Viatza in Germania-cap.77

Raspunsuri - Pagina 18

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Citat:
citat din mesajul lui CT

Am citit pe fuga paginile din urma, dar nu am retinut mare lucru.
Despre scuzatul copiilor de la scoala pe motiv de concediu, v-as zice eu ceva frumos, dar mi-e ca sunt data afara de pe forum apoi. Nu va suparati pe mine, dar asta mi se pare mentalitate de roman (nu-s doar romanii, sunt si altii, dar in general sunt "strainii" carora le vin asemenea idei, am avut si elevi turci sau tunesieni cu asemenea conceptii), "doar n-o sa pierd eu bunatate de ocazie, las' ca recupereaza copilu'". Nu degeaba face politia controale la aeroporturi in preajma vacantelor sau "ocaziilor", nu degeaba avem Schulpflicht, nu degeaba mentioneaza de obicei regulamentul scolii ca doar in cazuri absolut exceptionale se admite scutirea de la ore direct inainte sau dupa vacante, pentru ca da, nici agentiile de voiaj si nici companiile de zbor nu-s proaste si scumpesc preturile fix in perioada vacantelor (de aia merita, mai ales vara, sa cauti zboruri din landurile apropiate, care au vacanta in alta perioada), dar problema asta o au TOTI care au copii scolari, nu e doar problema voastra. Nici cadrele didactice nu pot spune "oh, biletul asta de avion era mai ieftin, de aia plec cu 2 zile inainte sa se termine scoala". Si asta nu-i mentalitate de "sa moara si capra vecinului", dar mi se pare normal sa nu stau ca profesoara in fata unei jumatati de clasa, din cauza ca parintii celeilalte jumatati si-au zis "las' ca recupereaza copilul!". Adica no, in caz de deces in familie, hai sa zic si o nunta, daca e in Romania, mai inteleg, dar nu pe motiv de concediu. Am certat-o si pe o cunostinta care mi-a povestit ca a scos-o pe fiica-sa doua zile de la scoala ca sa zboare cu copiii la Disneyland, ca atunci a capatat cea mai buna oferta, vezi Doamne. Si ma mai intreba si pe mine daca nu-mi pot lua liber (am vrut initial sa plecam impreuna, ei din tara si eu cu fiica-mea de aici), si nu m-a inteles absolut deloc ca eu ca profesoara nu pot pleca "in mijlocul" anului scolar.

Gata, am terminat polologhia pentru dimineata asta, sper sa am timp in curand ca sa va povestesc de teapa trasa in Spania acum aproape 2 saptamani (da, am fost plecata "in mijlocul anului scolar" ), din categoria "nu faceti ca noi". Am scapat ieftin, cu doar 5 euro de persoana, dar n-ar fi trebuit sa fie nici astia.

Christa

Mda,eu eram cu invoitul de la scoala.
Mi se pare rautacioasa remarca ta si absolut gratuita .Dar asa se intimpla mereu,apare cineva care se crede mai neamt decit nemtii sau mai catolic decit papa...ca asa se zice .

Ai citit dar nu stiu daca ai si inteles:
nu am zis ca vreau sa plec in concediu ci pur si simplu vine o zi speciala pt mine si pt ca tot e libera dar in mijlocul saptaminii,mi-as fi dorit sa mi-o pot petrece in alta tara impreuna cu ai mei si as fi avut nevoie de astea 2 zile libere ale fetei. Nu fac asta de obicei,nu am facut in astia 4 ani de scoala ai fiica-mii si am scris ca am hotarit ca nici de data asta nu vom face.
Concediu e una si o situatie speciala cind ai nevoie de o zi-doua libere e una si se intimpla rar sau foarte rar si nu cred ca tine de vreo mentalitate,nationalitate,etc.
In clasa fiica-mii 85% din copii sunt nemti si da,dintre acesti copii nemti din familii de nemti,de multe ori s-a intimplat sa lipseasca o zi-doua-trei ba ca au fost la comuniunea verisoarei din alta tara,etc,etc...diverse motive. Nu stiu daca musai concediu insa INTOTDEAUNA in primele zile si ultimele de scoala lipsesc cel putin 1-2 copii care nu-s romani,turci,tunisieni sau cu ce natii mai crezi tu ca semanam la mentalitati .



