Suedia (6)

Raspunsuri - Pagina 19

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Foxy-le spune:

Bine ai revenit ,Mihaela.
Nu-l las inca singur, e la inskolning inca o saptamana. Ce mi-e mie fff ciudat, e pranzul aici in scoli(si alte institutii) - la ora 11 . (Asa aveam si noi cand am lucrat la Tivoli. apoi fika la 14 si cina la 17 si pana te culcai te luau toate ametelile de foame!!) Cine a mai auzit pranz la 11 si de ce??? Nu vi se pare aiurea impartita ziua? macar la 12, ca de aia e pranz.
Apoi cu ferestrele tot deschise. pai e un curent acolo, de-ti zboara capul. si pe jos e f rece pt rinichii lor. Parerea mea! Ufff, vom vedea.
Miha, eu daca am vreo intrebare despre scoala sa-ti scriu aici sau pe pm sa nu plictisim lumea?
Hai fetele, mai dati semne ))))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Eu m-am obisnuit cu pranzul copiilor la ora 11 :). Acasa in we mancam pe la 12, la serviciu avem pauza de la 11.30 la 13 (30 minute si o luam cand vrem), la scoala avem pauza de la 12 la 13 deci e OK. Copiii mai mari au lunch-ul mai tarziu la scoala, ca merg in ture la masa. Diana are de obicei dupa 12.

Marti incep si scolile pe insula. Diana incepe liceul, eu am emotii, ea nu . Eu o sa fiu in Kalmar, dar abia astept sa imi povesteasca cum e cu noii colegi, cu noua scoala, ce materii fac, etc.

Foxy poti sa imi scrii pe email. Ai primit raportul de laborator, nu? L-am trimis chiar atunci, in ziua in care am zis. Astept cu drag intrebari. Ieri am cunoscut o tipa la laborator (a lucrat toata vara dar nu am lucrat impreuna si abia ieri ne-am nimerit in pauza numai noi doua si am povestit putin) care a terminat anul doi in Malmö. Am povestit putin de programa, e diferita fata de Kalmar in ceea ce priveste practicile. Noi am avut deja anul trecut si totul e impus...dar in Malmö ea zicea ca au acum in anul trei numai practica si ca alege fiecare ce vrea.
Mult succes, mai ai o saptamana, nu?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Edith_N spune:

Salutare!!! Fetelor, am trait o frumoasa experienta suedeza timp de 2 saptamani!!! Cam rece ce-i drept( mi-am luat bascheti cu blana ) dar nu asa de tragic. V-am povestit ca eram si eu si sotul fixati pe Helsingborg, nici acum nu stiu exact de ce, dar am rasturnat toate planurile si multumita informatiilor voastre si a faptului ca ati impartasit pe forum din experientele voastre, ne-a ferit D-zeu de avgift si de un oras prea mare. Ne-am reorientat spre Kalmar, am gasit cateva case pe site-urile de profil, am stabilit intalniri cu agentii imobiliari si am plecat "la lupta". Totul a decurs neasteptat de bine, conform planurilor facute de acasa, adica marti a fost zi de vizionari si miercuri dimineata, la pranz eram deja fixati pe una dintre case, am facut oferta si pana in seara am avut raspunsul pozitiv. Nu stiu daca a fost noroc chior dar toate persoanele cu care am intrat in contact au fost mai mult decat ok. Joi tipa de la agentie a vorbit la banca, ne-au deschis cont( fara ultimele 4 cifre aferente PN dar ne-au deschis, urmeaza sa primim si carduri... bineinteles cand vom avea PN vor updata contul) si vineri am facut actele respectiv plata. Va scriu in linii mari tot traseul, nu intru in amanunte, cum ne-au ars astia de la BRD la comisioane pentru tigania de digipass, ca sa putem face transferul de bani din Romania in Suedia, noi aflandu-ne in Suedia etc. Am inghitit in sec si ne-am rezolvat treaba. Pot spune ca sunt multumita de alegerea facuta si de achizitie, o casa unde suntem proprietari, in Nybro Kommun, Kalmar. Zona este exact pe gustul nostru, putin cam prea capricioasa vremea pentru gustul meu dar nu va fi nicio problema de adaptare. Ce sa mai zic?! am avut o saptamana la dispozitie sa cercetam locul si ne-am simtit extraordinar. Nu are rost sa va insir ceea ce voi stiti deja, concluzia este ca noua ni se potriveste perfect stilul nordic de viata. Acum suntem pe ultima suta de m cu impachetatul, duminica dimineata plecam cu copii, bagaje(cate incap in masina) si fara regrete. POate regretul ca nu am facut pasul mai devreme dar asta e alta poveste. Vor exista si momente mai putin placute, sunt sigura, greutati ca doar nu e totul roz dar macar scap de frustrarea din Romania ca ma lupt cu un sistem bolnav, cu oameni nepasatori si cea mai mare satisfactie va fi ca cei doi copii ai mei vor creste intr-o tara civilizata. Ma opresc aici ca si asa am ocupat destul spatiu O noapte linistita! Mai povestim....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Hej Edith! Sa fie intr-un ceas bun si sa va simtiti mereu ca in primele doua saptamani aici. Sigur ca vor interveni si lucruri mai putin placute, dar faptul ca ati pornit cu dreptul conteaza mult.

