Baita de dupa botez
Am o fetita de 2 luni si 1 saptamana si urmeaza sa ii facem botezul pe 11 februarie. Noi suntem parinti foarte tineri si nasii de asemenea si nu prea ne pricepem la traditii.AS VREA SA STIU SI EU CAM CE SE FACE LA BOTEZ IN MARE SI IN SPECIAL LA BAITA DE A DOUA ZI NUMITA "MIR"? Am auzit ca se pun in cadita tot felul de chestii. AAAA si la fel am auzit ca la biserica trebuie sa o duca moasa nu eu. Este adevarat? NU ca as fi superstitioasa dar totusi sa tinem cont si noi de datina romaneasca, nu-i asa?
ASTEPT RASPUNSURI!!!!!! CU CAT MAI MULTE CU ATAT MAI BINE!!!!!!11111
Raspunsuri
badjoke spune:
Hai sa iti spun cum procedez eu. Chiar sambata sunt nasa.
1) Botezul:
Copilul va fi imbracat in lucrusoarele lui, de catre mama. Pana la biserica il tine in brate o moasa. La intrarea in biserica preotul o leapada de Satana, pe nasa. Apoi incepe ritualul botezului.
La botez, nasa trebuie sa aiba: fasa (1,5 metri), panza alba, un prosop mare, o sticluta cu ulei, una cu vin, un sapun si un prosop mic (care se vor da preotului). Si bineinteles lumanarea de botez. Se mai cumpara de catre nasa si cruciulitele acelea mici care se pun in piept la invitati.
Pe masa trebuie sa fie pregatite urmatoarele: o paturica peste care se aseaza prosopul cel mare cu care va fi sters bebelusul dupa ce il scoate din apa, lucrusoarele cu care va fi imbracat din cap pana in picioare, bebelusul.
2) A doua zi (la mir):
Nasa trebuie sa aduca urmatoarele: un rand de hainute, sapun si un cadou mic din aur.
Tot nasa ii face baita bebelusului. In cadita se pun: petale de flori, zahar, lapte dulce, aur, bani. Dupa ce bebelusul este spalat, se sterge si se unge bine, bine cu ulei peste tot. Il imbraca si il lasa sa doarma. Apoi incepe petrecerea organizata de parinti.
Petrecere frumoasa!
Darria spune:
Pe langa ce ti-a enumerat Badjoke:
botez
- toate lucrusoarele copilului pt. botez tb. sa fie albe(hainutele, fasa, panza care se numeste crisma, prosopul). Acestea tb. sa fie albe complet. De obicei fasa poate fi cu rosu pt. fetite si albastru pt. baietei dar e bine sa fie simpla si alba.
- prosop si sapun pt: preot, dascal, cel care pregateste apa si moasa.
- la aducerea acasa de la biserica: nasii vin cu lumanarea aprinsa si copilul botezat iar la intrarea in casa il predau parintilor zicand ceva de genul "l-am luat necrestinat si l-am adus crestin" - nu mai tin minte exact care sunt cuvintele.
Lumanarea se mai tine aprinsa ceva timp( o ora) in casa si apoi la cumatrie si la baita de dupa botez.
- sa aveti la voi certif. de nastere al fetitei si C.I. ale parintilor, nu stiu daca tb. si cel de casatorie. La unele biserici se elibereaza un certificat international de botez.
Acasa se spune ca macar pt. ziua respectiva copilul sa fie invelit(peste hainute) cu crisma(panza alba in care l-a invelit preotul cand l-a scos din apa).
Baie
- moasa pregateste apa si apoi primeste de la nasi fie un cadou fie bani(simbolic) lasandui sa faca baia si apoi tot ea arunca apa. Aici difera de la zona la zona: fie moasa arunca apa fie nasii la radacina unui copac tanar si frumos.
Ca sa fii linistita poti intreba preotul ce tb. facut, ca iti spune, mai ales ca sunteti tineri si nu stiti ce tb. facut(asa am facut noi, am intrebat preotul).
catutza spune:
La noi la botez, fata mi-a dus-o la biserica o prietena (nu am stiut ca nu trebuie sa o duc eu sau nasa),la bieserica nasa a dus hainutele,fasa si panza in care a scos-o preotul din scaldatoare:vin,ulei,prosop,busuioc,sapun a mai cumparat din biserica tamaie,2-3 lumanari si carbune(dar stai linistita ca-ti va spune ce trebuie sa duci la biserica atunci cand o sa mergi sa vorbesti cand vrei botezul si tot atunci achiti tu taxa pentru botez).La noi hainutele au fost alb cu roz.
