Cand viata trece pe langa tine...

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Marcia03 spune:

In Elvetia copiii nu prea dorm dupa-masa. Vad copii de 3-4 ani care stau de la pranz pana seara afara (asta din primavara pana toamna, cat e lumina afara). Programul de culcare e in general pe perioada scolii, cand au vacanta, parintii nu sunt asa de stricti. Dar am observat ca majoritatea isi culca copiii devreme. Chiar daca nu dorm, tb sa se bage in pat si se uita pe o carte, se mai joaca putin. Eu am noroc cu Marcia, cum se baga in pat si adoarme.

Mickyyy eu zic ca ar tb sa vorbesti cu profesoara celei mijlocii, nu mi se pare normal sa le dea asa de multe lectii. Aici copiii isi termina lectiile in clasa, iar daca nu le termina, le fac acasa. In vacante nici nu prea au lectii, fiica-mea a avut doar 2 pagini de scaderi si adunari la matematica (de-alea una sub alta, pe care le invata acum, ei invata la inceput sa scada, sa adune, sa inmulteasca pana la 10000 in cap doar, am ramas surprinsa de metoda asta). Au alte metode decat cele folosite de noi, saracul copil nu intelege daca ii explic eu cum am invatat. Si in general au operatiile aritmetice sub forma de probleme (un ex.Ionica a fost la piata, avea 5 lei, a luat 2 mere si 2 pere, cati lei mai are ?..asta e un ex banal, problemele sunt mai complicate...). Deci aici se pune accentul mai mult pe practica, nu pe teorie. Si mama a fost surprinsa de faptul ca aici copiii au ft putine lectii, in comparatie cu Romania. Si pt ca au program si dupa-masa, fiecare generatie are clasa lui, adica o clasa nu e folosita de 2 generatii. Iar cartile si caietele pe care nu le folosesc le lasa la scoala. Marcia are si o agenda (data de scoala) unde isi scrie singura ce lectii are pt toata saptamana. Asa pot eu sa verific ce are de facut.

Am auzit si eu de desenele animate de acolo, ca se foloseste un limbaj nu prea adecvat pt copii. Marcia merge cu ai mei in tara in vacanta de vara (care aici e doar de 5 saptamani) si se mai uita la desene acolo. Si vine cu un vocabular asa de pestrit. Noroc ca stim acum de unde invata. Desenele de aici sunt ok, nu mi s-a parut nimic anormal. Noi avem si antena de satelit si prindem programele din Romania, ii place sa se uite pe Animal Planet, Discovery, National Geographic. E fascinata de ele. Mai ales pt ca iubeste ft mult animalele, vrea deja sa se faca medic veterinar

Am uitat ceva : noi avem si multe animalute : 3 iepurasi pitici (stau in gradina), 3 hamsteri si mai nou o pisica. Cum Marcia nu are frati sau surori, a vrut un caine sau o pisica. La caine e munca multa (plus bani, pt ca aici tb sa platesti o mie de asigurari si impozit, care nu e deloc mic), asa ca am ales pisica. Cand se mai plictiseste, se joaca cu pisoiul. Cu toate ca in general, se joaca ft mult singura. Asa a fost de mica, se joaca cu papusile, cu lego, deseneaza, picteaza, canta etc

Va mai povestesc maine, ca iar am scris prea mult

o seara faina !

Mihaela

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Mickyyy, cea mica (4 ani) mananca singura?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Marcia, mare grija ca pisica sa nu confunde iepurii cu soarecii sau sobolanii. Intelegi de ce.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mickyyy spune:

Citat:
citat din mesajul lui Selene_Bunny

Mickyyy, cea mica (4 ani) mananca singura?




Da, mananca in majoritatea timpului. Insa are momente cand o apuca rasfatul, ca i-a obosit manuta, si vrea sa fie hranita, in general de mami. Uneori accepta sa o faca si una din surori, dar depinde de dispozitie.
Probleme cu mancatul singura avem in general dimineata, cand stie ca ne grabim, si atunci profita, seara sunt (mai) ferma pe pozitii, ca nu suntem contra-cronometru si imi permit

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marcia03 spune:

Fiecare hamster are cusca lui si pisoiul nu are acces la ei Iar hamsterii sunt activi noaptea, cand pisoiul doarme. Asa ca no chance sa-i pape. Marcia l-a luat pe unul din ei intr-o zi, pisoiul a aparut din senin, l-a mirosit, dupa care a plecat. Dar nu se stie niciodata, asa ca avem grija. Pisoiul va iesi afara, dar dupa ce-l castram, asa ca sigur va vana soareci si pasari. Langa noi sunt mai multe terenuri agricole si o padure.

Mickyyy nu le poti convinge pe fete sa mearga singure la scoala ? A mea vroia deja din cl.1a sa mearga singura, dar nu o lasam noi. Imi spunea ca i se pare rusinos sa o duca cineva la scoala. Poate reusesti sa o convingi pe cea mijlocie sa mearga cu cea mare. Asa ar ramane doar sa o duci pe pitica la gradi. Zic si eu acum, stiu ca tu ai mentionat ca nu vrea cea mijlocie fara tine. Dar ma gandeam ca o poti motiva cumva. Nu mai exista si alti copii care merg la aceeasi gradinita cu fetita ta? Langa noi sunt 2 fetite si merg impreuna la gradi, singurele. Si tot asa si vin. Dar au de mers doar 5 min, am mai spus, deci e mai simplu pt ele.

Un sfarsit de saptamana placut !

