Suedia (6)

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns danieltt spune:

Multumesc mult pentru tot Mihaela si Sarah!
Va doresc 1Mai insorit(sa sfaraie micii..fara acorduri fine de manele ca aici ..)
ps. daca am fonduri sa ma intretin singur-minim 100 000 sek -si cumnatul si sora mea ma iau in spatiu -ei au cnp suedez-pt. adresa, pot obtine buletin ?multumesc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns florysya spune:

Mersi din suflet Miha pt sfaturi.
Asa am de gand sa fac.Cand reincep scoala sa cer practica chiar daca este fara bani macar ma obisnuiesc cu limba si modul lor de lucru si cine stie poate am noroc.
Te rog frumos explica-mi si mie diferenta dintre SAS si Svenska A si B.
Ma gandesc ca dupa SFI urmeaza SAS-ul dar nu prea inteleg ce este asta si ce este Svenska?Trebuie sa fac si alte cursuri cum ar fi mate,engleza sau altceva?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katarina spune:

Daniellt, poti sa primesti CNP(personnummer)de la Skatteverket, dar mai intai trebuie sa-tiinregistrezi dreptul de sedere( uppehålsrätt) la Migrationsverket. Tu poti cere uppehålsrätt ca cetatean al UE,care are propriile mijloace de intretinere, pentru ca tu nu ai loc de munca aici si nici nu vii la studii.Daca tu nu dispui de aceste mijloace banesti, atunci trebuie ca sora si cumnatul tau sa arate ca dispun de aceste mijloace(salarii).
Cunosc un astfel de caz, o familie de romani care au obtinut drept de sedere pentru o ruda apropiata (sora). Ai nevoie de urmatoarele acte:

-copie dupa pasaport
-cardul european de asigurari de sanatate
-dovada de venituri ale sorei si cumnatului tau


Persoana de care vorbesc se afla in aceeasi situatie ca tine , familie cu copil minor,in cautare de loc de munca in vederea stabilirii definitive in Suedia.In cererea de drept de sedere a specificat ca familia ramane in tara, pentru ca altfel nu ar fi ajuns veniturile pentru a intretine doua familii. Pentru a te linisti putin in privinta veniturilor sa stii ca numai unul din membrii familiei stabilite in Suedia avea loc de munca, asa ca nu fost nevoie de venituri mari.

Dupa inregistrare a dreptului de sedere a facut o cerere la Skatteverket pentru obtinerea CNP(personnummer)

Din pacate persoana in cauza nu si-a gasit loc de munca , a cautat timp de cateva luni si in cele din urma a trebuit sa se intoarca acasa cu tot cu CNP. Nu poti locui la rude la nesfarsit, nu? Deci totul depinde de tine, daca rudele sunt dispuse sa te intretina o perioada mai lunga, timp in care tu ca-ti cauti de muna.

Sper ca ti-am fost de folos


http://www.migrationsverket.se/info/199.html

http://www.skatteverket.se/privat/folkbokforing/flytta/flyttatillfransverige/flyttatillsverige.4.76a43be412206334b89800018617.html

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sarah_78 spune:

Frorysya, nu mai fi suparata! Si noi ne descurcam destul de greu, doar sotul munceste si are un job de 50%. Facultatea din Romania este un avantaj, dar nu un must have. Uite-te la mai toate fetele, care mai scriu pe forum, cu toate ca au absolvit o facultate in Romania s-au apucat de o a doua aici. Hai, capul sus si inainte!
In ceea privesc cursurile de limba suedeza ordinea este asta: SFI(cls 1-6), SAS grund (7-9) si Svenska A si B (liceul). Am colege care s-au inscris la Folkuniversitet la cursuri de 1 an doar cu SAS grund, deci vezi, exista solutii. Trebuie putina rabdare si sa stii ce ti-ar placea sa faci.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Flory, diferenta dintre SAS A/B si Svenska A/B este ca SAS e pentru cei veniti din afara Suediei (Svenska som Andra Språk) pe cand Svenska e pentru suedezii nativi (cei care nu au facut liceul si completeaza ulterior). Nivelul e acelasi, ambele (SAS B si Svenska B) se termina cu acelasi Nationella prov doar ca metodele de invatare sunt diferite.

Referitor la ce a scris Katarina: dupa 2010 e foarte greu de obtinut personnummer pe aceasta cale. Eu am incercat pentru mama, in ianuarie. Am luat-o in spatiu, pentru ca sta la noi, dar a aplicat ca persoana independenta. Motivul: pentru persoana dependenta de mine, trebuie dovada cum ca am intretinut-o si in Ro (cont in care sa se vada ca am trimis lunar bani). Ori eu nu am facut asta, mama are pensie bunicica si se descurca. Nu au cerut bani in cont, dar mama are venit (pensie) si probabil de aceea.
INSA, cardul european de sanatate nu e bun. Trebuie o asigurare pe minim un an (si atunci primesti perosnnummer pe un an) facuta cu un asigurator in Ro care e agreat de statul suedez. Nu pot sa iti spun care e acesta, pentru ca noi am renuntat la a-i mai face mamei pana in septembrie.
Dar e foarte greu de gasit de munca daca nu ai pe cineva sa te recomande, sa ai studii in Suedia sau sa fi muncit aici.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danieltt spune:

