Primul an de scoala 2010-2011- clasa I (2)

Primul an de scoala 2010-2011- clasa I (2) | Autor: claujro

Link direct la acest mesaj

Raspunsuri

Inceputul discutiei
Mergi la inceput
Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Aia e doar teorie. Articolul adica. Realitatea ....
Fi-mea stia sa scrie si sa citeasca (nu am insistat eu in nici un fel, a invatat singura si la gradi de altfel foarte usor ...) si sa faca adunari-scaderi pana in 10 (plus ce e in programa de pregatitoare compuneri-descompuneri, multimi).
Nu s-a plictisit deloc (dar chiar deloc) la scoala. Se face acelasi lucru ca in gradi in primele 4-6 saptamani. Dar atunci se si acomodeaza cu locul, cu doamna, cu noile reguli, cu colegii.
Problemele din programa de cls I chiar ... pun probleme. Si am avut dificultati uneori, nu intotdeauna a inteles din prima de la scoala, am mai explicat acasa, am mai facut probleme suplimentare. Nici la romana nu-i chiar usor. In afara de scris/citit se fac si semnele de punctuatie, trebuie respectate reguli gen alineat, despartirea in silabe la capatul randului, scrisul numelor proprii cu litara mare (copilul meu nu stia ca "Vaslui" e nume propriu de exemplu, din propozitie nu si-a dat seama ca e oras, a crezut ca e ceva gen "camp" sau "munte" deci la scris cu litera mica intr-un test).
Ma gandesc ca daca nici macar n-ar fi stiut sa citeasca ar fi fost mult mai greu, si nici asa n-a fost usor.
Dificultatea maxima este in perioada noiembrie-martie. La inceput e usor ca doar se repeta notiuni, dupa martie cam la fel, mai mult se repeta.
Dar nu se pune problema de a se plictisi la scoala. Si nici acasa de a-si face temele 100% fara explicatii suplimentare, singur si usor.
E drept ca daca era dupa capul ei fi-mea nu si-ar fi facut deloc temele, ca ea n-a inteles ca ar fi obligatoriu, nu vede nicio problema in a se duce fara temele facute la scoala

Probabil daca ai noroc de copil sarguincios e mai usor, dar nu e cazul meu

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristinamh spune:

sorana, sa inteleg ca vom avea o minunata vacanta de craciun... si intersemestriala...

o sa-mi numar firele albe, si in martie le recapitulez...


Cristina
Atelierul de creatie Biblioteca Nazdravanilor Naz si Ani, eroi de poveste
www.talentedenazdravani.ro/concurs_desfasurare.htm" target="_blank">Proba saptamanii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:


Nu Cristina.
Adica in vacnta de Craciun noi n-am facut nimic iar in vacanta intersemestriala am fost la munte la ski.
Dar in perioada respectiva am facut probleme suplimentar fata de ce se cerea la scoala. In timpul scolii, dupa ce terminam lectile.
Noi am avut noroc de invatatoare care da teme putine asa ca nu a fost o tragedie. Niciodata n-am depasit o ora jumate pe zi. De luni pana joi iar vineri, sambata duminica liber.
Temele ne-au ocupat 30-60 min.
Nu este asa o nenorocire.
Dar spuneam ca nu s-a pus problema sa se plictiseasca, chiar daca stia sa citeasca.
Si eu ma gandeam inainte de a incepe scoala ca o sa treaca foarte usor, fara probleme, ca doar stia sa citeasca si sa adune.
Am avut surpriza sa constat ca nu-i chiar asa. Ca sunt multe notiuni noi, pe care nu le-a inteles si asimilat din prima, care au necesitat chiar explicatii suplimentare si lucru suplimentar.

Edit:
Firele albe depind de copilul din dotare. Si de firea mamei. Adica eu ma stresez (singura, nu ma ajuta nimeni) cu scoala, am ideea fixa sa nu treaca copilul fara sa fi inteles ceea ce era de inteles, sa stie ceea ce s-a facut la scoala inainte a trece mai departe.
Iar copilul meu e o poezie. Replica fiica-mii care o defineste este "Mami, mai bine ma jucam toata luna si in loc de 100 puncte luam tot 85"

Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cristinamh spune:

sorana... pai stiu ce copil am in dotare...
oricum vacantele sunt pentru odihna, daca materia e incarcata, si le vom astepta cu sufletul la gura... adica mai mult decat orice alta vacanta

tot genul ala care se streseaza sunt si eu, ca deh, mi-am petrecut ceva ani la catedra, si daca pentru altii nu mai pot face nimic, macar pentru ai mei sa dau ce mai pot.

ma rog doar ca invatatoarea sa fie un om echilibrat... si cu care sa putem comunica usor...

in alta ordine de idei, am trimis copilul la bunici. un pic de rasfat inainte sa inceapa scoala. ce credeti ca fac bunicii? ii cauta copilului ghiozdan. ma suna mama. "am gasit un rucsac cu thomas, asa frumos, i-l iau?" (zilele trecute, inainte de deportare) normal ca m+am enervat. 1. copilul nu vrea rucsac cu thomas. vrea unul albastru si simplu. 2. dupa descriere, nu incapea in el decat echipamentul de sport si mancarea. 3. copilul are dreptul sa aleaga. concluzia bunicii "da draga, nimic din ce vreau si eu sa fac nu-ti convine!"

se mai baga si alti bunici in planurile de scoala?

