Recompense "nemateriale" pentru copii

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ML spune:

quote:
Originally posted by ocebine

Depinde din ce unghi vezi mult din aceste asa zise recompense nemateriale. Dupa cite stiu eu mersul la circ/film/teatru/muzeu/zoo sint de fapt de ordin material. Trebuie sa dai bani pentru ele...nu cred ca la voi sint gratis.

Anamaria, sunt si nu sunt... Eu le-as vedea materiale daca as da copilului banii in mana si.. la circ cu tine baiete!

La noi acasa printre activitatile nemateriale se numara ajutatul la bucatarie (pentru ca ii las sa poata face un mini dezastru).

Imi poti da mai multe detalii te rog? Si cine strange dupa? M-am gandit si eu sa o las mai mult pe fetita (4,5 ani) la bucatarie, dar ce fac cu cel de 3 ani ca vrea si el si ma apuca noaptea curatand dupa ei?!

Mai avem citeva carti cu proiecte asa zise de "zi de ploaie"...gen vulcan din bicarbonat, clei facut in casa, papier-mache, avioane, etc...Si atunci isi aleg in functie de ce avem disponibil in casa...Pentru mine astea nu sint recompense.

Eu nu vad jucatul ca pe o recompensa ci ca pe un lucru normal. Nu il pot rasplati cu timpul meu, este datoria si placerea mea sa ma joc cu ei.

Din pacate, in cazul nostru, timpul meu cam devine rasplata.
Facem proiecte impreuna, ne mai jucam uneori jocuri (Lotto, cuburi etc.) , citim mult, mult dar nu prea ma joc cu ei (hei, sa mai insir motivele?!). De aceea mi s-a parut buna ideea Alexxiei cu jocul ales/dirijat/regizat de copil (unde de ex. eu as fi copilul la scoala si fata educatoarea s.a.m.d.).

Recompensele eu le vad pentru lucruri facute de copii care intra in deosebit...de exemplu un report card perfect (carnetul de note)...

Apropo... cum recompensezi asta?

Anamaria mama la Nick (8)& Alex (5)

I used to be indecisive, but now I'm not sure.



"Ce verde era valea mea!" (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

quote:
Originally posted by lexi

ML, n-ai specificat daca e vorba de recompense imediate, primite la terminarea activitatii ce trebuie premiate, sau din cele date dupa o perioada mai lunga de buna purtare. Sau poate numai eu le vad asa?

Si mai e si diferenta intre copii, nu fiecare reactioneaza la fel la o recompensa sau alta. Baiatului meu cel mare ii place tare mult sa fie in control, sa aiba el puterea de a decide, asa ca i-o ofer ca premiu de cate ori am ocazia: isi face singur programul pe ziua urmatoare, alege produse de la alimentara, carti si filme de la biblioteca etc. Cu alte cuvinte, demonstreaza-mi ca esti in stare sa fii in stare.
La cel mic (3 ani jumatate), deocamtata totul e o joaca, asa ca il castig daca ii dau senzatia ca totul e o distractie, nu o corvoada: dupa ce face patul (nu ma intreba cum ), sarim pret de cateva minute in patul parintesc, de exemplu. Sau, daca il rog sa faca liniste cateva minute, cat vorbesc la telefon, dupa ce inchid punem cateva oale cu fundul in sus si batem in ele.

Eu ma cam feresc de premii de genul "fa-ti lectiile, ca primesti zece minute de televizor in plus", prefer sa inteleaga ca activitatile se desfasoara intr-o anumita ordine, mergem la joaca, de exemplu, dupa ce terminam treburile pe-acasa, mancam desertul dupa ce am terminat felurile principale, nu dupa ce am luat un zece la geografie.
Dar, iar, mai folositoare decat orice teorie a recompenselor, e cunoasterea copilului si mularea pe personalitatea lui: ce tine la unul, pe celalalt il lasa rece. :-)





Lexi mai mult imediate.
Uite citind despre baiatul tau cel mare (cat de mare?) o vad pe fetita mea. Multumesc de idei. Voi aplica.
Imi mai dai pt. cel mic? Cea cu batutul in oale dupa telefon () nici ca nu mi-ar fi trecut prin minte...
Treaba cu ordinea activitatilor o urmez si eu si functioneaza destul de bine pt. toti ai casei.


