Ati citit asta?
Raspunsuri - Pagina 2
ioana spune:
Virgi, am printat postarea ta, sa i-o dau lui fii-miu (9 ani si jumatate) sa o citeasca. Si eu am fost impresionata de ce am citit.
Daca mai ai timp si chef, poate ne mai povestesti despre Coreea.
Toate cele bune,
Ioana.
andacos spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ruxij
Ce masura sa ia? Crezi ca Tiger Mom e singura? Majoritatea chinezilor (plus coreeni, indieni etc.) isi cresc copiii exact asa, nu poti sa iei masuri asupra populatiei chinezesti din Statele Unite. Nu se baga nimeni in casa omului si in cresterea copiilor, atata vreme cat nu sunt batuti sau neingrijiti. Noi stam intr-un loc cu populatie asiatica majoritara si majoritatea canta la pian intre 2 si 4 h pe zi. Chiar dc. nu ajung pianisti. Nu prea mi-e clar care e faza cu atata pian pe capul lor. Cica dezvolta creierul, zic ei. Apoi, am citit undeva o explicatie care are mult sens. Populatia chineza de emigratie din Statele Unite este o populatie provenita din clasele f. educate din China. America nu primeste chinezi decat cu doctorate-la doctorat (minim master). Nu tot tzaranul din miliardele alea ale lor canta la pian si are 10 pe linie. In America vine creme de la creme a lor, cei care au ajuns asa sus fiind primii inaintea miliardului. Asa ca e normal ca astia sa isi impinga copiii f. tare. Prin comparatie, chinezii nu sunt singurii care au copii de succes. Copiii din familii educate si cu bani, inclusiv americani, sau evrei, au deasemenea copii de succes si isi imping deasemenea copiii de la spate. Poate nu toti canta la pian intre 2 si 4 h si poate chinezii au anumite particularitati, dar exigenta legata de scoala e o caracteristica a unei clase sociale, upper-middle class si/sau cel putin educata la nivel postuniversitar. |
Ruxij,sunt sigura ca nu e singura si sa stii ca si in Germania cred ca se aplica tipul asta de educatzie copiilor de chinezi!(a a vut si fiul meu o chinezoaica in clasa cu 1 pe linie).
Eu insa cred ca profesorii,ca si pedagogi pot observa cu usurintza cind se produce un asemenea abuz asupra copilului,nu numai dupa comportamentul copilului dar chiar si discutziile cu parintzii imposibil s anu lase sa transpire ceva!
Daaa...stiu ca e dificil de intreprins ceva,dar macar poate de acum...cartea asta poate si-a atins scopul!
Ma duc sa citesc mai departe!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
pisigri spune:
Nu suna bine "nu se joaca deloc, niciodata", dar sa-mi aratati si mie un parinte care nu se bucura cind copilul are 10 pe linie
Nu stiu, eu in scoala primara mai ales, faceam teme (verificate de mama),repetam teme daca era cazul (si mama era destul de exigenta, nu admitea stersaturi, taieturi sau betisoare scrise strimb) si cind terminam cu scrisul si ma termina de ascultat pe la istorii si geografii si autodictari si-asa mai departe, aveam timpul meu liber in care preferam sa citesc, era cea mai faina joaca.
Sincer, cred ca e mai bine asa decit sa se ajunga ca in prezent, cind studentii habar n-au sa scrie cu cratima, habar n-au ca spaniola nu-i portugheza, habar n-au care e capitala Canadei, dar au timp si disponibilitate pentru cluburi, alcool, magazine de vise si altele din aceeasi gama.
Da, stiu, vorbesc de doua extreme, dar cred ca atitudinea parintelui ar trebui sa se afle undeva la mijloc, intre atitudinea acestei Tiger Mom si exemplele pe care le da ea legate de parintii occidentali care vezi draga doamne nu au voie sa isi critice copiii ca le submineaza respectul de sine...
If you can't say something nice, then don't say nothing at all
"In a world filled with hate,we must still dare to hope.In a world filled with anger,we must still dare to comfort.In a world filled with despair ,we must still dare to dream. And in a world filled with distrust,we must dare to believe."-Michael Jackson
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
andacos spune:
Eu sunt de acord cu sabina,ca asta cu impinsul d ela spate,exigentze impuse la standarde inalte,e un atribut al societatzii comuniste!
fara suparare dar si aici pe forum,in zilele noastre deci(mergind pe principiul ca nu suntem stat comunist)sunt mamici care efectiv -nici nu stiu ce termen s afolosesc ,sincer...cer si impun foarte ,foarte mult!
parerea mea este ca...fiecare copil isi va gasi drumul si locul in viatza!
