Generatia predestinata

Generatia predestinata | Autor: Deceneus

Link direct la acest mesaj

Pluteste in aer ideea ca in Romania lucrurile nu mai pot continua asa si ceva trebuie facut, dar inca nu s-a conturat o solutie.
Ce si cine sa faca?
Cred ca generatia actuala, este predestinata sa continue actiunea pana la finalizare, aceeasi generatie care a participat la revolta tinerilor din decembrie '89.
Tineri "iresponsabili" din '89 au devenit parintii responsabili actuali, ingrijorati de viitorul copiilor, de unde si cum vor trai fii si nepotii. Sunt ingrijorati daca va mai fi Romania o tara a romanilor, sau o sa fie o colonie a strainilor, din vest si/sau din orient!
N Iorga spunea ca "Tineri viseaza inainte, batrani viseaza in urma; la mijloc barbatii lupta."
Generatia care in '89 "visa inainte", acum este la varsta de mijloc, apta de lupta.

Generatia actuala are un sentiment de umilire in propria tara, cand vede ca patronii straini scot bani din resursele si energia romanesca, in care nu au investit nimic. La umilirea de catre straini se adauga umilirea de care "beizadelele potentatilor actuali". Sunt umiliti si cei care lucreaza in strainatate si la aceleasi rezultate castiga mai putin decat cetatenii tarilor respective. Degeaba se transmite pe posturile de televiziune mandria de a fi roman de 1 Decembrie, daca 364 de zile pe an simti exact contrariu, cand aflii ca padurile si terenurile se instraineaza cu sutele de hectare/luna, si aurul se vinde cu munte cu tot contra cianuri.
Nu pentru asta s-a iesit in strada in '89.
In '89 s-a iesit in strada ca sa ne simtim oameni normali, demni, nici mandrii si nici umiliti timp de 365 de zile pe an, si pentru asta merita sa sacrificam timp si bani, din putinul pe care-l avem.

Parintii isi dau seama ca revolta nu a adus decat libertatea de exprimare, si acum este nevoie de a trece la o noua etapa, la introducerea in viata sociala a "egalitatii de sanse" care sa asigure copiilor si nepotilor un sentiment de demnitate.

Tinerii de atunci, care au facut "revolutia copiilor", cu maturitatea de acum pot declansa faza a doua - "revolutia parintilor".
Nu trebuie asteptat sa apara alta generatie, treaba nefinalizata in '89 poate fi dusa mai departe de aceeasi generatie. "Generatia revolutionarilor" poate si trebuie sa puna societatea actuala, care "a luat-o pe aratura", pe traiectoria corecta si normala de tara civilizata.
Singurii care au dus actiunea pana la capat dupa '89, au fost taranii pe care toata lumea ii blameaza.
Ei au desfintat CAP-urile si si-au luat terenurile, iar clasa politca a fost obligata sa legifereze o stare de fapt. Sigur clasa politca a pus "bete-n roate" si mai sunt inca multe probleme nerezolvate, dar in mare taranii au reusit.

Cei de la putere nu vor ceda de bunavoie avantajele obtinute. "Structurile" au incercat sa-si consolideze pozitia prin acumulare de avere, cu care sa finanteze partide, mass-media si sa-si perpetueze pozitia. Au fost eliminate sau contaminate partidele considerate "un corp strain". Criza transferata aproape exclusiv asupra populatiei poate fi un element exploziv, dar explozia fara constructie nu rezolva nimic. S-a vazut ca in '89 lipsa unei strategii de dupa evenimente a permis regruparea "fostilor".
Metodele violente nu mai sunt de actualitate. Acum se poate recurge la masuri de protest pasnic dar ferm, pentru revendicari privind reforme democratice pe care puterea simuleaza ca le aplica.

Plutarh spunea "Inainte de a darama ceva, trebuie sa fii sigur ca vei putea cladi ceva mai bun."
si Seneca afirma ca "Nu exista vant favorabil decat pentru cel care stie in ce directie se indreapta."

Este absolut vital ca sa se constituie nuclee sociale, care sa-si faca strategii si proiecte pentru viitor.

Daca generatia actuala, vrea sa aiba satisfactia ca ne-am facut datoria, trebuie sa continuam si sa finalizam ce-am inceput.
In '89 s-au construit institutile, dar functionarea lor a fost blocata de oamenii puterii, ca sa poata profita de functii. A venit momentul sa introducem in institutile puterii proceduri care sa le faca functionale.
Sa facem sa functioneze justitia, politia, servicile secrete si alte organisme si institutii, independent de partidele aflate la putere, in mod constant si nu doar la ordin. Nu avem nevoie de alta constitutie, sau alte institutii. Cele care sunt trebuie sa functioneze independent si continuu ca in lumea civilizata.
Aceste proceduri trebuie in permanenta perfectionate, autoritatile monitorizate si obligate sa actioneze in interesul societatii.
Numai construind un asemenea sistem social activ si implicat, putem deveni o natiune prospera si respectabila, cum am afimat la subiectul Cultura civica si evolutia natiunilor

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus
In '89 s-a iesit in strada ca sa ne simtim oameni normali, demni ...