La mir, a tinut nasu lumanarea aprinsa ca timp nasa a facut baita la fetita, a uns-o cu uleiul care ni l-a dat de la biserica, a imbracat-o si i-a dat-o lu nasu care cu ea in brate a stins lumanarea de tocul usii si mi-a dat-o mie si a zis " mi-ai dat un pagan i-ti dau un crestin".Cam atat a fost.
Catutza si Bianca-Maria (2.11.2005)
oana8188 spune:
Eu am fost nasa de botez acum 2 saptamani si am procedat in felul urmator:
La biserica eu am adus bebe Andrei Ciprian, nu am avut nici o moasa nimik. La slujba, eu am tinut bebe si sotul meu lumanarea (lumina care il va ghida pe bebe in viatza, pt ca noi suntem parinti spirituali).
Am avut la biserica: ulei de masline (cumparat din comert, 250 ml), un sapun pt preot, un prosop alb pt preot, un rand de hainute complet pt Andrei (am vrut sa cumpar totul alb cum a precizat si Darria, dar nu am gasit chiar totul alb, asa ca am luat paturica bleu si alte cateva lucrusoare tot bleu), crisma (panza in care mi l-a dat preotul dupa ce l-a botezat, care trebuie sa fie finet alb netivit, fasa de 2 m si cam atat.
Andrei a fost imbracat intr-un costum alb, din bumbac cu satin, special pt botez.
Tot noi am luat cruciulite de pus in piept invitatilor, pe care le-am legat cu fundita albastra.
La baita am avut inca un rand de hainute, iar in baita am pus: miere, lapte, ardei iute (iute la minte), menta si musetel, bani, aur, nuci si altele (nu mai tin minte).
Daca mai ai intrebari, scrie-mi pe PM si iti trimit si poze cu ce am cumparat.
Oana, nasa lui Andrei Ciprian
http://pg.photos.yahoo.com/ph/oana8188/my_photos
iuliana76 spune:
În tradiția românilor din Transilvania, Banat și Oltenia, rolul moașsei la botez este foarte important. Ea duce copilul la biserică și spune "duc un păgân și voi aduce un creștin", iar la întoarcere spune "am dus un păgân și am adus un creștin". Nașii, când iau copilul de la moașă, pun un ban de argint jos pentru a o plăti.
În Oltenia, tradiția merge mai departe, pentru că moașa copilului merge apoi în ziua de Sf. Vasile' la casa copilului cu un colac și un ban de argint, cadouri pentru copil și părinți, și cu colacul pus pe capul copilului îl dă de grindă, urându-i acestuia să crească mare, sănătos și cuminte. Apoi moașa este așezată la masă și ospătată cu toată cinstea.
În apa de la baie tradiția spune ca trebuie să se pună:
Busuioc ca să fie atrăgător copilul mai ales dacă este fată
Grâu să fie cinstit
Mărar să fie plăcut ca mărarul în bucate
Mentă și romaniță să crească ușor și să fie sănătos
Măciulii de mac ca să doarmă bine
Semințe de cânepă ca să crească repede
Pene ca să fie ușor ca pana
Apă sfințită ca să fie copilul curat ca aceasta
Lapte dulce
Ouă ca să fie sănătos și plin ca oul care trebuie să rămână întreg, mama copilului urmând să-l pună în apa de baie din a 2-a zi
Bani ca în viața copilul să aibă parte de avere
Moașa după ce scoate banii, conform tradiției se duce și pune apa de la baia copilului la rădăcina unui măr sau păr pentru a crește copilul frumos și sănătos ca pomul respectiv. Apoi moașa se așează pe covata întoarsă și femeile o înconjoară de 3 ori, dansând și chiuind. După toate acestea, moașa trebuie să sară peste covată, cântând și provocându-le pe nepoatele care-și doresc un copil astfel:
"Hai, săriți peste covată,
S-aveți și voi câte-o fată
Dar săriți mai 'naltișor,
S-aveți și câte-un fecior"
La sfârșit ea duce copilul și-l dă nașilor, care-i pun bani pe piept după care îl dă mamei care o cinstește cu un pahar de rachiu, simbol ce se mai întâlnește încă odată când moașa are datoria de a organiza o "mică petrecere" cu nepoatele sale în cinstea nou-născutului.
badjoke spune:
Buna,
Am intrat sa va spun ca am botezat si eu.
