Note autiste-mai multe informatii

Note autiste-mai multe informatii | Autor: caress

Link direct la acest mesaj

Este prima mea postare pe acest forum, desi va citesc intens de cateva saptamani, si vreau sa incep prin a va felicita pentru nivelul extrem de ridicat al userilor, sunt realmente impresionata... .
Subiectul il deschid in numele unei prietene foarte bune, care are un baietel de 5 ani si jumatate care se confrunta de peste 4 ani cu probleme serioase(dupa parerea mea),si minore (dupa parerea psihiatrei care se ocupa de el).

Baietelul provine dintr-o sarcina gemelara cu gemeni heterozigoti,ambii baieti, sarcina la termen, fara probleme, nascuti prin cezariana, cu evolutie perfecta pana la 1 an- a fost primul care a vocalizat, primul care a stat in fund, primul care s-a ridicat in picioare,primul care care a inceput sa pronunte cuvinte.Dupa vaccinul de 1 an,ROR ul presupun, la cateva saptamani a inceput sa aiba manifestari ciudate, sa aiba accese de furie, autoagresiune(se dadea cu capul de podea minute in sir daca ar fi fost lasat), a refuzat sa iasa din casa o vara intreaga, au inceput sa apara ticuri, stereotipii,etc. Cand eu i-am cunoscut, copilul avea 3 ani si 2 luni,nu stiam sa aiba vreo problema dar mi-am dat seama imediat ca ceva nu este in regula( inainte sa fac medicina veterinara-meseria mea actuala-am fost asistenta pediatra si am lucrat cativa ani intr-un spital de recuperare.asa ca aveam o oarecare experienta si ochiul cat de cat format).Am intrebat daca are vreun diagnostic,daca face vreo terapie,daca ia ceva medicamente.Raspunsul pentru mine a fost socant; diagnosticul era ,,retard usor'' si lua rispolept si levo de 3 ani.Atat.Merge la control o data pe luna, i se da o noua reteta gratuita, doctorita se mira de progresele pe care le-a facut si ii spune ca totul este perfect. In plus, de doua ori pe an face cate 10 fiole de Cerebrolysin.
El are acum 5 ani si jumatate,este in primul an de gradinita, normala, alaturi de fratiorul lui, a evoluat enorm din punct de vedere cognitiv dar toate manifestarile caracteristice tulburarilor de spectru autist sunt nemodificate.Eu sunt ingrozita ca timpul trece, si categoric nu in favoarea lui, se apropie scoala-doctorita ii garanteaza ca va fi normal pana atunci , ceea ce cu siguranta nu se va intampla, si asa vrea foarte mult sa imi recomandati un alt medic, un centru, un psiholog, unde poate merge cu copilul pentru o evaluare serioasa.
Singura persoana care l-a evaluat, declinandu-si clar competenta de a pune un diagnostic, este o amica de-a mea care este terapeut, care lucreaza cu copii cu autism prin metoda Sonrise, si care mi-a spus ca fara dubiu este vorba de note autiste.Intalnirea cu ea a reprezentat un moment de cotitura, cumva inexplicabil,a avut loc acum 1 an si ceva si din acel moment schimbarea lui in bine a fost absolut spectaculoasa- a inceput sa vorbeasca, sa comunice,sa se joace-bineinteles treptat,parca in mintisoara lui s- a produs un declic .

Daca este nevoie de mai multe informatii despre nivelul lui actual,vi le ofer cu placere,dar si asa mi se pare ca am scris o postare kilometrica si greu de citit.
PS-copilul locuieste in apropiere de Bucuresti.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

sper sa-ti dea cineva dintre parinti o referinta mai competenta pentru alta evaluare. sanatate multa! (exista si un site de referinta precisa: www.autism.ro (sper sa nu se considere reclama ca nu e cazul absolut);

Exista posibilitatea ca vaccinul sa fi fost o coincidenta, exista manifestari ce devin vizibile pe la doi ani, regresii in limbaj cognitie, etc;

Iar intilnirea cu terapeuta prietena ta ...l-a evaluat, a facut cu el citeva sedinte de terapie, i-a transmis unde pozitive...ce-a facut? ea e atestata sa puna diagnostice?

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns caress spune:

A stat cateva ore cu el, l-a observat, l-a atras, s-a jucat cu el.Nimic special.Nu e atestata sa puna un diagnostic, chiar a insistat ca mama sa mearga la un alt medic (ceea ce nu s-a intamplat, din pacate).A spus doar ca parerea ei, de terapeut, este ca nu este vorba doar despre un retard ci de note autiste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Happiness_4_us spune:

Noi facem ABA la A T C A , daca dai un google gasesti site- ul lor, sunt in sect 1 pe Ctin Caracas, fac evaluari si tot ce tine de TSA.

Sanatate micutului!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns caress spune:

Dupa indelungi cautari vrem sa alegem intre doua centre specializate,ambele in sectorul 3:
http://www.artadhd.baboom.ro/cp/470/1766/CENTRU-DE-RECUPERARE-COPII-CU-AUTISM--ADHD-SAU-ALTE-TULBURARI-DE-DEZVOLTARE si

http://www.napocensis-mc.ro/hom/


Detineti ceva informatii despre vreunul din ele?
La primul evaluarea se face pe parcursul a 3 sedinte de o ora, prima fara copil,a doua cu copilul,in a treia se prezinta diagnosticul si se stabileste planul de tratament.Evaluarea costa 210 lei,70 lei/sedinta, cat vor costa si sedintele de terapie ulterioare.

La al doilea centru evaluarea se face intr-o singura sedinta de 50 minute,impreuna cu parintii si costa 150 lei.Sedintele de terapie sunt putin mai ieftine, aprox 62 de lei.