Eu studiez in Kalmar, sunt aici in timpul saptamanii (in principiu de luni pana vineri, dar uneori plec acasa mai repede daca orarul imi permite). Am o prietena romanca aici in Kalmar, care stie locurile si pot sa te ajut cu informatii. Daca vei avea timp, dupa ce va stabiliti, putem sa ne si vedem daca doresti.

Cu clima te obisnuiesti. Pacat ca nu ai fost in we asta aici, au fost 30 de grade . Acum se racoreste iar, vine deja toamna...

Succes mult, mai scrie-ne, poate inviem putin topicul.

Foxy .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns florysya spune:

Buna fetele.
Nu am mai intrat de foarte mult timp dar nu am cu ce sa ma laud.
Am reinceput scoala ca am fost in vacanta sunt abia la SFI C.Mi se pare ca trece foarte greu dar nu am ce face imi trebuie multa rabdare.Intre timp am gasit si ceva de lucru.Nu este cine stie ce dar sunt niste banuti acolo.Lucrez doar 2 zile pe saptamana.Copii sunt bine au inceput si ei gradi pe 20 august.Asta mare nu prea vrea sa mearga nu stiu de ce plange in fiecare dimi.In vacanta nu am fost ca nu ne-am permis poate anul viitor.A venit si tatal meu aici cel de care imi era cel mai dor asa ca acum mi-a trecut.
Felicitari Foxy pt facultate te admir sincer ca si pe Miha de altfel.Eu nu stiu nici acum incotro sa o iau nu stiu daca voi fi in stare sa fac facultate deoarece avem nevoie acuta de bani si ma gandesc poate gasesc totusi ceva de lucru.
Cam atat despre noi.O zi buna va doresc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Edith_N spune:

Mihaela, m-am cam ofticat cand am studiat starea vremii pentru ca noi n-am prins chiar asa de cald dar nu-i bai si nici cum au fost la Brasov peste 30 si multe grade nu-i chiar placut. Ne vom vedea daca esti asa des in Kalmar si daca esti de acord va fi mai usor sa comunicam cand vom avea si noi numere de tel suedeze*. Inca studiem ofertele de aici, de pe net, parerile pro si contra. Daca aveti sfaturi referitoare la cartelele prepaid atat pentru telefonie cat si pentru internet sunt binevenite, ca nu vom putea incheia contracte deocamdata, ne mai si orientam cand ajungem...om vedea.
* Imi va face placere sa ma intalnesc cu oricine este disponibil sa mai schimbam o vorba, impresii, sa bem o cafea, un pranz, ceva, nu sa cer favoruri sau sa devin ca scaiul...Fac precizarea asta pentru ca in general romanii fug de alti romani prin strainatate din motivele astea si nu numai...
In alta ordine de idei ma tot gandesc ca trebuie sa ne mobilam intreaga casa si intrebare intrebatoare: ce concurenta au Ikea si Severin? Sunt sigura ca in Kalmar trebuie sa mai fie producatori sau expozanti mari, concurenta celor doua, dar nu i-am descoperit noi inca.
Sper sa nu aveti impresia ca tratez cu prea multa usurinta mutatul in Suedia si vad numai curcubee si fluturasi dar astea sunt "problemele" cu care ne confruntam deocamdata pentru ca nu am intrat in paine. Vine si momentul actelor, inscrierii copiilor la scoala, la gradi, cursuri, studii, munca etc....si-atunci sa vezi Asta e numai introducerea. Va tin la curent oricum. O seara faina sa aveti!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Flory, pai cum nu ai noutati? Uite, esti la SAS C, copiii merg la gradi, tu ai gasit de munca, tatal tau e din nou la voi...numai 4 dintr-un foc! Si sunt sigura ca mai ai.

Nu te descuraja, ai sa vezi ca luminita e acolo undeva, la capatul tunelului. Toate luptam aici sa ne fie mai bine, nimeni nu e mai de admirat ca altul. Din partea mea, ai toata admiratia, la fel ca si restul fetelor. Toate suntem luptatoare, nu se poate altfel cand ai pornit pe drumul asta.

