
Nu inteleg ce anume invataturi crezi ca indoctrineaza un ortodox? Eu ca ortodox nu ma simt chiar deloc "indoctrinata", ba simt Ortodoxia atat de fireasca (vorba parintelui Rafail "ortodoxia e firea omului") si-mi da atata libertate si atata bucurie. Si chiar sunt binevenite explicatiile si invataturile sfintilor parinti, ale Bisericii pentru ca sunt tot de la Dumnezeu, dar prin oameni mai luminati, mai apropiati de El decat mine. Mintea mea e prea ancorata in cele lumesti, n-as intelege cum trebuie, imi face bine sa stiu cum au inteles lucrurile oameni care se rugau mai tot timpul, care traiau mai aproape de Dumnezeu, care aveau si harul Duhului Sfant (fiind preoti, episcopi.
Ca sa citesc Sfanta Sciptura am nevoie de intelepciune, de luminare, pe care mi le poate da doar Dumnezeu. Exista chiar si o rugaciune ce se spune inainte de citirea sfintei Evanghelii. Voi cereti ajutorul lui Dumnezeu pentru a intelege Scripura sau va bazati doar pe ratiunea omeneasca?
Ce te-ar putea deranja la Ortodoxie?
Rugaciunile pentru morti? Diyanna a citat un articol atat de graitor! Ne rugam pentru ei din dragoste. Si "daca dragoste nu am nimic nu sunt".
De ce ne botezam copii de mici si nu ne rezumam la o binecuvantare? Tot din dragoste.Pentru ca prin botez devin si ei crestini, se pot bucura cu mult mai mult de Dumnezeu decat cei nebotezati. Ma gandesc doar la faptul ca botezati fiind Il pot primi pe Insusi Hristos in trupsorul lor plapand si in sufletelul lor prin impartasirea cu Trupul si Sangele lui Hristos! Si ce intarire imensa pentru viata lor spirituala (dar si trupeasca) este aceasta! Dar daca un copilas moare, nu ajunge la varsta la care dupa parerea ta ar putea primi botezul? Nu inseamna ca lasandu-l nebotezat l-ai lipsit de impartasirea cu Hristos? Murind nebotezat, n-a murit ca un necrestin?

Inchinarea la sfinti? Noi ne inchinam lui Dumnezeu, pe sfinti ii cinstim si ii rugam sa fie mijlocitori pentru noi. Sfintii "pun o vorba buna" pentru noi. Uite, in parabola cu bogatul si cu Lazar, bogatul nu se adreseaza lui Dumnezeu (poate ca nici nu-L vedea din cauza micimii lui sufletesti) ci i se adreseaza lui Avraam "parinte Avraame, trimte pe Lazar....". Cine era Avraam? Un sfant.

N-am cautat sa-ti dau alte argumente din Scriptura pentru ca nu o stiu pe dinafara. Daca vrei, mai intreb, dar nu mi se pare asa important. Pentru ca tu oricum vei interpreta asa cum ai fost invatata.



Nu ma supar de interventie, e o discutie libera si sper eu si constructiva.
Nu am fost invatata sa interpretez Biblia, nu cred sa iti fi spus eu asa ceva. Insa am fost invatata sa fac deosebire intre invataturile care sunt scrise in Biblie si cele care vin de la oameni. Atata tot. Si mi se pare corect, din moment ce spunem ca Biblia pentru noi e sfanta. Atunci sa aratam asta si cu fapte, nu doar vorbe.

Uite, referitor la parabola cu Lazar si bogatul, eu nu m-am gandit. Insa titlul spune clar ca e o parabola, iar pildele si parabolele sunt exemple, nu pot fi luate ca atare. Isus vorbea in pilde ca sa se faca inteles. Iar in aceasta de fata, voia sa arate cum vor fi dupa moarte cei care in timpul vietii fac anumite fapte iar apoi isi asteapta judecata. Nu exista nici o explicatie in Biblie referitoare la faptul ca cineva ar trebui sa se roage pentru morti. Iar ca si mijlocitori...
Biblia spune clar ca Isus este singurul Mijlocitor intre om si Dumnezeu: (1 Timotei 2:5) "Căci este un singur Dumnezeu, si este un singur mijlocitor între Dumnezeu si oameni: Omul Isus Hristos".


Daca un copil mic moare nebotezat, nu moare necrestin. Pentru ca nu botezul il increstineaza pe om. Sa ne uitam doar in tara noastra, la cati oameni sunt, majoritatea sunt botezati ortodocsi. Tu poti spune cu mana pe inima ca toti sunt crestini? Eu una ma indoiesc, un crestin adevarat nu ar face ceea ce face lumea in jurul nostru in ziua de azi!
In spusele lui Hristos, botezul este actul firesc care urmeaza credintei, sau a marturisirii publice a credintei. "Cine crede si se va boteza, va fi mantuit". Botezi copilul mic, dar inainte de botez cum verifici daca a crezut? Ca Isus asa spune, nu o spun eu, nu interpretez, ci scrie negru pe alb. La fel si cu faptul pe care l-am tot repetat, daca Isus ar fi vrut sa fie botezati copiii mici, i-ar fi botezat, nu binecuvantat. Ce e gresit in a urma exemplul Lui?

Impreuna = mami Flavia, tati Mircea si puiutza Sara

Mergi la inceput