M-am hotarat.............adoptie(81)

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns analias spune:

Alabina si Simo,

imi pare rau ca aveti parte de AM dificile. Din pacate exista si AM de acest fel.

Am avut si eu parte de una. Noi am terminat de cativa ani, dar nu o voi uita niciodata pe AM. Mi-am gasit fetita la sute de km distanta de casa si as fi avut nevoie de putin ajutor din partea AM, insa tot ajutorul a venit de la doamnele de la directie (din judetul fetitei, pentru ca cele din Bucuresti ... mai bine nu imi mai aduc aminte).

La prima intalnire tin minte ca una din doamnele de la directie m-a avertizat ca AM a fost chemata cu fetita la biroul lor, insa s-ar putea sa intarzie sau chiar sa nu vina deloc, fiind o persoana tare dificila. M-a asigurat insa ca, daca se intampla asa ceva, vor gasi ele o masina sa ma duca in satul fetitei - AM nu locuia in capitala de judet. Mi-a placut aceasta doamna din prima clipa si am ramas si acum in relatii foarte bune, iar fiica mea se gandeste mereu la ea si ii face mare placere sa o vizitam din cand in cand (ma refer la doamna de la directie). La prima vizita AM a fost punctuala, sotul ei insa nu m-a placut deloc si a lasat sa se vada asta foarte clar.
La urmatoarele vizite insa, a inceput 'distractia': fie intarzia, fie anunta in ultimul moment ca o doare un fir de par si nu poate veni etc - desi stia ca eu calatoresc noaptea cu trenul, pentru a ajunge dimineata acolo. Am uitat sa precizez ca doamnele de la directie m-au rugat sa incep fiecare vizita in birourile lor, pentru a evita intalnirile pe teritoriul AM, unde mi s-ar fi putut pune bete in roate. Pentru mine a fost mult mai usor asa, pentru ca trenul ma ducea direct in capitala de judet, pana in satul AM as mai fi avut nevoie de un microbuz.

La una din ultimele vizite am vrut sa merg cu fetita intr-o statiune din apropiere si AM s-a oferit sa ne duca cu masina, ea cu sotul ei. Surpriza insa: pe la jumatatea drumului, au virat brusc si am poposit intr-o poienita cu floricele. A descarcat un portbagaj de merinde, a pus masa plina de entuziasm si ne-a poftit pe toti la masa. Eu voiam sa petrec timp cu fetita, sa o familiarizez cu stilul meu de viata, iar AM ma imbia de zor cu tuica de fabricatie personala (ghinion de nesansa, ca sa zic asa, ca eu nu beau). Ce sa mai petrec timp cu fetita, cand in jurul mesei se asezasera AM cu sotul, fratele maternalei si o alta fetita pe care o avea AM in plasament???!!! Dupa cateva minute a mai poposit o masina acolo, din care au coborat inca 5 adulti si 2 copii, invitati toti de AM. Dupa ce aburul tuicii i-a invaluit pe toti (in afara de mine si de fiica mea, au baut cu totii cu multa voiosie, inclusiv cealalta fetita, de varsta prescolara la vremea aceea), adultii au disparut la cules de ciuperci cica, iar eu am ramas cu cele 2 masini cu motoarele pornite, cu manele la maxim si cu cei 4 copii, toti plini de voiosie. Nu am cuvinte sa exprim cat de mult am 'gustat' acea iesire in natura...

La intoarcere, am lasat un raport la directie, in care am povestit tot ce se intamplase.

Nu am adus acasa un copil prea bine educat, dar stiam ca totul se va rezolva pe parcurs. La sosirea la Bucuresti fetita mea cunostea perfect ritualurile de nunta (AM era abonata la toate nuntile din zona si lua si fetele cu ea), vorbea o limba romana plina de dezacorduri, purta chilotei demni de o dansatoare la bara, avea niste sandale cu cele mai inalte tocuri pe care le-am vazut vreodata la o fetita. Insa nu stia sa numere, nu cunostea culorile sau animalele, nu stia nici macar o strofa dintr-o poezie. Si avea 5 ani. In toata aceasta perioada am considerat ca AM a facut ce s-a priceput mai bine, iar eu voi repara si completa acasa ce e necesar.

