Viatza in Germania - cap.75

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns CT spune:

Nemtii (doctorii!) mai spun si "Echo", dar ala pentru neamtul de rand e cuvant strain, si de aia se spune de obicei Ultraschall.

Citat:
citat din mesajul lui Amonar
Am refuzat o scoala pt ca avem voie sa alegem. Inainte era normal ca fiecare sat sa fie distribuit de autoritati la o anumita scoala (nu aveai voie sa alegi) si de un an s-a schimbat porcedura.

La noi asa e si acum, ES SEI DENN ca dai copilul la scoala privata (atunci e totuna unde e) sau la Offene Ganztagsschule, ca aia sunt obligati sa ia copii de peste tot. Cu cerere si chestii-trestii se poate, aia se face si la noi in sat, sa inscrii copilul la (alta) scoala daca dovedesti ca ai loc la Hort, asa "atrage" scoala noastra copii din alte parti, pentru ca au foarte putini elevi. Numai ca din pacate uite-asa s-au umplut si locurile de la Hort cu copii straini de sat, si acum aia din sat nu mai au loc la Hort.

Citat:
citat din mesajul lui AmonarScoala aceea avea o atmosfera de internat, eu spun catolic, pt ca religia era vizibil exprimata

Era eventual chiar o scoala catolica? Pentru ca altfel cum ziceam, stiu de asa ceva doar in Bavaria, din alte landuri nu.

De directoarea scolii din sat, si de o alta colega, imi place de ex., dar invatatoarea care probabil ar fi si invatatoarea Monei e tot genul de acritura descrisa deja, nu e in stare nici sa-si deschida gura sa spuna buna-ziua, asa ca si din motivul asta n-as vrea sa o dau la scoala asta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns angiuta spune:

Atunci cand cautati un loc la gradi va dau un sfat: cereti Kita Konzeption si studiati-l cu atentie, acolo scrie exact si Tagesablauf, Pädagogische Ziele, Schwerpunkte,Elternarbeit etc... asa porniti in cunostinta de cauza iar daca ceva nu corespunde le puteti pune ceea ce ei au scris sub nas.
Aici sistemul e diferit fata de Ro, copilului i se da foarte multa libertate, f multe au sistem deschis in sensul ca copilul isi alege in ce camera vrea sa stea, daca vrea sa faca o activitate sau sa se joace liber, daca vrea sau nu sa manance mancarea ce i se ofera etc.

Despre masa de pranz: eu stiu asa daca copilul sta doar 5 ore se poate alege daca e cu Mittagessen sau nu, ce depaseste cele 5 ore e automat cu Mittagessen. De regula nu e permis sa se aduca mancarea de acasa, acum daca e educatoarea e binevoitoare si permite e alta poveste dar daca se intampla ceva (poate copilul respectiv imparte mancare cu un altul care e alergic la vreun ingredient din mancarea respectiva) atunci educatoarea este respunzatoare. Din acest motiv nu este de condamnat ca edu respectiva nu a acceptat sa i se aduca mancarea de acasa. Nici eu personal nu as fi permis.
Personal mai cred ca e mai bine cand li se da mancarea acolo asa se evita toate porcariile pe care unii parinti le dau copiilor lor sa manance in timp ce tu incerci sa-l educi pe al tau sa manance sanatos si apoi vine apoi acasa si-ti zice ca unul sau altul au avut la micul dejun Pudding si de ce el nu are voie...vorbesc din experienta personala. Consider ca e mult mai bine sa primeasca mancarea acolo dar atentie pt. ca unele gradi colaboreaza cu firme de catering si primesc mancarea semipreparata.

Angiuta, mamica lui Vladut (8 iunie 2007)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

CT, eu a trebuit sa copiez link-ul dat de tin eintr-un browser, sa sterg ce era intre [] si la inceput si la sf si apoi am reusit sa vad Dar ma bucur, ca asa te.am "cunsocut"

Nici pe noi nu ne-a intrebat nimeni de nici un vaccin icnd am inscris fata la gradi sau scoala (noi le avem la zi, dupa schema din carnetel).

