Diversificarea pe glob

Diversificarea pe glob | Autor: conchita

Link direct la acest mesaj

Mamicile, cum se face diversificarea in tarile in care sunteti? cu ce se incepe si, mai ales, de ce, care e schema pe luni, cum se introduc diferitele alimente, pe ce durata, etc? Ma gandeam ca ar fi utila o privire comparativa asupra diferitelor formule de diversificare, mai invatam si noi despre noile cercetari in domeniu prin alte zari, mai aflam cum e pe la altii.

Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Alaptatul Help-Line
mami de Sonia Marie (23 ianuarie 2007)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Daconst spune:

Conchita,bun subiectul,dar sper sa-l vada cit mai multe mamici.Nu stiu daca nu era mai nimerit sa-l faci la Scutece ca acolo cam are lumea nevoie.Eu una nici nu intram aici daca nu-mi spuneai.
O sa pun si eu schema pe care am primit-o de la pediatrii de aici.

Dana si Lucas Paul(18.01.07)
www.youtube.com/watch?v=hGuP7KWi9o8" target="_blank">filmulet1,www.youtube.com/watch?v=GDc26U48Cb0" target="_blank">filmulet2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Daconst spune:

Diversificarea in Germania

Luna a 5a:
Numarul meselor e de 4-5 pe zi si cantitatea de lapte bauta e de 650-800ml.Pe linga asta se incepe cu piure de morcovi progresiv.Se continua mai tarziu cu piure de cartofi cu diferite legume pina la 150g .
In 2-3 zile pe saptamana se adauga 20g de carne(nu de porc) si inca 30-50g piure de fructe.
Pentru asimilarea mai buna a fierului e indicat sa se dea sucuri cu continut mare de vit C.

Luna a 6a:
Numarul meselor e de 4 pe zi iar cantitatea de lapte bauta e de 550-650ml.
Piure de cartofi cu legume 150-200g,in 2-3 zile pe saptamana se adauga 30g carne si 30-50g piure de fructe.
Pe linga asta se mai adauga cereale cu piure de fructe,fara lapte 200-250g.

Lunile 7-9:

Numarul meselor e de 4 iar cantitatea de lapte bauta e de 250ml la care se mai adauga 250ml lapte facut cu gris sau biscuiti.
Piure de cartofi cu legume 200-250g,de 2-3 ori pe saptamana 50g carne si o data pe saptamana se adauga un galbenus de ou.
Cereale cu piure de fructe,fara lapte 200-250g.Suc de fructe 200-250ml si cit mai multe lichide(ceaiuri,apa plata).

Lunile 10-12:
Numarul meselor e de 4 si sunt asemanatoare cu cele din lunile 7-9.Se pot adauga treptat alimente pe care le mananca adultii,dar cu continut redus de sare.Lichidele se vor bea din cana si se vor evita dulciurile.

In primul an de viata se vor evita:zaharul,mierea,nucile,albusul de ou,pestele,rosiile,castravetii precum si fructe ca strugurii sau capsunile!

Dana si Lucas Paul(18.01.07)
www.youtube.com/watch?v=hGuP7KWi9o8" target="_blank">filmulet1,www.youtube.com/watch?v=GDc26U48Cb0" target="_blank">filmulet2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mali spune:

Ehe, eu am facut diversificare la Vladutz dupa ¨metoda¨ romaneasca, ca e mai buna si mai sanatoasa, daca i-as fi dat ce mi-au zis pediatrii (am fost la mai multi) cred ca stomacelul lui era vraiste. Nu mai tin minte exact (ce repede am uitat!!!!), dar trebuia sa-i dau de pe la 7 luni linte, naut (garbazos),mazare, fasole, varza, jamon, peste (asta i l-am dat), miel etc si lapte cu cereale, multe cereale, adica un fel de ¨colarez¨, de 2 ori pe zi.
Eu l-am ¨diversificat¨ asa cum se face l-a noi si nu a fost niciodata sub greutate si a fost si e sanatos tun!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

Mali, adica cum???
schema de la pediatra mea a fost urmatoarea:

(pt copil alaptat exclusiv la san, la altceva nu ma pricep)

tzatza pana la 6 luni , eventual 5 jumate.Sofia era micuta , asa ca la vizita de la 5 luni jumate mi-a zis sa mai astept 2 saptamani.
Dupa care ea mi-a zis sa incepcu fructe, adica suc de mere, cate o lingurita , apoi sa cresc nitel cantitatea.dacadupa 4 zile e ok, sa adaug si morocv la suc si sa nu ma sperii daca prima sapt se constipas, e perfect firesc.
dupa inca vreo 10-14 zile ,cand am ajuns sa inlocuiesc o masa de san cu fructe (si tzatza in continuare)si introduc supa clara de legume: morcov, pastarnac, si cartofparcaera? sau numai 2. Num mai stiu.
In oricecaz, ea mi-a zis sa pun si o farama de sare, dar efectiv f f f putin, contrar tutror parerilor ca nu e buna sarea. eu uneori i-am ous, uneori nu i-am pus.Am inceput prin a NU pune, darsupa nu prea mi-a mancat=o.Cand am pus alea 2 fire a mancat-o.Da efectiv f infima cantitate era, nu stiu epitet pt cat de putina sare am pus:))))0

supa insa am facut-o mai mult crema/
asaaa.
toate astea le-a mancat cu placere, si de la 7 luni mi-a dat voie mai intai branza de vaci(desi ea a zis ca laptele meu e de-ajuns, insa g=fetei i-a placut) si sa-i dau si putina carnita, mai intai doar zeama (adica supa crema din supa de carne, fara carne), si apoi si carnita.
despre cereale, mi-a zis cxa cu grija, 2, 3 masuri seara casa doarma mai bine(si tot se trezea din ora in ora....)pt ca desi era micuta, era f bine proportionata si a zis ca nu vrea s-o ingrase inutil.
in mare cam asa am facut noi.
am facut efort sa-mi amintesc, ca la anu pe vremea asta(cu ajutorul lui Dumnezeu) voi fi in focurile diversificarii:)))

si dupa aia , de pe la 8 luni nu mai stiu, ca era cam mofturoasa si

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungã cale este calea care duce de la urechi la inimã.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Teodora D. spune:

Noi am inceput diversificarea acum 2 ani si jumatate, asa incat sa ma scuzati ca nu pun tabel(de fapt nu l-am avut niciodata ,decat in cap), vroiam doar sa spun ca, tot citind la acea vreme diverse pareri, am ajuns si la aceea care spunea sa se inceapa cu legume, pt ca fructele sunt dulci si le va accepta oricum, oricand, iar daca incepi cu fructele s-ar putea sa nu-i mai placa gustul fad al legumelor. Asa ca i-am dat pe la 5 luni si 3 saptamani o lingurita de suc de morcov, pe care a scuipat-o scarbit. Pune-te iarasi pe citit si afla ca un copil alaptat exclusiv pana la 6 luni accepta mai greu alte gusturi, asa ca am perseverat cu lingurita aceea de suc si dupa aproximativ o saptamana a acceptat-o. pe urma am introdus una cate una cateva legume necesare in supa, iar pe la 6 luni jumate i-am dat carne si mar, cu 3-4 zile distanta intre alimentele noi.
Si abia apoi am introdus cerealele cu care se incepe in SUA si care aici sunt recomandate ca prim aliment doar copiilor mai slabuti.
Concluzia mea e ca am facut o alegere buna, pt ca, in ciuda catorva mofturele, copilul mananca aproape orice (orice ii dau eu, adica nu junk-food, carne de porc doar ocazional etc), la gradi e printre cei mai "mancaciosi", apreciaza fructele si nu ii plac dulciurile rafinate, nu stie ca exista cola si alte asemenea, asa ca eu sunt convinsa ca gusturile se formeaza si ceea ce le dam la inceput sa manance are repercusiuni asupra intregii vieti.

Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:

Cite bordeie !

Acum 9 ani in Franta la 3 luni era primul piure de mere. Apoi citeva legume si fructe introduse, cereale. La 6 luni prima carnita, la 8 galbenus de ou (fara albus). La un an tot (afara de chestii nesanatoase).

teoria s-a deplasat putin in timp : la urmatorii doi copii m-au sfatuit sa incep pe la 4 luni.

Copiii mei nu au alergi alimentare, au gusturi destul de fine, maninca foarte multe si au gusturi complementare (adica unul adora ceapa, altul fructele de mare si fetita tot ce e vegetal crud).
In casa nu vad nutella-finetti, nici coca-cola, nici dulciuri prajite in ulei, nic cartofi prajiti.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariana_1976 spune:

Multumim pt. subiect Conchita! A fost o idee f.buna!

Ca si Mik,am obsevat ca aici in Suedia s-a schimbat un pic schema de diversificare.Acum 9 ani se incepea de la 4 luni cu primele pureuri de legume,dar acum 13 ani ca si in Franta, se dadea de la 3 luni.

