Diversificarea pe glob
Raspunsuri - Pagina 2
aiska spune:
Si in Finlanda diversificarea incepe cu piureul de cartofi.
In jur de 4 luni se dau primele gustari,incepind de la citeva lingurite pina la cantitatea pe care o accepta bebelusul.
Ele constau in legume fierte si fructe.
Ceaiurile nu sint indicate,cel mult apa fiarta racita pentru sete in lunile de vara.
Cerealele,canita,oul se dau de la 5 luni in sus.
De la virsta de 6 luni ne sfatuiesc sa incepem sa-i dam lapte din canita speciala atunci cind primeste mancare la masa.
Dupa 8 luni putem sa incercam sa-l obisnuim cu bucatele de legume,fructe,carne ceva mai maricele daca are dintisori.
De la 10 luni se baga lactatele acre,iar de la 12 luni poate consuma mese impreuna cu familia.
Ar fi ati foarte interesant sa mai citim cum se face diversificarea in cit mai multe tari.
Sabina
mamica lui Joel si a Nonei
mali spune:
Ah, ce mi s-a parut ciudat a fost ca nu trebuia sa ii dau apa atat vreme cat il alaptam la san. Aici vara e cumplit de cald si singurul bebe care iesea afara doar in pampers era al meu, si cu biberonul de apa langa el!!! si uite ca nu i s-a intamplat nimic rau. Ii dadeam apa si dupa baie, cu lingurita, de cand avea aproape o luna, dar n-am suflat o vorba la doctor.
Donia spune:
Ce de diferente!
Eu personal am ramas masca la controlul de 4 luni cand pediatrul mi-a spus ca trebuie sa incep cu cereale (copil alaptat la san). Si sa incep cu cate o lingurita pe zi, sa cresc treptat, pentru ca la 6 luni sa avem 3 mese de cereale/zi, dupa care pot sa ii introduc ce aliment doresc.
Cartea pe care am primit-o la iesirea din maternitate spune in schimb ca pentru copilul alaptat la san diversificarea nu se incepe pana la 6 luni, si atunci se incepe tot cu cereale. Dupa care sunt cateva sugestii de alte alimente, dar mai scrie ca sucul de fructe nu trebuie sa inlocuiasca masa de lapte pentru ca nu are suficient aport nutritiv.
Mai pe seara o sa recitesc cartea si o sa scriu si aici mai mult despre recomandarile de meniu dupa etapa cerealelor.
Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)
Teodora D. spune:
Mali, nu e interzis sa dai apa bebelusului alaptat, se spune doar ca nu e necesar. Insa, in caz de canicula, am citit ca e indicat totusi sa-i suplimentezi laptele cu apa,pt ca riscul de deshidratare la un copil mic e mare in acest caz, asa ca tu nu ai procedat rau!
Peste 100 de ani nu va conta ce cont in banca am avut, in ce casa am locuit sau ce masina am condus.
Dar lumea ar putea fi diferita pentru ca am fost importanta in viata unui copil.
principe spune:
conchita ai fost mai iute ca mine,te felicit,si eu sunt interesata sa cunosc diete internationale mai ales ca intr-un subiect anterior unde se vorbea de sucul de portocale am rugat fetele din strainataturi sa-mi raspunda la ce virsta incep cu citricele .
dieta in venezuela:
diversificarea se incepe dupa 6 luni cu fructe: papaia( care poate fii data chiar si inainte de 4 luni in afectiuni stomacale,constipatie,colite,deoarece contine o enzime numita papaina,ce ajuta la digestie si favorizeaza cresterea imunitatii)banana,para,mar;apoi pepene verde ,galben,piersica
fructele se dau fie pasate fie in compoturi. o masa pe zi se completeaza cu lapte.aici banana este socotita alimentul copilului si al batrinului ,deoarece contine grasimi vegetale usor digerabile,este satios si un aliment complet dpdv nutritional.
cereale de orz si ovaz ,se incepe cu un cereal timp de 4-5 zile se observa daca nu apar reactii alergice etc se continua cu celalalt, o masa pe zi .alte cereale secara,orezul,porombul,griul mai catre sfirsit.
