Retete pentru bebelusi si copii

Retete pentru bebelusi si copii | Autor: alinabojuc

Link direct la acest mesaj

Buna ziua dragi mamici.la recomandarea unei alte mamici de pe forum deschid acest subiect cu retete pentru bebelusi si copii. retetele le traduc din cartea lui Annabel Karmel "New complete baby and toddler meal planner". nu sunt traducator de meserie asa ca retetele le-am tradus asa mai "brut". oricum daca sunt ceva nelamuriri va rog sa imi spuneti si rezolvam cumva.
Nu stiu daca mai este vreun subiect asemanator. am incercat sa caut pe forum dar se incarca foarte greu. va rog sa imi spuneti daca pot continua cu retetele

dieta rina
11.02.2010-76.7 kg
22.04.2010-67.2 kg
Retete pentru bebelusi si copilasi la adresa de email mamicicluj@yahoo.com cu parola retete.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nushulica spune:

alinutzo eu astept cu interes

de David si 16+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinabojuc spune:

ok vad ca este totusi un doritor. nushulica

Prima etapa a diversificarii

De la 4-6 luni inclusiv sau de la inceputul diversificarii
- primele radacinoase- morcov, cartof dulce, pastarnac, dovleac si nap
- primele fructe- mar, para, banana, papaya
Dupa ce s-a invatat cu astea se pot introduce:
- dovlecel, broccoli, conopida, fasole verde, cartof, ardei rosu, porumb, spanac, rosii, praz, mazare verde,
- mango, piersica, pepene galben, prune, avocado

Toate acestea se fierb pana se inmoaie bine si se fac pireut. Piureurile se pot face dintr-un singur fruct sau o singura leguma sau combinatii.
de ex.
para, mar si banana;
broccoli si conopida;
cartof, dovlecel si broccoli;
cartof dulce, broccoli si conopida;
morcov si conopida;
mango cu banana;
caise uscate si pere;
compot de mere si stafide;
piersica si banana;
mar, banana si suc de portocale;
piersici, mere si pere;

Banana si papaya nu trebuie fierte. Se pot face piure impreuna cu putin lapte matern sau lapte praf.
Sare si zahar nu se foloseste deloc.

Supa de legume
- 1 ceapa, 125 gr morcov, 1 fir de telina ( apio), 175 gr radacinoase ( cartof dulce, nap, pastarnac), 1/2 bucata praz(partea alba), 25 gr unt, 1 bouquet garni ( adica un buchet de verdeturi asortate-nu zice de care), putin patrunjel verde si 1 foaie dafin, 6 boabe piper negru, 900 ml apa pt bebe.
Se curata toate si se taie bucati. Se topeste untul in cratita si se soteaza ceapa cam 5 minute. Se adauga celelalte ingrediente si se pune apa. se lasa la fiert la foc mic aprox. 1 ora. se strecoara supa si se apasa legumele sa iasa zeama din ele.

Cereale si legume pt bebe
- 25 gr ceapa tocata, 1 lingurita ulei masline, 1 dovlecel mediu taiat in jumatate si apoi feliat, 50 gr broccoli, 2 morcovi medii feliati, supa de legume(optional), 50 gr mazare congelata. 3 linguri cereale de orez pt bebe.
Se soteaza ceapa in ulei cam 2 min. apoi se adauga legumele in afara de mazare. se pune apa sau supa legume cat sa le acopere si se fierbe la foc mic cam 20 min. se pune si mazarea si se mai fierbe 5 min. se face piure din legume adaugandu-se din lichidul ramas pana la consistenta dorita apoi se pun cerealele si se amesteca bine.





dieta rina
11.02.2010-76.7 kg
22.04.2010-67.2 kg
Retete pentru bebelusi si copilasi la adresa de email mamicicluj@yahoo.com cu parola retete.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinabojuc spune:

Mix de legume 5 portii
- 100 gr morcov tocat
- 100 gr nap tocat
- 100 gr cartof sau dovleac tocat
- 50 gr pastarnac tocat
- 300 ml apa sau lapte ( la gatit se poate folosi lapte de vaca de la 6 luni)
Se pun in cratita impreuna cu apa sau lapte. Se lasa sa fiarba cam 25-30 min sau pana sunt moi. Se scurg si se fac piure in blender impreuna cu lichid ramas de la fiert.

