Viatza in Germania - cap.75

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CT spune:

Citat:
citat din mesajul lui angiuta

Atunci cand cautati un loc la gradi va dau un sfat: cereti Kita Konzeption si studiati-l cu atentie, acolo scrie exact si Tagesablauf, Pädagogische Ziele, Schwerpunkte,Elternarbeit etc... asa porniti in cunostinta de cauza iar daca ceva nu corespunde le puteti pune ceea ce ei au scris sub nas.


Mda, atunci nu stiu la care gradi o dadeam, ca de la gradinita ei nici pana in ziua de azi nu am reusit sa obtin asa ceva. Eu fac site-ul satului nostru, si ori inca inainte sa o am pe Mona, ori dupa ce am nascut-o, dar in orice caz inainte sa inceapa cresa, am fost acolo, am vorbit cu directoarea si i-am cerut informatii pentru site, ca sa se poata informa parintii acolo. A zis ca n-are decat informatiile invechite care erau deja pe site, ca tocmai isi "überarbeiten" conceptul, blabla, dar cand o sa fie gata, o sa mi-l dea. Aia a fost acum cel putin 4 ani, da? Pana in ziua de azi n-am primit nimic in sensul asta. Apoi cand a inceput Mona cresa am primit un Eltern-ABC, am intrebat daca il pot pune ala pe site, mi s-a permis, dar iar n-am primit altceva. Astea-s informatiile despre gradinita la ora actuala:
http://www.halchter.com/cms/front_content.php?idcat=42

Pentru ca la inceputul anului trecut, adica acum un an, m-am trezit intr-o zi cu o scrisoare de la directoare in "Fach-ul" Monei, daca mai fac eu site-ul, si ca daca da, atunci ar vrea sa stea de vorba cu mine. Am stat de vorba "das geht ja gar nicht", ca informatiile sunt complet invechite (ah?!), si ca musai sa le scot, trebuie sa-mi dea altele actualizate. Dar tocmai e ocupata cu inscrierile, dupa aceea. Intre timp sunt inscrierile pentru anul asta, Mona din toamna merge la scoala, deci directoarea nu ma va mai vedea asa des, si-uite asa ...

Citat:
citat din mesajul lui Alina
Eu il las sa manince acolo pt ca baietelul meu este extrem de pofticios si sigur nu i.ar fi bine uitindu-se la altii in farfurie.

Mona e un copil care mai degraba mananca de musai, nu ca-i e pofta, asa ca nu mi-am pus niciodata problema asta. Asta depinde de copil, e clar. Foarte rar imi cere de mancare pentru ca ii e foame, altfel mananca pentru ca-i "ora mesei" (nu mancam la ore fixe, dar la gradinita n-o las sa plece nemancata sau cu mancarea la pachet - de obicei prefera sa manance acasa micul dejun, si candva nu prea tarziu ii ofer si cina seara).

Citat:
citat din mesajul lui Amonar
CT; pai eu tocmai la doctori ma refeream, ca cu altcineva nu vorbesc despre eco-uri.

Tu nu, dar, cum zicea si Loredana, ei da. Si ei incearca de obicei sa vorbeasca asa ca sa-i inteleaga tot poporul. Sa nu mai spun ca pediatrul Monei deja stie ca atunci cand imi spune ceva, trebuie sa imi si explice de ce asa si nu altfel, asa ca de obicei imi explica direct, nu mai asteapta sa pun eu intrebari.

Si nu-s de parere cu Loredana ca
Citat:
citat din mesajul lui Loredana71
doar noi,romanii,suntem enciclopedii ambulante de boli,medicamente sau alte denumiri complicate....

ci avantajul nostru provine ca denumirile de specialitate, si in germana, provin din latina. Sora-mea cand a venit in Germania stia germana, dar nu denumiri de boli etc., asa ca de fiecare data cand mergea la medicul de familie il ruga sa ii spuna denumirea latina, si atunci de obicei stia despre ce vorbea.