Pisigri,10 pe linie ,e tot asa...tipic invatzamintului romanesc!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
Lala_D spune:
Citat: |
citat din mesajul lui andacos Pisigri,10 pe linie ,e tot asa...tipic invatzamintului romanesc! Dana www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit |
Nu chiar. 60 % din cei care sunt acceptati in Ivy League au buletinul scolar cu A pe linie. Plus scoruri la SAT/ACT/SAT II foarte, foarte mari.
ioanadara spune:
Vai de mine, Virgi, m-ai lasat fara grai. Si eu aveam impresia ca romanii in general isi imping prea tare copiii de la spate cand e vorba de studiu.
Tocmai scrisesem un post aici pe DC la un subiect in care mamicile isi duceau copiii la pian de nu stiu cate ori in reprize de cate o ora la 3 ani si spuneam ca e imposibil sa se concentreze un copil asa de mic mai mult de 20-30 minute pe acelasi lucru. Daca citeam mai inainte chestia asta cu asiaticii, imi tineam parerea pentru mine.
Ruxij, daca asa fac si la ei acasa majoritatea-vezi bine ce se intampla si in Coreea- inseamna ca explicatia cu creme de la creme in America nu tine. De fapt, asta e educatia la ei indiferent pe unde locuiesc in lume probabil si indiferent de clasa sociala din care provin.
Gimnastica dimineata, scoala pana la pranz, activitati extra scolare dupa aceea. Bine ca au noaptea libera copiii astia...
andacos spune:
Lala ,nu cunosc statistici,insa repet...tendintza asta de a avea 10 pe linie e titpic romaneasca!Si am avut de-a face cu doua tipuri de invazamint pina acum!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
Lala_D spune:
Citat: |
citat din mesajul lui andacos Lala ,nu cunosc statistici,insa repet...tendintza asta de a avea 10 pe linie e titpic romaneasca!Si am avut de-a face cu doua tipuri de invazamint pina acum! Dana www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit |
Anda imi pare rau sa te contrazic dar eu in iarna asta am trecut, emotional vorbind, printr-o admitere in Ivy League cu nepotica mea si stiu exact ce se cere.
Acum o saptamana a avut 3 interviuri cu reprezentanti a 3 universitati din IL si toti 3 au precizat ca buletinul scolar impecabil este o conditie imperativa pentru a fi considerat posibil candidat. Pe langa eseuri, examene specifice si daca nu esti bursier si taxa impresionanta.
Ea este eleva in Romania dar si pentru "ai lor" sunt fix aceleasi conditii.
Avantajul ei este ca sunt realmente plini de admiratie ca un licean roman obtine scoruri maxime la SAT II mate/fizica si foarte mari la SAT normal nefiind vorbitoare nativa de engleza.
Si nepoata mea nu e singura cu aceasta performanta. Din liceul ei au aplicat 12 copii si toti au sanse reale de burse cat mai mari.
Ori autoarea acestui articol de la care a pornit acest topic isi doreste fetele admise tot acolo deci da, le cere aceleasi performante mai ales ca ea este profesor la Yale.
Concluzia logica : "10 pe linie" sau foarte aproape nu este numai "romanism" ci o conditie necesara pentru anumite scopuri.
Scopuri pe care nu le avem insa toti ci doar unii dintre noi.
andacos spune:
Lala(felicitari nepoatei tale)nu vreau sa deviez absolut deloc discutzia,ceea ce eu vreau sa spun este ca un copil din ciclu primar de exemplu,n-are de unde sa stie de Ivy league,sat etc!Asta sunt la o adica tot ambitzii al parintzilor extrapolate asupra copiilor!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
Fomalhauti spune:
Am si eu niste nelamuriri. Ce inseamna ca "nu se admite" decat calificativul maxim? Adica, ce sa intampla cand copilul vine cu alt calificativ? Ar putea fi la desen - nu toti sunt talentati la desen sau la sport. Chiar si in Romania se dau uneori lucrari care nu contin (sau nu contin exclusiv) intrebari/probleme din materia invatata ci mai contin si probleme de logica. Adica mi se pare aproape imposibil ca un copil sa ia numai si numai calificativul maxim. (Nu discut cazurile din Romania cand un copil are mama/tatal la Ministerul invatamantului sau primar in sat....). Repet, ce se intampla cand copilul nu ia calificativ maxim?
Anumite idei mi se par de-a dreptul aberante: de ce nu are copilul voie sa joace in piese de teatru? Inteleg ca pianul dezvolta anumite abilitati dar si teatrul dezvolta abilitati. Si ca "nu are voie sa se planga de faptul ca nu joaca intr-o piesa de teatru" nu inseamna decat ca nu are dreptul sa-si exprime anumite sentimente - aste sunt chiar sigura ca este gresit.
Tot asa nu pricep si pace de ce copilul nu are voie sa cante la un alt instrument decat pianul si vioara.
Dar ce se intampla atunci cand un copil are un talent neobisnuit la desen? Sau la teatru?
Pana la urma cred ca o sa citesc cartea, poate acolo sunt si explicatii. Se gaseste cartea in Romania? Si, uite-asa, face Tiger Mom bani....