Comunismul - o idee buna?!

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui Rufus
Sigur, dupa tine sunt niste looseri...ca nu se descurca. Nu razbat mai mult de atat. A, si ei o duc bine...am doi copii din Valea Jiului, din Vulcan, au venit aici ca acolo mor de foame...pe 60 lei/zi, fara carte de munca. Dupa teoria ta nu-s buni si punct.

Ba-s buni. Si cuminti, unul are o fetita si toata ziua imi povesteste de ea. Taica-sau a fost miner, a murit de boala profesionala, noroc ca ia mama-sa pensie de urmas...


Rufus, nu imi atribui cuvinte si ginduri care nu imi apartin. Eu m-am gindit la o solutie. Atita tot. Oricit as critica, nu m-as arunca sa numesc oamenii "loosers". Pentru ca stiu cit costa "a reusi".

Eu cind zic "bun" ma refer la "bun profesional", nu la "bun dpdv uman". Si in afara de "poti sa reusesti" trebuie sa si "vrei sa reusesti".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui iulianm

Rufus, nu imi atribui cuvinte si ginduri care nu imi apartin. Eu m-am gindit la o solutie. Atita tot. Oricit as critica, nu m-as arunca sa numesc oamenii "loosers". Pentru ca stiu cit costa "a reusi".

Eu cind zic "bun" ma refer la "bun profesional", nu la "bun dpdv uman". Si in afara de "poti sa reusesti" trebuie sa si "vrei sa reusesti".




Nu m-am gandit sa iti atribui ceva gresit...poate mi s-a parut, insa asta e impresia pe care o lasi.
Bun profesional nu inseamna mare reusita, in ziua de azi. Nu stiu de ce nu intelegi chestia asta. Sunt zeci de exemple cu oameni bine pregatiti care n-au ce pune pe masa. Medici, dascali, cercetatori...n-ai auzit de astia? Ti-am dat exemple de licentiati...dar te asigur ca si cu studii medii gasesti oameni pregatiti. Care vor un trai decent, habar nu au ei ce crezi tu ca ar trebui sa reuseasca.
Ei bine, astia spun ca le era mai bine atunci. Munceau la fel, aceleasi ore, aceeasi meserie...si, cu banii luati, o duceau mai bine.
Explica-mi asta: de ce, oare?

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui Fomalhauti
Eu una am impresia ...

Si tu trebuie sa iti pui cenusa in cap pentru ca ai avut indrazneala sa te bucuri de viata alaturi de multi altii ...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Ce intorsatura stranie ia discutia asta! Capcaunul si Rufus, sustin amandoi ca s-a trait bine sub comunisti cea mai mare parte a perioadei , numa' ca acum Rufus il plange pe Petre, fierarul betonist care are doar 15 milioane pe luna, in timp ce Capcaunul ne demonstra foarte serios si nu demult ce bine poate trai o familie din 20 de milioane...



Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxandra_sb spune:


Sunteti incredibili, incredibili.. o reluam cu blocurile pt oamenii muncii, cu reabilitare Dambovitei, cu elegantele tovarase de pe strada.. cu ridicatul standard de viata (???), pacea si veselia acelor ani.. incredibil.

Si trecem cu gratie peste toate ororile.. peste tot raul. Il minimalizam, il ascundem, il bagam sub pres. Daca ne prefacem ca n-a existat, atunci nici n-a existat.

Se pare ca experimentul a reusit, tovarasi!

Asta e.. se pare ca ne meritam soarta.
Parere personala





Oricum de toata jena insinuarile repetate obsesiv la adresa Iuliei.. "ca n-a trait aici", "ca pare prea tanara ca sa stie ea", blabla

Ciudate mi se par si insistentele de a aduce in discutie numai extremele.. oamenii simpli si harnici, traind modest/limitat (in comunism sau nu) versus bogatanul din capitalismul salbatic.. pe care numai sejurul la Burj Al arab il satisface, la cort ii pute tare.



..adevarata fericire in tine rasare si-n tine infloreste si leaga rod, cand ti-ai pregatit sufletul pentru ea. (Alexandru Vlahuta)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Mai, da' voi n-aveti de gand sa cititi ce scriu (ce scriem) aici, inainte sa va dati cu parerea? Intreb si eu, asa...nu ca as crede ca ma ia cineva in serios...

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui Fomalhauti

Iulia, in primul rand scuza-mi eroarea cu "Iulian".

Eu una am impresia ca tu esti fie foarte tanara, fie plecata de foarte mult timp in strainatate, poate din copilarie si ai tot auzit motivele pentru care parintii tai au decis sa plece. Zugravesti un tablou foarte ciudat, parca dintr-un film care doreste sa dovedeasca ceva.



Ca par tinara mi s-a mai spus de destule ori. Profesional este teribil de agasant. Ca par tinara "in scris"- niciodata.
Eu ti-am mai scris, tragi niste concluzii extrem de gresite.
So, surprise, si eu am trait viata de atunci. Revolutia m-a gasit majora si vaccinata. Chiar in facultate. De plecat, am plecat eu, nu parintii mei, evident dupa Revolutie. Am purtat, de ex, eticheta de "golan". Inainte de 89 era exclus ca parintii mei sa fi plecat, nu li s-ar fi dat voie in veci.

Citat:

Vin inca odata si iti spun: nu era asa. Eu am trait atunci. Viata avea anumite aspecte diferite. Poate ca viata aceea era potrivita pentru o anume categorie de oameni. Pe care tu insa ii numesti foarte urat, toti erau incompetenti, nepregatiti, asteptau ceva de la stat. Iti dai seama ca jignesti o gramada de lume? Profesori, ingineri, oameni simpli care munceau. Ii jignesti pe cei 90% care spun ca nu au suferit. Nu stiu de ce o faci.