"Ce verde era valea mea!" (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

quote:
Originally posted by Donia

Ieri ma pregateam sa scriu un mesaj cam asemanator cu al lui ocebine si lexi, dar a intervenit ceva si n-am mai apucat.
Noi nu prea avem recompense, adica nu vreau sa "dresez" fetita, mereu am considerat ca trebuie sa invete sa faca diferenta intre ce e bine si ce e rau, sa poata sa aleaga intre bine si rau, dar nu din cauza pedepsei sau a recompensei.
Daca mergem la circ, o facem pentru ca e circul in oras, daca ne jucam impreuna o facem pentru ca mi se pare important sa ne jucam impreuna, daca o las sa manance bomboane o las pentru ca este inca in limitele normei zilnice, etc.
O data sau de doua ori i-am spus ca daca se imbraca rapid in pijamale ii citesc povestea de seara... si m-am simtit prost, povestea e ritualul nostru de seara, nu trebuie sa fie conditionata de nimic (desi, in ocaziile respective, a fost gata imbracata in doi timpi si trei miscari!). Iar mai tarziu i-am explicat ca daca o lalaieste seara cu mersul la culcare nu vom mai avea timp si de poveste, adica e oarecum si responsabilitatea ei sa se asigure ca avem timp pentru ritualul de seara.
Dar asta merge la noi, probabil ca recompensele sunt necesare pentru alti copii, cu personalitati diferite.

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)



Donia hi, hi aceleasi probleme cu povestea de seara si spalatul pe dinti si mersul la baie... Si daca tot o lalaie in ciuda explicatiilor, scot de pe meniu povestea? Si cu amaratul al mic ce fac, il "pedepsesc" si pe el la gramada?

"Ce verde era valea mea!" (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

quote:
Originally posted by alexxia

Eu ma refeream la recompense dupa o perioada de timp.
Perioada de timp la noi este o saptamana . Saptamana in care impartim inimioare sau purcelusi in functie de ce comportament a avut printesa. ( in fiecare seara analizam impreuna ce s-a intamplat peste zi si hotaram de comun acord daca merita inimioare sau purcelusi ). La inceputul saptamanii stabilim ( tot de comun acord ) care este recompensa pentru saptamana in curs ( aceasta recompensa este ceva special pentru ea sa va dau un exemplu sotul meu si cu mine avem duminica seara de la ora 19:00 cateva ore numai ale noastre , cand de obicei iesim in oras. Avem "intalnire romantica" cum ii spune Ruty. Pentru ea a fost o recompensa extraordinara s-o luam intr-o seara cu noi la "intalnirea romantica".)

Ce dragut cu includerea copilului!

Apoi la sfarsitul saptamanii in functie de cate inimioare si cati purcelusi a acumulat primeste sau nu recompensa.

Am mai auzit de acest sistem. Recunosc ca eu sunt prea lenesa sa-l aplic. Care-i atitudinea fetitei cand o potcovesti cu purcelusii? Intelege de ce-i primeste? Isi aminteste seara?

Mie personal nu-mi se pare "dresaj". Si in viata lucrurile functioneaza tot pe acest principiu ( recompensa/pierderea recompensei-suportarea consecintelor unui comportament gresit ). In plus cred ca este inca prea mica pentru a nu face anumite lucruri doar pentru ca ii spun eu ca este rau ( chiar daca-i explic de ce este rau ).
Dar asa cum ati spus si voi depinde foarte mult de copil , de personalitatea lui, de varsta lui.

"Poti fi increzator in ziua de maine daca umbli astazi cu Dumnezeu!"
Alexxia 31+ si Ruty 5 ani


PETRECERE RUTY

POZE

JURNAL http://forum.desprecopii.com/forum/log.asp?member=1865

P.S. As vrea sa mai vad ceva desene. Se poate? Eventual pe albumul tau?




"Ce verde era valea mea!" (poze)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Donia spune:

Recunosc, ML, eu cu un singur copil am cu siguranta mai mult timp... pana cand voi avea doi!
M-am tot gandit la cuvantul "dresat" - tare mult as vrea sa nu jigneasca. Dar nu pot sa nu am in minte imaginea unui animal care isi infuleca recompensa dupa ce executa un numar de dresaj...
Si pe de alta parte sunt constienta ca sistemul de recompense este util si valoros in educarea copiilor, dar copiii, spre deosebire de animale, pot rationa, nu? Si pot sa aleaga in cunostinta de cauza, zic eu. Adica eu de la premisa asta pornesc.
Dar din nou, fiecare isi cunoaste copilul si stie ce i se potriveste mai bine, iar ceea ce am scris pana acum nu e o critica la adresa altora, ci doar parerea mea.

