Diaspora nu mai conteaza ...???

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Am mai scris si la alt subiect asta dar cred ca aici isi are locul:

Legea invocata acum pentru scoaterea diasporei din cvorum se refera la alegerea deputatilor si senatorilor si la delimitarea colegiilor. Scoaterea cetatenilor de pe listele din tara este pentru ca s-au facut colegii speciale pentru ei in strainatate, considerandu-se ca e mai bine sa aiba parlamentarii lor pentru a se putea ocupa mai bine de problemele lor specifice. Scoaterea lor de pe liste este dublata de inscrierea lor in Registrul alegatorilor, pentru stabilirea colegiilor de peste hotare.
Prin similitudine ar trebui ca diaspora sa-si aleaga un alt presedinte pe colegiul lor si sa-l demita dupa plac, daca vrei sa-i scoti din cvorumul pentru alegerile si referendumurile referitoare la presedintie.

DA, se pare ca BEC a incurcat legile inainte de acest referendum, intentionat sau din greseala.

Asta nu inseamna ca nu da verde la tratamentul diferit pentru categorii diferite de cetateni, ceea ce e contrar principiilor democratice.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

www.cotidianul.ro/cum-poate-pierde-traian-basescu-presedintia-din-cauza-lui-emil-boc-190449" target="_blank">Cum poate pierde Traian Basescu presedintia din cauza lui Emil Boc

Citat:
Profitând de iesirea de la guvernare a celor din PSD, pe 30 septembrie (cei din PSD se aflau cu demisiile din guvern pe masa) Boc emite OUG nr. 103, care, printre altele, modifica articolul 5, alin. 2 din Legea referendumului. În legea originala, respectivul aliniat, arata astfel: „Referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor înscrise în listele electorale”. Ce a modificat Emil Boc? A adaugat în finalul articolului un singur cuvânt: permanente. De ce a facut Boc modificarea? Pentru a usura validarea celor doua referendumuri convocate pentru 22 noiembrie 2009 de Traian Basescu. Cuvântul în plus reprezenta un avantaj urias pentru Basescu & Co.

Diferenta dintre „jumatate plus unul din numarul persoanelor înscrise în listele electorale” si „jumatate plus unul din numarul persoanelor înscrise în listele electorale permanente” este de peste un milion de alegatori. În minus.

Astfel, pe legea veche, în calculul pragului de participare intrau toti cetatenii români cu drept de vot, indiferent daca erau din tara sau strainatate. În varianta noua ieseau din calculul pragului de participare cetatenii români cu drept de vot cu domiciliul sau resedinta în strainatate.

Ce i-a convenit în 2009 nu-i mai convine în 2010 lui Basescu.

www.cotidianul.ro/traian-basescu-zegrean-si-presa-portocalie-s-au-facut-de-ras-191001" target="_blank">Un document BEC din 28 iulie spunea totul foarte clar
Traian Basescu, Zegrean si presa portocalie s-au fscut de râs în ultimul hal
Citat:
Un document care era imposibil sa nu fi fost cunoscut de Basescu si Zegrean

Pe 28 iulie 2012 – deci cu o zi înainte de derularea referendumului de demitere a lui Traian Basescu - BEC (Biroul Electoral Central) emite Hotarârea nr.34/2012 prin care decide (o decizie formala în concordanta cu legislatia electorala în vigoare) ca pentru referendumul din 29 iulie se aplica prevederile legii 35/2008, legea alegerilor parlamentare. Redam dispozitivul hotarîrii BEC :

În temeiul art. 25 alin 2 din legea nr. 3/2000,

Biroul Electoral Central hotaraste

În cazul referendumului national pentru demiterea presedintelui României sunt aplicabile prevederile Titlul I al legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului si pentru modificarea si completarea legii nr. 67/2004 pentru alegerea autoritatilor administratiei publice locale, a legii administratiei publice locale nr. 215/2001 si a legii nr. 393/2004 privind statutul alesilor locali, în masura în care legea nr. 3/2000 nu dispune altfel.

Ce stabileste practic aceasta hotarîre a BEC ? Exact ceea ce stia toata lumea, deci inclusiv Traian Basescu si presedintele CCR, Augustin Zegrean, exact ceea ce sustine de doua luni cotidianul.ro si cea a mai ramas din presa independenta, si anume ca aplicându-se la referendum procedurile legii alegerilor parlamentare, cvorumul de participare se stabileste în functie de numarul cetatenilor cu drept de vot înscrisi în listele electorale permanente, iar în aceste liste se trec doar cetatenii cu domiciliul în interiorul granitelor tarii.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Da Guvernul Ponta nu stia de aceste legi cand a dat numarul de alegatori ?

Desigur presa si Basescu s-au facut de ras, dar Guvernul USL care a organizat referendumul si au comunicat oficial cifrele nu s-au facut oficial de ras. Incompetenta in functii publice de inalt nivel le face cinste.

