Un semnal de alarma

Un semnal de alarma | Autor: nshiro

Link direct la acest mesaj

Sper ca povestea mea sa motiveze pe cele dintre voi care nu viziteaza ginecologul cel putin o data pe an.
In Japonia cei care lucreaza pentru stat si in cadrul companiilor mari sunt “trimisi” annual sa-si faca analizele medicale. Sunt mai multe optiuni, poti alege “pachetul” standard pentru care nu este nevoie sa platesti nimic sau altele din ce in ce mai complete pentru o suma modica. Dupa o nastere corpul sufera transformari si m-am gandit ca daca am unele lipsuri ar fi bine sa le detectez din timp asa ca am optat pentru cel mai amanuntit set. Pe 13 martie (fix un an de la nastere) am purces spre spital: analize la sange, ecografie, radiografie, electrocardiagrama, control la ochi, urechi, mamografie si control ginecologic. Rezultatele au venit peste doua saptamani la birou. Erau vreo cinci foi in total, fiecare analiza cu rezultatul ei, din care nu pricepeam mare lucru, dar pentru a fi pe intelesul tuturor in dreptul fiecaruia erau date note de la 1 (normal) la 5 (foarte grav) Toate erau cu 1 doar in dreptul analizelor la ochi si la ginecologie era trecut cate un mare si rosu 5. Ma uit la comentarii si la cel despre ochi nu inteleg nimic iar la gineco descifrez ceva de Papa Nicolau, cancer si un “se admite exsistenta” O intreb pe sefa mea (japoneza) ce vrea sa spuna si-mi zice ca ar fi bine sa merg la spital sa vorbesc cu un doctor si ca probabil imi vor face investigatii suplimentare. Eu nu sunt genul care sa ma panichez usor dimpotriva vad totul cam roz, asa ca m-am gandit c-o fi vrea alarma falsa iar a doua zi m-am dus la spital gandindu-ma ca uite cu ce-mi pierd eu vremea, cum ma pun astia pe drumuri de aiurea in timp ce fetita mea e acasa cu febra (avea pneumonie). Intai ma trimit la oftalmologie. Doctorul imi spune ca din pozele facute la ochi eram suspecta de glaucom insa pozele nu sunt intotdeauna exacte astfel incat se va uita el direct. Imi baga tot felul de lumini in ochi, ma pune la diverse aparate si totul se dovedeste a fi ok imsa imi recomanda ca o data pe an sa merg la control. Satisfacuta de rezultat si de faptul ca am avut dreptate cu alarma falsa m-am indreptat spre gineco. Doctorita ma invita sa stau pe scaun si imi spune ca rezultatul la Papa Nicolau e rau, si anume IV si ca primul pas va fi o conizatie. Eu habar neavand ce inseamna toate astea o intreb ce e acel IV si-mi explica sec: I-II normal, III dispalzia, IV-V cancer. Si-n acel punct m-am blocat. Nu mai puteam face conexiuni, creierul meu refuza sa preia informatia. Intreb iar: “adica IV e cancer?” si-mi raspunde “hmm da…” Cum as putea sa descriu momentul?!! …M-a luat o caldura maaare , nu mai aveam aer, , nu intelegeam ce se petrece si de ce, nu-mi gaseam cuvintele aveam o mie de intrebari si nu puteam pune nici una. Nu-mi aduc aminte ce i-am spus exact, stiu doar ca repetam ca nu e posibil ca abia am nascut cu un an in urma. M-a intrebat unde, i-am spus numele clinicii si mi-a raspuns ca nu in toate locurile fac Papa Nicolau, asa ca e posibil sa fi avut deja cand am fost insarcinata. A inceput sa-mi explice despre conizatie si mi-a zis ca daca nu se rezolva cu asta va trebui sa fac histerectomie. Am fixat data conizatiei pe 10 aprilie si pe 4 m-a chemat impreuna cu sotul meu pentru a-i explica si lui despre ce e vorba. Insa a doua zi amandoi eram la clinica unde am nascut pentru a intreba de rezultatul de la Papa Nicolau. Doctorul mi-a aratat dosarul si pagina cu analizele iar la Pap Smear era I deci perfect normal. S-au mirat tare si el si asistentele cand au auzit de IV. Mi-a spus ca in toata cariera lui nu a avut nici un caz sa evolueze atat de repede intr-un interval atat de scurt insa mi-a spus sa ma linistesc caci de obicei se rezolva prin conizatie, doar daca tipul de cancer nu e cel liniar care se dezvolta in profunzime si astfel va fi nevoie de histerectomie. Trei zile nu am putut manca mai nimic. Desi am gasit pe internet explicatii suficient de clare, si cazuri rezolvate cu succes nu ma puteam linisti. Orice ar fi facut oriune as fi fost, cuvantul “cancer” imi tinuia in urechi . Era tot timpul cu mine, era IN mine!!!! Pe data de 4 doctorita ne-a explicat amanuntit despre ce e vorba, mi-a spus sa ma linistesc ca tipul de cancer e ori 0 ori 1 (insa asta nu putem sti decat dupa conizatie ) ceea ce este tratabil si sa nu-mi fac griji. Nu pot spune ca m-am linistit, doar ca am inceput sa sper si sa am incredere. Incredere ca totul se va termina cu bine, incredere ca trebuie sa-i mai fac un fratior Mariei, incredere ca nu se va termina totul atat de repede si ca Dumnezeu va fi aproape de mine ca intotdeauna. Pe 9 m-am internat si mi s-a facut iar un control amanuntit, inclusive fotografii…. 2 doctori se chinuiau sa pozeze colul pentru a sti cat sa taie si nu pot sa spun in ce hal ma durea caci trageau de valvele alea in toate directiile pt a iesi pozele cat mai reusite. Ba mai mult, doctorita toarna gaz pe foc si-mi spune ca rana e extinsa si ca va fi dificil sa o ia pe toata suprafata ei. A doua zi la ora 2 am intrat in sala de operatii. Am ales rahi, de generala avand mare frica insa nu s-a prins ca lumea astfel incat imi puteam misca piciorul drept si simteam senzatia de rece… de durere nu mai spun… nu intr-atat incat sa tip, dar a durut…. Mi-au facut o injectie la un moment dat care m-a ametit tare de cap astfel incat chiar daca as fi vrut sa tip nu prea puteam….Incercam sa spun Tatal Nostru in gand si nu ajungeam la sfarsit si iar o luam de la capat si tot asa. Mi s-a spus ca dureaza 10 minute dar a durat jumatate de ora. La sfarsit mi-au pus sonda si m-au dus in salon unde mi s-a spus sa nu misc capul pana a doua zi dimineata ca sa nu ma aleg cu dureri de cap. De mancat la fel nu aveam voie (nu ca as fi avut vreun chef) doar ca mie de la foame mi se face greata. Desi eram inca sub efectul anesteziei ma durea locul unde era sonda, aveam senzatia permanenta de a face pipi si atat doct cat si asistentele mi-au spus ca nu au ce sa-mi faca ca tre sa resist asa pana a doua zi dimineata. Peste vreo doua ore cand ma plangeam unei alte asistente ca nu suport sonda si ca ma doare se uita sa vada daca era pipi in punga si observa ca era inchisa…. Normal ca dupa ce i-a dat drumul nu am mai simtit nici durere nici nimic si cred ca s-a umplut juma de punga instantaneu…. A doua zi am plecat acasa dupa alte doua controale dureroase…. Mi s-a spus sa vin astazi dupa rezultatul biopsiei si of course, pt un nou control… inca o saptamana de disperare, emotii, stress, speranta, rugaciuni si incredere. Vise in fiecare noapte cu histerectomii, doctori, spitale, controale, iar pe fondul oboselii si a stresului mi-au mai iesit doua herpesuri pe buza de sus.
Ziua de azi… imi doream sa nu mai vina. Dar a venit. Si cu vesti bune! Se pare ca prin conizatie a reusit sa ia partea afectata, doar in zona de sus e undeva la limita drept pentru care peste doua luni va trebui sa mai fac un Papa Nicolau iar in urma biopsiei tipul de cancer e 0.
Nu pot spune ca aici s-au terminat grijile mele dar cand am iesit de pe poarta spitalului am inceput sa plang de bucurie. A fost o luna de iad prin care nu-i doresc nimanui sa treaca, de aceea m-am si hotart sa scriu aici experienta mea pentru a trage un semnal de alarma celor care neglijeaza mersul la doctor din cauza lipsei de timp, de bani, din pura comoditate sau chiar jena. Nu degeaba se recomada vizita la ginecolog din 6 in 6 luni si nu degeaba se spune ca Papa Nicolau e salvator de vieti…. Sper sa o fi salvat si pe a mea...