legume: se incepe fie cu dovleacul galben (bostan,bogat in caroteni)fie cu cartoful ,se face pure amestecat cu lapte de sin sau formula
se introduce deasemeni cite o leguma apoi se combina o leguma de culoare alba cu una de culoare galbena(cartof si morcov ,sau telina si dovleac)apoi se introduce o leguma verde ,si se combina cu celelalte legume deja introduse(dovlecel verde ,fasolica verde ).
aici mai sunt si alti tuberculi care nu i-am vazut in ro ex: ocumo niame,iuca,apio spaniol.
dupa 7 luni legumele se pot fierbe cu piept de pui,sau rasol de vita ,nu se prea recomanda carnita bagata in pure ,ci doar consomeul.
legumele nu se fac totdeauna crema ,ci se si paseaza ,ca bbeul sa simta consistenta diferita a alimentelor .
dupa 8 ,9 luni se da lintea si o fasole neagra care o au ei care nu are continut ridicat de celuloza ,deci nu este greu de digerat.
la 9 luni se introduce si carnita fiarta ,iaurtul.
biscuiteii din faina de orz doar cu galbenus
pastele din faina de orez.
nu se dau sub un an citrice,rosii,peste ,albus de ou.preparatele din lapte(brinza,smintina,lapte integral,unt)miere de albine ,nuci,zahar,condimente,ceaiuri(ceai doar de musetel in afectiuni de stomac si in cantitate mica).
asta este dieta nutritionistului ,dupa pediatrele de la o clinica pro lactatia materna ,timpul optim ptru diversificare este 9 luni....................................??????( eu cred ca au dreptate,dar este greu intr-o societate unde inca nu toti au ajuns la aceeasi conluzie)
deja aici organizatiile care lupta pentru alaptare materna au reusit sa puna in ilegalitate mediatizarea formulelor si alimentelor ptru bebiti.firmele mari nu-si mai pot face propaganda la produsele lor ,lucru bun nuu???
ps am citit intr-o dietaca se da mango pe la vreo 4 luni aici nu se da pina dupa un an, este unul dintre cele mai alergice fructe, chiar si ptru adulti,mai ales coaja,la fel si kiwi.
acum imi este somn dar ma sa caut ghia sa vad aportul caloric,proteic si vitaminic al legumelor si fructelor,si ma sa vi-l dau si voua (eu cred ca subiectul asta o sa se intinda pe citeva pagini buuuuuuune,asa ca am sa revin,cu detalii,sau rectificari in caz ca am gresit ceva)
multe pupice de la tropice ptru bebitii vostrii
de la
monica mami de print.
Daconst spune:
Conchita,eu tot astept si schema de diversificare de la voi.
Dana si Lucas Paul(18.01.07)
www.youtube.com/watch?v=hGuP7KWi9o8" target="_blank">filmulet1,www.youtube.com/watch?v=GDc26U48Cb0" target="_blank">filmulet2
elenita spune:
Iata indicatiile date de pediatra pentru fetitele mele:
" -La 4 luni, continuati alaptatul sau formula, de obicei 4-6 ori pe zi, pana la varsta de 1 an.
-Exista multe cai de incepere a diversificarii. Parerile medicilor difera in ceea ce priveste momentul introducerii diversificarii, deoarece nu exista o evidenta stiintifica care sa arate ca un sistem este mai bun decat altul.Incepeti diversificarea intre 4 si 6 luni pentru copilul hranit cu formula si la 6 luni pentru cel alaptat la san.
-Sucul de fructe nu este un substitut pentru lapte.
-Nu este necesar sa dati copilului apa. Bebelusii mai mari pot sa bea apa din canuta.
-Nu dati miere bebelusului pana la un an pentru a preveni botulismul.
-cerealele se introduc primele; se incepe cu orez, deoarece nu cauzeaza alergii;se dau cu lingurita si nu in biberon;
-urmeaza piureurile de legume si fructele: morcovi, dovlecei, cartofi, mere, banane, pere, prune, piersici, caise; la sfarsit se vor introduce legumele verzi(fasole verde, mazare..)
-important e sa asteptati cel putin 3 zile intre introducerea unui nou aliment"