Ati citit asta?
http://www.gandul.info/magazin/de-ce-sunt-chinezoaicele-mame-perfecte-controversatele-marturii-ale-unei-asiatice-in-wall-street-journal-7887840
Am citit acum cateva zile. Azi, sotul meu mi-a spus ca site-urile sunt pline de comentarii pe aceasta tema, ca povestea a starnit o mare furtuna.
Ca sa incep cu parerea mea: am citit si am considerat-o o poveste care nici nu merita sa fie luata in seama, o opinie strict personala a unei mame de copii ghinionisti (adica au avut ghinion cu o asemenea mama). Dar faptul ca a starnit o furtuna arata ca mama respectiva este departe de a fi un unicat.
Raspunsuri
andacos spune:
Eu stau si ma intreb...scoala,nu vede,nu simte ca e totusi ceva fortzat acolo?
Un copil nu poate excela la toate obiectele,asta e abuz asupra copilului!De asta ma mir ca totusi nimeni nu s-a sesizat,n-a luat nicio masura!
Oare asta sa fie secretul "inteligentzei chinezilor"stramutatzi pe alte tarimuri?
Chiar copii ghinionisti!Pacat d ecopilaria lor!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
bird70 spune:
Am citit articolul asta acum cateva zile, nu m-a surprins deloc. Mie mi s-a parut ca intr-o anumita masura si romanii sunt la fel. In generala aveam o colega care nu avea voie sa ia decat 10, parintii ei o pedepseau pentru 9 si o bateau pentru 8 , nu cred ca a luat mai putin de 8 vreodata. Am auzit un banc cu tatal chinez care ii spune copilului: hepatita B?? de ce nu hepatita A+?
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
ruxij spune:
Eu am citit si cartea. Articolul e usor scos din context, in sensul ca in carte ea pana la urma recunoaste ca metoda ei are ceva hibe.
Fomalhauti spune:
Si am mai citit:
http://en.wikipedia.org/wiki/Amy_Chua
Doua aspecte: citisem anterior ca ea, "tiger mom", a fost crescuta dupa aceleasi principii impreuna cu cele trei surori ale ei. In articolul de pe Wikipedia am citit ca una din surori are sindrom Down si doua medalii de aur al "special olympics".
Al doilea aspect: una dintre fiicele lui "tiger mom" a scris un articol in care spune ca la ei acasa nu era rau si ea ii multumeste mamei ei. Mi se pare tare ciudat.....
bird70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Fomalhauti Doua aspecte: citisem anterior ca ea, "tiger mom", a fost crescuta dupa aceleasi principii impreuna cu cele trei surori ale ei. In articolul de pe Wikipedia am citit ca una din surori are sindrom Down si doua medalii de aur al "special olympics". |
Ce este discutabil este daca succesul intr-un anumit domeniu, mai ales daca esti impins de la spate asa puternic, echivaleaza cu fericirea.
Citat: |
Al doilea aspect: una dintre fiicele lui "tiger mom" a scris un articol in care spune ca la ei acasa nu era rau si ea ii multumeste mamei ei. Mi se pare tare ciudat..... |
Mie nu mi se pare ciudat. Am auzit de prea multe ori adulti care spun ca daca parintii nu-i bateau nu ajungeau unde sunt azi si sfarseau vagabonzi sau nu faceau scoala. E normal sa integrezi abuzul si sa-i dai o nuanta de normalitate daca vrei sa ramai intreg la cap. Imi amintesc discutia cu o femeie de 25 de ani care nu era idioata dar care spunea mandra ca daca barbatul nu te bate inseamna ca nu te iubeste.
[/quote]
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
Sabina spune:
genu asta de educatie se foloseste in societati dictatoriale, in ziua de azi romanii nu-si mai bat copiii pt note mici, pt ca modelele sunt becali and Co, ii bat pt alte motive .
Dar in trecut notele mari erau pasaportul spre facultate, adica nu la fabrica...plus o oaresce forma de rezistenta pt altii.
mama chineza porta tarele comunimului chinez , si in general societatile unde individul nu conteaza, conteaza doar masele , propovaduiesc munca asta excesiva.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
ruxij spune:
Citat: |
citat din mesajul lui andacos Eu stau si ma intreb...scoala,nu vede,nu simte ca e totusi ceva fortzat acolo? Un copil nu poate excela la toate obiectele,asta e abuz asupra copilului!De asta ma mir ca totusi nimeni nu s-a sesizat,n-a luat nicio masura! |
Ce masura sa ia? Crezi ca Tiger Mom e singura? Majoritatea chinezilor (plus coreeni, indieni etc.) isi cresc copiii exact asa, nu poti sa iei masuri asupra populatiei chinezesti din Statele Unite. Nu se baga nimeni in casa omului si in cresterea copiilor, atata vreme cat nu sunt batuti sau neingrijiti. Noi stam intr-un loc cu populatie asiatica majoritara si majoritatea canta la pian intre 2 si 4 h pe zi. Chiar dc. nu ajung pianisti. Nu prea mi-e clar care e faza cu atata pian pe capul lor. Cica dezvolta creierul, zic ei.