Deci in vara avem "bobocei" Kailan merge la scoala...Mona merge anul asta sau abia la anul, ca nu am retinut....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Christa,la noi la cresa este posibilitatea de a aduce de-acasa mincare.Am vazut mamici care faceau asa,aduceau diverse borcanele.Eu il las sa manince acolo pt ca baietelul meu este extrem de pofticios si sigur nu i.ar fi bine uitindu-se la altii in farfurie.Nu stiu exact cit si cum maninca(doamnele zic ca el papa f bine si f mult)dar cind il iau,dupa 14 e cam mort de foame...Si la gradinita a existat mereu posibilitatea de a aduce a doua cutie cu mincare pt prinz.Firmele care au adus mincarea s-au schimbat,la un moment dat era una care aducea numai produse bio,apoi a venit alta si tot asa.Copila mea nu e o mare mincacioasa dar probabil ca atunci cind ii placea cum arata,imi zicea ca luna urmatoare vrea si ea prinzul acolo.
In clasa 1,la Kinderbetreung am platit multe luni mincarea degeaba,ei nu-i placea si am vb cu doamnele care mi-au sugerat sa opresc asa ca am scos-o de la masa, ii puneam mai multa mincare la pachet.Nu stiu,nu am auzit nicaieri pina acum probleme cu masa,la noi,cel putin,sistemul pare foarte flexibil.
Noi locuim in Bayern si pina acum nu mi s-au parut ca fac abuz de religie,nu am vazut scoli cu cruci pe pereti si atmosfera catolica,etc.Fetita mea face etica si acum nu-i mai place,anul viitor in gimnaziu as vrea sa faca religie ortodoxa,am auzit ca in landul nostru s-a aprobat in scoli.
Sotul meu vine din NRW si pe vremurile lui,religia era destul de stricta si nu a fost de-acord sa faca copila religia catolica mai ales ca ea e botezata la ortodoxi si noi suntem casatoriti mixt(in biserica ortodoxa dar am avut si preot catolic).Acum,in clasa 4,la etica invata despre alte religii...

Aschiutza,la cresa noastra tb sa spui pina in ora 9 daca lasi copilul cu prinz in ziua respectiva pt ca ele anunta la ora 9,nr de portii.Atita tot.Eu am spus ca il las cu masa aproape mereu.El imi si povesteste ce maninca,uneori chiar stie f bine .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Andreia, da avem, avem

CT; pai eu tocmai la doctori ma refeream, ca cu altcineva nu vorbesc despre eco-uri. SI veterinarul meu si doctorita ginocologa spun celalat cuvant. Eu am intrebat daca este un eco, ca sa fiu sigura ca inteleg la ce se refera. Si au spus da, dar nu preiau cuvantul eco in discutie.

Alina, nici de baiatul meu nu stiu sigur daca mananca bine sau nu. In fiecare zi are foame cand vine acasa si ii mai fac niste clatite. Dar si el e un 'imposibil' in ceea ce priveste mancatul, asa ca eu sunt multumita ca mai schimba din cand in cand meniul, mancand la gradinita. Chiar daca nu mananca destul, ceea ce eu banuiesc. Si eu cred ca platesc mancare degeaba, pt ca el are doar cateva meniuri preferate si in rest mananca numai desertul Noi putem bifa pe lista, saptamanal, daca mananca pranzul acolo sau nu.

De religie, as prefera sa nu o faca deloc, dar m-am gandit ca poate va fi exclus cumva din grup sau chestii din astea. M-au intrebat la inscriere daca ii permit sa faca ore de religie. Noi am spus ca atata timp cat informatiile sunt generale si nu devind o dogma, ii dam voie. Cum observam ca se transforma in dogma, ceva de genul..numai noi detinem adevarul, il scoatem de acolo. Eu zic ca mi-a facut bine faptul ca nu am facut religie. Acum imi pot forma singura o parere sau un sentiment in legatura cu acest subiect. Si noi l-am botezat ortodox dar eu nu consider ca prin asta apartine acestei religii. Am considerat ca i-am dat ceva din cultura mea si sotului i-a placut sa traiasca acest eveniment. Dar nu 'credem' in insemnatatea botezului.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Loredana71 spune:

Amonar,aici se folosesc,la medic,termeni oarecum populari,aici medicul nu iti va tranti o insiruire de termeni din aceia super complicati....Uite,spre exemplu,desi exista cuvantul diabetes,numesc diabetul zuckerkrankheit...Sau,ce mai stiu eu,nu diarrhoe (diaree) ci durchfall...Nu gynächologe,ci mai degraba frauenarzt...sau hautarzt,sau mai stiu eu ce...

