Nasi de botez!

Nasi de botez! | Autor: lorellay

Link direct la acest mesaj

Ati putea sa imi spuna si mie cineva daca nasii de botez pentru copil trebuie sa fie cununati religios!?
Lorellay

Where there's a will there's a way!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sanziana spune:

Buna Lorellay!
Pentru botez nasii nu trebuie sa fie cununati religios, doar atunci cand sunt nasi de cununie. Nasi de botez pot fi frate si sora , deci nu se pune problema de cununie. Eu vorbesc pentru religia ortodoxa, nu stiu altfel cum este.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Da,trebuie sa fie cununati religios;daca nu sunt cununati,botezand impreuna un copil devin rude spiritule si nu se mai pot casatori.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana_ene spune:

Nu !
Nas de botez este unul singur, acela care tine copilul in brate pe timpul slujbei, cel care-l primeste in crasma dupa ce este scos din apa.
Poate fi un tanar necasatorit.
SIGUR !!!!!!!!!!


Daniela si puiul Oana Maria (nascuta pe 2 septembrie 2003)
http://community.webshots.com/user/oana_maria100
http://community.webshots.com/user/oana_maria200 POZE NOI !!!!!!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gicutza spune:

NU trebuie sa fie casatoriti SIGUR, in religia ortodoxa. Asa cum spunea Daniela nasul (nasa) este cel care primeste copilul in crisma dupa ce este scos din cristelnita. In acelasi timp si Irina are dreptate. Daca nasii sunt un cuplu necasatorit, mai tarziu ei nu se pot cununa (teoretic) si religios, deoarece devin rude spirituale.
Noi am avut 2 perechi de nasi pt. piticul nostru: prima pereche (casatorita) au fost nasii nostri de cununie, iar a doua pereche a fost cumnatul meu si prietena lui, aceasta din urma fiind de fapt si cea care a primit copilul in crisma, deci ea este nasa de drept a copilului, ceilalti fiind parintii lui spirituali.

Sa traim bine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Melaroxy spune:

quote:
Originally posted by irina.c.

Da,trebuie sa fie cununati religios;daca nu sunt cununati,botezand impreuna un copil devin rude spiritule si nu se mai pot casatori.

Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."
adica nu se pot casatorii intre ei nu? daca eu botez cu fratele meu? ce inseamna?
pe vladut al meu l-au botezat niste prieteni f buni, care se casatoresc in vara, in 2005. ce inseamna?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrianangi spune:

Nu zic eu, zice(a) Parintele Cleopa:

"In afara de cerintele fizice, omul are in plus necesitati si datorii superioare, sufletesti, si deci are nevoie in casnicie si de binecuvantarea lui Dumnezeu, adica de cununia religioasa. Cei ce traiesc fara aceasta cununie nu li se pot primi darurile si pomelnicele la Sfantul Altar si nu pot fi nasi, nici la cununie, nici la botez. Ei nu se pot mantui decat daca se cununa la biserica facand si un canon de cativa ani oprire de la Sfintele Taine ( Dupa pravila bisericeasca de Arhim. Nicodim Sachelarie).


131. Cum se cuvine sa se aleaga nasii la botez si la cununie si ce datorii au nasii fata de finii lor ?

Nasii trebuie sa se aleaga dintre cei mai buni si mai evlaviosi crestini, indiferent de starea lor sociala, pentru ca nasii sunt povatuitori duhovnicesti ai finilor lor si au mai mari indatoriri decat parintii cei trupesti. Nasii trebuie sa fie oameni cumpatati, morali, blanzi, de model in societate. Sa cunoasca bine credinta ortodoxa, Crezul, Catehismul ortodox, Sfanta Scriptura si sa mearga regulat la biserica. De aceea nu pot fi nasi la botez si la cununie crestinii de alta religie ( catolici, protestanti, sectari etc¡ ) , cei ce traiesc in concubinaj ( necununati ) , in desfranare, cei ce nu vor sa aiba si sa creasca copii, cei betivi, divortati si cu nume rau in societate. Nasii trebuie sa fie alesi cu multa grija si numai cu voia preotului paroh, in fata caruia sa se oblige ca vor purta grija sa invete pe finii lor frica lui Dumnezeu, sa-i supravegheze, sa-i cheme la biserica, la spovedanie, la savarsirea faptelor bune, sa-i cerceteze regulat la casele lor, sa-i mustre la nevoie, sa le dea carti crestinesti de citit, pentru ca nasii au mare raspundere, fiind garantii finilor lor inaintea lui Dumnezeu si a oamenilor.

