Deserturile Nataliei (10)
Raspunsuri - Pagina 28
strumfi2004 spune:
Gata, am remediat problema pozelor.
Multumesc tuturor pt impresii!
Natalia, multumesc pt raspuns. Trebuie cat de curand sa imi cumpar o forma din asta, e necesara. dar cat de curand trebuie sa incerc krem, am vazut furorile facute
Ange, cu mare drag te-as servi cu o portie, numa' ca ar trebui sa mai fac ca acela s-a dus de muuuult..
ieri am facut si eu prajitura ta cu ananas, tare buuna, a papat si bebe cu iaurtel.
Miha, cred ca o sa folosesc si eu vasul meu teflonat pt nemtesc pana imi achizitionez unul potrivit. arata bine tortul tau.
Acum, cu permisiunea Nataliei, am sa-ti postez reteta respectiva:
Tort cu crema de zahar ars
- 8-10 linguri de zahar (eu pun mai mult ca imi place sa iasa crema cu sirop mai mult, astfel si blatul este mai insiropat) se caramelizeaza in vasul de tort, intinzandu-se bine pe peretii acestuia si se lasa la rece pana trosneste.
- 8 oua (dar am pus uneori si 6, iese stratul de cremea mai subtire) batute bine se amesteca cu 1 litru lapte, coaja de lamaie, esenta rom, cine doreste mai dulce si cateva linguri de zahar, se toarna peste caramelul intarit si se da la cuptor. cand este gata crema se toarna blatul obtinut astfel: 5 albusuri batute spuma cu 5 linguri zahar, se adauga 5 linguri de faina si galbenusurile pe rand. dupa ce s-a copt si blatul, se lasa sa se raceasca bine, apoi se rastoarna pe platou. se orneaza dupa dorinta (frisca, fructe, etc)
PS: eu l-am combinat odata si cu mere: peste caramelul intarit am pus mere sferturi si cubulete de unt si le-am dat la cuptor si apoi am turnat crema in care am strecurat si niste samburi de nuca si apoi blatul. iese si mai grozav.
Gratiela, mamica strumfilor Mariuca si Stefanut
Balbina spune:
Gratiela, am vazut si eu pozele, mi-au lasat gura apa. Demult intentionez sa incerc sa fac un astfel de tort, poate o sa apara vreo ocazie in curind. Multumesc de reteta, am adaugat-o in lista de pe prima pagina, sa nu se piarda.
------------------
Numai bine,
Natalia
Poze
mariussimiuc spune:
Gratiela,la crema nu se pune nici un pic de zahar?
Miha
strumfi2004 spune:
Natalia, multumesc, dar pe langa operele tale de arta - ca altceva nu-s, si o spun la modul serios - tortul meu, saracutul cu pozele astea.. dar ce sa fac, bine ca am si posibilitatea asta. intr-adevar, e un tort foarte bun si de efect. sa-l incerci.
Voiam sa-ti mai multumesc pt ca ai pus retetele pe prima pagina (acum am vazut ca ai pus si laptele de pasare), pt mine e o onoare sa stea pe langa bunatatile tale .
te pup, toate cele bune,
Gratiela, mamica strumfilor Mariuca si Stefanut
strumfi2004 spune:
quote:
Originally posted by mariussimiuc
Gratiela,la crema nu se pune nici un pic de zahar?
MihaCand viata iti ofera lamai,fa-ti o limonada!
Ba da, zaharul caramelizat, eu de-asta pun mai mult. dar poti sa pui si in compozitie cateva linguri daca iti place si mai dulce. si eu mai pun cand il fac special pt sot - el e maaare amator de dulce si la el nici nu se depune
Gratiela, mamica strumfilor Mariuca si Stefanut
Balbina spune:
Papa, si pe unde-s pozele promise cu capucinele? Sau n-ai mai avut ce poza?