Faptul ca ai gasit de lucru e foarte bine. Conteaza mult sa ai ceva referinte, cineva care te apreciaza si poate spune ca a fost multumit de ce ai muncit, e experienta suedeza si asta merge mult in balanta. Vezi ca sunt si la Komvux tot felul de cursuri, parca dupa SFI poti sa le faci, tot felul de calificari cu sanse de slujbe. Intreaba si tu pe la voi ce sunt, poate ti-ar fi mai usor sa faci asa ceva.

Mai intra si mai spune-ne una alta, eu fiind mai mult la Kalmar acum, fiind singura, mai imi omor timpul pe net...cand nu am de invatat sau de scris...

Restul fetelor? Pe unde v-ati ascuns?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Edith, din experienta mea pana acum, am intalnit numai romance (romani) de treaba. Mi-ar face mare placere sa ne vedem, mai ales ca io-s cuc pe aici, am nevoie si eu de cineva cu care sa mai schimb vorbe...nu-s nici eu ca scaiul, sa stii :)).

Prietena mea a nascut de curand, are un bb de 4 luni, ne vedem mai dupa program acum. Pana a nascut a fost mai bine pentru mine, ca ne vedeam des...dar acum chiar ii simt lipsa...

Dupa mine Telia e cel mai OK din punctul de vedere al internetului mobil. Are sotul cat e plecat in Stockholm, merge destul de bine. Nu am insa cu ce sa compar, e prima data cand am cumparat internet mobil.
Noi avem acasa tele2 la internet fix, schimbat de la Telia, la o oferta (ni se paruse scump cel de la Telia). Ei bine, de cand avem la tele2, se intrerupe de minim 2 ori pe zi internetul...cu telia nu s-a intamplat asta. Nu putem trece inca inapoi la Telia, ca suntem legati doi ani de tele2 (asa a fost contractul ).
La telefonie mobila, cerceteaza Halebop si Comvic. Noi pe astea le avem, sunt multe oferte, depinde de ce vrei. E posibil sa fie si la restul oferte faine, ideea e sa va luati toti la aceeasi companie, ca sa puteti vorbi ieftin intre voi.

Poate vin si fetele cu idei, eu de astia m-am "lovit". :)

O seara buna si voua!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Foxy-le spune:

Oooo! Activitate, ce frumos!!
Flory - bine ai revenit! Succes cu scoala in continuare, o sa reusesti, ai sa vezi. Pare ca merge incet, dar trece repede. Tot e bine ca ai gasit de lucru, de la mic se va face mare.Multumesc pt felicitari In leg cu gradninita lui Dragos - ai incercat sa vorbesti cu el? Ce zice? dar cu educatoarea? sa nu fie vorba de mobbing. (adica se iau ceilalti copii de el, rad de el, etc)Poate atunci ar trebui sa vorbesti cu educatorii.
Edith - bine ati venit si ma bucur ca ati inceput cu dreptul. Ma incanta si faptul ca te vad plina de entuziasm, de optimism. Mai rar de la persoanele care se muta. Felicitari oricum!
Noi avem cartele preplatite de la Comviq - amigos(le foloseam pt a telefona mai ieftin in Ro.) Pt a vorbi intre voi cred ca e Comviq kompis. Acum pt a vorbi in Ro ieftin(pe fix ff ieftin pe mobil mai ieftin) e Vectone(de la Telia sunt ei).
Noi net mobil avem dar e cu modem, cu contract (de la 3-asa e compania, 3). Cu cartele preplatite la internet n-am idee cat costa si care sunt buni.
Kristi e cam bolnavior azi. de aseara i s-a infundat nasul. Azi mi-a si vomat dimineata. MAi, e cumplit cu gradinitele astea - cum l-am dus, cum s-a imbolnavit.Daaa, crestem!
Va pup, o saptamana excelenta .
Miha - si spor la invatat. (ti-ai gasit companion in edith. si eu care credeam ca vine la Hbg ))))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gustaf spune:

Felicitari pentru achizitie!

E foarte bine cand pleaca omul la un drum nou cu entuziasm si credinta ca orice obstacol nu va fi prea greu de depasit. Interesant cum v-ati decis asa siguri pe Suedia. Si mai tare mi s-a parut ca v-ati ales o casa sa va placa, fara sa tineti cont de unele "mici" detalii...de exemplu... Mi se pare mie sau sunteti milionari in euro si nu aveti nevoie de un serviciu sa va intretineti? :)
Mai apoi...distanta pana la civilizatie sper sa nu fie prea mare, ma gandesc in primul rand la pustime... V-ar fi greu, altfel.
Oricum, multa bafta, inarmati-va si cu multa rabdare din partea autoritatilor care...au tot timpul din lume. Sa auzim de bine!

Mergi la inceput