Poate fi sigur laptele de la particulari?

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Stanescu spune:

Citat:
citat din mesajul lui principe

Apropos cu spalatul si curatenia taranului...cum controlati daca ingrijitorii de la complexele industriale spala bine ugerul vacilor sau daca se spala pe maini ,sau daca spala bine bidoanele in care a fost recoltat laptele care-l cumparati voi la magazin?

laptele din comert este pasteurizat...acelasi lucru faceti si voi prin fierbere..pasteurizati.

laptele din comert in afara de paseurizare mai sufera o normalizare,adica se aduce la o densitate standard prin adus de apa si apoi se omogenizeaza...atat...iar cele care au o valabilitate mai lunga au suferit o pasteurizare inalta si uneori adausuri de conservanti.

animalele sunt tuberculinate atat cele crescute in sistem gospodaresc cat si cele din sistem industrial,cele iesite dubioase sau pozitiv la tuberculinare sunt sacrificate fara a avea drept proprietarul a se opune...
Animalele sunt controlate,un animal cu tuberculoza nu se lasa in voia proprietarilor, asa cum credeti multe din voi.

Este alegerea fiecaruia ce fel de lapte vrea sa consume, ce oua,insa, mi se pare o lipsa de delicatete sa incepem sa deviem in discutii.

Si altceva, ouale vandute in piata taranilor ..sunt si ele examinate cu un ovoscop ..daca nu sunt proprii consumului sunt confiscate pe loc.

Taranii care vand in piete au certificate de producator..ca sa obtii un astfel de certificat trebuie sa treci pe la medicul veterinar,sa-i spui ce comercializezi,daca animalele nu au fost vaccinate in campaniile realizate de medicul teritorial...nu primeste certificat.
deci,lucrurile nu-s asa de necontrolate cum credeti.

Mata Emma lupta iar cu cancerul

http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?i

Nu te supara, dar tu despre ce vorbesti aici? Esti sigura ca despre Romania?
Mandra mea papa lapte UHT - nici comparatie cu fierberea 1 min sau 15 la 100 de grade - si in mod categoric nu i-as da lapte de la tarani, nici io nu m-as atinge de ala. Cum bine a zis cineva mai sus - nu cred ca se spala pe maini dupa ce mere la buda inainte sa mulga vaca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns principe spune:

Banuiesc ca sti si ce inseamna UHT si si care lapte se transforma in lapte UHT,SI cat de sarac devine acst lapte in urma tratamentului termic inalt?
Daca tu crezi ca este un lpate valoros din punct de vedere nutritiv ...te inseli amarnic.
Nu vorbesc dupa ureche,vorbesc in cunostinta de cauza si aspecte din ro.

Mata Emma lupta iar cu cancerul

http://www232.rockyou.com/my_gallery.php?source=smgb&instanceid=84575297&islocal=true#
http://www232.rockyou.com/show_my_gallery2.php?i

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Guguluff spune:

Din pacate asa e, laptele UHT este o urma de lapte, se pierd multi nutrienti cand se ajunge la peste 130gr. Laptele de la tarani poate sa fie muls in conditii improprii sau sa fie pus in sticle murdare(amintesc si cazul in care s-a vandut lapte in sticle in care s-a tinut soda caustica, inainte). Un compromis cred ca ar fi laptele proaspat la cutie, pasteurizat simplu. Din cate mai tin minte de la merceologie alimentara, pasteurizarea inseamna ridicare brusca a temperaturii produsului la max. 90gr. si apoi racirea brusca. Deci daca e in frigider si e in termen, il aleg pe acela; dupa aia imi indrept atentia spre rafturile cu lapte valabil pana la 9 luni

ALINA mamica fericita de ELIZA fetitza perfecta (10.04.2006)
www.myspace.com/potfro" target="_blank">Poets of the Fall

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anda141 spune:

Sau mai bine laptele de soia, lui Albert ii place la fel ca si celalat, numai ca este mai scump, insa calitativ este mult mai bun.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns SIMONABB spune:

Nu este sigur laptele de la particulari, pt ca va poate imbolnavi de TBC. Cel care vinde laptele poate sa nu stie ca animalul de la care provine laptele are acest virus pt ca poate fi purtator pasiv, in schimb la oameni e foarte periculos.