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Si noi am aplicat o perioada de timp metoda cu stelutzele. In timpul saptaminii acumulau sau pierdeau stelutze in functie de comportament. Am mers ceva timp dar deviase de la comportament bun tot timpul la cine acumuleaza mai multe stelutze. Probabil ca atunci cind ai doar un copil e OK, dar in doi s-a creat competitie si asta mie nu imi place pentru ca am senzatia ca eu ii despart mai mult decit ii apropii.

Pentru report cardul perfect anul acesta am plecat un weekend cu ei unde au dorit ei. Copiilor mei le place tare mult sa calatoreasca si de cele mai multe ori dorintele lor sint legate de calatorii.

Cu ajutatul la bucatarie ce pot spune este ca noi facem treaba asta de obicei simbata sau duminica cind am timp. Sint tare fericiti cind iese ceva din minutzele lor si apoi se mindresc...deja Alex poate face piine...invirte nishte chifle de mama-mama (glumesc si l-am poreclit Cosette).

Jocurile sint la noi la mare pret...nu exista seara fara jocuri: Candyland, Twister, Headache, Nu Te Supara Frate (adus de la RO), Mix and Match, etc. Avem o etajera plina de jocuri si le scoatem in functie de timp...Monopoly Jr de exemplu ne ia mai mult timp asa ca il jucam doar in weekend.

Noi incercam sa responsabilizam copiii prin introducerea ideei de libertate. Cu cit se dovedesc mai responsabili, decizii corecte, comportament bun, rezultate bune, cu atit au mai multa libertate la gestionarea propriului timp. Ei hotarasc cum se joaca, cu ce, daca vor TV sau skateboard. Ai mei sint deja mai marisori si merge. Am incercat sa ii educ in spiritul de a fii responsabili pentru ei insisi, nu pentru a ma multumi pe mine. Mai important este pentru mine sa ajunga singuri la o decizie buna, asta imi confirma ca pe termen lung pot avea incredere in ei.

Anamaria mama la Nick (8)& Alex (5)

I used to be indecisive, but now I'm not sure.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexxia spune:

ocebine chiar ma gandeam si eu daca la doi copii nu va aparea competitita . Eu sper sa mai pot continua sistemul pana apare si mai creste putin bebele nr 2 , apoi ne adaptam.
MLnu punem porcusorii decat daca si ea este de acord ca ii merita. De exemplu: intr-o zi a fost foarte obraznica si neascultatoare cat a fost singura cu bunica. Cand am ajuns acasa, singura mi-a spus ca merita un porcusor pentru ca s-a purtat rau cu bunica ( si mi-a povestit ce s-a intamplat ). Niciodata nu punem porcusori pentru ceva ce ei nu-i este clar ca e gresit.

"Poti fi increzator in ziua de maine daca umbli astazi cu Dumnezeu!"
Alexxia 31+ si Ruty 5 ani


PETRECERE RUTY

POZE

JURNAL http://forum.desprecopii.com/forum/log.asp?member=1865

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amaya spune:

Offtopic: Anamaria, tare mult imi plac conceptiile si metodele tale referitoare la cresterea copiilor. Poate imi mai dai si mie ceva sfaturi pana cresc Andrei si surioara, mai ales ca ai experienta cu doi .

Oana 14+ si nazdravanul Andrei (18.02.2005)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ardeiash spune:

la mine functioneaza:
- mergem in parc si te dai pe tobogan.. si alte alea..
- ai voie la calculator
- un bisou si iubire multa

s-auzim numai de bine! si

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

quote:
Originally posted by Donia


M-am tot gandit la cuvantul "dresat" - tare mult as vrea sa nu jigneasca. Dar nu pot sa nu am in minte imaginea unui animal care isi infuleca recompensa dupa ce executa un numar de dresaj...

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii (L. Blaga)



Eu am lucrat un an aici la gradinita si cls I a si am constatat ca se practica "dresajul". In multe clase, dupa ce copilul citea corect o carticica etc. isi primea bomboana.
Donia ce impact a avut treaba asta asupra fetitei la gradi? Bineinteles ca nu sunt de acord cu metoda si dupa ce am citit randurile voastre am renuntat pana si la " Care merge primul la olita, e primul tinut in brate" (seara, inainte de culcare). Aveti dreptate, creeaza competie intre frati. Dupa, invariabil urma: "Acum ma tii prima pe mine in brate?"


"Ce verde era valea mea!" (poze)

Mergi la inceput