rocsana si bebe maria (3 martie 2006)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns clauditzadennis spune:

Rocsana, imi pare tare rau pentru experienta ta trista, iti doresc sanatate multa si iti multumesc pentru semnalul de alarma tras! Sanatate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamacangur spune:

Brrrrrrrrr...ce experienta!Sper din toata inima ca vei fi din ce in ce mai bine mamica curajoasa!
M-ai pus pe ganduri, ca eu una urasc mersul la ginecolog pt. ca mi-e o rusine cumplita, pe care nasterea n-a facut decat s-o amplifice.
Multa sanatate si sa ne mai dai vesti.

www.sign2signal.com/sign2signal/index.php?ln=en&show=petitie&id=311" target="_blank">Semnati Haideti sa facem ceva pt. COPIII ABANDONATI!!! Validarea semnaturii in email e ESENTIALA! Multumim:)

mamica fericita!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns acina spune:

Sanatate multa

Anca mami de Buburuz Andrei (13.02.2006)
Pozele Noastre
Buburuzul Mic
Povestea Nasterii

Nu te agita atat, lucrurile cele mai bune se petrec atunci cand le astepti mai putin.G.G.Marquez

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guguluff spune:

Roxana, merci mult ca ai avut taria sa-ti spui povestea. Si eu cam fug de doctori in special si de ginecologi in particular. S-a facut un an si la mine de la nastere si ar trebui sa merg. Sper ca acum totul e mai bine si te-ai refacut si fizic si psihic. Iti doresc multa sanatate in continuare si sa nu mai ai parte de spitale si doctori decat pt controale nu si pt tratamente.