Ei, dar nu am scapat asa usor. La 2 zile dupa ce am adus fetita acasa, AM a inceput sa ma sune sa ma intrebe daca ma descurc. Daca am probleme. Daca fetita s-a acomodat. Daca am inscris-o la medicul de familie. La ce gradinita o inscriu. Sa nu ii fac sandwich-uri cu unt, ca nu e sanatos, sa i le fac cu untura, ca ea asa le da copiilor. Dupa ce i-am sugerat delicat ca ma cam deranjeaza telefoanele ei, a schimbat tactica: ma suna doar dupa orele 23! In ziua cand m-a sunat la 5.30 AM si m-a trezit din somn mi-a sarit tandara si am rugat-o pe doamna de la directie sa ma ajute. A fost ultima oara cand am mai fost deranjata de AM. Si toate astea in conditiile in care AS si psihologul au recomandat de la bun inceput sa nu mentinem nici un fel de relatie cu AM. Iar ea stia acest lucru.

Dupa cateva zile fetita mi-a spus ca ea nu mai are nevoie de numarul de telefon al AM, pentru ca nu are nici o problema. Nu prea am inteles eu la inceput ce voia sa zica, dar m-am luminat curand: 'grijulie', AM ii notase fetitei numarul ei de telefon pe talpa interioara a unor sandale si ii spusese sa o sune daca are nevoie de ceva, daca are probleme sau nu ii place ceva. Mai mult, sotul AM o speriase ca ii va fi foarte greu, pentru ca nu va avea tatic (eu sunt necasatorita). Uitasera insa ceva: fetita nu cunostea numerele, deci nu prea ar fi putut sa ii sune. Mai mult, o data mutata la Bucuresti, s-a domnisorit repede si nu i-au mai placut hainutele ei vechi, asa ca in cateva zile i-am schimbat toata garderoba, deci sandalele vechi au fost date unor copii saraci.

La directie nu au fost deloc incantate sa auda povestile acestea.

Fetita a crescut intre timp, e o domnisoara de 9 ani si le considera prietene pe doamnele de la directie, pe care le vizitam cu placere de cate ori avem ocazia. Nu a vrut insa niciodata sa o viziteze pe AM. Despre mine ce sa mai zic? Nici eu nu mor de dorul AM. Nu i-am dus niciodata cadouri si nici nu am incercat sa ii intru in gratii, din simplul motiv ca nu fac niciodata asa ceva. Am avut parte de tot ajutorul necesar din partea celor de la directie, dar daca nu ar fi fost asa as fi facut scandal pana mi se facea dreptate. AM ar trebui totusi sa fie subordonate directiilor, nu invers!

Imi dau seama ca fetitei mele i-a fost mai bine la AM decat intr-un centru (desi petrecuse o treime din viata in maternitate si 1/3 in centru), dar nu pot trece peste dificultatile create de AM, in conditiile in care ea ar fi trebuit sa fie cea care sa faciliteze apropierea. Stiu ca AM nu sunt platite regeste, stiu ca e greu sa nu ajungi sa iubesti copilul de care ai grija, stiu ca e greu sa te te ocupi de unul sau mai multi copii, avand doar banii oferiti de stat; dar fac intotdeauna comparatie cu o prietena care e AM undeva in Ardeal (are si un copil natural, de aceeasi varsta) si pune atat de mult suflet in ceea ce face, incat uneori imi dau lacrimile gandindu-ma la eforturile ei.

Inainte de a incheia: cand imi cautam copilul, am fost dusa la o fetita in Bucuresti si, pe drum, AS mi-a spus ca vom intalni o AM foarte dificila care, pana acum, nu a placut nici un potential parinte si s-ar putea ca ea sa aiba ultimul cuvant (era pe legea vechea, potrivirea nu se facea pe computer etc). Nu pot sa uit intamplarile acestea. Nu e normal ca AM sa fie stat in stat, intr-un sistem care se vrea dedicat copiilor. Stiu ca sunt si AM extraordinare, care raman uneori prezente in viata copiilor si dupa adoptie si e tare frumos cand se intampla asa. Dar cand situatia e invers, e revoltator.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simo_73 spune:

