Citim impreuna *Copiii din miez de noapte*

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

Merci Lil', face sens, se potriveste bine ce ai scris, mi-a placut.Si cu Padma ai dreptate:), uite de asta inteleg si mai bine de ce recitirea imi face placere, ma pune de data asta in alta pozitie si de aici noutatea perspectivei. PS: am toate aparitiile lui de la polirom asa ca cine stie poate facem un schimb tur retur asa ca in liceu ca avea farmec, doar la 200m cit or fi intre insulele noastre nu o fi posta asa scumpa, de o fi o punem in pliscul pescarusilor astia XXL monstruosi de mari ca fac fata. Eu am ceva ce vreau de la tine si pe care nu reusesc sa o gasesc decit in germana si cam tu esti de vina ca citii pe blogul tau despre ea , dar timp e si pina ce nu ne ia apa e vreme de planuit eu inca sper sa o cumpar sa o am in biblioteca.Vikinga 24+ cu cei mai frumosi vikingi: Nadja si Aldo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

Citat:
citat din mesajul lui lilandaCeea ce as reprosa eu, personal, acestei carti e ca e prea aglomerata, bogata, luxurianta; insa, totusi, e coerenta.
Pai nu e tocmai asa India? Nu cred ca aglomeratia asta e intimplatoare ori din greseala, e poate tot o modalitatea de a simboliza India. Si eu mi-am pus problema si acum la recitire sunt sigura ca asa a trebuit sa fie, altfel nu ar fi avut cum, nu ar fi fost pe deplin. Nu gasesc nimic de scos din ea, acum la recitire, gasesc ca toate-s bine la locul lor ca sa zic asa:) Comparind cu alte carti de ale lui stim ca ar fi putut scrie si ceva mai putin condesat si aglomerat. Daca ar fi vrut. Rushdie e prea perfectionist si destept ca sa se fi lasat doar dus de val.Vikinga 24+ cu cei mai frumosi vikingi: Nadja si Aldo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Adela99 spune:

Citat:
citat din mesajul lui lilanda

De aceea, repet, in opinia mea, plotul Copiiilor din miez de noapte e istoria Indiei de la 1947 incoace.


si io repet :) cartea e istorie la borcan. si chiar daca sunt doar treizeci de borcane plus unu' gol, adica de la 1947 incoace, plotu' incepe cu doua generatii inainte, pe la 1915. evenimentul central pentru mine e masacru'-n Amritsar in 1919, masacru care se va repeta si-n 1984 (dar e in unu' din borcanele goale la momentul scrierii cartii; intre timp s-au mai umplut ceva borcane cu chutney, unele mai dulci, altele mai acrisoare, altele mai iuti iar cele puse la pastrare si-au mai schimbat consistentza, culoarea si aroma.) masacru' din 13 aprilie 1919 (sa fi fost o coincidentza 13 aprilie? la 13 aprilie 1699 se infiintzeaza Khalsa, iar sikhiti celebreaza Vaisakhi) reprezinta pentru mine "nasterea" lu' Shiva prin dedublarea lu' Saleem.
cam asha cum spui si tu lilutz, doar ca io le plasez nasterea inainte de nasterea lor propriu-zisa.

"Dar ce si cine sunt eu? Raspunsul meu: eu sunt suma totala a tot ceea ce s-a intamplat, a tot ceea ce-am vazut facandu-se, tot ceea ce mi s-a facut. Eu sunt tot si toate, a caror existenta a fost afectata de a mea. Eu sunt ceea ce se va intampla cand eu voi fi plecat, care nu s-ar fi intamplat daca nu as fi fost aici. Iar eu nu sunt unic in acest sens, fiecare "eu", fiecare dintre noi acum mai mult de sasesute de milioane , contine o diversitate similara. Repet pentru ultima data: pentru a ma intelege, trebuie sa inghiti o lume."

