300 lei - capitolul 2
Raspunsuri - Pagina 20
Androix spune:
Citat: |
citat din mesajul lui andacos Acum nici daca s-ar vrea sa se revina la rosia romaneasca,ma indoiesc ca s-ar putea! Dana |
Iar nu sunt de acord cu tine: "Agricultura bio are un mare viitor in Romania. In 2010 erau inregistrati 3300 de fermieri eco, in 2011 numarul acestora a ajuns la 10.000, iar in 2012 s-a depasit numarul de 24.000 de fermieri. www.ecomagazin.ro/agricultura-bio/" de exemplu. Daca sunt in crestere eu zic ca e cerere. Poate nu vom mai gasi rosii netratate pe scara larga, in piata, dar e mult spus ca nu se mai poate reveni la rosia romaneasca, adica eu inteleg prin asta ca dispare cu totul sau devine marfa rara. Problema e ca daca vom vrea sa mancam sanatos si cu gust va trebui sa uitam de bugetul de 300 de lei. Sau sa ne mutam inapoi la tara si sa muncim pamantul.
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!
andacos spune:
Androix,eu prin rosie romaneasca nu intzeleg rosie bio!
Eu intzeleg rosia crescuta din samintza obtzinuta prin uscarea rosiilor din recolta precedenta!
Rasadurile olandeze cultivate BIO(imi permit sa ma indoiesc de existentza lui BIO oriunde ,nu numai in Romania)pe pamint romanesc,nu se transforma in rosie romaneasca!
Imi pare rau ca nu stiu sortul de rosie cultivata ani la rindul de legumicultorii din judetzul meu,renumitzi de altfel in toata tzara,insa itzi garantez ca rosia olandeza(aia fara gust ,fara culoare de rosie,cu coaja groasa de un deget) a aparut in Romania odata cu supermarketul!
Asta incerc eu s aspun,dar se pare ca nu ma fac prea bine intzeleasa sau nu se vrea a se intzelege!
As vrea sa intre fetele care se ocupa cu gradinareala si care reusesc chiar sa comercializeze sa vedem de unde isi procura semintze/rasaduri!
Laura daca citetsi pe aici,de unde isi iau parintzii tai rasaduri/semintze pentru legume!
Eumada,tu de unde itzi procuri rasaduri/semintze pentru culturile alea proprii?
editez sa precizez ca eu ma refer la Bio 100%,nu culturi bio la 100 de metri de soseaua natzionala.
Dana
Androix spune:
Iar te contrazic. Maica-mea are curte si se incapataneaza an de an sa munceasca din greu ca sa faca acolo cateva sticle de bulion din pamantul ei. A pus mereu rasaduri si din semintele ei, asa cum zici tu uscate si pastrate de la un an la altul, dar a si cumparat rasaduri de la tarani din piata. Anul asta a nimerit inclusiv rosii cherry, si absolut toate au avut coaja groasa. Dar iti jur ca aveau un gust de le mancai goale cu paine, nu aveau nevoie nici de sare nici de ulei, nepoatele mele, copii din generatia "chimicale la sticla" nu au mancat rosii din gradina ca erau prea dulci! Asa ca sunt totusi convinsa ca o planta lasata sa creasca in timpul cat ii este ei sa creasca si sa rodeasca, fara a fi stimulata cu chimicale ca sa se coaca mai repede si eventual cand este deja in drum spre piata (cred ca stiti ca exista rosii care sunt culese de verzi si se coc in tir pe drum) si fara sa aiba ingrasaminte ca sa se umfle, are gustul ei normal, chiar daca are totusi alte proprietati menite s-o faca mai rezistenta la boli sau la transport de exemplu. De-a lungul timpului multe soiuri de fructe si legume au fost imbunatatite in diverse feluri, fara ca asta sa insemne ca au devenit fade si sunt niste bombe chimice.
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!
adita spune:
Eu am primit de la banca de gene din Suceava cateva seminte de rosii romanesti, dar nu m-am priceput si mi s-au uscat rasadurile obtinute. Asa ca am cumparat rasaduri gata crescute de altii, nu stiu de ce soi, le-am plantat si le-am lasat de izbeliste, ca n-am avut timp de ele. Asa ca au crescut foarte natural, dar tot n-au cine stie ce gust. Nu se compara cu rosiile de la magazin, dar nu sunt nici ca rosiile pe care le mancam pe vremuri la tara
lili_mar spune:
Off topic: Aici exista un curent sa se cumpere seminte heirloom (http://en.wikipedia.org/wiki/Heirloom_plant - ceva in sensul ultimelor postari). Pt cei din tara interesati de seminte traditionale exista o banca de seminte la Suceava (despre semintele traditionale: http://www.ecoruralis.ro/web/ro/Programe/Seminte_Traditionale/).
