Recompense "nemateriale" pentru copii

Recompense "nemateriale" pentru copii | Autor: ML

Link direct la acest mesaj

Ma puteti ajuta cu exemple de acest gen?
Le prefer celor banesti sau de ordin alimentar asa ca va rog poftiti cu idei! Ma intereseaza in special pt. copii mai mici dar si restul sunt binevenite.
La noi functioneaza binisor primul venit sa ajute, primul servit.
La baietel (mai mic), lauda ca-i de ajutor.
Cititul unor carticele dupa treaba...
Mai multe eu nu stiu, asa ca va las pe voi.

"Ce verde era valea mea!" (poze)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

Da, si eu sunt in favoarea recompenselor nemateriale. Cea mai simpla: copilul alege un loc in care sa mearga cu parintii (parc de distactii, circ, film, padure, ce-si doreste) sau ceva ce vrea sa faca in compania lor (construim un mega-castel, facem un mare puzzle, chestii pentru care nu avem de obicei suficient timp si elan). In general faptul ca el/ea face planul si familia il urmeaza e o recompensa buna.

Roxana, Mariuca (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)

poze cu noi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Roxana, multumesc, tare frumos ai scris. Luata de val uit de lucruri simple... Si noi am mers la carusel dupa ce i-am luat sange fetitei.
Multumesc ca mi-ai amintit si de joculetele mici, pe care si noi, vorba ta, le folosim cand avem ceva extra timp, ploua sau e prea cald afara.
Am sa-mi pun pe frigider o listuta a "recompenselor" si mai intreb si la "Parinti...", poate mai sare un iepure

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lemoni spune:

Se pare ca nu sunt multe ca vad ca nu se grabeste lumea sa raspunda.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexxia spune:

Lista noastra de recompense este urmatoarea :
- mers la circ
- mers la teatru pentru copii
- mers la muzeu sau gradina zologica
- cd cu desene animate
- mers in vizita la un prieten cu copii sau primit copii in vizita
- mers la locuri de joaca ( din acelea cu saltelute de sarit, topogane gonflabile,etc )
- timp special in care toti 3 (mami, tati,Ruty ) se joaca ( joc ales de Ruty )
- mergem sa hranim pasarele ( e fascinata de aceasta activitate )
Lista se modifica ( de fapt se completeaza ) pe masura ce creste Ruty. ( ultima recompensa trecuta pe lista este plimbatul cu bicicleta, deoacamdata este trecuta la rangul de recompensa pentru ca nu se poate realiza decat in WE cand e tati liber pentru mie imi e aproape imposibil sa ma tin dupa ea cu ditamai burtoiul ).

"Poti fi increzator in ziua de maine daca umbli astazi cu Dumnezeu!"
Alexxia 31+ si Ruty 5 ani
POZE : http://photos.yahoo.com/alexxia_oana_bunea
PETRECERE RUTY http://pg.photos.yahoo.com/ph/alexxia_oana_bunea/album?.dir=f622re2&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//pg.photos.yahoo.com/ph//my_photos
JURNAL http://forum.desprecopii.com/forum/log.asp?member=1865

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Ma impresioneaza randurile voastre. Imi amintesc de copilarie si, de ce nu..., e placut sa vezi ca mai exista in lumea de azi si placeri "mititele" (Alexxia am sa aplic si eu metoda cu jocul ales de copil - nu m-am gandit... P.S. Tu esti cumva cea cu fetita care desena deosebit? Dinozaurul?! Iti spune ceva??)
Lemoni cam asa e... Din pacate e mai usor sa-i dai copilului ceva in mana, nu?...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Depinde din ce unghi vezi mult din aceste asa zise recompense nemateriale. Dupa cite stiu eu mersul la circ/film/teatru/muzeu/zoo sint de fapt de ordin material. Trebuie sa dai bani pentru ele...nu cred ca la voi sint gratis.

La noi acasa printre activitatile nemateriale se numara ajutatul la bucatarie (pentru ca ii las sa poata face un mini dezastru). Mai avem citeva carti cu proiecte asa zise de "zi de ploaie"...gen vulcan din bicarbonat, clei facut in casa, papier-mache, avioane, etc...Si atunci isi aleg in functie de ce avem disponibil in casa...Pentru mine astea nu sint recompense.

Eu nu vad jucatul ca pe o recompensa ci ca pe un lucru normal. Nu il pot rasplati cu timpul meu, este datoria si placerea mea sa ma joc cu ei.

Recompensele eu le vad pentru lucruri facute de copii care intra in deosebit...de exemplu un report card perfect (carnetul de note)...

Anamaria mama la Nick (8)& Alex (5)

I used to be indecisive, but now I'm not sure.

Mergi la inceput

quote:
Originally posted by ML

Ma impresioneaza randurile voastre. Imi amintesc de copilarie si, de ce nu..., e placut sa vezi ca mai exista in lumea de azi si placeri "mititele" (Alexxia am sa aplic si eu metoda cu jocul ales de copil - nu m-am gandit... P.S. Tu esti cumva cea cu fetita care desena deosebit? Dinozaurul?! Iti spune ceva??)
Lemoni cam asa e... Din pacate e mai usor sa-i dai copilului ceva in mana, nu?...