Eu personal inclin catre primul centru, am vorbit personal cu psihologul care il va evalua si mi-a facut o impresie foarte buna.Mama a vorbit la celalalt,amandoua am facut programare pentru saptamana viitoare,si clar una dintre ele trebuie anulata.Ce parere aveti?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns caress spune:

Urmarea:
Mama a ales al doilea centru, in special datorita posibilitatii de a urma un tratament homeopat,specific.Hmm. eu am indoielile mele dar nu le-am exprimat.Copilul a fost evaluat timp de 40-50 minute,in timp ce medicul facea si anamneza,si da,s-a confirmat ca are o TSA.Cat de grav este,nu poate sa spuna decat dupa o evaluare complexa,care dureaza 7 ore!!!Si care costa 350 lei.7 ore legate, pentru un copil de 5 ani, cu probleme,mi se pare o super exagerare lipsita de orice utilitate practica...A ramas in aer,deocamdata.

Intre timp s-a facut programare pentru ambii pitici la analizele anuale,si au fost astazi.Dupa ce au terminat cu recoltari,ecografii,consultatii,etc,medicul neuropshiatru la care este copilul in evidenta a hotarat sa il trimita si la psihologul policlinicii,la care nu a mai fost de cand avea 1 an si jumatate...ca tot era plecat de acasa de 6 ore,obosit si nemancat si nervos.
...Asta dupa un perdaf strasnic tras mamei, care si-a permis sa mearga in alta parte pentru a evolua baiatul!!! I a spus, ,, acum ce faci,vrei sa strici toata munca mea de 4 ani???''Am fost pur si simplu consternata...o doctorita care de 4 ani nu a facut absolut nimic decat sa-i dea lunar reteta de Rispolept si Levo!Care nu i-a recomandat logopedie, nu i-a recomandat niciun fel de terapie,fie ea simpla terapie ocupationala! Care din diagnosticul de ,,retard usor'' nu l-a scos si refuza sa il scoata si acum si care a fost fiecare data uimita de cat de bine evoluaza si ii tot garanteaza ca va fi perfect normal pana ajunge la scoala!!!..Scuze, dar sunt plina de nervi...

Bref,au stat cam o ora cu d-na psiholog, i-a pus o gramada de intrebari, stie sa numere,stie culorile,recunoaste animalele,stie cum il,cheama,cati ani are,cine sunt membrii familiei lui,cunoaste fructele,legumele,etc.Concluzia:,,Deci ce diagnostic are copilul?".Si a doua concluzie. nivel de dezvoltare psiho-motorie 4 ani si jumatate.A chemat-o si maine ,cu copilul odihnit...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ela_04 spune:

Eu am vorbit la centru recomandat de Happiness. Mi-au spus de la tel ca e intre 350 si 400 lei evaluarea dar ca au in acest moment un proiect in colaborare cu o alta asociatie si daca nu am bani pot sa fac evaluarea acolo moca.
I-am spus ca nu e prb de bani dar nu mi-au gasit nici o zi libera. Abia luni ma suna pt programare.
De la tel mi-au parut destul de profesionisti.
Am sunat si la primul site pus de tine dar tipa care mi-a raspuns la tel era in timpul terapiei Nu stiu alti cum sunt dar eu prefer atunci cand cineva se ocupa de copilul meu sa nu raspunda la telefoane.
Si mai am o recomandare de la med pediatru al copilului unde o sa ma duc joi. Dar ma duc si la ATCA.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Chuny spune:

Ela, ai dreptate cu telefoanele. La mine a fost un criteriu pe care l-am folosit pt a renunta la diversi specialisti. Tin minte ca in cabinetul la care mergeam erau 3 logopezi. Si odata cu mine venea o mamica ce pleca imediat ce intra copilul la logopeda. Aia apoi iesea, isi facea o cafea, mai vb la telefon daca suna si avea obsesia sa tot deschida usa de cate ori auzea un zgomot in culoar. Imi venea sa-i zic vreo doua ...

Ma bucur ca va suna pt programare, e cel mai important lucru în momentul asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns caress spune:

Citat:
citat din mesajul lui ela_04


Am sunat si la primul site pus de tine dar tipa care mi-a raspuns la tel era in timpul terapiei Nu stiu alti cum sunt dar eu prefer atunci cand cineva se ocupa de copilul meu sa nu raspunda la telefoane.
Si mai am o recomandare de la med pediatru al copilului unde o sa ma duc joi. Dar ma duc si la ATCA.


Mami de: baietel & fetita



Si cand am sunat eu era intr-o sedinta de terapie.S-a scuzat si m-a sunat inapoi in 30 de minute si am vorbit foarte mult.Impresia pe care mi-a lasat-o a fost pozitiva.
Sa vedem maine ce se mai intampla...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns caress spune:

Concluziile evaluarii de ieri,exprimate in scris de data asta:

,,Intarziere usoara in dezvoltarea psihomotorie si de limbaj, QD 52.Comportament cu note autiste,stereotipii motorii,contact psihic intermitent si dificil.Intarziere in dezvoltarea limbajului expresiv.Dislalie polimorfa.Instabilitate psiho-motorie.In evidenta si tratament.''

Recomandarea?Sa revina peste o saptamana sa o invete cum sa lucreze cu copilul acasa.Atat....

Ce inseamna prescurtarea QD?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns caress spune:

QUOTIENT DE DÉVELOPPEMENT (Q.D)

La formule est la suivante: Q.D = (âge de développement / âge réel) x 100.
Inteleg ca dezvoltarea psiho-motorie este conforma cu varsta de 2,8 ani.Super..

Mergi la inceput