Am avut si eu o intalnire de gradul 3 acum vreo 20 de ani, cand mergeam la cursul pentru bac in Göttingen. Inainte sa merg la dr. facusem dus, era un dus tampit si m-am ales cu niste pete rosii pe piept si spate (curgea apa cu presiune). Doctorita ma verifica din cap pana in picioare, cheama si colega sa-i ceara parerea, le aud intre ele vorbind ceva de "Scarlatinum", o intreb "was denn?" la care ea "ach nichts", ma manca limba sa-i spun cucoana, nu trebuie sa vorbiti latina ca sa nu va inteleg ca eu vin din Romania, dar m-am abtinut. I-am spus doar ca daca-si face griji de petele alea rosii, pot s-o linistesc, sunt de la dus, si atunci a rasuflat usurata si a zis ca ma suspecta de scarlatina (neamtul de rand sigur nu ar fi asociat Scarlatinum cu Scharlach!).

Citat:
citat din mesajul lui angiuta
De regula nu e permis sa se aduca mancarea de acasa, acum daca e educatoarea e binevoitoare si permite e alta poveste dar daca se intampla ceva (poate copilul respectiv imparte mancare cu un altul care e alergic la vreun ingredient din mancarea respectiva) atunci educatoarea este respunzatoare.

Asta nu-i chiar asa, si acum vorbesc concret de cazul nostru. Nu a fost deloc bunavointa educatoarei, ci poate prostia celor care au facut formularul de inscriere. In formularul de inscriere se putea bifa "Kindergarten halbtags", "Kindergarten 2/3", "Kindergarten ganztags" pe o parte, pe de alta parte mai era un camp de bifat "mit Mittagessen", pe care eu nu l-am bifat. Si daca ofera posibilitatea sa nu bifezi, eu zic ca aia nu e bunavointa educatoarei de a accepta, ci dreptul meu ca parinte (si platitor de servicii, ca pana la urma tot un serviciu e ca au grija de fiica-mea acolo).

Citat:
citat din mesajul lui angiuta
Personal mai cred ca e mai bine cand li se da mancarea acolo asa se evita toate porcariile pe care unii parinti le dau copiilor lor sa manance in timp ce tu incerci sa-l educi pe al tau sa manance sanatos si apoi vine apoi acasa si-ti zice ca unul sau altul au avut la micul dejun Pudding si de ce el nu are voie...vorbesc din experienta personala.

Ei vezi, si eu tot din experienta am vorbit/vorbesc. De aia mentionasem mai devreme printre altele ca fructe n-aveau decat o data pe saptamana, si in rest numai deserturi dulci, plus ca "Kohltopf" sau salata de cartofi (probabil cu maioneza, ca altceva nu se mananca prin zona) nu mi se pare tocmai mancarea potrivita pentru un copil de 1-2 ani. Si salata de fasole (verde): nu stiu cati copii de un an mananca asa ceva, fiica-mea nici acum nu mananca (nici eu, de altfel).

Sa nu mai spun ca lasasem un bilet la cresa cu ce are voie sa manance si ce nu (avand in vedere diversificarea tarzie, inca nu avea asa multe alimente introduse si am vrut sa le testez intai acasa, inainte sa i se declanseze vreo alergie la cresa), printre altele am scris ca niciun fel de dulciuri. Intr-o zi am adus-o acasa, candva prin septembrie (gradinita incepuse in august, ea nascuta in iulie, deci avea abia 1 an si 1-2 luni), si mi s-a parut ca mirosea a ciocolata. Am zis ca am visat, dar venim acasa, o ia sotul in primire si ma intreaba daca a mancat ciocolata. Zic "ce-ti veni?", dar si el a mirosit ciocolata. Si nu fusese nicio aniversare a vreunui copil sau ceva de genul, educatoarele nu si-au putut explica de unde. Pai ma scuzi!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