Termenii mai specializati,ca exemplul echografiei tale,le folosesc mai degraba intre ei,sau in discutii de specialitate...Mie mi se pare ok asa,doar noi,romanii,suntem enciclopedii ambulante de boli,medicamente sau alte denumiri complicate....

Mi-a prins tare bine sa citesc despre gradi in ultimele pagini,cautam si noi o gradi cat de curand!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Lore, da si eu sunt obisnuita cu termeni 'populari' din viata precedenta numai ca eu nu cunosc limba germana cum trebuie si de aceea trebuie sa verific cand imi permite situatia sa vad daca termenul folosit international se potriveste.

Mie mi se prind urechile cand vine vorba de terminologie medicala cunoscuta in Romania. Eu nu le am cu asta. Si eu, ce stiu, e ce se vorbeste peste granita cu De, in termeni populari. Numai ca nu intotdeauna se potriveste cu limba germana. Si ce aud cu 'urechea' nu se prinde intodeauna cum trebuie



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns SoriLea spune:


Alina multumesc frumos pt raspuns



- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Sorina Mamica fericita a ingerasului RAZVAN - IONUT (11 MAI 2009)

http://lb3f.lilypie.com/rxDAp3.png


Lucrul important este acesta...sa fii capabil in orice moment sa sacrifici tot ce ai, pentru ce ai putea sa devii. Charles Dubois

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CT spune:

Citat:
citat din mesajul lui helbi
Sa ii duc de acasa, sincer, as fi innebunit si nici timpul necesar nu-l aveam, dar nici varianta asta. Totusi, nu condam parinti precum , care a avut posibilitatea si nervii necesari sa-i duca copilului mincare la sufertas ani de zile!

Sincera sa fiu, cand m-am angrenat in asta nu stiam cat o sa ma tina nervii, si m-am mirat si eu insami ca am rezistat pana acum. Dar nu e asa complicat precum pare, pentru ca am vase gen termos, dimineata pun apa fierbinte in ele pentru min. 15 minute, ca sa se incalzeasca, apoi vars apa, umplu mancarea fierbinte si pana mananca ei pranzul e numai bine calda, Mona si asa mananca mereu mancarea aproape rece, si acasa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns zuzi.simona spune:

readuc in discutie aparatul dentar, nu stiu daca mai intrati la celalalt subiect...
cu toni am fost la ortodont la sugestia dentistei acum 2 ani, dupa ce am asteptat f. mult pt. o programare, i-au luat mulaj si pt. acel control am platit vreo 350 euro, apoi am primit o evaluare pt. aparatul ce i-ar trebui de 4700 euro plus niste costuri la 3 luni
toni e asig. privat iar asig. imi da inapoi 7-800 pe an doar, pt. ca suntem doar de 2 ani la aceasta casa, deci pe mine m-ar costa peste 4000. am intrebat agenta noastra daca nu-i pot face o asig. extra pt asta si mi-a spus ca nu. atunci am lasat-o balta, poate ajungem in romania si o sa gasim mai ieftini....
intre timp am vazut ca voi vorbiti de preturi normale, rate, ok eu nici nu am putut comunica prea mult la ortodont dar si suma m-a blocat ca sa mai cer explicatii
problema fetei e un premolar lipsa si deci deplasarea usoara a celorlati dinti, premolarul a intariat sa iasa, nici nu sunt semne ca ar mai apare, si de aici s-a modificat simetria
ce parere aveti? ce sa facem? oricum toni nu-i f. incantata de un ap. permanent, iar noi nu ne gandim la alt tip pt. ca nu e eficace
mersi anticipat de raspunsuri

gradina
Simona, mama Antoniei (27.06.1998)

Mergi la inceput