Piure de nasturel, cartof si dovlecel – 6 portii

- 300 gr cartofi tocati
- 300 ml supa de legume
- 100 gr dovlecel injumatatit si feliat
- un buchetel de nasturel
- putin lapte, optional

Cartoful se fierbe in supa 5 min. se adauga dovlecelul si se mai fierbe 5 min. se toaca nasturelul si se adauga in cratita. Se mai lasa la fiert 2-3 min. se face piure.

Dovleac si para – 4 portii

-450 gr dovleac
-1 para zemoasa coapta bine

Pulpa dovleacului se taie bucatele. Se coace la abur cam 12 min. se taie bucati si para si se pune la abur cu dovleacul. Se mai lasa copt 5 min. sau pana dovleacul e copt. Se face piure.

Piure de praz, cartof si mazare – 5 portii

-50 gr praz feliat
-400 gr cartof dulce bucatele
-300 ml supa de legume
-50 gr mazare congelata

Prazul si cartoful se pun in cratita, se toarna supa si se lasa sa fiarba 15 min. se adauga mazarea si se mai fierbe pana se inmoaie. Se face piure.


dieta rina
11.02.2010-76.7 kg
22.04.2010-67.2 kg
Retete pentru bebelusi si copilasi la adresa de email mamicicluj@yahoo.com cu parola retete.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinabojuc spune:

A doua etapa a diversificarii - de la 7 la 9 luni.

De acum bebelusul poate manca oua, branza, leguminoase, pui si peste. De asemenea paine, paste si orez;ideal sa fie integrale fiind mai nutritive.
Odata ce bebe trece de 6 luni si mananca paine si alte produse cu gluten nu mai e nevoie de cereale speciale. pot manca cereale pentru adulti insa care au continut scazut de sare si zahar.
Laptele de vaca nu contine destul fier de aceea se da la bebe doar dupa un an insa se poate folosi la gatit sau cu cereale.

Fructele contin fiecare diferite vitamine. de aceea trebuie incluse in alimentatie cat mai multe feluri. sucul de citrice este important deoarece vitamina C stimuleaza absorbtia fierului. sucul de portocale se poate folosi la cerealele de orez sau combinat cu morcovi, peste sau ficat. kiwi poate cauza alergii. se intampla rar insa daca sunt cazuri de alergii in familie bebe trebuie supravegheat cu atentie.

Ouale pot fi date bebelui de la 6 luni.galbenusul si albusul trebuie gatite bine pana sunt solide. se pot gati fierte, omlete sau jumari.

Pestele se poate amesteca cu morcovi, rosii, branza, suc de portocale sau fulgi de porumb. pestele ca somonul, pastravul, tonul proaspat si sardinele e foarte important pentru dezvoltarea creierului, sistemului nervos si a vederii bebelusului. de aceea este ideal sa introducem pestele de doua ori pe saptamana.

Carnea- carnea de pui este prima care se da bebelui, pieptul si pulpa. se amesteca in piureul de legume.

Pastele- de la 8 luni se pot pune in piureuri paste micute acestea incurajand mestecarea. de asemenea se poate incerca si cus-cus.


dieta rina
11.02.2010-76.7 kg
22.04.2010-67.2 kg
Retete pentru bebelusi si copilasi la adresa de email mamicicluj@yahoo.com cu parola retete.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinabojuc spune:

RETETE CU FRUCTE (7-9 luni)

Banana cu scortisoara- 1portie
- o bucatica de unt, 1 banana mica coapta bine, curatata si taiata rondele, un pic de scortisoara, 2 lg. suc proaspat de portocale.
Se topeste untul in tigaie, se adauga banana si scortisoara si se soteaza cam 2 min. se pune si sucul si se mai lasa 2 min. se paseaza cu furculita.

Banana si afine-1portie
- 25 gr afine, 1 lg apa, 1 banana mica,curatata si feliata
Se pun afinele in tigaie impreuna cu apa si se fierb 2 min. sau pana se inmoaie. se paseaza cu blenderul impreuna cu banana.

Piure de piersici, mar si capsuni - 2portii
- 1 mar mare, curatat si taiat bucati, 1 piersica mare coapta bine, la fel bucati, 75 gr capsuni jumatati, 1 lg. cereale de orez
Se coace la abur marul cam 4 min. se adauga piersica si capsunii si se mai lasa 3 min. se paseaza cu blenderul si se adauga cerealele.