Ce-mi place ca s-a animat subiectul

Ramona, Bianca in clasa 1 a vrut sa faca religie. Am lasat-o, erau chestii generale, povesti. Din clasa a 2-a mi-a zis ca nu mai vrea (dar stii de ce: orele de religie erau fie prima fie ultima ora si asa copilul care venea de la 5 km de scoala schimbind un tramvai cu un bus si mai mergind si 15 min pe jos avea posibil. sa doarmna o ora in plus). Si asa a ramas pina a terminat clasa a 4-a, pt ca la ei la generala nu au existat ore de etica. Acum la gimnasi face etica si-i place f. mult, Are un prof care discuta cu ei diverse teme interesante, e f dragut si uite asa Bianca abia asteapta martea sa aiba doppelstunde de etica

Simona, eu am scris de curind la subiectul cu aparatul dentar, pt ca Bianca l-a primit pe cel definitiv acum o luna. Marti a aveut termin si a venit cu o hartie cum ca trebuie scosi ultimii 2 dinti de lapte, pt ca in urma radiografiei facute marti s-a constatat ca au iesit ceilalti definitivi si nu au unde sa creasca. Asa ca joi am mers si i-a scos unul si sapt viitoare i-l scoatem si pe al doilea (desi ei nu se misca si a fost nevoie de injectie pt extractie). Noi suntem asigurate la stat, dar preturile care eu le-am spus acolo 900 euro in rate pt aparatul dentar (aici fiind incluse si 4 radiogarfii si 4 curatari generale, printre alte chestii) ii platesc din buzunarul propriu. Casa de sanatate nu plateste nimic. La sf. tratamentului o sa recuperam cam 500-600 euro, si asta practic vine din taxa pe quartal pe care am tit platit-o, plus primul an de aparat dentar mobil. Sa stii ca o amica la fel auzise preturi ca si tine si am trimis-o la ortodonta noastra. Eu itzi pot da site.ul ei sa citesti putin, daca vrei, macar ca idee. Mai cauta pe altcineva, pretul mi se pare astronomic.
Problema daca ii pui in RO e ca la fiecare 4 sapt (la privati e la fiecare 3 sapt) trebuie sa mearga la control pt ajustarea aparatului dentar, inlocuire de elastice, radiografii etc. Ce faci in cazul asta?


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angiuta spune:

b]CT[/b] faptul ca gradinita voastra nu are un concept scris spune deja multe...profii nostri ne-au sfatuit ca atunci cand ne cautam un loc de practica sa intrebam de concept si sa-l studiem iar in cazul in care nu-l au mai bine sa evitam sa facem practica acolo. Probabil trebuie sa specific ca eu fac un Ausbildung zur Erzieherin la o Fachschule für Sozialpädagogik.

Eu stiam ça atunci cand specifici ca vrei un loc fara Mittagessen inseamna ca acel copil nu mananca pranzul la gradi si e luat cel tarziu la 13. Asa ne-a explicat noua directoarea cand l-am inscris pe Vladut. In cele 2 practici absolvite in gradi eu nu am intalnit nici un copil care sa nu manance pranzul de la gradi asa ca nu am pus intrebarea daca e posibil sau nu sa se aduca mancarea de acasa. In schimb la una din cele 2 copii isi aduceau micul-dejun de acasa si am vazut ce porcarii primeau multi dintre ei....la cresa de exemplu nutella cu paine si Kinder pingu iiar copilul respectiv avea 16 luni.
Am vazut atat la loculrile de practica cat si la gradi lui Vladut ca, copii de cresa primesc uneori mancare diferita de cei de la elementar bereich atunci cand primesc ceva cu maioneza de exemplu...

Faptul ca nu au respectat dorintele tale este aiurea, ai tot dreptul sa te revolti. In cele 2 gradi unde am fost cat si la Ganztagschule unde fac acum practica s-au respectat intotdeauna dorintele parintilor.