Buna dimineata
Stiu ca AM mi-a crescut fetita pana acum cu bune si cu rele, as putea fi draguta cu ea, dar daca eu vad ca de fiecare data face ceva ca sa nu vina fetita la mine cum pot eu sa o indragesc.
Eu totusi nu inteleg: aceste asistente maternale au pus "stapanire " pe acesti copii, ele au ultimul cuvant de spus, sunt mai presus decat AS , pai atunci trebuia sa imi spuna cei de la directie pana sa imi iau atestatul acest lucru sa stiu si eu ce urmeaza, ori in perioada aceea nimeni nu a adus vreodata in discutie probleme ivite intre noi si AM.
Dacris ziceai mai jos ca ar fi bine sa ii duc daruri, stii ce daruri ar vrea acest AM????????
La primele intalniri imi zice ca ar avea si ea nevoie de 2.000-3.000 lei sa isi renoveze apartamentul si daca o pot ajuta ca aflase ca lucrez in domeniul bancar, atunci nu m-am gandit ce vrea sa zica, am zis ca poate vrea sa o ajut sa i-a mai repede un credit, dar acum imi dau seama ce voia ea.
Sa mai imi zica si acum ca stiu ce am de facut.
Ce parere aveti de asta?????????
Eu cand m-am hotarat cu sotul meu la adoptie am zis ca vrem sa adoptam un copil nu sa cumparam un copil.
Poate nu este bine ca am scris acest lucru pe forum, dar nu mai rezist sa tac din gura , sa inchid ochii, nu pot sa ma fac "frate cu dracu"
pana imi vad fetita acasa.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alabina spune:

Buna dimineata,

In primul rand, o asistenta maternala e o persoana angajata cu contract de munca de DGASPC si are anumite drepturi si obligatii. Nici eu si nici Simo nu am ales ca viitorii nostri copii sa fie crescuti de aceste maternale, daca ar fi fost dupa noi, am fi luat copiii din maternitate, dar sistemul nu te lasa sa faci asa ceva (decat daca il cumperi). Nu cred ca e o idee buna sa faci cadouri si sa intri pe sub pielea maternalei. Ea va fi f bucuroasa sa le primeasca, pe de o parte, si pe de alta parte va face in continuare tot cum va stii ea. Si apoi, daca incepem cu lucruri din astea, inseamna ca ne recunoastem ''vinovatia'' de a nu fi crescut noi copilul de la inceput.
Eu atata stiu, ca maternala a fost platita de stat (din banii nostri, cum spune Simo) ca sa aiba grija de un copil. Foarte bine, nu am nici o problema cu asta, dar din cate am vazut, ele ii asigura copilului strictul necesar, dar educatie ioc. A mea e asa salbatica (fetita), ca se uita la oameni pe strada ca la extraterestri. Nu stie culorile, nu stie sa coloreze ( doar mazgaleste), alti copii la varsta ei stiu sa scrie. Nu il pronunta pe R nici pe L.
Din cauza maternalei si a influentei asupra copilului, eu trebuie sa astept cateva luni pana la incredintare, pt ca ea i-a spus asistentei sociale ca copilul nu se ataseaza de noi, ca plange si urla, ceea ce era complet neadevarat.Era cuvantul ei contra cuvantului meu, iar cele de la directie nu au vrut sa inainteze dosarul la tribunal din cauza asta.
Dar va spun ca am incercat atat eu cat si sotul meu sa n-o bagam in seama, ca altfel eram bolnava de nervi la ora asta. Stiu ca o sa influenteze copilul pana in ziua in care va veni cu noi acasa, dar nu am ce sa fac, decat sa ma rog ca acea zi sa vina cat mai repede.