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Ziua buna,fetele!

Nu am mai apucat sa intru pe forum,stiti vreo metoda sa facem ziua de 48 de ore?

Multumesc tuturor pt raspunsurile despre etica vs.religia evanghelica. Am avut adevarate consilii de familie pe tema gimnaziului,am mai bifat pe lista o "problema"rezolvata .
Luni am inscris-o la gimnaziu si am facut cerere pt rel.evanghelica,asa cum ea si-a dorit.
Gimnaziu este "Naturwissenschaftliches- technologisches und sprachliches Gymnasium" si sper ca am facut o alegere buna si mai vedem dupa clasa a 6 a cum va fi si pe ce ne orientam; ea zice ca ar vrea sa faca pe mai departe ceva cu Sprache dar e prematur sa o orientam spre asta pt ca si la mate a avut mereu si are 1 si ii place mult asa ca deocamdata nu e de dat la o parte...

Ela,baietelul meu e cu fix 4 luni mai mic ca al tau si il duc la dr de familie demult,atit pt vaccin cit si pt consulturile obligatorii.Am avut un pediatru bun dar departe si nu are rost sa ma duc o gramada de drum pt un consult.Am fost multumita de fiecare data,drept e ca copilul meu,desi la cresa,s-a imbolnavit rar,acum nu am mai fost din inceput de noiembrie deci experienta mea dr.de fam vs pediatru e limitata.La gradi nu mi-a cerut nici o foaie de la pediatru ,eu stiu ca se cere scutire cind copilul are vreo boala contagioasa gen streptococ,conjunctivita,varicela.
Sunt posibile vizitele la domiciliu,casele provate deconteaza asta sau poti privi vizita in mod privat.Ma rog,pt orice problema poti merge la orice spital cu sectie de pediatrie la urgente si e ok,primesti consultatie,medicatie,analize,tot.

Jasmeen,e f interesant ce zici tu cu etica.Si noua ne-ar fi placut genul asta de discutii combinate cu filozofie,etc dar cred ca elevii dau de acest gust mai tirziu...sper .


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

Si eu am fost la doi doctori generalisti (cu Bianca) in paralel, pina cind unul dintre ei a plecat din Frankfurt si n-am avut nici un fel de pb.

La gradi eu nu-mi amintesc sa ne fi cerut vreo adeverinta de la dr. De inscrierea scoala, la fel.....Insa, imi amintesc ca la Klassenfahrt ne-au cerut de fiecare data copie dup acaietul de vaccinari.

Cu plecatul o zi -doua de la scoala, chiar si inainte/dupa vacante......intr-un fel, asa cum am mai spus, inteleg, In altul, exemplul nostru de anul asta: daca am pleca joi in Ro am platit cu peste 100 euro pe biletele de avion mai putin decat daca plecam simbata. Acum, pe bune, Zeugnissul l-ar putea lua si dupa vacanta.....insa, nici macar nu am intrebat. Pe de alta parte, Bianca are un coleg in clasa care a plecat 2 saptamini!!!! in timpul anului scolar in Brazilia sau Argentina (nu mai retin) pt o nunta in familie. A primit acceptul scolii. Cred ca depinde f mult si de rector.
Pe de alta parte, nici ca in RO........ii i-au pe copii de la scoala cu saptaminile. Varul meu a facut ani de zile treaba asta cu fata. Plecau in strainatate si o lua de la scoala. Copila, f buna, nu s-a stresat ca mereu auzea de la profi ca iar a lipsit.....e printre primele in clasa la liceu la Sava (cine e din Buc. stie ce fel de liceu e), mai are un pic si da BAC-ul......numai anul asta n-a mai luat-o de la scoala, ca sa nu-i fie greu sa recupereze. Si, cind ii spuneam lui varul meu ca eu nu pot veni o zi mai devreme in RO, nu intelegea de ce nu ia-u fata pur si simplu si ca am nevoie de nu stiu ce accepte de la rector .....