Nici UHT-ul nu e bun - e un lapte "mort".

Cel mai bine lapte proaspat la cutie.

http://community.webshots.com/user/simonabb

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns andrath spune:

1.Vacile (si caii, si porcii, chiar si gainile) aflate in proprietatea taranilor sunt identificate si controlate periodic.Mai nou s-a introdus sistemul cerceilor de identificare la vaci. Vacile suspectate a fi bolnave sunt confiscate, iar proprietarul este despagubit.

2.Taranii care vand lapte si branza in piata din asta traiesc, de aceea au tot interesul ca laptele sa fie bun de consum. Apoi e suficient sa te uiti la ei ca sa vezi cat sunt de curati. Si da, exista apa si sapun la tara, chiar daca pare incredibil!

"Sunt inofensiva, dar gandul meu e criminal!!"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Farah spune:

just doar in ipoteza ca taranul ala are si certificat de producator (parca asa-i zice), si in ipoteza ca cei care trebuie sa controleze si fac asta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

cu riscul de a parea rautacioasa, impresiile mele despre igiena celor de la tara raman aceleasi, in special cei in varsta sunt certati cu apa si sapunul. uitati-va la piata la taranii in varsta (nu conteaza, barbati sau femei, si incercati sa faceti abstractie de bunicii sau rudele voastre de la tara)- dar uitati-va cu atentie : parul este slinos de obicei, pe caldurile alea mari ei sunt imbracati cu nu stiu cate randuri de haine, pe la gat si urechi se vede transpiratia amestecata cu praf. de cate ori credeti ca fac baie ? pe saptamana sau pe luna..., caci zilnic nici nu se pune problema...eu n-am spus ca nu exista apa si sapun la tara, ci ca multi nu se spala asa des cum ar trebui...sau cum suntem noi obisnuiti (dus zilnic, spalat pe maini dupa folosirea toaletei, dupa venirea de afara, dupa ducerea gunoiului, etc.)
cati dintre acesti tarani scot suficienti bani din vanzarea produselor din gospodarie (nu vorbesc despre cei care si-au facut solar sau au livada de fructe si produc cantitati insemnate de legume si fructe), astfel incat sa investeasca in casa si sa-si faca baie, toaleta, sa-si aduca apa curenta in casa ?!!? ei poate au 1-2 vacute si cateva gaini, nu au cantitati mari de lactate sau oua, pentru ca nu este usor sa ai grija de ele, iti ocupa mare parte din zi cu pascutul, hranitul, muls, etc. in plus, ii costa transportul de la tara la oras(la piata), taxa de taraba la piata, etc...
iar grajdurile - la cat costa in ziua de azi materialele, credeti ca-si fac prea multi grajduri cu pardoseala de ciment, cu apa curenta, cu canalizare ? vacutele, porcii tot in balega dorm...iar mustele domnesc peste tot, oricat de curata ar fi o gospodarie, ele tot apar...ce poti sa le faci, le pui interdictie de zbor pe deasupra curtii ?!?
si mai ganditi-va ce fel de iarba pasc aceste vacute, peste tot se folosesc acum fel de fel de insecticide, ierbicide, etc. , poluarea de langa marile orase ajunge si in satele invecinate. aproape toti cei de la tara adauga in meniul pasarilor si animalelor diverse nutreturi combinate si concentrate, iar legumele si fructele sunt fortate sa se coaca cu alte chimicale - ce garantie aveti ca taranii le folosesc in doza recomandata de producator ?