ALINA mamica fericita de ELIZA fetitza perfecta (10.04.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mamiursulet spune:

Dumnezeule! Nu pot sa cred! intr-un timp atat de scurt sa evolueze! Cica sarcina ne protejeaza de cancer mamar, de col,etc..Macar atunci cand am dat nastere unui pui mic sa fim protejate intr-un fel, dar nimic!Bine macar ca esti in Japonia, daca erai aici la noi nu aveai nici o sansa! Caci aici nu te trimite nimeni obligatoriu la analize, sa nu mai spun ca de cele gratuite nu ne putem apropia caci pana ajunge sa le faci mori cu zile.. Si daca le platesti sunt facute fara niciun simt de raspundere.. Ca sa nu mai spun de modul in care te trateaza.. Oribil!
Eu am nascut in 2001 in Constanta si din cauza conditiilor din spital nu mai vreau nici un copil! Desi as mai fi vrut unul! Dar desi am dat o groaza de bani si doctorului, si asistentelor, ingrijitoarelor tot ca ultimul om am fost tratata! De parca as fi fost un animal....Asa m-am simtit.. Am iest din spital cu semnatura dupa 3 zile desi am facut cezariana si trebuia sa stau o saptamana..asa eram de ingrozita..cica sa te bucuri de fericirea de a fi mama.. e imposibil la noi.. Am iesit cu copilul plin de bubite de la rahaturile lor de scutece ca nu aveam voie sa aducem de acasa, iar eu m-am ales cu o ciuperca.vaginala de toata frumusetea.. Grozav, nu?
Bine ca a fost baietelul meu puternic si am reusit sa-l vindec cu mine a fost mai greu.. Dupa aia mi-am facut multe analize, printe care si test Hiv, platite, bineinteles.. Au iesit bune, dar tot o sa-mi mai fac! Sunt obsedata sa nu fi luat Sida din nenorocitul ala de spital.. Asa ca multumeste-i lui Dumnezeu ca esti acolo, ca toate au fost depistate din timp si ca ai fost tratata ca un om chiar daca au durut toate interventiile alea..Tu sa fii sanatoasa si sa te bucuri de copilul tau! Te pup!
A! Ma voi duce sambata la ginecolog. ca tot mi-ai adus aminte de Papanicolau..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eva03 spune:

Ce coincidenta ca tu sa deschizi acest subiect, iar ieri, o cunostinta de numai 31 de ani, mama a doi copii, aflata intr-o situatie mult mai grava din nefericire, sa imi spuna acelasi lucru: obligatoriu Papanicolau la 6 luni!

Iti doresc multa, multa sanatate!

http://community.webshots.com/album/558697342zQuuRs - poze noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Qamar spune:

Doamne, Rocsana, si noi nu stiam de ce nu mai scrii la noi....prin ce ai trecut....Bine ca s-a rezolvat si ai depistat la timp!
sanatate multa si numai bine Mariei!

Noe si Anne-Bianca (14.03.2006)

Madness does not always howl. Sometimes, it is the quiet voice at the end of the day saying, "Hey, is there room in your head for one more?"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guguluff spune:

Uitati ce am gasit si stiam ca exista vaccin de vreo 2 luni si se gaseste si la noi. http://acest topic este si pe site-ul Desprecopii/news/Silgard_primul_si_singurul_vaccin_din_lume_impotriva_cancerului_de_col_uterin_acum_si_in_Romania.html
Daca stau sa ma gandesc merita facut desi scrie ceva de 16-26 de ani. Oare nu merge facut daca am sarit de varsta asta? E chiar ingrijorator ca suntem tara cu cea mai mare incidenta a bolii, din Europa. Rocsana bine ca esti plecata in Japonia ca altfel, Doamne fereste...

ALINA mamica fericita de ELIZA fetitza perfecta (10.04.2006)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariel_7000 spune:

ingrozitoare poveste! eu am rana pe col congenitala, imi fac papanicolau o data pe an, rezultatul este II, mi s-a zis ca nu sunt probleme, numai ca trebuie sa controlez periodic.
multumim ca ai avut taria sa expui problema si te-as ruga sa scrii si la topicul de la discutii generale, cel referitor la analize, pt ca inca sunt multi care sustin ideea ca este aberant sa faci control anual, chiar si preventiv.

Save the Earth- it's the only planet with Chocolate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aileana spune:

Rocsana, m-am ingrozit! Dumnezeu e mare si iubeste copiii. Sa va dea sanatate si putere. Ma bucur ca ti-au iesit bine analizele.
M-ai facut sa ma tin tare sa merg sambata viitoare (imi programasem de mult sa merg atunci) la gineco, la control, desi am mai fost, dar au trecut 9 luni de atunci si e cam tarziu oricum.

Va pup pe tine si pe Maria

Ileana si Andrei Ioan
Poze Andrei Ioan Pestritzu - primul an

Pozele noastre

Life is like a box of chocolates...You never know what you're gonna get

Mergi la inceput