Cristina
Atelierul de creatie Biblioteca Nazdravanilor Naz si Ani, eroi de poveste
www.talentedenazdravani.ro/concurs_desfasurare.htm" target="_blank">Proba saptamanii

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anka74 spune:

Sorana, eu invat multe din ce spui tu aici...si mai am un an.
Al meu incepe usor usor sa isi manifeste interesul pt citit - se uita ieri la Meteo si a citit el pe harta ca la Iasi sunt nu stiu cate grade, spre marea mea incantare - initial am zis sa il las in ritmul lui acum ma gandesc ca trebuie totusi sa il incurajez si eu putin...sigur ii va fi mai usor daca va sti cat de cat sa citeasca.
De plictisit sigur nu au cum sa se plictiseasca. Vorba ta, sunt o multime de notiuni noi, pe care chiar nu am cum sa le invete pana atunci - alineat, semne de punctuatie (ai sa razi, dar fiimiu a facut in grupa mare punctul, semnul mirarii si semnul exclamarii, si chiar stie , in teorie, cum sa le foloseasca), nume proprii....

Cat despre faptul ca parintii exagereaza si ii pun pe copii sa invete pana la scoala...am mari dubii. Ca nu vad cum ar reusi sa faca asta..ca doar nu-l leaga de scaun si ii pun creionul in mana.

pentru mamicile cu puiuti mai mari ca vin si pe la noi in vizita, cu sfaturi, incurajari si ganduri bune!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Inainte de a intra la scoala eu nu mi-am stresat copilul deloc-deloc cu facut ceva.
M-m trezit ca a inceput sa silabiseasca pe la jumatatea pregatitoarei.
Am si intrebat educatoarea daca a insistat dansa.
Mi-a zis ca nu, ca vine de la sine.
Daca il invata literele la gradi si i se raspunde la intrebari atat la gradi cat si acasa copilul va invata sa citeasca.
La finalul pregatitoarei fi-mea citea cursiv.
Am incurajat-o (adica m-am aratat foarte incantata ca citeste, am laudat-o) dar n-am fortat-o.
Acum e pe dos. Are "lista de lecturi recomandate" de la scoala si trag de ea sa citeasca, negociem zilnic numarul de pagini, de-astea.
Dar e altceva (zic eu) dupa ce incepe scoala.
Adica in gradi nu e nimic "obligatoriu". La scoala sunt multe chestii care "trebuie".



Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Carolina multa rabdare si putere de negociere iti doresc.

La mine bunicii nu se implica deloc. Dar noi suntem un caz special, nu prea i-am lasat eu sa se implice

Despre articolul din ziar ... ce sa zic. Parintii raspund cerintelor. Iar cerintele vin in mare parte de la Minister. Eu refuz sa cred ca parintii sunt de vina pentru dezastrul din invatamantul romanesc.

Eu una i-as cauta pe aia din Minister care aproba manualele si culegerile. As vrea si eu sa stiu de ce sunt atatea greseli in manuale si culegeri. Si daca poti raporta undeva greselile. Si daca cineva ar fi tras la raspundere pentru aceste greseli. Chestii de gen "alearga = .... " inainte de a invata litera "f" sunt frecvente.
Practic invatatoarea trebuie sa verifice mereu ce tema da copiilor ca nu cumva sa fie gresita problema in carte ....
Ma rohg, probabil e in programa de cls I si sa-i invatam ce si cum sa faca cand e o greseala in carte (fi-mea a fost destul de nedumerita, nu credea ca poate fi greseala in carte ...) acum s-a obisnuit ... face dupa capul ei si imi arata "Uite mami, inca o greseala in carte".

Iar concursurile scolare ... cine si pe ce criterii le aproba? Subiectele de la concursuri sunt vizate de Minister sau firmele dau ce subiecte vor?




Sorana si Monica (7 ani)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Noa spune:

Spuneti-mi si mie unde gasesc bluzite albe cu nasturasi in fata ,dar cu guleras rotund.Am fost zilele astea prin malluri si n-am vazut decat la Debenhams una cu 80 Ron ceea ce mi se pare enorm.


Mergi la inceput