Multumesc din inima Katarina-si voua fetelor!M-am lamurit cum e cu cnp-ul si cam cu tot!Totul depinde de timp si imprejurari..voi incerca si va tin la curent.O zi frumoasa si succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Katarina spune:

Mihaela,nu se poate generaliza pe baza unui singur caz. Ceea ce am povestit eu s-a intamplat in 2011. Problema cu mama ta se incadreaza la alt capitol din "istoria" Migrationsverket. Mama ta detine o pensie, dar bunicica sau nu, tot nu se ridica la nivelul unei pensii suedeze. Statul suedez este obligat sa acorde ålderförsörjningsstöd tuturor persoanelor peste 65 ani, domiciliate in Suedia,si cu pensie mica. Bineinteles daca aceste persoane solicita acest sprijin.Daca mama ta ar fi primit uppehållsrätt, atunci ea ar fi costat mai mult statul suedez decat in cazul unei persoane apte de munca.

Persoana care a obtinut personummer era un viitor "arbetstagare" si a fost tratata in mod diferit fata de mama ta.
In cazul in care Daniel nu reuseste sa obtina un loc de munca se intoarce acasa, nu? El nu poate beneficia de ajutoare sociale, de locuinta etc.In afara de asta familia lui e in tara.



http://www.pensionsmyndigheten.se/Aldreforsorjningsstod.html

Vem kan få äldreförsörjningsstöd?

Du kan ha rätt till äldreförsörjningsstöd om du:•bor i Sverige och är 65 år (du räknas som boende i Sverige om du planerar att stanna här minst ett år)
•tar ut alla pensionsförmåner du har rätt till och ändå inte når upp i skälig levnadsnivå.


Så mycket får du i äldreförsörjningsstöd

Om din inkomst efter avdrag för skatt och skälig bostadskostnad är lägre än skälig levnadsnivå, får du äldreförsörjningsstöd så att du kommer upp i denna nivå.
Så beräknar vi skälig levnadsnivå

En skälig levnadsnivå innebär att du ska ha tillräckligt med pengar kvar att leva på efter att du har betalat för ditt boende. Som skälig levnadsnivå räknar vi 5 137 kronor per månad för dig som är ensamstående och 4 367 kronor per månad för dig som är gift, sambo eller registrerad partner. Beloppen gäller 2012, och beräknas med hjälp av prisbasbeloppet.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Daniel, acuma stii cum e...noi scriem aici ce stim din experiente personale sau ale cunoscutilor. Nu e incurajator sa vii asa, dar nu se stie niciodata ce noroc ai. Incercarea moarte n-are! Daca alta posibilitate nu exista, incearca asa si ai sa vezi. Insa e bine sa stii la ce sa te astepti, chiar si la un esec. Sa fii pregatit pentru orice.

Katarina multumesc de explicatii, am inteles acum. Chiar nu stiam de acea lege, noua ni s-a spus ca mamei ii ajung 2000 de coroane daca locuieste la noi, nimeni nu ne-a spus ca statul suedez ajuta cu ceva. Eu am scris problema cu mama in ianuarie, imi pare rau ca nu ai intervenit atunci, poate incercam pe partea ca o intretin eu, desi habar nu am cum as face...acum sunt si mai dezamagita, mama nu are nicio sansa sa obtina probabil personnummerul...noi am cerut pe doi ani, cat am eu nevoie de ajutor cu copiii, cat sunt la scoala...

Asa e, situatiile sunt diferite. Cum spuneam, fiecare are sansa lui. Mult succes.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danieltt spune:

Am inteles acum.Imi sunteti de mare ajutor mamicilor!Sunteti de departe cel mai inchegat grup de pe forumurile .se!Imi pare tare bine ca va ajutati intre voi si pe altii care au nevoie.Normal ca nu ceream informatii sigure 100% ci situatii cu care v-ati confruntat,doar nu erati birou de info.!O sa incerc sa imi gasesc de munca prin ai mei ca sofer sau maseur pt.ca aplic degeaba din Ro fara adresa si cnp.
Multumesc inca o data!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anne45 spune:

Buna fetelor

In primul rand va doresc un 1 Mai plin de soare !

Va citesc de ceva vreme si as dori sa ma ajutati si pe mine cu cateva informatii :
eu acum locuiesc in Italia , am un baietel de aproape 2 ani si stau acasa .
Ma interesa si pe mine ceva oferte de munca dar cum nu cunosc limba , imi este foarte greu sa ma documentez pe internet.As putea gasi ceva site-uri in engleza ?Ma intereseaza un contract de 2-3 ani , eventual cu transfer definitiv . Eu sunt acum in via de a primi cetatenia in Italia in Decembrie - si ma gandesc ca as putea gasi ceva mult mai bun in Suedia , mai ales ca , cu criza care ne-a dat peste cap , este aproape imposibil cu un singur salariu
Intrebarea mea este , ce sanse sunt pentru un absolvent de studii superioare , sa gaseasca un loc de munca in Suedia ?

Va multumesc din suflet si va doresc numai bine!!
P.S.Eventual imi puteti trimite ceva sfaturi pe PM


https://picasaweb.google.com/102421590206055963392/29Marzo2012FotoGiuliAlghero?authkey=Gv1sRgCKuUlbT8oIC6Nw

Mergi la inceput