Cartile si autorii preferati

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Gargoyle spune:

Mie mi s-a intamplat de cele mai multe ori ca in cazul in care imi placea un autor sa-mi placa toate cartile sale. De fapt cam asa mi-am cumparat cartile, devin din cand in cand obsedata de cate un autor.
Desi uite, Procesul lui Kafka mi s-a parut nemaipomenit, dar Castelul nu l-am putut termina (si nu-s multe cartile pe care sa le fi lasat neterminate, macar din ambitie). Si mie nu mi-a placut niciodata Shogun, probabil fiindca nu am admirat niciodata civilizatia nipona. Restul romanelor le-am ras-citit.
N-am citit Mihail Sebastian, dar vazand cat de iubit este voi incerca.
Pasarea Spin - nu stiu decat de filmul serial cu Richard Chamberlain... cand a fost difuzat acum o vesnicie mi s-a parut tare lesinat, dar eu eram cu aventurile atunci si oricum, cartile sunt total diferite. Cine a scris Pasarea Spin?
Si vreau sa adaug la lista mea o carte care mi-a placut enorm cand am citit-o (acum judec cam dur personajele), Jane Eyre a lui C. Bronte. Asta nu se poate sa nu va fi placut.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Gargoyle, io chiar te invidiez daca ti-au placut toate cartile scrise de autorii preferati, ai noroc! Si eu fac ca tine, daca imi place o carte, incerc sa citesc cit mai multe de acelasi autor, sa regasesc atmosfera care m-a fascinat odata...insa nu stiu, de cele mai multe ori maioneza nu mai prinde. Sau chiar daca le gasesc agreabile, nu mai sint la nivelul de sus, acela care ma determina sa ras-citesc un roman.

Pe urma, nu stiu, sint unele carti care mi-au placut foarte mult intr-un anumit moment (vezi Jane Eyre sau Torente - mama ce la moda era in anii de liceu sau romanele lui Judith Krantz sau Sandra Brown dupa revolutie) si care nu ma mai tenteaza astazi.

Pasarea Spin e scrisa de Colleen McCullough. Mi-a placut si filmul, desi Richard Chamberlain nu e printre favoriti (serialul Shogun m-a dezamagit profund).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Citat:
citat din mesajul lui monica70
Pe mine tin minte ca m-au obosit si plictist rau pe vremuri MobY Dick si Rosu si Negru,dar m-am luptat vartos de le-am dat gata si pe-alea.Nu-s singurele.Nici eu n-as mai putea reciti acum Dumas sau alte carti de capa si spada,desi la varsta de 12-14 ani eram efectiv lesinata dupa ele ...


Moby Dick e exemplul tipic de carte considerata in mod gresit carte de 'aventuri', 'pentru copii' (sau, ma rog, adolescenti). E o mare diferenta intre cartile lui Dumas - pe care as dormi in pix - si carti de tipul Moby Dick, care fascineaza la a doua lectura (evident, una mai 'tarzie'). E o carte aproape postmoderna prin mii de trimiteri intertextuale si prin amestecul ciudat de stiluri.
Eu recomand cu mare caldura o re-citire.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deianira spune:

Am citit si eu Pasarea Spin pe la 16 ani si am plans la ea de sarea camesa de pe mine , asa ca mi-am propus sa nu o mai citesc in veci (si legenda pasarii spin ma intrista ) si acum... ma bate gandul sa o reiau.



Good things happen to good people.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns beshter spune:

Mi-am amintit ce mai recitesc eu cu placere: Calinescu, dar nu Enigma Otiliei ci Scrinul negru si Bietul Ioanide. Imi place descrierea acelei lumi apuse, cu boierismele si interioarele ei somptuoase. Insa recunosc ca ma simt ca atunci cand citesc o cronica mondena.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Mihaelka, pentru "atmosfera Calinescu" prefer Cartea nuntii. Cam asa imi imaginam eu perioada interbelica, interesanta si frivola. Dupa Scrinul Negru si Bietul Ioanide m-am intristat, il simteam pe Calinescu...comunist.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J G spune:

Prima care imi vine in minte si probabil cartea preferata all-time este Anna Karenina.
Apoi seria Forsythe Saga a lui Galsworty + alte carti scrise de el.
In general sunt fascinata de literatura engleza (si detest in egala masuta pe cea franceza - chestie de gust probabil)
Recitesc cu placere Pe aripile vantului, cartile surorilor Bronte, mai ales Jane Eyre.

Dintre romani pot citi oricand Rebreanu, mai ales "Adam si Eva" si Eliade cu "Noaptea de sanziene"

Desigur sunt multe la care nici nu ma gandesc acum...
De pilda o carte care se numea "Trupuri si suflete" si nu-mi amintesc autorul si nu o mai am...

J si Carla (05.02.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

JG, "Trupuri si suflete" e scrisa de Maxence van der Meersch.

A, si eu prefer literatura engleza celei franceze, acum mult timp am avut o discutie forte aprinsa cu o prietena, ii ziceam ca in literatura franceza de la 1800 nu mai e decit Hugo potabil in secolul XX (si Jules Verne!), ca nimeni nu mai citeste Zola, Flaubert si Balzac decit obligat. In timp ce la englezi ai Jane Austen, surorile Bronte, Arthur Conan Doyle, Mark Twain (ma rog, tot in engleza scrie!). Si chiar si acuma, ador romanele scrise de urmasele lui Helen Fielding - sint usurele, amuzante. Francezii prea fac o problema existentiala din tot ce-i inconjoara.

Sint curioasa, daca as avea aceeasi impresia ca prima oara daca as reciti Forsythe Saga. La 16 ani ma enerva Irene si-mi placea Soames. Iar in partea a 2-a imi placea de Fleur si am plins o gramada ca n-a plecat cu Jon, care era un prost influentat de maica-sa!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Gargoyle spune:

Multumesc Marox. Nu stiu daca ma apuc de Pasarea Spin. Am senzatia ca e una din acele carti in care personajele fac pana la urma ceea ce este moral, corect, etc si nu ceea ce simt. Apropo de francezi si englezi, cred ca ai dreptate, desi Balzac imi place (nu si Proust). Jules Verne, desi l-am citit pana stiam unele volume pe dinafara, acum ma enerveaza. Am citit acum vreo 2 ani Copiii capitanului Grand, pentru ca era printre putinele pe care nu le avusesem in colectie. Si m-a deranjat teribil momentul in care impusca nu-s ce vultur despre care spuneau ca era aproape disparut (atunci). Si doar asa, ca sa vada daca pot. In sfarsit, cred ca nu mai am acelasi spirit de aventura.
Nici Dumas nu ma mai incanta, dar dupa cum spuneam, am citit cartile lui George R.R. Martin si are aceeasi pasiune pentru intrigi. Doar ca de 10 de ori mai bun, e total imprevizibil si nu te plictisesti o secunda, plus ca are si elementele de fantastic ce-mi plac mie atat de mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebestrumfitza spune:

Casa spiritelor---Isabel Allende
Paula

Dragoste in vremea holerei----G.G.Marquez
Un veac de singuratate

Regii blestemati.....(nu-mi amintesc autorul, dar o sa caut cartea)

Balciul Desertaciunilor

...si din copilarie:
Ciresarii
-cartile lui J Verne
Colt Alb-

mai scriu pe masura ce-mi revin amintirile...:)


Mergi la inceput