Ce bine e sa vezi paiul dar barna nu, Deceneus !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Si guvernul Ponta s-a facut de ras.
Poate tocmai asta a fost scopul ca sa creasca PDL-ul in sondaje.
Dupa ultimele jondaje IMAS PDL-ul a crescut cu 4%.
Cum am scris cu alte ocazii, daca suspendarea reuseste PDL-ul plateste electoral. Daca suspendarea esueaza USL-ul va platii dublu.
Unii spun ca PSD-ul si Ponta joaca la doua capete.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nadaflorilor spune:

Citat:
citat din mesajul lui Lali

OK, chiar si asa, cetatenii romani cu domiciliul in strainatate sunt vreo 500.000 si nu le ajung pentru a stabili cvorumul cum vor ei.

Problema mare este ca trebuie sa scoata de pe liste cetatenii romani cu CI care sunt plecati dar nu au declarat inca acest lucru, pentru ca au nevoie de vreo 2 milioane in minus. De aceea au scos celebra lista cu persoanele pe care trebuie sa le scoata de pe liste:

1 Persoanele decedate
2 Persoanele care si-au pierdut dreptul de a vota
3 Persoanele care au obtinut statutul de cetatean român cu domiciliul în strainatate dovedit prin detinerea unui pasaport cu mentionarea trii de domiciliu
4 Persoanele care au pierdut cetatenia româna
5 Persoanele al caror act de identate a expirat si nu a fost reînnoit
6 Persoanele care si-au schimbat domiciliul fara a fi radiate din lista localitatii rezidentei anterioare
7 Persoanele care se identifica la un domiciliu într-un numar ce nu se coreleaza cu suprafata locuibila si numarul de camere ale imobilului
8 Persoanele care si-au schimbat numele prin casatorie, divortate, pe care administrativa;
9 Pentru persoanele cu resedinta / domiciliul în strainatate.

sursa: http://www.gandul.info/politica/e-oficial-cele-9-categorii-de-persoane-pe-care-guvernul-ponta-vrea-sa-le-scoata-de-pe-listele-electorale-permanente-exclusiv-9935276

Cum vor face punctele 5, 7 si 9 mai ales pe ce baza legala (poate ne ajuti, eunice)?

Punctul 5: Persoanele cu buletinul expirat au deschise birourile de evidenta a populatiei si in ziua votului ca sa-si poate prelungi/reface cartea de identitate si sa poata vota.

Punctul 7 este aberant.

Punctul 9, in lipsa unei declaratii specifice a persoanei cum ca are domiciliul/resedinta in alta parte decat ce scrie in CI nu vad baza legala pentru a-l scoate din lista, chiar daca vecinul spune ca lucreaza in Belgia sau studiaza de 2 ani in State.


Edit: pentru diacritice.




care e diferenta intre punctul 3 si punctul 9?!

mortii trebuie scosi de pe lista

mutatii daca apar si pe lista de la adresa veche si pe lista de la adresa noua, trebuie scosi din lista aferenta vechii adrese

cei care si-au pierdut dreptul de vot, daca exista si categoria asta e clar ca nu au ce cauta pe liste

cei care au pierdut sau renuntat la cetatenie nu au ce cauta pe liste, daca exista e clar ca e musia sa fie stersi

punctul 5 e o aberatie, cata vreme nu e mort si nu e stabilit in strainatate nu-l poti da afara din tara

celor de punctul 7 de ce le-a facut EP CI-uri?!...


punctul 8 are logica daca persoana apare pe liste de doua ori, o data cu numele vechi si o data cu numele schimbat...

concluzie:
pct 3 = pct 9
pct 5 si 7 sunt aberatii





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mickyyy spune:

Citat:
citat din mesajul lui nadaflorilor


mortii trebuie scosi de pe lista

mutatii daca apar si pe lista de la adresa veche si pe lista de la adresa noua, trebuie scosi din lista aferenta vechii adrese

cei care si-au pierdut dreptul de vot, daca exista si categoria asta e clar ca nu au ce cauta pe liste

cei care au pierdut sau renuntat la cetatenie nu au ce cauta pe liste, daca exista e clar ca e musia sa fie stersi


Logic, moral sau oricum vrei tu sa o iei, ai perfecta dreptate . Legal insa e o singura problema, trebuie sa folosesti timpul TRECUT daca te referi la listele pentru un referendum DEJA incheiat.

Citat:
mortii trebuiau scosi de pe lista
mutatii daca apar si pe lista de la adresa veche si pe lista de la adresa noua, trebuiau scosi din lista aferenta vechii adrese
cei care si-au pierdut dreptul de vot, daca exista si categoria asta e clar ca nu aveau ce cauta pe liste
cei care au pierdut sau renuntat la cetatenie nu aveau ce cauta pe liste, daca exista e clar ca e musia sa fi fost stersi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mickyyy spune:

PS: toate aceste excluderi de pe liste trebuiau facute de MAI INAINTE de referendum. Adica mai pe slau, USL-ul trebuia sa se ocupe de scoaterea lor ATUNCI, nu acum!!

