Copilul biling sau trilingv

Copilul biling sau trilingv | Autor: J.D.

Link direct la acest mesaj

Am un baietel de aproape 17 luni si nu spune decat cateva cuvinte, atat in romana cat si in engleza. Eu ii vorbesc in romaneste cat suntem impreuna - toata zua - iar cand vine tatal lui de la serviciu ii vorbeste in engleza. Cand suntem toti 3 vorbim mai mult engleza, pentru ca tatul lui are cunostinte limitate de limba romana. La 3 ani vreau sa-l dau la gradinita in limba ceha pt ca cele in limba engleza sunt extrem de scumpe - 700-1000 euro/luna.
Mamicile si taticii care au copii bilingvi - cum ati procedat? Cand au vorbit copilasii vostri?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns miereamara spune:

Baietelul meu e bilingv (romana si engleza). El a fost crescut intr0n mediu 100% romanesc pana la un an apoi dus la cresa unde statea cam 10 ore pe zi si unde se vorbeste numai engleza. De vorbit a inceput sa vorbeasca tarziu, pe la 18 luni dar asta in mare parte datorita unor probleme cu auzul (care s-au rezolvat),
Prefera engleza clar. Intelege romaneste cam 80% din ceea ce ii spun dar cand comunica prefera engleza, chiar si atunci cand il intreb ceva in romaneste el imi raspunde in engleza. In romaneste stie cuvinte separate, in engleza deja face fraze (are doi ani).

Acasa noi in vorbim in ambele limbi, predominanta este romana, apelam la engleza cand nu intelege ceva in romaneste. Povestile le prefera citite in engleza, chiar nu suporta sa ii citesc povesti in romaneste (eu insist totusi).

Eu cred ca procedezi foarte bine, tu vorbeste in continuare in romaneste, tatal in engleza si o sa vezi ca o sa invete si lb ceha f repede de la gradinita.

Ce am observat la baietelul meu (dar nu cred ca poate fi regula generala), vocabularul i se dezvolta in salturi, are saptamani in care nu pronunta nimic nou si apoi ne uimeste cu o avalansa de cuvinte si constructii gramaticale noi.

www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank">Baby Gator


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns joklk spune:

Fetita mea creste cu doua limbi, romana si germana. De cand e eu am vorbit cu ea in germana tatal in romana. A inceput sa vorbeasca foarte repede si acum la 2 ani si 5 luni vorbeste in ambele limbi foarte bine. Are momente cand incurca limbile, in sensul ca vorbeste o jumatate de propozitie in romana si cealalta in germana, dar cred ca aceste lucruri sunt normale pentru varsat ei.
Acum cat sunt mici receptioneaza foarte repede totul. Asa ca continua sa vorbesti cu el in continuoare romana, tatal engleza iar la gradinita va invata ceha. Cu siguranta nu va fi nici o problema.



Johanna mami de strengarita Karla Luiza (14.09.2008)
pozele noastre
Povestea piticului nostru drag Karla-Luiza
universul meu de copil - poze

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns turturica spune:

j.d., fetita mea e trilingva, eu vorbesc romaneste cu ea, tatal engleza, iar la gradinita, pe care a inceput-o de la 7 luni, vorbeste germana.
De inceput sa vorbeasca a inceput cam pe la un an si ceva.
Acum germana tinde sa fie limba majoritara, desi eu insist cu romana. Avem carti si in engleza, si in romana, in general seara ii citesc eu citeva povesti, apoi il cere pe tati care ii citeste altele in engleza. La germana nu ma bag, prefer sa invete limba corect de la nativi.

Deocamdata incurca limbile, dar de cind avem o bunica in preajma care nu intelege decit romaneste, a inceput sa separe romana si sa n-o mai amestece cu celelalte limbi.
Cind era doar cu mine amesteca toate limbile pentru ca era clar ca eu inteleg si cred ca n-am insistat suficient sa imi raspunda doar in romaneste.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns stefania_97 spune:

La noi e la fel. Sotul e portughez si vorbeste portugheza cu ea eu romaneste si daneza pt ca stam in Danemarca.

Am stat cu ea acasa pana la un an in care i-am vorbit numai romaneste iar sotul portugheza. Dupa ce a inceput cresa a inceput sa spuna cateva cuvinte dar in acelasi timp pe la 1,5 ani musca toti copiii. Ajungeam la cresa si imi spuneau azi a muscat 3 copii de ex. Am avut o intalnire cu educatoarea si mi-a spus ca e normal si ca era datorita frustrarii ca nu putea comunica. Asa ca eu am ales sa ii vorbesc si in daneza. La 1,5 ani vorbea bine daneza, propozitii simple si comunica fara probleme.

Acum are 3,5 ani. Vorbeste doar daneza. Intelege romaneste si portugheza. Invata cantecele in 3 limbi dar nu imi raspunde in romaneste. Adevarul e ca nici eu nu am insistat. Acum am un pitic de 6 luni si vreau sa vorbewsc numai romaneste cu ei dar imi este greu pt ca ea comunica atat de bine in daneza.

