Papa demisioneaza

Papa demisioneaza | Autor: histamina

Link direct la acest mesaj

http://www.mediafax.ro/externe/papa-benedict-al-xvi-lea-demisioneaza-incepand-cu-28-februarie-10554782

Sunt uimita ,dar apreciez sinceritatea Sfatului Parinte.
demisia Sanctitatii Sale vine cu o luna inainte de Pastele catolic.
Poate ca de Paste vom putea spune habemus papam!

este, in orice caz o stire surpinzatoare.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Dar e corect spus "demisioneaza"?

Mie mi se pare corect "se retrage".

PS:Acum am auzit si eu stirea,nu stiu detalii,amanunte insa e ingrozitor de imbatrinit pentru putzinul timp cit a petrecut in functzie.

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

A imbatranit de atatea griji, mey :-)
Sunt curioasa cine`i va lua functia ...

Copiii crescuti in familii monoparentale sunt la fel de iubiti, ingrijiti si educati,
empatici, inteligenti, isteti, destepti, stralucitori, fantastici si bine-nteles superbi
ca restul copiilor de pe Terra obtinuti natural sau prin FIV sau adoptati,
nascuti natural sau prin operatie de cezariana, botezati sau nu, hraniti cu LM sau LP.
_

Au nevoie de noi:
Copiii Monicai Alex Luca Lorena
U R G E N T: I n i m i o a r a l u i ALEX
Si micuta O L I V I A are nevoie de noi ... acum

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Poate sa demisioneze? Jurnalistii lu' peste! Se retrage poate!
Voi, fetele catolice cum evaluati activitatea papei de pana acum? Mie Papa Ioan Paul al 2-lea mi s=a parut unul dintre cei mai cu "har" papi ai Bisericii Catolice.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andacos spune:

Citat:
citat din mesajul lui valentinag

Poate sa demisioneze?

"La vita e bella"
www.youtube.com/watch?v=-3fbAZECphs" target="_blank">Explore Romania

Nu stiu daca este corect termenul,dar de retras se poate retrage din functzie.(poate ne lamureste cineva)

E al doilea papa in istoria catolicismului care se retrage.

Dana

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Am editat si eu Dana!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maria_alexia spune:

se pare ca e corect termenul, vezi Papal resignation aici : http://en.wikipedia.org/wiki/Papal_resignation

si comunicatul oficial : http://en.radiovaticana.va/Articolo.asp?c=663815

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

juridic vb este nevoie de o demisie.teologic vb,este vb despre o retragere. din ambele perspective, Sf Scaun ramane vacant si colegiul Cardinalilor trebuie sa aleaga un nou Papa.

Din 1274, papa este ales de un conclav secret instituit de papa Grigore X. Cardinalii stau intr-o incapare cu usile inchise, fiind cu desavirsire interzis accesul vreunui strain. Inainte de intrunirea secreta, au loc consultari "de culise" intre cardinali, pentru a desemna un candidat care are cele mai mari sanse de a fi ales inca din primul tur de scrutin.

Votul pentru alegerea unui nou papa are loc intr-o incapare din Vatican. Dupa ce cardinalii intra in aceasta incapare, usile se zidesc, pentru a se evita in acest mod orice "ochi indiscret". Pentru a comunica in exterior, exista un orificiu in perete, cu o usita rotativa, conceput astfel incit cei din afara sa nu-i poata vedea deloc pe cardinali. Prin acest orificiu, cardinalii primesc alimente si apa, iar ei transmit mesaje importante in scris pentru catolicii din intreaga lume. Desigur, in incapare exista paturi si instalatii sanitare.

Buletinele de vot sint anonime, pe fiecare fiind imprimat cuvintul "eligo" (aleg). Numararea voturilor secrete se face in prealabil de o comisie alcatuita din trei membrii. Pentru a fi ales, noul papa trebuie sa intruneasca doua treimi plus un vot. Daca nu intruneste aceasta majoritate, buletinele de vot sint amestecate cu paie umede si arse intr-o soba speciala din incapere. Fumul negru ii anunta pe toti cei care asteapta in piata din fata Domului ca, pina in acel moment, nu s-a ajuns la un rezultat.

Atunci cind unul dintre candidati intruneste majoritatea necesara - acest lucru se intimpla de cele mai multe ori doar dupa mai multe zile de izolare si de repetare a scrutinului - buletinele de vot sint amestecate cu paie uscate si aprinse in aceeasi soba. Pe hornul special din Capela Sixtina, iese un fum alb care vesteste multimii adunate ca lumea catolica are un nou papa. In acel moment, oamenii aflati la Vatican izbucnesc in ovatii.

Imediat dupa aceea, unul dintre cardinali iese pe balconul Domului si anunta: "Annuntio vobis gaudium magnum - habemus Papam!", rostind si numele celui ales.

Darul pe care il primeste noul papa este un inel de aur, incrustat cu o piatra pretioasa, simbol al puterii urmasului lui Sf.Petru pe Scaunul Apostolic. Fiecare papa primeste un alt inel, confectionat pe masura

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxanaz spune:

am citit si eu acum cu surprindere. e prima oara cand aud ca se poate asa ceva, pe BBC am citit ca au mai fost cazuri, dar nu in "modern days".
in 2005 avea deja 78 de ani, cand a fost ales... deci la 86 mie mi se pare ca arata chiar ok.
apreciez corectitudinea Sfantului Parinte si argumentarea retragerii sale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adde2510 spune:

Sunt mai mult decat uimita si mi se pare o veste destul de trista :(

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

actualul papa, Joseph Ratzinger, a fost ales cand era Cardinalul conducator al Congregatiei pt doctrina, cea mai veche si importanta congregatie a Curiei papale.
in calitatea aceea a fost responsabil cu toate modificarile dogmatice ,teolegumenele, raspunsurile la diverse situatii dificile.
a colaborat extraordinar cu Sf parinte Papa Ioan paul al II lea.
contracanditatul sau a fost Cardinalul Carlo Maria Martini, decedat anul trecut, in august.

Mergi la inceput