Se uita un lucru esential care explica lancezeala societatii romanesti si inainte, si dupa '89:
In '89 a iesit doar o mica parte in strada.
Majoritatea nu a perceput momentul '89 decat ca o pauza de emisie de 10 minute in timp ce stateau in fata televizorului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

cred ca in '89 au fost trei revolutii de fapt:
- cea a bolsevicilor gen ilici care vroiau conducerea dar nu prea aveau cum sa o capete
- cea a idelistilor care credeau sincer ca avem un viitor , nici ei nu reuseau singuri
- cea a populatiei care murea de foame si de frig si conform teoriei lui Maslow, cand necesitatile de baza au fost atinse au explodat. Asta a fost probabil cel mai de baza motiv al revolutiei de la '89.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ch_dana spune:

In '89 aveam 18 ani. Initial mi-a parut rau ca nu am iesit (invatam pt. facultate), acum ma bucur.

Sincer, daca fata mea nu o sa se impiedice de prejudecatile sentimentale care m-au tinut pe mine aici ...drum bun, oriunde o va duce viata. O sa incerc sa ii ofer instrumentele necesare pentru a putea sa aleaga in cunostinta de cauza. Personal, nu cred ca RO este o tara locuibila in termeni decenti si am piedut prea mult timp pentru a reusi sa o face locuibila in viitorul apropiat.

Dana & Amelia (21.06.2011)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Dece,scumpule,zau ca nu te lasi......
Care generatie?A mea,cea sacrificata?A copiilor mei?
Sau generatia celor care stau la colt de strada permanent se drogheaza din liceu(fumatul de tigari clasice e parfum),fac sex si pica bac-ul aproape toti?

Madalina si Eva-Maria
https://picasaweb.google.com/lhmadalina/Dezastrul?authkey=Gv1sRgCIKAmOzUz-zXAw#5640047175923810098

TE IUBESC MINUNEA MEA ...ESTI ALFA SI OMEGA PENTRU MINE,RATIUNEA MEA DE A TRAI.....TE IUBESC.....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui ch_dana
Personal, nu cred ca RO este o tara locuibila in termeni decenti si am piedut prea mult timp pentru a reusi sa o face locuibila in viitorul apropiat.

Zau?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ch_dana spune:

Daca vrei argumente, e suficient sa iesi din casa sau sa ai nevoie de sistemul de invatamant, de sistemul sanitar, de ajuns la Arad intr-un timp sub 10 ore etc. Confortul personal nu e suficient pentru a trai undeva, nu te poti inchide intr-un turn de sticla.

Dana & Amelia (21.06.2011)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citata capcaunul Se uita un lucru esential care explica lancezeala societatii romanesti si inainte, si dupa '89:
In '89 a iesit doar o mica parte in strada.
Majoritatea nu a perceput momentul '89 decat ca o pauza de emisie de 10 minute in timp ce stateau in fata televizorului.

Nu-i relevant momentul '89, pentru ca atunci multi nu credeau in succesul lui.
In anii '90 viata politica era efervescenta, presa se vindea in draci, partidele aveau membrii mult mai multi decat acum, oamenii urmareau la TVRL dezbaterile de la parlament pana noaptea tarziu, si se transmiteau in direct.
Atunci se discutau probleme importante, daca reforma sa fie lenta sau radicala, daca sa se retrocedeze sau nu proprietatile, cum sa se faca privatizarea etc..
Acum totul se reduce la "maraieli" intre liderii partidelor, acuze reciproce.

Ce subiect de importanta strategica ai mai auzit sa fie discutat recent?
Ar fi fost integrarea europena, raportul de monitorizare si justitia, regionalizarea.
Am fost anuntati de inchidera capitolelor sau cate "stegulete" mai avem, dar nu s-a discutat ce contin acele capitole. Despre Shengen nu se discuta. Despre criza se discuta doar efectele, dar cauzele si masurle sunt evitate din media si din dezbateri.
In situatia asta de vid de discutii, este normal ca viata politica sa nu prezinte interes.

Avem parte de multa "galagie" mediatica, dar foarte putine subiecte care merita urmarite.

Mergi la inceput

Pai subiectul e Generatie predestinata?
Ia raspunde-mi......care?Asta care pica bacul pe capete?Adica o noua generatie de Vanghlie mai tanar?Sau fetele care se culca cu profesori?Generalitatile pe care le spui sunt la fel de bune ca un articol de ziar....il arunci dupa ce ai citit pe fuga...

Madalina si Eva-Maria
https://picasaweb.google.com/lhmadalina/Dezastrul?authkey=Gv1sRgCIKAmOzUz-zXAw#5640047175923810098

TE IUBESC MINUNEA MEA ...ESTI ALFA SI OMEGA PENTRU MINE,RATIUNEA MEA DE A TRAI.....TE IUBESC.....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Am scris care.

Citat:
Tinerii de atunci, care au facut "revolutia copiilor", cu maturitatea de acum pot declansa faza a doua - "revolutia parintilor".

Adica generatia celor intre 35 si 60 de ani.

Mergi la inceput

Aica trei generatii vrei sa zici...iar amesteci mere cu pere.....
Tu deja incurci trei moduri de a gandi :35 ANI...generatia mea....asta e de sacrificiu....clar am trecut prin atatea schimbari din `89 incoace....ma uitam acum la stiri...Auzi interlopu` cere despagubiri.....generatia lui ce salveaza?Daca ies eu si spun asta nu cred ca se rezolva...
Generatia de 45 de ani..scarbiti si mai mult.....cei batrani....abia isi duc zilele...
Nu poti spune generatie la un interval asa de mare...or fi fiind numai doua de fapt dar modul de a gandi este diametral opus....

Madalina si Eva-Maria

Mergi la inceput