Romania: locuri care merita vizitate

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Miruna Enescu spune:

Buna Adusca,
M-ai convis! Adica eram eu de mult dornica sa vad Apusenii, dar anul asta nu ma (mai) las! Totusi, nu cunosc pe nimeni care a fost pe acolo si ma impiedic la planuri. Ma poti ajuta: tu ce traseu ai urmat? Unde ai stat? Ce trasee de batut cu piciorul sunt? Multumesc anticipat pentru orice lamuriri!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adusca spune:

"Muntii Apuseni se întind pe teritoriul mai multor judete: Cluj, Alba, Hunedoara, Arad, Bihor si Sălaj. Acestă grupă montană detasată de arcul carpatic este de o varietate si complexitate remarcabila. Caracteristica de bază o reprezintă culmile domoale usor accesibile, cu altitudini de maxim 1848 în vârful Curcubăta Mare din Masivul Biharia. cu largi fânate si păduri, văile largi populate cu sate răsfirate pe versanti si impresionanta lume subterană din zona carstică. Cele mai cunoscute si apreciate complexe carstice din Apuseni si chiar din tară sunt Cetătile Ponorului, Cetătile Rădesii, Lumea Pierdută cu numeroase pesteri si avene dificile, toate de pe platoul carstic Padis din Muntii Bihor; Complexul carstic Vadu Crisului-Suncuius - unde se află cea mai mare pesteră din tară, Pestera Vântului, cu o lungime de peste 50Km plus alte pesteri interesante. Cele mai importante pesteri accesibile turistilor sunt în Muntii Bihor: Pestera Ursilor - un reusit exemplu de amenajare a unei pesteri, Pestera Ghetarul de la Focul Viu cu un mic ghetar de pesteră, Pestera Scărisoara cu cel mai mare ghetar de pesteră din tară, Pestera Măgura din Cheile Sighistel; din Muntii Pădurea Craiului - Pestera Vadu Crisului si Pestera Unguru Mare.
O altă importantă atractie pentru iubitorii de natură sunt cheile adânc tăiate de cursuri de apă în culmi calcaroase. Cele mai cunoscute si mai apreciate sunt: Cheile Turzii, Cheile Râmeti, Cheile Galbenul, Vadu Crisului, Cheile Crăciunesti si Cheile Intregalde.
Alte obiective naturale demne de vizitat sunt: Piatra Trascăului, Culmea Bedeleu, Pietrele Ampoitei, valea Ariesului din Muntii Trascăului; Muntele Mare si lacul Fântânele, Pietrele Detunata Goală, Muntele Găina, Vârful Vlădeasa, Pietrele Albe, Lacurile antropice Lesu si Găvanu, cascadele de pe valea Iadului si cascada Vârciorog.
Pentru iubitorii de folclor si etnografie, trebuie să nu ratati târgurile care se organizează la Călinesti, Negresti, Câmpeni, Târgul de Fete de pe Muntele Găina. Pe lângă firestile lucruri de uz casnic puteti găsi suveniruri unice de mare valoare artistică sau istorică. Dintre monumentele de arhitectură demne de mentionat sunt Mănăstirea Râmeti, Mănăstirea de lemn de la Sălciua de Sus, galeriile romane de la Rosia Montană, Muzeul Aurului din Brad, multe biserici de lemn de prin satele motilor. Datorită mozaicului geologic care a dus la descoperirea si valorificarea a numeroase minereuri, s-a valorificat si calitatea terapeutică a apelor, astfel au apărut statiunile balneo-climaterice: Moneasa, Vata de Jos, Geoagiu Băi. Pentru sporturile e iarnă cele mai bune pârtii amenajate sunt: Arieseni cu pasul Vârtop, Statiunea Stâna de Vale, Statiunea Muntele Băisori.


Cetatile Ponorului
Cetatile Ponorului sunt fara indoiala cea mai grandioasa formatiune carstica din Romania cunoscuta in acelasi timp in toata lumea. Pentru inceput va trebui sa mentionam ca turisti care vor ajunge in zona vor fi uimiti de minunata munca a naturii care intrecand toate asteptarile a creat in apropiere o imensa cetate de piatra.
Cetatile Ponorului constau in 3 cercuri mari de stanci asezae intr-o depresiune de 300 m adancime si mai mult de 1 km in diametru la nivelul cel mai de sus. Cununa de munti ce inconjoara si inchid depresiunea este taiata doar intr-un singur loc de Valea Cetatilor.