Iaurt cu fructe - asta e simplu
- se alege un fruct copt bine, de ex. piersica, mango sau combinatie de mango si banana, 2 lg. de iaurt gras, sirop de artar optional.
Se paseaza fructul si se amesteca cu iaurt. se adauga siropul de artar daca se doreste sa fie mai dulce.


dieta rina
11.02.2010-76.7 kg
22.04.2010-67.2 kg
Retete pentru bebelusi si copilasi la adresa de email mamicicluj@yahoo.com cu parola retete.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinabojuc spune:

RETETE CU LEGUME (7-9 luni)

Linte si cartof dulce
- o jumatate de ceapa mica, 100 gr morcov tocat, 15 gr. telina tocata(verde), 1 lg. ulei, 50 gr. linte rosie, 200 gr. cartof dulce, 400 ml. supa de legume sau de pui.
Se soteaza ceapa, morcovul si telina in ulei cam 5 min. sau pana se inmoaie. se adauga lintea si cartoful dulce apoi se pune si supa. se aduce la fierbere, se da focul incet si se fierbe acoperit 20 de minute.
Se paseaza cu blenderul.

Cartof dulce cu suc de portocale
- 1 cartof dulce mediu, 2 lg. suc portocale proaspat, 2 lg lapte
Se coace cartoful pe o foaie de copt in cuptor aprox. 1 ora sau pana intra bine furculita in el. se raceste putin, se scobeste miezul si se amesteca bine cu sucul de portocale si cu laptele.

Cartof dulce cu spanac si mazare
- 20 gr unt, 50 gr praz feliat fin, 1 cartof dulce(cca 375 gr) taiat bucati, 200 ml apa, 50 gr mazare congelata, 75 gr. frunze baby de spanac adica nu cotoroaie de alea mari de spanac cum gasesc eu pe piata - frunzele trebuie spalate bine si li se taie partile tari.
Se topeste untul in tigaie si se soteaza prazul 2-3 min. se adauga cartoful dulce. se toarna apa, se aduce la fierbere, se acopera si se fierbe 7-8 min. se adauga mazarea si spanacul si se mai lasa 3 min. se paseaza bine.

Trio de conopida, ardei rosu si porumb dulce-4 portii
Intotdeauna porumbul se da prin mouli am cautat pe net si e ca o masina de macinat nuca sau razatoare de ciocolata si alte minuni. asta ca sa scapam de cojile porumbului.
- 100 gr conopida rupta in floricele, 120 ml lapte, 50 gr branza Cheddar, 25 gr ardei rosu tocat, 75 gr porumb congelat
Conopida se pune intr-o craticioara impreuna cu laptele, se acopera si se lasa sa fiarba cam 8 min. pana se inmoaie. Se adauga branza rasa, se amesteca pana se topeste branza. Se fierbe in alta craticioara ardeiul cu porumbul cca 6 min. pana se inmoaie. se scurg. se amesteca toate si se fac piure.


dieta rina
11.02.2010-76.7 kg
22.04.2010-67.2 kg
Retete pentru bebelusi si copilasi la adresa de email mamicicluj@yahoo.com cu parola retete.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinabojuc spune:

Conopida cu branza -5 portii
- 175 gr conopida, 15 gr unt, 1 lg faina , 150 ml lapte, 50 gr branza Cheddar, Edam sau Gruyere rasa
Se spala conopida se rupe buchetele si se pune la steamer cam 10 min. Intre timp pentru sosul de branza se topeste untul in craticioara se adauga faina pentru a face o pasta fina. se adauga incet laptele amestecand cu un tel pana se ingroasa. se ia de pe foc si se adauga branza. se amesteca pana se topeste branza.
Se pune conopida in sos si se paseaza, cu blender pt bebei mici, cu furculita pt bebei mari.

Gratin de dovlecei -6portii
- 1 cartof mediu taiat bucati, 175 gr dovlecei feliati, o bucatica de unt, 40 gr. branza Cheddar sau Gruyere, 4 lg. lapte
Se fierbe cartoful pana se inmoaie. se pun la steamer dovleceii cam 6-7 min. se scurge cartoful, se adauga untul si branza si se amesteca pana se topeste. se pun la blender mixtura de cartof, dovleceii si laptele-pt bebeii mici sau se paseaza cu furculita pt cei maricei.

Minestrone
Legumele din minestrone sunt bune pentru bebelusi-invata sa mestece. Oricum pentru bebeii mai mici aceasta supa se poate pasa pana ajungeti la textura dorita. Pentru restul familiei se adauga condimente si mai multa supa de pui.