Angiuta, mamica lui Vladut (8 iunie 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zuzi.simona spune:

mersi andreia, vreau site-ul, eventual nr. tau de tel sa te sun maine daca e ok
stiu ca trebuie mers des la ajustat dar ma gandeam ca asta pot s-o fac aici chiar daca ii montez ap. in alta parte, oricum frankfurtul e mai la indemana decat ro, numai ca noi si terminele...e dificil dar o sa incerc
preturile si mie mi s-au parut super mari dar agenta noastra de asig. care e din trier imi spunea ca praxisul de ortho. de la noi e vestit, vin si din trier aici, ce sa zic...la vreo 2000 ma asteptam da nu atat


gradina
Simona, mama Antoniei (27.06.1998)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CT spune:

Citat:
citat din mesajul lui angiuta

CT faptul ca gradinita voastra nu are un concept scris spune deja multe...profii nostri ne-au sfatuit ca atunci cand ne cautam un loc de practica sa intrebam de concept si sa-l studiem iar in cazul in care nu-l au mai bine sa evitam sa facem practica acolo.

Sigur, iti dau intru totul dreptate, eu mereu am spus ca singurul avantaj al gradinitei este apropierea de casa, e la 2 minute de mers pe jos, si Mona intre timp, de fapt de multe luni, imi cere voie sa mearga singura la gradinita, sau cand merg dupa ea sa mearga acasa inaintea mea, pe ceilalti parinti ii apuca panica atunci cand o vad langa trecerea de pietoni, dar ea stie ca trebuie sa astepte!
Dar din pacate nu am avut alta alternativa la gradinita asta. In orice caz mi-am jurat ca daca vom avea inca un copil fac pe dracu' in patru, daca alta solutie nu gasesc, atunci raman acasa 3 ani, dar la cresa asta nu-l mai dau. Cu gradinita inca nu stiu, dar cresa sigur nu.

Citat:
citat din mesajul lui angiuta
In schimb la una din cele 2 copii isi aduceau micul-dejun de acasa si am vazut ce porcarii primeau multi dintre ei....la cresa de exemplu nutella cu paine si Kinder pingu iiar copilul respectiv avea 16 luni.

Te cred, si la gradinita Monei e partial asa, de aceea iti dau dreptate, CAND GRADINITA E OK, ca e mai bine pentru unii copii sa manance mancarea de acolo decat cea primita de acasa, dar uite, in cazul nostru nu a fost (si este) deloc ok. Ce pot sa spun ca din fericire fac macar e ca nu au decat apa si ceai de fructe pentru copii ca bauturi, dar eu si ceaiul ala nu-l vad absolut necesar. Mona bea din cand in cand, dar in general bea apa. Saracuta mi-a fost mila de ea cand acum aproape 2 ani a fost invitata la ziua unui coleg, noi am ajuns putin mai tarziu, dupa ce m-am intors eu de la serviciu, ceilalti copii se servisera deja, si ea e intrebata ce doreste sa bea, Fanta, Sprite, Cola ... si ea zice apa, celelalte bauturi nici nu le cunostea. Din cand in cand bea Apfelschorle, mai rar suc de portocale sau de mere nediluat, dar bautura ei principala e apa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Andreia, eu vad un lucru pozitiv in a avea ca materie etica. La fel si filozofie sau psihologie sau chestii de sociologie. De acolo se invata ceva bun, de la religie...doar povesti. Dar asta e parerea mea personala.