Ia mai citeste de citeva ori ce am scris. Cine erau incompetentii aia numiti de mine" Cei care au ajuns la ce au ajuns fara merite. Nu am scris ca toti cei ce traiau si munceau in Ro erau asa. Acuma tu lansezi teoria ca 90% aveau o situatie pecare nu o meritau?

Si 90% asta...nu stiu cum iti iese. Si insisti, si insisti. Eu zic ca jignesti pe destui, excluzindu-i din partea...adversa celor 90% ale tale.

Da, munceau. Usile se inchideau perfect, ferestrele erau bine montate, nu sufla nici un firicel de vint in camera. Adica pe la ferestre. Foarte buna izolatie iesea.
Intr-un oras (mare) din Ro, in anii '80 s-a contruit un bloc turn. Pisa l-au numit dupa terminare. Ca iesii oarecum inclinat. S-or mutat oamenii in el, ca nu aveau ce face. Nu era de unde alege altceva, si nu era moda desbagubirilor. Adica produs defect, il dai inapoi, primesti altul.

Foarte roz, profesorii invatau, medicii tratau. Da' meditatii de ce se dadeau? Spaga era, dar cad de acord nu atit de violenta ca azi. Se dadea destul in natura, mai ales dupa ce incepusera alimentele sa dispara de pe rafturi. Cind s-au introdus ratiile, plata in natura era macar la fel de buna ca banii din plic. Nu-i vorba caa erau bogati oamenii, dar altfel discuti cind se pune problema de viata si de moarte. De sanatatea ta.

Metroul, aici as arunca un "c...m-as" eu pe perioada constructiei metroului, ca era o jale si un calvar sa circuli prin Bucuresti.

Femei elegante...aici nu ma bag, fiecaare are ideea ei de ce anume este/inseamna elegant. Mama era talentata la croitorie si is facea singura hainele. Si mie. Eram des intrebate daca-s de "la pachet". Cind a aparut moda pufoaicelor, nu am fost crezute ca erau facute de ea. Meseria ei era highly technical, n-avea nici o legatura cu croitoria, asta era hobby-ul ei. Norocul meu.

Altfel, normal ca oamenii se imbracau, doar nu erau sa iasa pe strada in chiloti (Tetra erau pe atunci!).

Victoria Socialismului s-a construit tirziu, in ultimii ani ai "epocii". Oamenii primeau apt din anii 50. Si inainte de "toata lumea cu chirii", a fost o perioada cind se puteaau cumpara. Asa am devenit eu proprietar cind eram la gradinita. Primul meu apartament. Si acuma imi aduc aminte. Apoi s-a renuntat la a vinde apartamentele. Au trecut pe sistemul de chirii, sa se simta maajoritatea bine. Noroc ca au uitat sa anuleze actele de proprietate la ce s-a vindut.

Am fost si eu pe lista, mai tirziu. N-am luat nik. Evident. Noroc ca venii Revolutia si lista s-a cancelat.

Nu am nici in clin nici in mineca cu domeniul afacerilor. De muncit mult se poate munci in foarte multe domenii, mai ales daca esti pasionat de ceea ce faci.

Citat:

De fapt, ai intr-un anume sens dreptate: socialismul nu este pentru aceia care doresc multi bani, luxuri si chiar au capacitatea sa faca bani muncind de dimineata pana seara sau stiind sa organizeze afaceri mai mult sau mai putin geniale. Nu am nimic cu ei, este o optiune. Poate faci parte din categoria acestora, dar nu vad de ce i-ai considera lenesi si in multe alte feluri pe cei care isi doresc o viata mai tihnita si sunt dispusi sa renunte la anumite bunuri materiale. Poti sa crezi sau nu dar nu toata lumea doreste sa stea la 5 stele (ca sa nu mai vorbim de 7, prin Dubai) - unora chiar li se pare in regula sa stea la 2 stele si altora le place cu cortul. Unii ar sta si la 5 stele dar sunt gata sa renunte la asta daca asta presupune sa munceasca intens de dimineata pana seara.


Nu am folosit cuvintul "lenes". Reciteste si, mai ales, corecteaza. Nu am nimic cu cei fara pretentii, cei frugali. Nu e treaba mea ce doresc altii. Atita timp cit nu mi se cere sa contribui, ori mi se critica alegerile. Fiecare ar face bine sa-si vada de viata lui, si sa si-o traiasca si planifice dupa dorinte, dar mai ales dupa posibilitati. Mind your own business.

Si nu am plecat din considerente financiare, ci din considerente si frustrari pur profesionale. Si pentru ca nu am mai avut nici o speranta ca tara o va lua pe panta pozitiva. Niciodata nu mi-am facut calcule de plecare luind in considerare aspecte materiale.

Tu ai trait intr-o Romanie, eu in cu totul alta. Chiar daca in acelasi timp.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui olympia
Capcaunul ne demonstra foarte serios si nu demult ce bine poate trai o familie din 20 de milioane...

Si care-i legatura?
Ca eu is prea greu de cap ca sa o inteleg.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Pai atunci nu mai e asa de plans Petre, nu? Si nici copiii aia cuminti care iau 60ron/zi...

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui iulianm

Tu ai trait intr-o Romanie, eu in cu totul alta. Chiar daca in acelasi timp.



Chiar daca nu-mi este mie adresata fraza, indraznesc sa cred ca altu-i motivul: responsabilitatea. Viata e putin diferita vazuta de un student sau de un om cu familie, copii...nu crezi?
Asta ca tot vad pareri emise de oameni care inca stateau la mama acasa, dar au ramas marcati de comunism...

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009

Mergi la inceput