Apoi, am citit undeva o explicatie care are mult sens. Populatia chineza de emigratie din Statele Unite este o populatie provenita din clasele f. educate din China. America nu primeste chinezi decat cu doctorate-la doctorat (minim master). Nu tot tzaranul din miliardele alea ale lor canta la pian si are 10 pe linie. In America vine creme de la creme a lor, cei care au ajuns asa sus fiind primii inaintea miliardului. Asa ca e normal ca astia sa isi impinga copiii f. tare. Prin comparatie, chinezii nu sunt singurii care au copii de succes. Copiii din familii educate si cu bani, inclusiv americani, sau evrei, au deasemenea copii de succes si isi imping deasemenea copiii de la spate. Poate nu toti canta la pian intre 2 si 4 h si poate chinezii au anumite particularitati, dar exigenta legata de scoala e o caracteristica a unei clase sociale, upper-middle class si/sau cel putin educata la nivel postuniversitar.
virgi spune:
Intrebarea " de ce toti copiii din korea studiaza pianul?" m-a framantat si pe mine multa vreme, pur si simplu nu intelegeam de ce toti??? eu stiind ca pentru asta trebuie sa ai putin talent sau macar sa-ti placa cat de cat. Prietena mea korean are 2 copii, amandoi studiaza pianul de la 5 ani, si n-am putut sa n-o intreb de ce?? sunt talentati, le place chiar atat de mult??? si mi-a spus nu, din contra, dar trebuie sa-l studieze, ca toata lumea aici studiaza pian. Mi-a spus ca nu merg de placere, dar acum dupa n ani stiu sa cante si este un obiect de studiu ca oricare altul, pe care il considera foarte important.
In blocul unde locuiesc, ai senzatia ca esti la concert, incep toti pe la 6-7 seara si termina undeva pe la 10-11...vecinul din dreapta exerseaza si dimineata de pe la 5-6..."o placere pentru noi". Reclamatii nu exista, probabil mi s-ar raspunde sa ma duc la mine in tara, ca pe ei nu-i deranjeaza. Nu stiu, nici n-am curaj sa fac o astfel de reclamatie. As zice ca m-am obinuit, sunt piese dragute, le stiu ritmul pe de rost Asta e, poate intr-o zi o sa ma apuc si eu, cand o sa inceapa si fiica-mea din septembrie. Subiect inca delicat la mine in casa, pe motiv ca eu n-o vad talentata pe parte de muzica, insa toti colegii ei fac pian, si ea de nu face???
In parc..nu vezi picior de copil, ca n-au timp de asa ceva, toata lumea face taekondo, pian, art class...si multe altele. Educatia copiilor este o industrie foarte bine organizata incapand de la 2-3 ani, timp de joaca nu exista.
Nu stiu cat si ce stiudiaza la scoala, ca nu am acces in sistemul lor, ce stiu asa de la pritenii mei coreeni, insa fetita mea ( care invata in scoala internationala) are in clasa o koreanca..transferata din scoala korean, si maica-sa este foarte nemultumita si regreta ca a transferat-o aici, motivind ca nu se face carte ca la ei. Fetita are 5 ani. Ce-o fi studiat ea in cealalta parte, nu stiu, insa ce stiu este ca scrie foarte bine si-n korean si-n engleza, vorbeste si greaca, citeste la fele de bine, a venit cu astea de dincolo. Mamica pare nemultumita de matematica..ca in international se face prea putin...si primesc teme la matematica o data pe saptamana...lucru care ei i se pare anormal.
Cred ca de la anul o va muta inapoi.
Mie pe de alta parte mi se pare ca fiica-mea face foarte multa matematica la scoala...au in fiecare zi cel putin o ora de mate...insa fac doar adunari..si probleme usoare..aspect care pe mamica korean n-o multumeste. Nu mai vorbesc ca scoala incepe la 8:20 si se termina la 2:45..dupa care copila respectiva merge la balet, pian, inot, art class..am intrebat-o intr-o zi daca o lasa afara la joaca, si mi-a spus ca fiecare minut il are ocupat, nu exista timp de joaca pentru ea.
Mai nou, sa te anagajezi intr-o companie korean.. s-a introdus test de istorie. Pe langa engleza, si restul trebuie sa dai test la istorie la orice angajare in orice domeniu. Pentru mine asta a fost cireasa de pe tort..si e noua de cateva zile.
lorelaim spune:
Virgi - am ramas "paff" cand am citit postarea ta... Wow!
oricum aici in sue cuvantul de baza este JOACA pana binisor incolo spre 10 ani... dupa aceea incepe sa fie un picut mai greu... iar la liceu ... de aceea fac lor sunt pline de straini (multi dintre suedezii care ajung la fac nu fac fata ritmului serios de invatat... asa ca abandoneaza)... sunt destul de multi dintre cei de 30-40 de ani care se gandesc ca nu ar fii rau sa-si termine liceul si daca mai apuca si fac... ca doar invatamantul e gratuit...
Formalhauti - eu am citit dif art si comentarii despre aceasta carte... si am inteles ca Amy Chua a cam exagerat (nu a mentionat si clipele faine, relaxate, vesele pe care le au impreuna ca si fam) tocmai ca sa faca din aceasta carte un succes... sa aiba vanzare... (in felul acesta strange un ban pt fete pt a le ajuta sa studieze mai departe )
Edit: vorbind de South Koreea mi-am adus aminte de P.I.S.A.
http://en.wikipedia.org/wiki/Programme_for_International_Student_Assessment