CT; mi-ai adus aminte si mie despre bautura de la gradi. La noi se strang 6 euro pe luna pt bautura. Decizia asta a fost luata acum vreo 2 ani pt ca copiii erau serviti cu ceai si apa minerala. Atunci ni se spusese ca se serveste si apa fara gaz. De ceai nu am fost impresionati pt ca al meu nu bea ceai.
Acum vreo luna imi spune al mic ca el bea apa minerala cu gaz si apfelschole ala, nu stiu sa scriu corect...Noi acasa ii dam numai apa de la robinet si din cand in cand apfelschole biologic. Iar lapte numai de capra. Ca urmare noi am refuzat sa mai platim contributia pe luna si m-am dus la directoare si i-am spus ca apa cu CO2 este daunatoare pt copii. Mi-a spus'da dar noi ii dam 'medium'. Mi se strang degetele de la picioare in pantofi cand aud astfel de replici si incerc sa imi musc limba sa. I-am spus ca nu suntem de acord si ca ii ducem noi bautura si sa ii de apa de la robinet. Fiul meu mi-a spus ca nu se bea apa de la robinet...nu stiu de ce...Am dus apfelschole biologic la gradi si le-am spus sa ii dea ori apa de la robinet, ori ce i-am adus eu. Directoarea, este in principiu o femeie intelegatoare, dar mi-a spus ca pt noi face exceptia asta, dar ce ar insemna daca fiecare si-ar aduce bautura cu el...Nu am comentat, pe mine ma intereseaza ca fiul meu sa bea ce consider eu ca nu este daunator.
Nu stiu cum va fi la scoala, sper sa ii pot da bautura cu el.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Loredana71 spune:

Citat:
citat din mesajul lui CT

Si nu-s de parere cu Loredana ca
Citat:
citat din mesajul lui Loredana71
doar noi,romanii,suntem enciclopedii ambulante de boli,medicamente sau alte denumiri complicate....

ci avantajul nostru provine ca denumirile de specialitate, si in germana, provin din latina. Sora-mea cand a venit in Germania stia germana, dar nu denumiri de boli etc., asa ca de fiecare data cand mergea la medicul de familie il ruga sa ii spuna denumirea latina, si atunci de obicei stia despre ce vorbea.




Christa,da,da,stiu eu faza cu latina,dar vezi,in Romania se folosesc denumirile complicate,pe cand aici,desi exista aceste denumiri stiintifice,in relatia cu pacientii se folosesc denumirile oarecum populare...Si am si extrapolat nitel,gandindu-ma la tendinta romanilor de a lua locul medicului,de a studia boli,de a se doftorici singur...

Schimb acum macazul si iti pun o intrebare:ziceai ceva mai deunazi de Kontenklärung.Tu ai profesat in Romania?Daca da,de ce documente de acolo ai avut nevoie?Eu am vrut sa controlez cum e cu Erziehungszeitrente si mi s-a zis ca trebuie sa fac asta intai...Si mi s-a cerut o lista intreaga de chestii pe care nu prea reusesc sa le identific...Cum o fi,oare?
Multumescu-ti!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CT spune:

Citat:
citat din mesajul lui Loredana71
Si am si extrapolat nitel,gandindu-ma la tendinta romanilor de a lua locul medicului,de a studia boli,de a se doftorici singur...

Macar de-ar studia boli, "boala" romanului, din cate am constatat pana acum, este doar cea din urma mentionata de tine, de a se doftorici singur, FARA sa aiba habar despre ce face exact. Si daca merge cu un guturai la doctor si nu se intoarce cu o traista de medicamente, atunci nu-i multumit.

In legatura cu Kontenklärung trebuie sa te dezamagesc, din fericire nu am profesat in Romania (eram inca eleva cand am plecat), asa ca am avut nevoie doar de dovezile de aici. Dar sora-mea a avut si ani lucrati in Romania, nu stiu daca ea a mai avut nevoie de altceva in afara de cartea de munca, o pot intreba insa. Pana atunci:

Citat:
citat din mesajul lui Loredana71
mi s-a cerut o lista intreaga de chestii pe care nu prea reusesc sa le identific...Cum o fi,oare?

Daca vrei, poti sa-mi spui ce ti s-a cerut exact si incerc sa te ajut.