Nasul se leaga cu finul si cu parintii lui " printr-o rudenie spirituala, care este mai mare decat cea dupa trup, deoarece el se numeste parinte duhovnicesc " dupa Canonul 53 al Sinodului VI Ecumenic. " Parintii trupesti, spune Dionisie Areopagitul, incredinteaza copilul unui crestin botezat care este un bun educator in cele dumnezeiesti, incat copilul va ramane pentru toata viata sub povatuirea lui, ca la un tata duhovnicesc si garant al vietii lui dupa Dumnezeu... " Nasul trebuie sa locuiasca cat mai aproape de finul sau pentru a-l supraveghea si ajuta la invatatura poruncilor lui Dumnezeu. Iata pe scurt, cum se aleg nasii de la botez, de la cununie si calugarie. Ei trebuie sa fie cei mai buni din cei mai buni, ca cei ce trebuie sa dea socoteala in fata lui Dumnezeu pentru fiii lor sufletesti. Putem spune ca multi nasi credinciosi isi mantuiesc sufletele prin finii lor, daca ii cresc in frica Domnului; dar mai multi se osandesc pentru lenevirea si nepasarea fata de fiii lor sufletesti. La randul lor si finii au datoria sa asculte pe nasii si garantii lor sufletesti, sa-i consulte in toate, sa primeasca sfaturile lor cele bune, sa se roage zilnic pentru nasii lor, pentru preotii care i-au botezat, cununat sau calugarit si sa le fie de model duhovnicesc in toata viata."Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxandra_sb spune:

Nasii lui Matei: el necasatorit, ea divortata

Pe dumnealor i-am dorit noi si pe ei i-am avut.

o.k., regulile sunt reguli, dar nici sa din cauza lor.

Adica sa nu se mai casatoreasca oamenii, doar pentru ca inainte sa apuce sa faca asta au botezat un prunc ??? Mi se pare ilogic.

Ruxandra & Matei (ianuarie 2002) & sotul drag

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns irina.c. spune:

Mela,tu poti boteza impreuna cu fratele tau si astfel veti deveni si rude spirituale.Prietenii tai care ti-au botezat copilasul si vor sa se cunune trebuie sa discute acest lucru cu un preot,deoarece,din cate stiu eu,conform canoanelor,ei nu se mai pot casatori.Un preot stie exact ce e de facut.Irina si bb Iinca(26apr04)
"Toti traim sub acelasi cer ,dar nu toti avem acelasi orizont."

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adrianangi spune:

Dragelor,

Faceti cum credeti ca este mai bine. In primul rind pentru cel mic, ca doar el este viata voastra de-acum. Dar, daca tot mergeti cu el in biserica, la un preot, sa-l boteze crestineste, de ce nu mergeti sa intrebati acelasi preot (sau altul, de aceeasi religie...) cum este mai bine sa alegi nasii de botez ? Sfaturile lor sunt cele mai pertinente !

PS. Si mie mi-a fost destul de greu sa gasesc pentru baietelul meu o familie de nasi. Cei mai multi dintre prietenii nostri, care voiau din tot sufletul sa-si asume un asemenea rol, erau necasatoriti... Si i-am refuzat, cu mari pareri de rau.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Melaroxy spune:

este prima oara cand aud asa ceva. multumesc. am sa intreb un preot

Mergi la inceput