Da ea e autoarea dinozaurului si a balenutei

POZE : http://photos.yahoo.com/alexxia_oana_bunea
PETRECERE RUTY http://pg.photos.yahoo.com/ph/alexxia_oana_bunea/album?.dir=f622re2&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//pg.photos.yahoo.com/ph//my_photos

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lexi spune:

ML, n-ai specificat daca e vorba de recompense imediate, primite la terminarea activitatii ce trebuie premiate, sau din cele date dupa o perioada mai lunga de buna purtare. Sau poate numai eu le vad asa?

Si mai e si diferenta intre copii, nu fiecare reactioneaza la fel la o recompensa sau alta. Baiatului meu cel mare ii place tare mult sa fie in control, sa aiba el puterea de a decide, asa ca i-o ofer ca premiu de cate ori am ocazia: isi face singur programul pe ziua urmatoare, alege produse de la alimentara, carti si filme de la biblioteca etc. Cu alte cuvinte, demonstreaza-mi ca esti in stare sa fii in stare.
La cel mic (3 ani jumatate), deocamtata totul e o joaca, asa ca il castig daca ii dau senzatia ca totul e o distractie, nu o corvoada: dupa ce face patul (nu ma intreba cum ), sarim pret de cateva minute in patul parintesc, de exemplu. Sau, daca il rog sa faca liniste cateva minute, cat vorbesc la telefon, dupa ce inchid punem cateva oale cu fundul in sus si batem in ele.

Eu ma cam feresc de premii de genul "fa-ti lectiile, ca primesti zece minute de televizor in plus", prefer sa inteleaga ca activitatile se desfasoara intr-o anumita ordine, mergem la joaca, de exemplu, dupa ce terminam treburile pe-acasa, mancam desertul dupa ce am terminat felurile principale, nu dupa ce am luat un zece la geografie.
Dar, iar, mai folositoare decat orice teorie a recompenselor, e cunoasterea copilului si mularea pe personalitatea lui: ce tine la unul, pe celalalt il lasa rece. :-)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Ieri ma pregateam sa scriu un mesaj cam asemanator cu al lui ocebine si lexi, dar a intervenit ceva si n-am mai apucat.
Noi nu prea avem recompense, adica nu vreau sa "dresez" fetita, mereu am considerat ca trebuie sa invete sa faca diferenta intre ce e bine si ce e rau, sa poata sa aleaga intre bine si rau, dar nu din cauza pedepsei sau a recompensei.
Daca mergem la circ, o facem pentru ca e circul in oras, daca ne jucam impreuna o facem pentru ca mi se pare important sa ne jucam impreuna, daca o las sa manance bomboane o las pentru ca este inca in limitele normei zilnice, etc.
O data sau de doua ori i-am spus ca daca se imbraca rapid in pijamale ii citesc povestea de seara... si m-am simtit prost, povestea e ritualul nostru de seara, nu trebuie sa fie conditionata de nimic (desi, in ocaziile respective, a fost gata imbracata in doi timpi si trei miscari!). Iar mai tarziu i-am explicat ca daca o lalaieste seara cu mersul la culcare nu vom mai avea timp si de poveste, adica e oarecum si responsabilitatea ei sa se asigure ca avem timp pentru ritualul de seara.
Dar asta merge la noi, probabil ca recompensele sunt necesare pentru alti copii, cu personalitati diferite.

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)

Mergi la inceput

Eu ma refeream la recompense dupa o perioada de timp.
Perioada de timp la noi este o saptamana . Saptamana in care impartim inimioare sau purcelusi in functie de ce comportament a avut printesa. ( in fiecare seara analizam impreuna ce s-a intamplat peste zi si hotaram de comun acord daca merita inimioare sau purcelusi ). La inceputul saptamanii stabilim ( tot de comun acord ) care este recompensa pentru saptamana in curs ( aceasta recompensa este ceva special pentru ea sa va dau un exemplu sotul meu si cu mine avem duminica seara de la ora 19:00 cateva ore numai ale noastre , cand de obicei iesim in oras. Avem "intalnire romantica" cum ii spune Ruty. Pentru ea a fost o recompensa extraordinara s-o luam intr-o seara cu noi la "intalnirea romantica".) Apoi la sfarsitul saptamanii in functie de cate inimioare si cati purcelusi a acumulat primeste sau nu recompensa.
Mie personal nu-mi se pare "dresaj". Si in viata lucrurile functioneaza tot pe acest principiu ( recompensa/pierderea recompensei-suportarea consecintelor unui comportament gresit ). In plus cred ca este inca prea mica pentru a nu face anumite lucruri doar pentru ca ii spun eu ca este rau ( chiar daca-i explic de ce este rau ).
Dar asa cum ati spus si voi depinde foarte mult de copil , de personalitatea lui, de varsta lui.

PETRECERE RUTY

POZE

Mergi la inceput