acum vreo 10 ani aparusera numeroase cazuri de dereglari hormonale la copii, undeva in zona de sud a tarii, pe langa Dunare (Calafat, parca), din cauza faptului ca unii producatori facusera rost de la vecinii nostri bulgari de substante pentru agricultura, dar pentru ca instructiunile de pe flacoane erau scrise in limba bulgara, fiecare a dozat produsul dupa cum l-a dus capul...urmarea : aparitia precoce a semnelor de pubertate la copii, hirsutism la fetite, sani la baietei, etc.
iar despre partea cu monitorizarea si vaccinarea animalelor - hai sa fim seriosi !!! veterinarii sunt si ei oameni, mai inchid ochii, mai sar peste vaccinari...de exemplu cati dintre posesorii de permis de conducere si-au facut pe bune fisa medicala ?!? asa se intampla si la tara, se agita mai tare cand apare vreo epidemie sau focar de infectie...va aduceti aminte de cazurile de trichineloza care apar mereu in preajma sarbatorilor de iarna...scria cineva ca si porcii sunt monitorizati si vaccinati...pai trichineloza nu ar mai exista in aceste conditii..
cat despre certificatul de producator - he, he...la noi in piata (oricare, din orice zona a orasului), trei sferturi din cei care vand la taraba sunt romi, care nu au nici macar o batatura in palma sau pamant sub unghii; sunt intermediari care cumpara marfa din sate de la tarani si o revand la piata cu un profit frumos, alaturi bineinteles de legume si fructe din import. ca sa vanda la piata e suficient sa faca dovada ca detin o bucata de pamant la tara sau ca locuiesc acolo, nu si ca produc...
eu personal am vazut si am ramas socata in ce conditii mizerabile traiau niste ciobani (in zona Olteniei), si m-am jurat ca in viata mea nu voi bea lapte sau manca branza de la micii producatori, indiferent cine garanteaza pentru ei sau cat de curati spun ei ca sunt...iar la vecinele bunicii mele (care cresteau vaci si vindeau lapte si branza) situatia nu era cu mult mai buna...
in plus, la mine la munca vine o mamaita care aduce lapte, branza dulce si smantana, am cativa colegi abonati la ea...nu vreti sa stiti cum miroase mamaita asta...lasa dara pe hol cand trece...ma mir de oamenii astia ce curaj au sa cumpere lactate de la ea...
asa ca fara suparare, si fara sa jignesc toti taranii din Romania (si bunicii mei au trait la tara), raman la parerea mea - e multa mizerie la tara (nu ca la oras ar fi mai bine, dimpotriva...), dar nu are rost sa-ti expui copilul la niste riscuri inutile, sanatatea lui este mai presus decat orice.
si daca am deviat de la subiect, imi cer scuze...dar simteam nevoia sa clarific motivele pentru care am facut afirmatiile din prima postare la acest subiect.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns paula2003 spune:

Eu am cateva experinte si nu ma mai risc. Sunt de priincipiu sa fie mai "slab" dar sa fie "controlat" si ambalat de la STAT.
Nu ma gandesc prea mult nici la STAT ca n umai mananc nimic, dar consider ca poate mai trece un control, o UE.....si ar trebuie sa fie ca la carte.
Va dau un ex.
Cumparam miere de la privati pana m-am trezit cu zahar ars. Am trecut la cei de la stat ca scrie mare pe borcan "ECOLOGICA", naturala 100% ..... si acum 2 saptamani la Prima TV am vazut un scandal mare ca tot ce este in comert este din glugoza cu zahar si alti aditivi si ne recomnada sa cumparam de la privati. Eu de la cine cumpar miere???????
Asa ca.....hai sa nu ne mai gandim. Daca uini din noi si-ar face treaba cum ar trebui si sanctiunile nu s-ar transforma in spagi ....poate am manca si noi sanatos. Si va mai intrebati de ce sunt asa de multi obezi printre noi si ce generatii vor veni din urma.........
Va pupic si va urez hrana cat mai buna si cu bagare de seama.

Mergi la inceput