La noi iar s-a innorat. Acum e zapuseala si spre 30 gr., pt WE au anuntat ploi si 16 gr:-(((

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CT spune:

Mai intai multumesc de urarile de sanatate , azi am mai transpirat, dar cred ca a fost din cauza vremii aiurea (cald, dar umiditate foarte ridicata), febra nu am mai avut, acum ma mai lupt doar cu mucii.

Citat:
citat din mesajul lui maraki

Mie mi se pare o exagerare sa nu lasi copilul sa lipseasca de la scoala in ultimele 2 zile inainte de vacanta mare. Ce are de pierdut? Ce se mai invata pe ultima 100 de m? [...] So.....ce se invata pe ultima 100 m ?

Monica, mie mi se pare ca pui problema gresit pur si simplu. Daca o iei asa, oricand e o zi ultima, daca scoti copilul de la scoala cu 2 zile inainte de inceperea vacantei, pentru el va fi deja cu 4 zile inainte "ultima suta de m" s.a.m.d. Adica daca in ultimele zile si asa nu se face nimic, atunci hai sa incepem vacanta mai devreme, dar atunci iar ai niste zile care-s ultimele zile in care si asa nu se mai face nimic. Ai prins ideea?

Si Alina, am inteles foarte bine ce ai scris, am zis ca-s bolnava, dar sunt in continuare in deplinatatea facultatilor mentale. Degeaba te-ai simtit calcata pe coada. Da, e adevarat ca mesajul tau a declansat discutia, insa mesajul tau nu a ramas necomentat, iar mesajul meu nu a fost nimic altceva decat un alt comentariu, in care mi-am spus si eu parerea vis-a-vis de invoitul copilului de la scoala, care parere intamplator nu te-a incurajat sa o invoiesti pentru motivul pe care il aveati voi. Insa nu te viza (doar) pe tine, ci era o parere pe care i-as spune-o si oricui altcuiva aflat in aceeasi situatie!

Citat:
citat din mesajul lui Alina

Ai citit dar nu stiu daca ai si inteles:
nu am zis ca vreau sa plec in concediu ci pur si simplu vine o zi speciala pt mine si pt ca tot e libera dar in mijlocul saptaminii,mi-as fi dorit sa mi-o pot petrece in alta tara impreuna cu ai mei si as fi avut nevoie de astea 2 zile libere ale fetei.


Citat:
CONCÉDIU, concedii, s. n. Interval de timp determinat în care salaria#539;ii sunt scuti#539;i, în mod legal, de a veni la locul de munc#259; #537;i a presta munca, primind pentru tot acest interval remunera#539;ia b#259;neasc#259; cuvenit#259;. Concediu de odihn#259;. Concediu medical. [Var.: (înv.) congédiu s. n.] – Cf. fr. congé.
Sursa: DEX '98

Interval de timp determinat, poate fi o zi, doua, noua, nouazecisinoua. Nu mi se pare deloc gresit faptul ca am folosit cuvantul concediu, chiar daca e vorba doar de cateva zile. Tot neamtul zice "man soll die Feste feiern, wie sie fallen", dar uite ca nu mereu se poate asta.