In Suedia alimentul de inceput la 4 luni este cartoful,se fierbe in coaja(ca are mai multe vitamine)si se serveste amestecat cu laptic sub forma de pure.Cartoful nou are un continut si de vitamina C am aflat eu aici.

Personal am cam avut suspiciuni la cartof(ma gindeam ca face gaze la stomacel)si i-am intrebat de ce tocmai asta este primul aliment.Raspunsul a fost ca ar fi o leguma care nu produce alergii si este usor de digerat.(dupa suedezi morcovul ar da nastere la alergii la unii sugari).A doua ipoteza DE CE CARTOFUL ar fi traditia,Suedia fiind o tara nordica si geroasa,unde in vremuri stravechi leguma de baza era cartoful.

Se recomanda sa se inceapa cu pureute in loc de supa sau sucuri de legume/fructe,pureurile fiind considerate mai hranitoare(concentrate)dupa parerea suedezilor.

De preferinta se incearca o singura leguma pe saptamina,pentru a depista eventualele reactii nedorite la alimentul respectiv.

Acum ca v-am facut o introducere,iata si schema foarte pe scurt :

De la 4-5 luni:-lapte in functie de cererea copilului
-1 masa de pure de cartofi
-1 masa de pure de fructe

De la 5-6 luni:-lapte in functie de cererea copilului
-1 masa de pure de legume
-1 masa de pure le legume + carne
-1 masa de cereale

De la 7-8 luni:-lapte in functie de cererea copilului
-1 masa de pure de legume
-1 masa de pure le legume + carne
-1-2 mese de cereale

De la 9 la 11 luni:-2 mese de pure de legume + carne
-1-2 mese de cereale

De la 12 luni:-copilul se va obisnui sa manince acelasi lucru ca si familia

Observatii:

-de la 5 luni se introduce carne(de preferinta slaba),peste(da,ciudat dar nordicii cum sunt mai mari mincatori de peste asta ar fi explicatia),ou(atit galbenus cit si albus),cereale fara gluten
-de la 6 luni se introduc si cerealele cu gluten
-pina la virsta de 1 an din cauza continutului mare de nitrati NU SE VOR DA: SPANAC,SFECLA,NAPI; nici FICAT sau alte organe interne,nici citrice,sare,cascaval,brinzeturi,mezeluri.

De-abia astept sa citesc ce scheme exista si prin alte tari!

Mariana
mami de Monica, Matei, Markus si Magda

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramona2006 spune:

Interesant subiect si raspunsurile si mai interesante...
Aici in Israel la copii alimentati cu formula diversificarea incepe la 4-5 luni, la cei care papa tzitzi dupa 6 luni.
4-5 luni se incepe cu cereale in lapte
urmeaza apoi piureurile de fructe sau legume, la latitudinea parintilor.Se recomanda sa se inceapa cu mar/morcov fiert introducindu-se apoi treptat legume sau fructe noi: mazare, fasole verde, cartofi dulci iar ca fructe banana, piersica, mango, kiwi etc.
De la 6 pina la 9 luni se introduc treptat carnea, orezul, pastele si legumele din familia lintei (am uitat cum le zice)
Dupa 9 luni se introduc lactatele si galnenusul de ou.
Nu se recomanda/incurajeaza sucurile de fructe/ceaiuri ci bautul apei

Noi am urmat o schema usor modificata, la indicatiile pediatrei, romanca si ea.Respectiv carnea dupa 8 luni, la fel si galbenusul de ou, orezul si pastele (care si azi la primeste cu masura, nu vreau sa o ingras inutil.) La 9 luni i-am introdus lactatele, la 10 luni tofu si peste, ca noi sintem vegetarieni si intentionam sa o crestem si pe mititica vegetariana.
Dupa un an aici se da lapte de vaca, peste, albus de ou, miere si alune/nuci macinate
Cam asta ar fi, in mare.Daca imi mai amintesc, completez.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mali spune:

Sabina nu am zis ca aici pediatrii sfatuiesc sa se inceapa diversificarea la 7 luni, ci doar ce sa-i ii dau de la 7 luni, pana atunci cam cum e pe la noi, de pe la 4-5 luni in functie de ce lapte primeste, de la mama sau praf.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Sabina spune:

aha .am intels, Mali
mda, linte si naut mi se pare si mie nitel cam mult pt un copil de 7 luni.

Sabina si www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=33789&whichpage=1" target="_blank">Sofia Galagia

Cea mai lungã cale este calea care duce de la urechi la inimã.

Mergi la inceput