MTHFR C677T Heterozigot, PAI - 675 Heterozigot 4G/5G, 4 sarcini oprite in evolutie,mutatiile descoperite dupa ultima sarcina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simo_73 spune:

alabina, observ ca doar noi suntem revoltate pe maternale, oare sa avem noi "probleme" :))))))))))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carmencat spune:

Doamne, fetelor prin ce trebuie sa treceti...
Si eu sunt de parere ca AM sunt angajate si ar trebui sa faciliteze trecerea la parintii adoptivi a copilului pe care il au in grija, nu sa o impiedice. Cred ca unele fac asta pentru a nu pleca acel copil dela ele, caci in momentul in care pleaca li se repartizeaza alt copil si o iau de la zero. Pe ala existentul de bine de rau l-au dat pe brazda, cum se zice.
Urat, foarte urat.
Situatia asta ar trebui reglata de AS din directii.
Dar de la teorie pana la practica... se traumatizeaza niste copii si niste familii care pornesc pe calea asta cu tot sufletul.


Nu te ingrijora de ceea ce gandesc oamenii, nu li se intampla prea des.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns malex spune:

Fetelor.......greu e drumul pe care trebuie sa-l parcurgem pana ajungem la copilul nostru. Nu e normal sa fie atata bataie de joc....trebuie sa facem ceva........Cei de la ORA trebuie sa stie ce se intampla in teritoriu! Si mai am o problema: purtatorii de cuvant de la directii spun ca termenul mediu de asteptare pentru o adoptie e de cca 8 luni. Sunt pe forum fete care sunt la a III-a atestare. Oare sa transpunem pe o pagina toate povestile voastre iar in loc de ID sa punem initialele numelor si sa o trimitem la ORA in atentia d-lui Bogdan Panait?????????

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alabina spune:

Nu cred Simo ca avem noi probleme.Ai vazut ca si Analias a povestit de ceva asemanator si sunt convinsa ca in 99% din cazuri maternala a pus piedici, dar nu cred ca s-a discutat prea mult despre asta aici pe forum.
Din pacate, asa cum ai zis si tu, ele se cred stapanele copilului si tot ele cred ca trebuie sa-si dea incuviintarea pentru adoptia lui si pentru viitorii parinti. Dar lasa ca trecem noi si peste asta si peste cateva luni o sa fim mamici fericite!!!!

MTHFR C677T Heterozigot, PAI - 675 Heterozigot 4G/5G, 4 sarcini oprite in evolutie,mutatiile descoperite dupa ultima sarcina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alabina spune:

Malex, eu te sfatuiesc sa trimiti la ORA o scrisoare cu cazul tau. Spune-le despre situatia ta materiala, despre toata lumea din familie care asteapta copilasul, despre cum o sa te dedici tu trup si suflet, si ai sa vezi ca o sa ai un raspuns. Ei au prea multe cazuri ca sa poata sa le ia la puricat, dar daca tu te evidentiezi scriidu-le, vor face ceva si ii vor impulsiona si pe cei de la directie. Vorbesc din experienta. Trimite-le un mail. Il gasesti pe site.

MTHFR C677T Heterozigot, PAI - 675 Heterozigot 4G/5G, 4 sarcini oprite in evolutie,mutatiile descoperite dupa ultima sarcina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns LittleAngel spune:

Cele doua maternale pe care le-am intanlit eu,erau mai mult decat fericite sa scape de copii....Mai ales ultima,cu fetita cea mare,din prima zi,i-a si zis fetitei(fara sa ma hotarasc eu fara sa zic nimic) ca gata o sa aiba o alta mama....
Cred ca depinde de noroc....
Ele sant doar niste angajate ale statului,nu ar trebui sa puna piedici si voi nu ar trebui sa va speriati asa de ele.Le dati prea multa importanta,eu zic sa le ignorati cat puteti ca in fond copilul apartine statului pana e dat intr-o familie.
Nu au un cuvant de spus,doar lasa impresia ca sant importante,dar ele nu stiu ca nu prea sant...Voi trebuie sa stiti asta.Statul are tot interesul sa scoata copii din sistem ca sa nu mai plateasca AM pt ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simo_73 spune:

Alabina, Mailul de la ORA este: secretariat@adoptiiromania.ro????????
Pentru ca as vrea sa trimit si eu un mail in care sa le pun urmatoarea intrebare: Este legal ca eu familie cu atestat valabil sa fiu trimisa la consiliere la un psiholog de la leaganul de copii din orasul meu???????


Mergi la inceput