Citat:
citat din mesajul lui lilanda
Tu citesti pe suedeza?


japp! pe romaneste citesc doar pdfuri :)
imi place sa citesc pe suedeza, mai greu e cand vreau sa dau vreun citat. pun " " asha cum am pus si mai sus si si in mesaju' anterior, da' e traducere aproximativa. numa' ca sa stiti, daca nu regasiti textul :)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iarina spune:

De acord cu Lilanda , Vikinga si Adela. Eu nu ii reprosez densitatea, desi recunosc ca nu este usor de citit pe alocuri, pt.ca asta e India, un subcontinent, o tara uriasa, densa, plina.
Pentru mine a fost o reala placere sa recitesc cartea impreuna cu voi, nu m-a plictisit nici o secunda si mi-a confirmat ceea ce stiam deja: este cea mai buna carte a lui Rushdie.
Viking ma intrebai daca am citit Shalimar Clovnul...da, am citit-o, dar in topul meu personal troneaza Rusinea si Copiii. Celelalte..imi este tare greu sa le clasific.
Eu m-am obisnuit cu stilul lui, cu bogatia frazelor, cu jocul de cuvinte, cu informatia uriasa...si culmea, mie mi se pare ca respira India prin toti porii, chiar si aromle pe care le cauta Carmina se regasesc in carte, mai ales in perioada olfactiva a lui Saleem. N-am cautat la Rushdie niciodata microcosmosuri, intamplari legate strict de viata unei familii, de mersul lent al vietii unei comunitati...nu, la Rushdie totul este urias, cum altfel sa prinzi India decat intr-o naratiune uriasa, saturata, exploziva?
Pun un fragment,ultimul:
"Da, or sa ma calce in picoare, numerele marsaluind, un', doi, trei, patru sute de milioane, cinci sute, sase, reducandu-ma la simple fire de praf fara glas, la fel cum, cand o sa vina vremea, o sa-l striveasca sub talpi si pe fiul care nu-i al meu, pe al lui care n-o sa fie al lui si tot asa, pana la a o mie una generatie, pana cand o mie si unu de miezuri de noapte isi vor fi impartit darurile acelea cumplite, iar o mie si unu de copii vor fi murit, caci privilegiul si totodata blestemul copiilor din miez de noapte este sa fie atat stapanii, cat si victimele timpurilor in care traiesc, sa renunte la intimitate, sa fie tarati in vartejul nimicitor al gloatelor si sa nu poata trai sau muri in pace"


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Adeluctza, ai dreptate ca istoria copiilor a inceput inainte de 1947, insa ala a fost momentul independentei lor. Copiii au avut sansa de a face ceva cu viata lor si soarta lor. O sansa ratata insa . Ca urmare, istoria se repeta (iaca aici truism ), chiar daca in cu totul alte circumstante; cauzele par sa ramina aceleasi. Iar imaginea ta cu istoria la borcan(ul de chutney) e geniala; exprima plastic, scurt si curpinzator intreaga idee a cartii. Chiar si dulceata de dupa consumarea unei asemenea istorii :)) Si-mi mai place si cum traduci :)

iarina, exact. Rushdie nu opereaza la nivel de microcosmos. El nu scrie despre o Indie detasata de lume, ci despre o Indie-parte a intregului univers uman. E o abordare holistica a Indiei, cumva opusa celei a scriitorilor indieni/de origine indiana din nou val (Kiran Desai, Jhumpa Lahiri, aici n-o pun la socoteala pe Arundhati Roy, ca ea e speciala). Cred ca de aia eu , personal, n-am putut deloc s-o gust pe Kiran Desai, iar din Juhmpa Lahiri mi-a placut oarecum “The Interpreter of Maladies”, insa m-a plictisit “Unaccustomed Earth”, in care Lahiri devine redundanta cu personajele ei izolate etnic de lumea in care traiesc.

vik, let me guess? Calcanul? Daca n-o gasesti (ca vad ca vrei s-o ai in biblioteca), ti-o-mprumut cu drag! Hai ca scriu aici, ca poate mai e si altcineva interesat. Eu, in ultima vreme, pe linga comenzile de la Polirom, am inceput sa mai comand carti si de la www.cartepremium.ro/" target="_blank">Carte premium, fiindca lucreaza cu mai toate editurile (Univers – cu interesanta colectie Cotidianul, Humanitas, Leda, Rao etc). E drept ca expedierea dureaza ceva mai mult (vreo 3 saptamini) si ca-s cam inflexibili in sensul ca daca nu-ti gasesc un titlu, ti-l rad de la comanda si-ti dau doar banii inapoi, fara sa-ti ofere si alternative, dar sint seriosi si taxele de expediere mi se par rezonabile (39 ron, indiferent daca e vorba despre Europa sau USA, ori daca e vorba despre o carte ori de 10). Spun ca mi se par rezonabile, prin comparatie cu cei de la librariile Humanitas, acolo unde am avut neplacuta surpriza sa fiu taxata cu vreo 60 ron pentru 4 carti!!!