Sa-ti dau si un exemplu din "repertoriul" meu. Noi ne-am casatorit pe 10 octombrie 2000. Incepand cu 2001 a devenit traditia noastra ca in fiecare an pe 10 octombrie sa facem o anumita excursie/drumetie. Am facut asta in 2001, 2002, 2003, cat timp am fost asistenta la facultate fara a fi implicata la cursuri si am putut lua concediu practic cand vroiam, bineinteles anuntat in prealabil. In 2004 am intrat in invatamant si am avut norocul ca 10 octombrie sa fie intr-o duminica. In 2005 a fost luni si vacanta incepea fix cu o saptamana mai tarziu, asa ca a fost primul an in care nu am sarbatorit pe 10 octombrie. In vacanta am fost o saptamana la Viena, unde am conceput-o pe Mona, si excursia "traditionala" am facut-o abia pe 31 octombrie, cand insa am avut parte de o vreme super (de cateva ori pe 10 octombrie am avut parte de zapada sau macar gheata, in cazuri mai "bune" "doar" ploaie si frig). In 2006 eram in CIC (Mona s-a nascut in iulie) si puteam sa ne "permitem" sa mergem pe 10 (marti), dar am mers pe 9, ca atunci a fost vremea favorabila. In 2007 a picat iar "in mijlocul" anului scolar, asa ca am "recuperat" pe 21 octombrie, cand am avut vacanta, in 2008 a fost intr-o vineri, si cum lucram part time si vinerea nu aveam ore, am putut relua traditia, sa zic asa, si am sarbatorit chiar pe 10 octombrie, in 2009 iar am profitat de vreme si de part-time-ul meu fara ore vineri, asa ca am sarbatorit deja pe 9, s.a.m.d.

Citat:
citat din mesajul lui Alina


Concediu e una si o situatie speciala cind ai nevoie de o zi-doua libere e una si se intimpla rar sau foarte rar

Cu situatiile speciale ai dreptate daca te referi la nunta, inmormantare sau alte evenimente considerate "unice" (nu iau in considerare ca unii se casatoresc de 2-3 ori, ca aia chiar nu e regula). Sigur, pentru tine si ziua ta e ceva special, dar uite, si ziua ta se repeta in fiecare an, chiar daca in fiecare an ai un an in plus.

Citat:
citat din mesajul lui Alina

si nu cred ca tine de vreo mentalitate,nationalitate,etc.

Lejeritatea legata de lipsa de la scoala din asemenea motive dupa parerea si experienta mea de pana acum da.

Citat:
citat din mesajul lui Alina

In clasa fiica-mii 85% din copii sunt nemti si da,dintre acesti copii nemti din familii de nemti,de multe ori s-a intimplat sa lipseasca o zi-doua-trei ba ca au fost la comuniunea verisoarei din alta tara,etc,etc...diverse motive.

Referitor la asta am scris mai sus, si mie imi lipsesc elevi, bineinteles ca si cei nemti, din cand in cand din alte motive decat de boala, dar eu devin alergica atunci cand zilele astea lipsa sunt in preajma vacantelor. Si asa ceva nu am avut pana acum (repet, nu pot scrie decat despre experienta mea, si asta doar din 2004 incoace, de cand lucrez in invatamant) decat la elevi de alta nationalitate.