Ghetarul de la Scarisoara
Situat in Muntii Apuseni la o altitudine de 1165m, este o adevarata incercare escaladarea traseului care cuprinde mai multe variante care mai de care mai pitoresti si mai obositoare. Din centrul Comunei Garda se coteste la dreapta, se parcurge cu masina o treime din drum iar apoi 3 ore urcus si iar urcus. Lungimea pesterii este de 750m, dar nu se viziteaza decat prima incapere avand o lungime de 50-100m. Celor care sufera de inaltime nu le este recomandata deoarece se coboara aproximativ 48m pe scari de metal alunecoase. Oricum merita incercat iar apoi la sfarsit pot fi vizitate cheile "Garda Seaca".

Pestera Ursilor
La 17 septembrie 1975, in urma unei dinamitari in cariera de marmura de la Chiscau, in masiv s-a format o spartura. Dupa cercetarile stiintifice o parte a pesterii a fost amenajata data in exploatare turistica la 14 iulie 1980.
Pestera Ursilor nu primeaza prin dimensiuni ci prin fantastica aglomerare de formatiuni speologice unicat in randul pesterilor amenajate pentru turism. Tot aici se gasesc un mare numar de resturi fosile ale ursului de caverna - Ursus Spelaeus - disparut de aproximativ 15000 de ani.
Intrarea in pestera este situata la altitudinea 482 m. Lungimea totala este de peste 1500 m, din care nivelul inferior cu o lungime de aprox 700 m, este rezervatie stiintifica.
Partea superioara este amenajata pe o lungime totala de 847 m si se compune din trei galerii: Galeria "Ursilor", Galeria "Emil Racovita" si Galeria "Lumanarilor". Prima galerie este putin mai saraca in formatiuni, bogata in schimb in resturi scheletice ale ursului de pestera, adevaratele frumuseti fiind concentrate in celelalte doua: "Mastodontul", "Palatele ferrmecate", "Casuta Piticilor", "Lacul cu nuferi" sunt doar cateva din denumirile simbolice date grupurilor de formatiuni de catre ghizi si vizitatori. Iesirea se face printr-o galerie ornata cu lumanari, ultima sala fiind denumita "Sfatul Batranilor".

Alt loc unic este Pestera Ghetarul Focul Viu, numele venind de la efectele luminoase deosebite create de soare pe peretii pesterii, la un moment precis al zilei.

Poarta lui Ionele
Este situata in partea stanga a vaii Ordancusa, la 35 metri diferenta de nivel fata de vale. Atragatoare mai ales prin cascada de tuf pe care au format-o apele ce ies din ea este accesibila pentru toate tipurile de turisti. Amenajata spre vizitare de catre A.S. Sfinx Garda si este iluminata artificial. Turistii se bucura de vizita in prezenta unui ghid pregatit in domeniu care va poate raspunde la intrebari.

Cascada Varciorog
Cascada Varciorog se afla la o distanta de 3km de zona turistica Arieseni. Urmand marcajul patrat cu cruce galbena in interior, de la drumul jud.75. Peisajul este salbatic, drumul este putin anevoios, dar pana la urma merita efortul de doua ore pentru a vedea o cadere de apa de 15m.

Muntele Gaina - Targul de Fete. (3-4 ore de mers pe jos din satul Vidra)
"Targul de fete" de la Muntele Gaina se desfasoara in jurul datei de 20 iulie, de Sf.Ilie al fiecarui an( este cea mai mare sarbatoare traditionala romaneasca in aer liber) prilej de a admira jocul si portul popular din Transilvania si de a " targui" produse de artizanat specifice."