E la fel ca si la votul multiplu, il gasesti pe unul ca a votat de 10 ori pe listele speciale, ii faci dosar penal, il bagi la puscarie, dar oricat de logic ar fi, nu poti anula 10 voturi din totalul celor exprimate, pentru ca nu e legal (si nici n-ai de unde sa stii ce tip de voturi sa anulezi, pro sau contra). Fiecare plateste inclusiv penal pentru greselile lui, usl-ul o poate face pentru ca nu a dat listele corecte, dar nu mai poti sa scoti niste cetateni din liste retroactiv!! Ce te faci daca tu scoti 1 milion de oameni, si din milionul ala scos din liste, 200.000 de fapt chiar au votat la referendum la sectiile de care apartineau?! Cand ii scoti pe criterii aleatoare (exceptand pe cei decedati), ar trebui sa scoti si un numar de voturi din urne, nu?!
Retroactiv poti acorda sanctiuni, dar nu poti elimina voturi din lista sau nr. de votanti de pe liste. Daca se dovedeste totusi ca au fost erori atat de grave in acele liste, poti repeta referendumul, dar in niciun caz nu il poti valida!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lucialu spune:

Deceneus, sa stii ca si eu ma intreb...
Si Basescu si Ponta i-au luat apararea lui Rus(ultimul dupa ce Rus si-a dat demisia, nu a fost demis). Rus a fost pus de Ponta...Sunt prea multe stangacii juridice, mi-e greu sa cred ca nu stiu ce fac.
Eu inca ma tem ca acest referendum va fi anulat. Deja o judecatoare s-a antepronuntat. Listele care nu erau corectate anterior referendumului...CCR-ul cu erata lor PUBLICATA in Monitor. Parchetul face cercetari, incepe UP-le dinainte ca procesul referendumului sa fie incheiat,adica CCR nu a decis. In conditiile in care la alegerile prezidentiale din 2009 au fost 12000! de sesizari ramase in aer. Mie imi miroase rau a vicierea procedurii referendumului... Si totul se intampla sub ochii unora din UE. Toti ambasadorii stiu fiecare lucru petrecut aici, din timp. Ce mama naibii(scuzati!) de conspiratie o fi si pt ce? o fi vorba de bani...dar e criminal sa organizezi atat de prost(aproape incredibil)un referendum pt demiterea unui presedinte si sa te joci cu un nr atat de masiv de votanti(chiar dc ei nu se asteptau, nicicare ca vor veni atatia) care si-au exprimat optiunea!


Inca o treaba...ma gandam cum ne frecam noi aici pt romanii plecati la munci la capsuni etc. Ca sa nu fie scosi de pe listele permanente. Ceea ce ar fi corect dc ar fi o certitudine ca multi dintre respectivii mai vor acasa. Insa nu poti sa depinzi de un nr vag, nestiut concret! de cetateni, carora poate li se rupe de vot and so, in conditiile in care multora dintre ei li se rupe de proprii copii, care sunt efectiv ABANDONATI in Romania, in cel mai fericit caz cu bunicii, care si ei sunt uitati la randul lor, lasati sa se descurce si dc crapa...e problema lor. Este un fenomen real, nu vorbesc din carti, au plecat tot felul de oameni la munci pe dincolo, printre care si din astia. Sunt copii care se sinucid de dorul parintilor...:((

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Diferenta intre punctele 3 si 9 este faptul ca pentru punctul 3 au justificare intr-un document pentru a identifica cetatenii respectivi (adica pasaportul pe care scrie domiciliul) iar pentru punctul 9 vor avea declaratiile (verbale, cred) sau parerile primarului, lucratorilor primariei, presedintilor de asociatii de bloc, rudelor din tara sau ale vecinilor.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Citat:
citat din mesajul lui lucialu

Inca o treaba...ma gandam cum ne frecam noi aici pt romanii plecati la munci la capsuni etc. Ca sa nu fie scosi de pe listele permanente. Ceea ce ar fi corect dc ar fi o certitudine ca multi dintre respectivii mai vor acasa. Insa nu poti sa depinzi de un nr vag, nestiut concret! de cetateni, carora poate li se rupe de vot and so, in conditiile in care multora dintre ei li se rupe de proprii copii, care sunt efectiv ABANDONATI in Romania, in cel mai fericit caz cu bunicii, care si ei sunt uitati la randul lor, lasati sa se descurce si dc crapa...e problema lor. Este un fenomen real, nu vorbesc din carti, au plecat tot felul de oameni la munci pe dincolo, printre care si din astia. Sunt copii care se sinucid de dorul parintilor...:((

inde
"and the song became love and love became the egg" (Happy Feet)
my little sunshine



Lucialu, acesta nu este pur si simplu un criteriu. Chiar daca sunt de condamnat acei cetateni, chiar daca situatia copiilor este tragica, nu poate fi un criteriu de includere/excludere de pe lista electorala, pentru ca sunt si multi alti cetateni cu domiciliul in tara care-si abandoneaza copiii.

Mergi la inceput