Eu am vrut ca ea sa se inteleaga cu ceilalti copii, sa nu se simta singura sau izolata. A fost alegerea noastra. Si acum trebuie sa ne concentram mai mult pe romana.

Nu exista o solutie magica, trebuie sa vezi ce are nevoie copilul tau.

Viata in patru :)
Stefania, mami de fetita frumoasa www.flickr.com/photos/balexandre/sets/72157601644638166/" target="_blank">Catarina din 25/08/07 si baietel nazdravanwww.flickr.com/photos/balexandre/sets/72157623492246249/" target="_blank">Andre din 02/08/10

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns abramburika spune:

Acasa, romaneste ... pe-afara, parc, italiana, asta pana la 2 ani si 8 luni (cand a inceput gradinita). Deci, in afara de expresii uzuale (buna ziua, multumesc, te rog, poftim etc.), nu stia nimic italiana la inceperea gradinitei. Dupa aproape 2 luni de gradinita intelegea perfect si comunica in italiana. Educatoarele imi spuneau ca nu au probleme de comunicare cu ea (si e ff vorbareata de fel). Acum mentinem cat de cat regula ... acasa romaneste, afara italiana. Iar daca nu-i convine, imi spune ea cum sa-i vb, in ce limba (are 3 ani si 3 luni acum).
Bine, poate a ajutat faptul ca italiana e oarecum asemanatoare cu lb. romana.



Lacrimile sunt limbajul tacut al durerii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mnarcisa spune:

Am si eu o prietena al carei sot este arab. Acum are al trei-lea copil. Cu fiecare au vorbit fiecare in limba lui, adica e a in roman si el in araba. Au inceput sa vorbeasca mai tarziu, dar ambele limbi o data. De ex cea mica este de aceasi varsta cu fetita mea ( 2 ani si 2 luni) si zicea prietena mea ca de vreo doua saptamani a inceput sa vorbeasca din ce in ce mai mult. Baiatul de 6 ani merge la scoala unde i se preda in engleza. La inceput a fost mai dificil putin dar acum se descurca de minune.

****************************


Mami fericita de Narcis George (ap20.02.2000) fratior grijuliu de surioara Mara Ioana (18.11.2008)

http://community.webshots.com/album/569593045qaPJzi

"Nu lasati sa treaca o zi fara sa zambiti."


http://bebelicurici.blogspot.com/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anne45 spune:

Baietelul meu are 7 luni si m-am hotarat sa-l dau la asilo nido peste vreo 2-3 luni. Locuind in Italia si avand sotul italian , ne-am pus si noi aceeasi problema . In ce limba vom comunica , impropriu spus vom comunica , caci deja noi comunicam cu el in italiana , si mi se pare normal sa fie asa. Cand v-a fi mai maricel am sa incerc sa-l invat si limba romana.

mami fericita de Giuliano (07.07.2010)


http://picasaweb.google.com/102421590206055963392

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mcoca spune:

Citat:
citat din mesajul lui Anne45

Baietelul meu are 7 luni si m-am hotarat sa-l dau la asilo nido peste vreo 2-3 luni. Locuind in Italia si avand sotul italian , ne-am pus si noi aceeasi problema . In ce limba vom comunica , impropriu spus vom comunica , caci deja noi comunicam cu el in italiana , si mi se pare normal sa fie asa. Cand v-a fi mai maricel am sa incerc sa-l invat si limba romana.

mami fericita de Giuliano (07.07.2010)


http://picasaweb.google.com/102421590206055963392


Anne copilul tau nu va invatza niciodata romana .




Vicky si Printzesone


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anne45 spune:

Dimpotriva , eu cred ca copilul trebuie sa insuseasca foarte bine limba in tara in care locuieste , fiind si cetatean italian prin nastere.Cand eu voi considera ca este timpul sa-l invat si limba romana (nu ca ar pierde cine stie ce fie vorba intre noi), am sa o fac , dar nu mai devreme de 3 ani.
Decat sa-l aud vorbind 2 cuvinte in italiana si unul in romana mai bine ma lipsesc. Asta nu inseamna ca nu ma preocupa educatia si viitorul lui.

mami fericita de Giuliano (07.07.2010)


http://picasaweb.google.com/102421590206055963392

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns trischa spune:


Copila mea vorbeste romaneste cu mine,germana cu tata,greaca si germana la gradinita si a inceput si cursuri de engleza.Cu engleza este la inceput si nu stie prea mult dar in celelalte limbi se descurca perfect si nici macar un dezacord nu face.Si ne pare rau ,ca nu avem atata timp ,sa poata tata sa vorbesca cu ea si säseste.
Eu zic ca se poate, si in viitor avem in plan chineza.

Mergi la inceput