http://muntelegaina.artelecom.ro/traditii.htm


Eu am mers prima data in Campeni, Vidra de Sus si Muntele Gaina sa prind Targul de fete. Se aduna pe munte zeci de mii de oameni, urca mii de masini, drumul la urcat este destul de greu...multora le-au fiert motorul din neglijenta. Oricum e plin de politie si armata care dirijeaza tot si are tot sub observatie. Ca sa inoptezi pe varf, neaparat iti trebuie cort, nu exista nici o cabana sau pensiune. Cu toate ca la festivil aduc si electricitate si antene pt telefonia mobila, ba chiar erau instalate si cabine telefonica Romtelecom, internet, etc. Toata lumea petrce, mereu se canta...este o incantare pt suflet acest festival.
Apoi am luat-o pe valea Ariesului, si ne-am oprit la Arieseni. Ti-am dat jos link'uri cu pensiuni si locuri de cazare....noi am fost cu cortul, dar nu va sfatuiesc, sus la Padis ne-a prins o ploaie care a tinut doua zile, eram uzi toti, am strans si am plecat. In schimb e foarte indicat sa aveti un cort cu voi pt orice eventualitate....la Padis exista motel si pensiune, si la Ponor, dar e foarte aglomerat, iar de acolo pornesti catre majoritatea traseelor. Eu v-as recomanda cazare la localnici...conditii deosebite si preturi accesibile....dar e valabil doar pt Arieseni, nu si pt zona turistica Padis. De la Arieseni poti face traselul catre Ghetarul Scarioara (care nu trebuie ratat) si Pestera lui Ionele....daca va hotarati sa ajungeti acolo cu masina este un peisaj superb, traversezi niste chei...dar aproape de Scarisoara drumul este foarte rau.
Apoi am continuat sa mergem pe valea Ariesului si ne-am indreptat catre Pestera Ursilor. A fost cel mai spectaculos obiectiv turistic vizitat. De acolo am luat-o pe malul Crisului Pietros si ne-am oprit la Padis. De aici puteti face zeci de trasee pe jos...Cetatile Ponorului, Focul viu, Izbucul, Poiana cu Flori....dar mare atentie, nu va alegeti trasee lungi, iar echipamentul sa fie cat de cat adaptat pt munte.
Ai cateva link'uri cu poze, trasee, harti, locuri de cazare, obiective turistice.
Numai bine.


http://www.ruraltourism.ro/apuseni/html/apuseniro.html
http://www.padis.ro/
http://www.padis.ro/harti.htm
http://www.cazari.ro/muntii_apuseni.htm
http://www.hoinari.ro/munti/munti.php?jud=Muntii%20Apuseni
http://leosuteu.rdsor.ro/apuseni/apuseni.html
http://www.harta-turistica.ro/index.php?mod=harta&id=1
http://www.turismrural.com/cazare_pensiuni_vile/muntii_apuseni

Cine nu iarta, distruge puntea pe care trebuie sa treaca el insusi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iarina spune:

Despre Maramures va pot spune eu ce vreti...numa' sa intrebati;mi-s jumatate maramuresanca, crescuta acolo de bunici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Steluta spune:

quote:
Originally posted by iarina

Despre Maramures va pot spune eu ce vreti...numa' sa intrebati;mi-s jumatate maramuresanca, crescuta acolo de bunici.



Pai ne poti sugera un traseu de cateva zile, in care sa vizitam Maramuresul?? Eu ma gandesc sa mergem in concediu cu masina intr-un tur pe-acolo.

Multumesc!

Steluta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dyana spune:

Am fost in Maramures cand eram clasa a 7-a.
Am stat in Baia Mare, olimpiada pe tara la fizica, dar au avut grija sa ne plimbe peste tot.
A fost superb, ca in rai.
Am vizitat Cimitirul vesel, Muzeul Satului, Sighetul Marmatiei, o excursie de o zi cu autocarele, dar am ramas uimita cat de frumoase sunt acele locuri, deosebit de frumoase.
Recomand cu cea mai mare placere sa vizitati Maramuresul, si oamenii sunt simpatici si deosebiti, iar de natura..., nu mai vorbesc.
Satele sunt deosebite, casele oamenilor, totul.

Diana
P.S. Am gasit aici un site deosebit in limba romana si engleza: http://groups.msn.com/Rumaenien2007Romania/welcome.msnw

Ideea mortii absolute stă la baza smintelii moderne.
Petre Tutea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adusca spune:

Maramures

Din suprafata de 6.215 kmp a judetului, zona montana ocupa 43 %, cu Muntii Rodna si Masivul Pietrosul (2.303 m) - cel mai inalt din Carpatii Orientali - si zona vulcanica cu Muntii Gutai si Tibles (1.300-1.800 m); 30 % din suprafata sunt dealuri si platouri iar 27 % sunt ocupate de depresiuni, lunci si terase. In mijlocul Maramuresului, a Muntilor Rodnei, Gutai si Tibles se gaseste Depresiunea Maramuresului, cea mai mare din Romania (75 km lungime si 20 km latime). Pe crestele muntilor iarna domneste pana in lunile mai-iunie. Locurile pitoresti, aflate langa orasul Baia Sprie sunt vizitate de turisti datorita frumusetii lacului de acumulare de la Firiza. Caracteristic acestui judet sunt resursele hidrominerale (peste 100 de izvoare), in special langa Baia Borsa, Viseul de Sus, Baiut si Poiana Botizii. Judetul Maramures are 62 de terenuri de vanatoare cu o suprafata de 587.000 ha. Deasemenea se mai afla si opt rezervatiinaturale. Judetul este bogat in elemente etnografice si folclorice. Arta populara este conservata intr-o forma specifica acestei zone: case si porti din lemn, unelte, ceramica, biserici de lemn-unice in lume, obiceiuri populare. Judetul Maramures are portile deschise pentru turistii care doresc sa cunoasca originalitatea culturii populare prin muzeele din Baia Mare si Sighetu Marmatiei; prin cele peste 200 de monumente de arhitectura populara de la Borsa, Izvoarele si Mogosa. Extrem de originale sunt satele situate pe vaile Izei, Marei, Viseului si Tisei care formeaza un adevarat muzeu in aer liber. Unic in lume este Cimitirul Vesel din satul Sapanta. In acest judet se gasesc 8 muzee, 67 de locuri si monumente istorice, 363 monumente de arhitectura si 13 zone istorice situate in orase si sate.

http://www.maramurescounty.ro/main_ro.htm
http://www.ici.ro/romania/ro/turism/maramures.html
tot felul de informatii utile turistilor care vor sa viziteze zona.

http://www.pensiuni.bizcatalog.ro/maramures/maramures_oferte_turistice_oferte_cazare_maramures_rezervari.htm
http://www.infotravelromania.ro/agentii_oferte/karstour/maramures.html
http://www.rohotels.ro/hoteluri/Maramures.php
cazare

http://www.pensiuni-vile.ro/lista_spatii.php?provincia=Maramures
http://www.pensiuni.info.ro/
pt cei interesati de agroturism.

http://www.maramures.home.ro/
http://www.visit-romania.ro/sectiuni/gf/gf_maramures.htm
imagini din Maramures

Viata e ca carosabilu'...unii vine, altii trece...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristinutza_ale spune:

eu cred ca toata romania trebuie vizitata..nu numai o anumita parte sau un anumit oras...avem o tara frumoasa ar trebui sa fim mandri...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andora spune:

Si eu cred la fel, ca acest subiect e un prilej minunat pentru cei fara mult timp liber pt cautat obiective turistice - de a citi despre frumusetile tarii noastre...
Eu nu ma pricep asa bine la vorbe, dar cred ca un roman ar trebui sa mearga macar o data-n viata :
1 - pe Vf Moldoveanu, in Retezat, in Bucegi, in Fagaras, in Apuseni
2 - pe litoral
3 - in Delta
4 - la manastirile din Moldova
5 - in locurile superb descrise in randurile anterioare...

www.andora.bravehost.com/" target="_blank">Andreea & Gogomaimutica (DN 10.10.2004)


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dyana spune:

1. Retezatul
(ajunsi in Simeria, apoi Ohaba de sub Piatra, urcat pe munte, pana la Cabana Pietrele , inoptat acolo si apoi varful Retezat) O splendoare. Chiar si primavara. Cu soare si zapada.
2. Valcea
toate formele de relief, Manastiri, Caciulata, Calimanesti, Cozia, pe munte sunt vipere deci mai bine nu, Ocnele aproape si asa mai departe, Oltul, si plaja la Olt
3. Satul Albac, Muntii Apuseni
4. La mare




Trebuie sa ne golim de prea plinul Eu, ca sa mai intre in noi un pic de Dumnezeu.

Petre Tutea

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns camelia72 spune:

Salutere,plimbaretelor!!!Prin Baile Herculane a mai fost cineva in ultimul timp?Eu merg in weekend-ul urmator si m-ar interesa pretul la cazare (ceva mai ieftin),am fost acum vreo 7-8 ani si mi-a placut mult zona.Va rog mult sa ma ajutati cu ceva informatii recente!

Mergi la inceput