Edit: scuze adita, am vazut mesajul tau dupa ce am trimis
andacos spune:
citat din mesajul lui Androix Iar te contrazic. Maica-mea are curte si se incapataneaza an de an sa munceasca din greu ca sa faca acolo cateva sticle de bulion din pamantul ei. A pus mereu rasaduri si din semintele ei, asa cum zici tu uscate si pastrate de la un an la altul, dar a si cumparat rasaduri de la tarani din piata. Anul asta a nimerit inclusiv rosii cherry, si absolut toate au avut coaja groasa. Dar iti jur ca aveau un gust de le mancai goale cu paine, nu aveau nevoie nici de sare nici de ulei, nepoatele mele, copii din generatia "chimicale la sticla" nu au mancat rosii din gradina ca erau prea dulci! Asa ca sunt totusi convinsa ca o planta lasata sa creasca in timpul cat ii este ei sa creasca si sa rodeasca, fara a fi stimulata cu chimicale ca sa se coaca mai repede si eventual cand este deja in drum spre piata (cred ca stiti ca exista rosii care sunt culese de verzi si se coc in tir pe drum) si fara sa aiba ingrasaminte ca sa se umfle, are gustul ei normal, chiar daca are totusi alte proprietati menite s-o faca mai rezistenta la boli sau la transport de exemplu. De-a lungul timpului multe soiuri de fructe si legume au fost imbunatatite in diverse feluri, fara ca asta sa insemne ca au devenit fade si sunt niste bombe chimice. www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste Androix Bijoux Niste copii si toti copiii! |
Mie nu mi s epare ca ma contrazici deloc!
Si tu spui acelasi lucru ca si mine!(nu stiu de unde tzi-am lasat impresia ca as fi de acord cu chimicale si "ajutor"pentru ajungerea fructelor la maturitate...ma rog,eu asa am perceput din mesajul tau)
Rosia romaneasca nici daca ar vrea nu ar mai putea sa fie 100% romaneasca!(cea ce si tu sustzii de altfel)
Ceea ce eu vreau sa evidentziez a suta oara()este ca odata cu aparitzia supermarketurilor,s-a sprijinit desfiintzarea rosiei romanesti!Si nu numai!Incet si sigur!
Citzi legumicultori romani isi aduceau pina acum 10 ani rasaduri din Olanda?Acum au contracte cu supermarketurile si rosia olandeza e la putere ,se "produce" repede,nu e pretentzioasa!
PS.Androixo sa stii ca si eu am rosii in gradina mea(gradina la cutii,adica am crecsut plantat rosii in cutii,experimental anul asta,la anul mai vedem cum facem)tot cherry si la fel au coaja tare!Din supermarket cumpar tot cherry(astea sunt singurele dupa mine care au gust in Germania,si asta este singurul sortiment pe care noi il consumam)si la fel,relativ bune,gustoase insa coaja tare!
Dana
eumada spune:
Rosiile alea au seminte....cele mai mari se usuca la soare si semintele se pun in pamant.Sunt de alea cat un cap de copil...sau ma rog,cea mai mica 500 gr.Dar pur si simplu e din una in alta...sau mai gasesc seminte pe la cunostinte care au tot de astea...si mai dam unii la altii seminte....
Si eu incercam sa spun ca avand aceeasi sursa piata si supermarketul......e fix aceeasi treaba,...numai ca eu stiu sa caut rosiile care nu au cum sa fie soi din exterior.
Laima spune:
Buna! Am citit inainte subiectul cu mult interes, pentru ca si mie-mi cam scapa banii printre degete, si aruncam mancare. Am gasit aici multe sfaturi bune, asa ca acum am lista pe frigider si merg la cumparaturi abia cand se lungeste suficient. Eu vin tarziu de la birou asa ca inainte cumparam infometata de la non-stop tot felul de prostii, mancam o data si pe urma aruncam.
Noi am facut consiliu de familie -eu si sotul- si-am hotarat ce putem schimba si cum sa ne tinem de plan. Acum suntem ca la Alcoolicii anonimi: daca unul dintre noi e in pericol sa se abata il suna pe celalaltsi doar daca-i consens ne abatem de la lista.
ab5174 spune:
Inainte de 89 era un combinat de fosfati (nu mai tin minte unde) de unde aproape taranul agricultor cumpara ingrasamint.
Asa ca si ce cumparam pe vremea aia din piata tot plin de chimicale era, si sa nu uitam Cernobilul......legume sanatoase de numai.
Laura25 spune:
citat din mesajul lui andacos Laura daca citetsi pe aici,de unde isi iau parintzii tai rasaduri/semintze pentru legume! Dana |
Tata cultiva rosii din soiurile Aurora, inima boului, cherry (samanta adusa din Turcia acu 3 ani de o ruda) si inca un soi care nu stiu cum se cheama, dar rosiile sunt mai lunguiete (copiii mei le zic rosii-racheta ). Tata isi face singur rasadurile din samanta pe care o scoate din rosiile proprii, sanatoase, foarte bine coapte. Samanta de castraveti si vinete cumpara, dar rasadurile de ardei (grasi, capia, gogosari) tot el le face din samanta scoasa de el din ardeii din gradina lui. Are 3 solarii mari si rasaduri puse in gradina, pe care le uda cu apa scoasa cu pompa dintr-un parau.
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
>>>Continuare