Au si elevii nemti "calitatile" lor, partial cu sprijinul parintilor, ca si pentru multi dintre ei si asa e "doar" scoala, de ce trebuie anuntat dimineata la scoala ca-s bolnav si lipsesc? De ce trebuie sa trimita la scoala atest de la medic in max. a treia zi daca lipsesc mai mult si nu poate astepta scoala 2 saptamani pana s-au insanatosit? Doar nu primesc bani (ba da, parintii primesc Kindergeld atata timp cat copiii merg la scoala respectiv fac "Ausbildung" sau merg la facultate, dar asta nu "vad" copiii, ei vad doar ca parintii fac tot ce fac din cauza ca-s platiti, si ei saracii sunt "siliti" sa vina la scoala fara a primi absolut nicio rasplata pentru asta), atunci nici nu au nicio obligatie. Alta e situatia cu cei care fac "Ausbildung" (din aia nu am momentan, dar am avut de cand am intrat in invatamant si pana am intrat in CIC), pentru ca aia au si un sef la serviciu, primesc Ausbildungsvergütung, si contractul include obligativitatea frecventarii scolii, asa ca la aia e mai simplu: daca lipsesc de la scoala, nu se accepta decat atest medical sau "scutirea" din partea angajatorului. Si angajatorul sigur nu scrie asa repede o scutire ca un parinte! Situatia prezentei in "Berufsschulklassen" (adica aia care fac Ausbildung) si chiar si la Berufliches Gymnasium unde predau, e cu totul alta decat la celelalte scoli (einjährige Berufsfachschule, Höhere Handelsschule etc.), unde absenteismul e la ordinea zilei. Am o clasa din asta, sunt doar 15 elevi, dar nu mai pot sa spun cand i-am vazut ultima oara pe toti la un loc, de obicei sunt 10-11 prezenti, si nici macar de fiecare data aceeasi. Le-am dat o lucrare de control acum 2 saptamani, au lipsit 4 elevi. Saptamana trecuta 2 dintre aia 4 au fost prezenti (au lipsit altii in schimb!), pentru ca n-am avut chef sa dau in fiecare saptamana lucrari, am anuntat ca o vor da saptamana asta, ei bine, au venit doar 3, pe al patrulea dintre ei nu l-am vazut de cateva saptamani bune la scoala. Vine cate 1-2 zile, dar de ex. saptamana trecuta a fost la primele 4 ore, apoi la orele mele si la cea de dupa a lipsit.

Nu stiu pe cate dintre voi intereseaza asta, dar m-am gandit sa va prezint cum se vede situatia si din partea cadrului didactic!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

seara buna

Christa, in primul rand sanatate. apoi, putin ma deranjeaza cand alt roman vine si spune altor romani ca au nu'stiu'ce'mentalitate. exista situatii si situatii si ce ma bucura e ca exista si directori de scoala care au intelegere. tu povestesti de copii care n-au chef de scoala, iar noi ce-am spus pe aici au fost cazuri care chiar au necesitat lipsa de la scoala.
cand socrul meu era pe moarte, copii au dorit sa mearga sa-l vada. si scoala ne-a permis imediat sa plecam. directorul chiar s-a aratat plin de compasiune. joi seara am ajuns noi, vineri sambata si duminica copii au stat cu el, apoi luni in timp ce ei zburau spre casa el murea.
nu vrei sa stii ceva? directorul si profesorii au scris o scrisoare de compasiune copiilor. nu cred ca asta se obisnuieste, dar acei profesori au facut-o.

cazul nostru sa zicem ca e unul aparte. la scoala copiilor mei nu se intampla sa lipseasca copii nemotivat. au o cloega turcoaica, nascuta in Germania care lipseste frecvent de la scoala. si pe care profesoara o tolereaza. nu stiu din ce motive. si nici nu ma intereseaza.

no, cam asta am avut de spus, sper ca nu am deranjat pe nimeni.

legat de medicul de familie, si eu am cautat unul bun, care sa nu scrie la orice stranut antibiotic. am fost la cativa medici nemti de cand suntem in Germania si aproape toti scriau antibiotice la cea mai mica tuse. in plus nici nu-si prea dadeau interesul daca mergeai la ei ptr o urgenta. de trei ani avem unul foarte bun, nu spun ce origine are.

gata, am fugit la culcare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Eu am avut doctori de familie de diverse natii. Nu cred ca depinde de natie, ci de atitudine. Cel din Dresden era tinar, impotriva prea multei medicatii (el mi-a scos medicatia de tiroida, si mi-a tot controlat-o pe urma, doar in sarcina ce am mai luat pe urma). Cu el m-am inteles cel mai bine.

De pediatru nu sunt multzumita, dar aici nu avem de unde alege .