------------------
Numai bine,
Natalia
Poze
Ghiocela spune:
Natalia, am reusit sa fac si eu prajitura dupa combinatia recomandata de tine, si anume cu blatul de la prajitura cu miere si cu crema de lapte condensat caramelizat cu unt. Sunt multumita si nu prea de rezultat. Mai intai de toate, crema. Aici, nimic de zis, m-am convins ca laptele caramelizat condensat este un deliciu. Chiar a trebuit sa imi exersez vointa ca sa nu il mananc in starea care se afla. L-am amestecat cu unt si a iesit o crema foarte buna, intr-adevar. Problema e ca a iesit mult prea putina ca sa pot umple in mod satisfacator blatul. Eu am folosit o cutie de 370 grame de lapte condensat si o cutie de unt, si crema rezultata de-abia mi-a ajuns sa umplu intr-un strat foarte subtire blatul, si nu mi-a mai ramas deloc ca sa pun si pe deasupra prajiturii.
Blatul a fost relativ usor de facut (am respectat cantitatile date de tine si l-am copt intr-o tava obisnuita de aragaz, cum am vazut in poze), insa, nu stiu ce s-a intamplat, probabil ca l-am tinut prea mult in cuptor, pentru ca a rezultat un blat cam inchis la culoare si cam tare si uscat, ceva gen turta dulce (nu chiar asa de tare). Adevarul e ca nu stiam ce consistenta trebuie sa aiba acest blat. Unde am gresit?
Crema fiind putina si destul de consistenta, n-a ajutat deloc la insiroparea blatului, desi le-am lasat peste noapte inainte sa tai prajitura. In fine, per total s-au gasit persoane care sa spuna ca e foarte buna prajitura, insa eu sunt cam nedumerita. Poate ma ajuti tu sa-mi spui pe unde am gresit, mai ales la blat. Iar pentru crema, probabil ca ar fi trebuit sa pun doua cutii de lapte condenstat si 2 pachete de unt? Desi, sincer, ideea de a folosi atata unt nu prea m-ar incanta.
Scuze ca te bat la cap cu problemele mele culinare, si iti multumesc pentru ajutor.
Aura
Balbina spune:
Aura, ma mir ca ti-a iesit doar atita crema cit sa ungi un singur strat de blat, ai avut o suprafata mare de uns? E adevarat ca nu iese f. multa crema, dar mie de obicei imi ajunge pentru un tort nu prea mare, din 3 blaturi (de circa 22 cm diametru). In fine, daca vrei o crema mai usoara, poti inlocui untul cu frisca batuta, dar in acest caz crema va iesi mai lichida.
Despre blat: cu siguranta l-ai tinut mai mult in cuptor, de aceea s-a intarit. Situatia ar fi fost salvata de o cantitate mai mare de crema si de consistenta ei (o crema mai lichida inmoaie mai bine blatul). Cu cit mai multa crema pui, cu atit mai putin conteaza cit de tare a fost blatul (ma refer anume la cel cu miere).
Sper ca te-am lamurit, mult succes pentru datile viitoare!
------------------
Numai bine,
Natalia
Poze
Ghiocela spune:
Merci, Natalia, pentru precizari. Sper ca data viitoare sa fiu mai multumita de rezultat. Cat despre blat, a fost cat o tava de aragaz din aia clasica. Poate ca ar fi trebuit sa-l pun intr-o tava din aia 20x30 cm, si ar fi iesit mai gros stratul de crema. Oricum, crema e delicioasa, si acum ma gandesc cu placere la ea
Multumesc inca o data pentru rabdarea pe care o ai cu incepatoare ca mine .
Aura
Balbina spune:
Aura, crema din lapte caramelizat + unt eu o folosesc cel mai des la foile simple de napolinata. Ung citeva straturi (vreo 4-5), mai presar nuca macinata intre ele, pun o greutate deasupra si las citeva ore, apoi tai patrate sau romburi. E o nebunie, pot sa maninc fara sa ma opresc tot platoul Aceasta e o reteta arhistraveche de prajitura fara coacere, foarte populara in Basarabia.
------------------
Numai bine,
Natalia
Poze