Ce m-a surprins a fost faptul ca preotului nu prea i-a convenit suma de 2 mil lei (cat ceruse el). Nu ne-a dat nici chitanta. Ne-a mai pus sa dam 500.000 lei la dascal, 100.000 lei la femeia cu apa. Alta femeie ne-a zis ca ei trebuie sa zugraveasca biserica si ca daca suntem crestini sa ajutam cu bani la renovarea bisericii. Asta mi s-a parut revoltator. Daca ar fi putut te-ar fi "jupuit" acolo de viu.
INCA O DATA SPUN.......REVOLTATOR!
andora spune:
Badjoke sa-ti traiasca si sa fie sanatos finutu' mic!
Nichita asa e cum spun fetele, eu am botezat un baietel acum 2 ani. Insa la mir nu l-am uns cu ulei peste tot, ci doar in forma de cruce pe capusor (frunte, obrajori, barbie, sub urechiuse), pe piept/umeri/ burtica/glezne/inceheieturile manutelor, timp in care i se ureaza sa fie"frumos, sanatos, norocos" etc.
La Biserica la botezul fiica-mii am dus-o noi, nici o moasa ca nu stiam... acasa inapoi tot eu, dar la intrare a luat-o nasa si a pus-o jos de unde-am luat-o eu. A stins lumanarea de tocul de sus al usii spunand "ti l-am luat pagan ti-l aduc dau crestin" - ceea ce s-a-ntamplat si-n biserica o data la indemnul preotului.
Sa fiti sanatosi si sa botezati cat mai multi copilasi!
Who looks outside, dreams; who looks inside, awakes - Carl G. Jung www.andora.bravehost.com/" target="_blank">
site,www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=64304&whichpage=2" target="_blank">nunta,www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=51645" target="_blank">nasterea
Catalin spune:
Subiect initial: "baita de dupa botez"
postat de oanabomboana, 13/10/2005, 14:12:09
Am o intrebare pt fetele care deja si-au botezat copiii.ce se pune in cadita la baita de dupa botez?Fac botezul sambata 15.10 asa ca va rog sa va grabiti cu raspunsurile.
Oana si Tudor
raspuns postat de loreen, 13/10/2005, 14:32:13
Oana depinde de zona,de nasi,de acele chestii babesti...Eu la ambele fete,plus ce-am mai botezat am pus petale de trandafir,bani(monezi)orez,miere,aur,galbenus de ou si apa binenteles...Nu stiu ce reprezinta fiecare...
Sa va traiasca crestinul si ...baita placuta
Loreen cu Bianca(15.10.96)si Delia(26.04.05)
raspuns postat de ancaloredana, 22/10/2005, 20:31:03
La cele spuse de loreen mai adaug si pene "sa fie usoara ca pana "nu ca as stii eu treburile astea dar tocmai a fost la un botez !Petrecere frumoasa si bb sanatos !!!
Marilena12 spune:
Citesc aici si regret ca nu s-a dus nimeni la un preot bun ca sa-i spuna ca e pacat ca la prima baie de dupa botez sa se puna in cadita tot felul de lucruri care se amesteca cu Sf. si Marele Mir. Si este mare pacat sa arunci la chiuveta sau in alt loc murdar ceva din toate aceste lucruri care s-au aflat in cada. Este mare pacat, pentru ca: copilul a fost botezat in Sf. Aghiasma si a fost uns cu Pecetea Sfantului Duh - Mirul. Si fereasca Dumnezeu pe cel care arunca in loc necurat. Este adevarat ca nu ati stiut, nici eu nu stiam multe pana nu am studiat si pana nu am intrebat duhovnicul. Nu mai faceti din auzite de la oameni neavizati si superstitiosi, ci mergeti la duhovnic, sau un preot bun, ca sa va invete. E datoria noastra de parinti crestini sa ne informam despre tot ce facem pentru noi sau familie, fata de invatatura crestina. Dumnezeu sa va binecuvanteze copiii, familiile si casele!
Mary si Anna (pisicuta lacomita)08.04.2006
light spune:
Marilena acum citesc si eu ce ai scris si ma intreb oare unde sa aruncam apa din caditza dupa baia de a doua zi?
fara drept de semnatura