Mihaela





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mickyyy spune:

Nu, exclus sa le las singure deocamdata sa mearga la scoala.
Au de traversat un bulevard cu 6 benzi pe la o trecere de pietoni nesemaforizata! Exista evident si varianta traversarii pe la semafor, dar ocolesc un pic mai mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Nu cred ca se poate sa mearga singure. Adica eu nu stau in oras mare, dar sigur nu scap prea curand de bona, exact din aceasta cauza, nu poate circula singura inainte de clasa a 5-a macar, eu asa vad.
Iar daca aveti un asa bulevard, no way, nici macar la semafor.


Copiii crescuti in familii monoparentale sunt la fel de iubiti, ingrijiti si educati,
empatici, inteligenti, isteti, destepti, stralucitori, fantastici si bine-nteles superbi
ca restul copiilor de pe Terra obtinuti natural sau prin FIV sau adoptati,
nascuti natural sau prin operatie de cezariana, botezati sau nu, hraniti cu LM sau LP.
_

Au nevoie de noi:
Copiii Monicai Alex Luca Lorena
U R G E N T: I n i m i o a r a l u i ALEX
Si micuta O L I V I A are nevoie de noi ... acum

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marcia03 spune:

Inteleg Mickyyy. Dar nu mai au colege in zona care merg la aceeasi scoala ? Sa incerci sa le cuplezi cu ele? Intreb si eu. Aici asa se face, o zi merge o mamica, o zi alta, prin rotatie. Dar tu stii cel mai bine, asa ca eu vin degeaba cu supozitii. Ma gandeam ca poate gasesti vreo mamica care sa le duca pe toate la scoala, iar bona ta sa le ia. Si asa ai scapa tu de stresul de dimineata.

Eu am inceput sa merg singura la scoala din cl.a-2a, 30 min.de mers pe jos, dus si intors. Asta in Bucuresti. Din Tineretului (aproape de Palatul Copiilor) si pana aproape de Unirii (scoala era intre intersectia de la Budapesta si Unirii, Creanga se numeste)- asta pt cine cunoaste zona. Aveam de traversat nu stiu cate stradute si cele 2 intersectii mari de la Tineretului si Budapesta. Ma mai intalneam cu colegi, dar rar. Iar troleibuzul nu-l luam, cu toate ca era unul direct. Preferam sa mergem pe jos, pt ca erau ft aglomerate. Dar pe vremea nostra nu era asa circulatie ca in ziua de azi (anii '80). Din clasa a-4a mergeam cu fratele meu, adica il caram dupa mine la scoala si inapoi acasa. Si tot din cl.a-2a am stat singura acasa, dintr-a 4a am avut si responsabilitate fratelui meu. Dar atunci erau alte vremuri. Nici eu nu mi-as lasa copiii sa mearga singuri la scoala in Romania si nici singuri acasa. Si nici aici nu ai voie sa lasi copiii sub 12 ani singuri acasa. M-am ingrozit de cum se circula in Bucuresti, toata lumea parca se grabeste, nu tin cont de ceilalti. Noi venim in tara o data la 2 ani, cu masina. Si ne streseaza condusul acolo, asa ca evitam sa mergem in Bucuresti cu masina, preferam metroul. Eu conduc zilnic spre Zurich si inapoi (cam 20-30 min), dar aici e lumea relaxata, nu se clanoxeaza (doar eu o fac, cand mai doarme cate unul la semafor), cedeaza trecerea daca vrei sa schimbi o banda cu alta. In Romania astepti mult si bine pana te lasa sa schimbi banda.

Marcia merge pe jos acum 15 min, dar este un trotuar, care se foloseste si de catre biciclisti, deci cand merge cu bicicleta sau trotineta tot pe trotuar merge. Daca ar tb sa mearga pe strada, nu ar avea voie sa mearga cu bicicleta la scoala, aici se da examen in cl.a-5a la mersul cu bicicleta. Elvetienii o folosesc ft mult, asa ca e plini de biciclisti Care enerveaza de numai : trec pe rosu, se baga pritre masini, mai sa-ti dai oglinzile de la masina cu ei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns giulia81 spune:

Citat:
citat din mesajul lui szivarvany

Nu cred ca se poate sa mearga singure. Adica eu nu stau in oras mare, dar sigur nu scap prea curand de bona, exact din aceasta cauza, nu poate circula singura inainte de clasa a 5-a macar, eu asa vad.
Iar daca aveti un asa bulevard, no way, nici macar la semafor.




copilul meu merge singur la scoala din clasa a III-a (acum e in a IV-a). si merge cu autobuzul 5 statii... si are si strada de traversat, una care e nesemaforizata (de restul nu vorbesc) acolo roaga un adult sa il ajute pe trecere...e vorba de orasul cluj, care numai mic nu e...
eu zic ca s-ar descurca si singure, chiar daca ocolesc un pic pentru a traversa la semafor, pornesc un pic mai devreme de acasa...eventual in primele dimineti merge micky in spatele lor si vede cum se descurca (eu asa am procedat cu alex).


"Un om are dreptul sa se uite in jos la altul, doar atunci cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice."

Compasiunea fata de animale e intim legata cu bunatatea caracterului si se poate afirma cu siguranta ca cel crud fata de animale nu poate fi un om bun. (Arthur Schopenhauer)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Selene_Bunny spune:

Asta cu traversatul... e cu cantec. Eu, una, pe soferi nu ma bazez, sa incetineasca la trecerile nesemaforizate. Cu copilul de mana, in partea opusa sensului din care veneau masinile, si alti doi oameni la un pas in urma si era sa ne calce o nebuna, a accelerat in loc sa incetineasca.

Mergi la inceput