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iarina spune:

Mihaelka, terminasi Rushdie?
Lilanda...nici eu nu m-am impacat cu Kiran Desai si mi-am dat toata silinta cu Mostenitoarea taramului pierdut.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui iarina

Mihaelka, terminasi Rushdie?


Am trecut de giumatate. Am muuuuuuult de corectat zilele astea. Da' termin io repede, nicio grija!

Misto tema pentru noua runda! Ma duc dincolo sa propun.


Trouve avant de chercher

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carminabulina spune:

Lilanda .
cat priveste traducerea cuvantului "plot" in limba romana exista ceva sec: narrative plot = intriga narativa. Insa definitia "plotului" narativ ar fi asta (am luat-o de wikipedia):
"In fiction, the plot is a sequence of interrelated events arranged to form a logical pattern and achieve an intended effect. We can also say that it is basic outline of story. Along with character, setting, theme, and style, plot is considered one of the fundamental components of fiction. Plot is often designed with a narrative structure, storyline or story arc, that includes exposition, conflict, rising action and climax, followed by a falling action and a dénouement. The term storyline also refers to the plot or subplot of a story."

Cam la asta m-am referit cand am spus ca in lipsa acestui "plot" o carte ar putea sa te plictiseasca.
Iar copiii lui Rushdie m-au plictisit. Romanul a avut personaje, multe si urate, atmosfera, tema, stil, comparatii, metafore, hiperbole ce vreti voi dar i-a lipsit ceva: intriga narativa. Acum daca ar fi fost mai scurt nici macar nu ar fi contat asta dar asa...si sa nu-mi spuneti ca trebuia sa ajung la final ca sa aflu de sterilizarea lor ca nu-i asta.
Tot ce s-a scris pana acum, ce ati scris voi, am inteles si eu, nici nu e greu si nici nu cred ca ar fi trebuit sa fie, ca Saleem este insasi India, ca istoria ne este servita la borcan si cam ce vrea sa insemne asta nu-i asa o descoperire ca ne-o spune chiar naratorul, si restul. Ei si?
Vredictul meu: nu mi-a placut.
Cu atat material la dispozitie (socio-cultural-istoric-oferit de India si lingvistic gratie talentului propriu si personal) sa-ti iasa o asa ciulama...pacat!
Sa nu mai spun ca spre final chiar o daduse in balarii rau de tot.

Aaaaa, era sa uit: Vaduva, cine era vaduva? asta m-a tinut in priza, asta mi-a starnit curiozitatea si-mi era teama ca nu voi afla.



Citat:

Padma e tare interesanta fiindca ea reprezinta vocea critica, agasata, frustrata a celui care trebuie sa asculte o asemena istorie colorata. Ea e un fel de cititor/critic al lui Rushdie. E ca si cum autorul ar scrie cartea din doua perspective; cea pro si cea contra


Ea este personajul care mi-a placut. Eu sunt Padma din acest punct de vedere (cel bolduit )




Mihnea 15 mai 2006; Irina 10 august 2008 si acum 28+ cu bb3
www.dropshots.com/carminabulina#albums/2008" target="_blank">Poze cu noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iarina spune:

Vaduva este Indira Gandhi si daca nu ma insel in perioada cat a fost prim ministru chiar a desfasurat un program de sterilizare.
Si chiar avea parul cum il descrie Rushdie: jumatate negru, jumatate alb.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lilanda spune:

Vaduva, asemenea lui Shiva, este cea care distruge o sansa si un viitor. Rushdie face referire mai ales la criza din 1971, cind Indira Ghandi a fost acuzata ca ar fi fraudat alegerile si la insituirea Starii de urgenta din 1975. Mai multe amanunte despre abuzul de putere, programul ei de curatire a mahalalelor si cel de sterilizare fortata se gasesc pe wikipedia.

Uite, azi aflu ca, in 1964, a fost chiar Minister for Information and Broadcasting Bietul Saleem si comunicarea lui!!

Mergi la inceput