Amonar, recunosc ca stiam ca bauturile carbogazoase in general nu-s recomandate, insa cum noi in afara de apa minerala nu bem altceva, nu am aprofundat subiectul. Am cautat acum putin in germana, dar drept sa-ti spun n-am gasit decat informatii care nu ma conving, de ex. pe esoterikforum.at

Ba aici: http://www.zahnlabor.de/antwort-146.htm
concluzia e chiar "In Verbindung mit zuckerfreien Getränken also eine rundum feine Sache."

Ce citesc pe site-ul asta: http://www.naturheilpraxis-hollmann.de/Trinkmenge.htm

Citat:
Das Trinkwasser ist sogar basisch mit einem pH-Wert von 7,8 bis 8,2. Fügen Sie dem Wasser bitte keine Kohlensäure zu (Sodastreamer und ähnliche Verfahren. Kohlensäure ist ein Stoffwechselprodukt, was der Körper ausscheiden muß. Die basische Grundversorgung würden Sie damit zunichte machen. Weitaus interessanter wäre Sauerstoffzufuhr innerhalb eines Verwirbelungsverfahrens wie mit dem Levaquell Gerät.

imi pute doar a reclama pentru un produs scump ca naiba, care iar intra in domeniul ezotericii:
http://www.bluaqua.com/shop/produkte/100/1/50/kollitor-levitiertes-wasser/

Noi doua bem medium, ca cealalta mi-e prea acidulata, dar apa de robinet mi-e prea "chioara", sotului si aia medium ii e prea "chioara", asa ca o bea pe aia normal acidulata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

Simona, itzi dau PM cu nr de tel si site-ul praxisului. Azi sunt acasa pina pe la 14 si apoi dupa ora 21 (cred, ca avem sear ade teatru englezesc).

Ramona, sa stii ca Bianca la scoala RO face si religie. Mai corect spus este, dupa orele de scoala (romana, istorie, arta sicultura romaneasca si muzica si dans) se tine in timpul Vecerniei si ora de relogi ept copii. Si ea singura mi-a cerut sa ramina, nu am obligat.o. Stie mult mai multe decat mine si pare chiar interesata sa stie anumite lucruri. Uite, ieri a venit sa ma intrebe daca tinem iar Postul Pastelui si ca de luni si pina duminica viitoare se maninca numai brinza si peste, iar apoi se intra in post. Eu nu stiam.....Asa cum a spus si Alina, si aici am inteles ca s-a aprobat religia ortodixa. INsa, se face numai in anumite scoli si copii din mai multe scoli se aduna acolo. Nouá ne e complicat asa. In concluzie, la scoala face etica si la scoala romaneasca religie

Si pe vremea Biancai la gradi si hort plateam separat bauturile. Eu nu prea mi-am pus pb ce le da, pt ca ea suc de mere sau apfelschorle nu bea. Ea e cu apa (plata sau mediu - niciodata de la robinet. Sincer, mi se zbirleste pielea pe mine cind aud persoane care beau apa de la robinet direct (si stiu din astea), mai ales ca se stie ca la noi apa este f calcaroasa. In plus, nu pot sa zic ca iesi mai "ieftin" bind de la robinet, pt ca apa rece o platesti odata ca o consumi si odata ca o arunci Daca te uiti pe facturile de plata, e tot timpul 50% la apa consumata si 50% la Abfuhr (parca asa e). Stiu persoane car si.au cumparat filtu si asa am vazut cit calcar se depune. Acum, nu stiu cum e in zona voastra. Ai testat-o?
La maica-mea de ex. are un gust mizerabil

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

Simona, PM-ul l-am dat; acum am vazut ca site.ul e si in engleza si stiu ca tu stii bine. Citeste atent in engleza, si apoi da-i eventual un mail. Sa stii ca mie mi- a rasp. duminica si mi-a confirmat terminul facut online.
Suna-ma cind potzi.

Mergi la inceput