- 1 lg ulei
1/2 ceapa mica tocata fin
1/2 praz(doar partea alba) tocat fin
1 morcov mediu cubulete
1/2 tulpina de telina(apio) cubulete
100 gr. fasole verde taiata in bucati de 1 cm (fasole verde rotunjoara nu plata)
1 cartof cubulete
1 lg patrunjel verde tocat fin
2 lgt (lingurite) sos de rosii
1.2 l supa legume sau pui
3 lg mazare congelata
50 gr paste forme cat mai mici
Intr-o oala se calesc in ulei ceapa si prazul 2 min., apoi se adauga morcovul, telina, fasolea, cartoful si patrunjelul si se soteaza 4 min. Se adauga sosul de rosii si se mai lasa 1 min., se toarna supa si se lasa la fiert,cu capac, 20 min. Se adauga mazarea si pastele si se mai fierb 5 min. sau cat scrie pe pachetul pastelor.

supa minestrone am facut-o si eu. e foarte buna. a mancat si alex cu placere. noua ne-am pus sare, piper si samantana.


dieta rina
11.02.2010-76.7 kg
22.04.2010-67.2 kg
Retete pentru bebelusi si copilasi la adresa de email mamicicluj@yahoo.com cu parola retete.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns soanso spune:

alina, multumesc pt retete si pt stradanie

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dankutza spune:

Alina multumesc mult pentru retete. Am intrat pe mailul respectiv si mi-am forwardat mailurile de acolo. Multumesc inca o data.

Poze noi cu Pinky de la 4 luni (nascuta in 09.12.09)

www.youtube.com/watch?v=sBKDbH6wHNM" target="_blank"> Cezara "vorbeste" cu mami

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinabojuc spune:

pofta buna sa aveti
mai pun ceva retete si apoi continui cu traducerile

Retete cu peste (7-9 luni)

Peste gustos cu sos de branza 6 portii
-15 gr unt
-60 gr praz,partea alba, taiat fin
-1 morcov mediu cubulete
-60 gr broccoli floricele mici
-40 gr mazare congelata
-150 gr file de cod fara piele
-150 ml lapte
-3 boabe piper
-1 frunza dafin
Pt sos
-20 gr unt
-1 lg faina alba
-45 gr branza Cheddar rasa

Se topeste untul in tigaie si se soteaza prazul 3 min. se adauga morcovul si se acopera cu apa fierbinte. Se fierbe cam 12 min. se adauga broccoli si se mai lasa 5 min. apoi se pune mazarea si se lasa sa fiarba 3-4 min. sau pana e fiarta mazarea.
Intre timp se pune pestele in tigaie cu lapte,piper si dafin. Se fierbe 4 min. sau pana pestele e fiert. Se scurge pastrand din lichid.
Pentru sos se topeste untul in tigaie, se pune faina si se lasa cam 1 min. se adauga incet laptele in care a fiert pestele. Se adduce la fierbere si se lasa sa fiarba pana se ingroasa sosul. Se ia de pe foc si se adauga branza amestecand pana se topeste.
Se scurg legumele si se amesteca cu sosul de branza si cu pestele desfacut bucatele mici.(atentie sa nu fie oase). Se paseaza pana la consistenta dorita.

Somon cu morcovi si rosii 4 portii

-225 gr morcovi feliati
-150 gr file somon
-lapte cat sa acopere somonul
-30 gr unt
-2 rosii coapte,fara piele,fara seminte,tocate
-40 gr branza cheddar rasa

Se pun morcovii in steamer si se lasa aprox. 15-20 min. sau pana sunt copti. Intre timp se pune pestele intr-un vas pt microunde, se adauga laptele, se pune jumate din unt bucatele peste peste si se pune la cuptorul cu microunde 1 1/2-2 min. sau se pune somonul in tigaie, se acopera cu lapte si se fierbe cam 4 min.
Se topeste restul de lapte in tigaie si se adauga rosiile. Se soteaza pana se inmoaie bine. Se ia de pe foc si se adauga branza. Se adauga si morcovii . se scurge lichidul de pe peste, se ia pielita jos si se scot oasele(daca sunt). Se rupe bucatele pestele si se pune in amestecul de morcovi si rosii. Se paseaza pana la consistenta dorita.


dieta rina
11.02.2010-76.7 kg
22.04.2010-67.2 kg
Retete pentru bebelusi si copilasi la adresa de email mamicicluj@yahoo.com cu parola retete.

Mergi la inceput