Atentie la coaja de portocale e toxica!

Atentie la coaja de portocale e toxica! | Autor: Karina

Link direct la acest mesaj

Ia uitati ce am primit pe mail. Eu oricum intotdeauna spal citricele inainte de a le minca (cred ca stiti doar ca sint exagerata, nu ) si bineinteles ma spal pe miini dupa ce le decojesc, ca ma umplu de zeama din coaja. Rar mai foloseam coaja de lamiie sau portocala la vreo prajitura, acum - gata. Fara arome.

Renuntati la coaja portocalelor din prajituri, ne avertizeaza specialistii

In aceasta perioada, supermarketurile abunda in fructe precum portocale, lamai si mandarine. Sunt delicioase, au multe vitamine si, mai ales, sunt ieftine, fiind sezonul lor. Putini cunosc, din pacate, ca in coaja fructelor se afla inclusiv substante care nu au ce cauta la masa noastra.

[] Atentie la prajituri! Nu mai folositi coaja rasa!

Fructele sunt aduse din tarile de origine in containere speciale.
Pentru a fi protejate de boli, pe parcursul transportului si in depozite, coaja lor este tratata cu substante chimice care, in mod normal, nu afecteaza pulpa fructelor. Substantele nu au miros si nu pot fi detectate. Conform Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania, ele nu prezinta nici un pericol daca nu sunt inghitite. Cu alte cuvinte, daca nu consumam si coaja.

In Romania insa, foarte multe gospodine folosesc, pentru a da aroma prajiturilor, coaja rasa de portocale sau lamai, pastrata cu zahar. In acest fel, substantele cu care au fost tratate fructele ajung direct in preparatele noastre, fiind un pericol in special pentru cei mici. Acestia pot fi afectati prin aparitia unor intoxicatii sau alergii.

Efectele produse de substantele din coaja citricelor

* E 230 Difenilfenol - Conservant artificial. Este un pesticid care impiedica dezvoltarea mucegaiurilor pe coaja fructelor. Se recomanda spalarea pe maini dupa cojirea unui fruct. Testele de laborator au demonstrat ca poate provoca sangerari interne, ingurgitat in concentratii mari. Doza maxima admisa este de 0,1 mg / kg corp.
* E 231 Ortofenilfenol - conservant de suprafata. Poate produce alergii la contactul cu pielea, indeosebi la copii. Doza maxima admisa este de 0,2 mg / kg corp.
* E 233 Tiabendazol - fungicid utilizat pentru suprafata fructelor. Doza maxima admisa este de 0,1 mg / kg corp.

Informatiile pe care vi le-am prezentat au fost publicate de un grup de cercetatori de la Universitatea din Wageningen, Olanda, in colaborare cu profesori din cadrul Universitatii Dunarea de Jos, din Galati.


Asta e parerea mea, dar tu faci cum crezi ca e mai bine

ajutor ptr alexandru
Ajutor pentru Alexandru

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns NinaR spune:

Interesant articol. Daca ati observat, uneori pe coaja citricelor se vad pete albe de la substantele cu care sunt tratate.

Nina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nushulica spune:

eu tot timpul spal citricele inainte de a lea consuma si oricum nu pun niciodata coaja rasa la prajituri...prefer esentele

INGRID

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Balbina spune:

Banuiam si eu ca sint stropite, oricum, folosesc f. rar, voi incerca sa evit pe viitor, mai ales ca exista in comert, la plicuri (sper ca alea sint ok). Ma intrebam insa daca substantele astea nu se iau la spalarea fructelor cu apa fierbinte si o perie.

------------------
Numai bine,

Natalia si Vlad
Poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns susulina spune:

Si cand ma gandesc, ca sotul meu a avut o perioada in care manca si coaja de la portocala... abia astept sa-i arat articolul!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Stefana spune:

Lucrul asta il stiu de multi ani. A mai fost publicat. Si de asta nici n-am folosit vreodata si am reusit s-o conving si pe mama sa nu mai foloseasca. La o adica, exista esente si de portocala, si de lamaie pt aroma.

Poze
It's nice to be important, but it's more important to be nice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Aici e scris pe saculetul in care sunt ambalate portocalele ca,coaja nu e de consum fiin tratata cu urmatoarele substante...

Eu cumpar mereu doar portocale/mandarine/lamii a caror coaja nu este tratata sau produse bio asa ca folosesc in siguranta coaja rasa la prajituri.

Ma intreb de ce in supermarketele din Ro nu se specifica lucrul asta.

Alina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ralnied1 spune:

quote:
Originally posted by Alina
Ma intreb de ce in supermarketele din Ro nu se specifica lucrul asta.

Alina




Pentru ca Romania este Romania si in nici un caz Germania. Si pentru ca mai are mult pana sa ajunga la nivelul Germaniei (si nu numai)...

Iasul de Sarbatori:
http://pg.photos.yahoo.com/ph/ralnied/album?.dir=/af83re2
Fuego--Iasi--23 noiembrie 2006:
http://good-times.webshots.com/album/556103784FkXpah

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gabrielle74 spune:

multumim pt articol.n-am sa mai folosesc .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tanima_i2002 spune:

Uau. Cum mai fac eu orez cu lapte fara coaja de portocala? Naspa. Ma dau pe esente.

Mamica lui Rares (15 oct 2006)
poze
Botez

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Samurai-lady spune:

Daaaaa si pe langa portocala si lamaia e tratata rau de tot.
Apoi aici se stie si despre coaja bananelor,asa ca se recomanda spalarea pe maini dupa ce ai curatat coaja.
Sau e mai bine de cumparat alea organice,mai scumpe,dar sigure.

Samurai-lady 11 weeks si bb Ken 4 ani

www.desprecopii.com/chatnew/Desprecopiichat/PaginapersonalaView.asp?nickname=Samurai-lady" target="_blank">Pagina personala DC

Web-poze Kenutz

www.desprecopii.com/info.asp?id=486" target="_blank">Cum a venit pe lume Samurash bebe




Mergi la inceput