Ce vroia Monica sa spuna e ca nu te poti duce la doi pediatrii in paralel. Sa ii schimbi poti fara probleme, dar nu prea merge daca vrei sa mai ai doar o "a doua opinie". De obicei reactioneaza primul doctor f urit daca afla.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ceska777 spune:

Fetelor am nevoie de voi. Stiu ca fiecare a povestit istoria personala mai frwgmentat sau legat de anumite subiecte discutate dar va rog sa ma ajutati cu ce stiti voi direct la subiectul in cauza. Prietena mea si bebelusul ei bolnva de Apert sunt la mine si intr-o discutie cu dr specialist neurochirurg am aflat ca daca ar fi un copil cu asigurare in Germania chiar gesetzlich verisichert ar primit toate tratamentele, investigatiile si operatiile de care are nevoie. Familia traieste in Romania dar din cauza operatiilor care ii astepata Stefan si mama lui vor fi in urmatorii 2-3 ani mai mult pe aici decat in tara. Situatia e complexa tatal are acolo un job, mai e baietellul de 5 ani si sunt prietena mea si bebelusul bolnav. Ar fi prea greu psihic sa fie ea aici singura cu bebelusul si restul in Romania. Ne gandim la varianta sa vina toata fmailia incoace: tatal sa intre el in CIC pentru trei ani (bebelusul va fi incadrat la grad de handicap) sa vina incoace toti patru, baiatul cel mare sa mearga la gradi si apoi la scoala, mamica sa isi caute un job. Am nevoie de ce stiti voi legat de SIGURARE gesetzlich normal in cazul in care esti ANGAJAT si in cazul in care NU AI VENITURI. Sa vina aici sa inchirieze un apartament sa se anmelden aici apoi sa se adigure si ea sa isi caute job. Tatal ar sta acasa (el nu stie limba deloc, prietena mea stie) cu copiii respectiv cu bebelusul in spital. Cat de plauzibil e acest plan? Totul ar trebui sa se intample in 1-2 luni cand incep operatiile pentru Stefan. Va rog sa dati raspunsuri la obiect din experienta voastra si cu cat mai multe informatii. Nu incercam sa jecmanim statul german si nici alte ganduri nu avem decat sa ii acordam lui Stefan toate sansele ce le poate primi. Familia face un mare efort....Eu o sa vb saptamana viitoare la BAMER GEK pt asigurare si aici la Rathaus legat de anmeldung. Va multumesc!

PS Mamici care va naste in bad oeyhausen i-am dat link cu sugestiile voastre. Va multumesc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Loredana71 spune:

Ceska,daca nu ai venituri si nu esti inscris pe nicaieri,nu ii face nimeni asigurare,nici macar privata....Daca mama e angajata,atunci poate asigura ea tot restul familiei....Numai ca ii va fi greu sa inchirieze apartament fara a avea un job...Primul pas ar fi gasirea unui job,de aici s-ar putea rezolva toate...Dupa angajare decurge totul foarte repede...ma refer la asigurarea familiei......Copiii ar primi si alocatie imediat....

Mi se pare o idee foarte buna si realizabila,sa le dea Dumnezeu noroc!Si sanatate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Loredana71 spune:

Poate va fi lume care ma va judeca,dar nu s-ar putea gasi vreo firma care sa o angajeze,asa,fictiv?Poate cunoaste cineva pe careva,nu stiu....In timpul asta s-ar putea ocupa de gasirea unui apartament si unui job adevarat,dar va fi deja aici,asigurata medical...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Fetelor, bine v-am gasit iarasi. Am o intrebare, mi-am amintit ca ati mentionat o data ca voi mai cumparati lucruri pe Amazon. Am incercat sa comand un iPad pe amazon din America dar nu mi-l trimite in Germania. Stit voi cumva daca piata germana interzice lucrul asta? Am incercat sa il trimit pe adrea din Romania si nici acolo nu mi-l trimite. Numai de pe amazon Germania, pe adresa din Germania, la pretul de aici bineinteles...


Mergi la inceput