Gradinita 210 - epidemie de SCARLATINA !!!
Am deschis acest subiect ca sa anunt mamicile care au copiii la aceasta gradinita din Bucuresti ca, desi a fost confirmata scarlatina "la parter", nu a existat niciun anunt (scris sau verbal) referitor la acest lucru.
Tot cautand pe forum acum vreun an, am aflat ca in 2005 s-a procedat exact la fel ca acum, mergandu-se "pe burta".
Sunt constienta ca, din pacate, in Ro nimeni nu este tras la raspundere daca se imbolnavesc mai multi copii, dar TOTUSI n-ar trebui sa intre gradinita in carantina ?! SANEPID-ul chiar nu poate face nimic ?!
Raspunsuri
lavi02 spune:
La gradinita copilului meu cand a fost un caz de scarlatina s-a facut o dezinfectie si s-au scos covoarele pt o saptamana, am inteles ca asa se cere de la Sanepid. Nu s-a inchis gradinita. Oricum a fost un singur caz.
Si s-a facut exudat faringian unor copii din grupa celui imbolnavit.
Scarlatina este o reactie alergica la streptococul beta-hemolitic. Unii pot sa fie purtatori sanatosi, altii sa faca o amigdalita pultacee de la el, altii scarlatina, in functie de organism. Se trateaza cu antibiotice. Atentie, streptococul asta poate da complicatii, daca nu i s-a facut un exudat la gradinita, fa-i pe cont propriu.
ChrisDun spune:
Merci, Lavi
Eu stiam ca streptococul beta-hemolitic poate da complicatii la inima daca ramane netratat Plus ca pe vremea mea singurul antibiotic cu care se trata era moldaminul, care doare al naibii.
Ce nu stiu, este cat de contagioasa este boala: daca fata mea este la etaj, iar cazurile au fost la parter - in conditiile in care accesul la etaj se face dintr-un capat intr-altul al parterului (e o tampenie, dar ca sa ajungi la etaj intri prin latura vestica dar nu ai voie sa urci pe scara aferenta !, traversezi tot parterul ca sa ajungi la scara estica, apoi traversezi inapoi tot etajul pentru a ajunge inapoi in latura vestica, la grupa ).
Si mancarea pe care le-o aduc, daca ramane descoperita, are sanse sa se contamineze ? Sunt eu paranoica ?
Noa spune:
Scarlatina nu e atat de contagioasa precum varicela,de exemplu.La gradinita fetitei mele, din toata grupa au facut boala doar ea si inca o fetita.La altii au depistat streptococul in gat, dar n-au facut scarlatina.
Cu mancarea nu cred ca e cazul sa te sperii.E o boala aerogena,nicidecum digestiva.
Oricum, mi-am dat seama ca scarlatina nu e chiar sfarsitul pamantului.Fetita mea a facut-o si asta e,n-a ramas cu sechele, e pana la urma o boala a copilariei.I-am facut analizele ,sunt perfecte.Sa zicem Doamne fereste de mai rau!
Altceva trebuie sa stie toata lumea:e mai bine sa faci scarlatina, pentru ca atunci o tratezi imediat si streptococul este distrus.
E mai grav cand copilul este infectat cu streptococul beta hemolitic si nu are nici un simptom(purtator sanatos). Prezenta streptococului in organism poate da aceleasi complicatii ca la scarlatina(reumatism articular acut cu afectarea inimii sau glomerulonefrita).
Recunosc ca eu n-am stiut toate astea pana nu s-a imbolnavit fetita mea.Acum stiu ca e foarte important sa-i fac macar de doua ori pe an exudat faringian(numai acolo se vede daca il are sau nu).Degeaba ne speriem ca a aparut un caz de scarlatina in gradinita.
V-ati gandit cati copii pot fi purtatori de streptococ si nimeni sa nu stie? Aceia il transmit bine mersi celor sanatosi si asta e.Unii fac scarlatina, altii nu, dar,repet, atata timp cat te-ai infectat riscul complicatiilor e acelasi.Fetita mea crezi ca a luat de la unul cu scarlatina? Nu, a luat de la un purtator sanatos.Ulterior ,cand au facut exudate faringiene la toata grupa au depistat 4 cu streptococ. Din pacate prea putine mame cunosc necesitatea exudatului faringian si riscurile la care-si expun copiii(din nefericire, nu doar pe ai lor) nefacandu-le aceasta analiza banala in aparenta.
geniest spune:
O prietena are copilul la 210 si am rugat-o sa vorbeasca cu asistenta gradinitei. Tocmai ce a sunat-o si a aflat ca fratele unui copil de la parter are scarlatina, fratele fiind mai mare si la scoala. Parintele a venit si a anuntat, asa incat in acest moment se asteapta rezultatele exudatelor facute in grupa unde merge baietelul. Nu este confirmat diagnosticul deocamdata. Asistenta a sfatuit-o pe prietena mea sa-si duca totusi copilul tinand cont ca are ore la ultimul etaj.
Sanatate multa tuturor !!!
ChrisDun spune:
geniest, situatia nu este de ieri de azi, e de vreo doua saptamani. Deci "rezultatele" ar fi trebuit sa vina de mult. Intre noi fie spus, directoarea gradinitei stie sa minta (aproape) fara sa ii tresara un muschi pe fata. Nu m-as mira ca si asistenta sa faca la fel.
Chiar ma bucuram saptamana trecuta cand in grupa fetei mele, la 9 dimineata, am gasit doar 6 copii... ma gandeam ca ii e mai usor educatoarei, si le va acorda mai multa atentie individual ... ca sa aflu azi, dintr-o pura intamplare, ca este scarlatina si ca multi parinti nu si-au mai adus copiii la gradi.
Noa, am banuit ca nu este prea contagioasa boala, dar n-am apucat sa dau o cautare pe internet sa aflu amanunte. Merci pentru informatii.
Medicul nostru de familie (care este specializat pe pediatrie), ne-a recomandat sa ii dam fetei, preventiv, Ospen. Dar cum ea a facut exudat in februarie (candidoza bucala cauzata de Augmentin), si maine mai face unul, nu ii voi da antibioticul, sperand ca nu s-a procopsit totusi cu streptococul.
lavi02 spune:
Pediatra mea a spus ca nu se mai face Moldamin pt streptococ, sunt alte antibiotice acum.
In afara de exudatul faringian, streptococul se mai detecteaza prin analiza de sange ASLO, care e mai exacta, exudatul mai poate iesi fals negativ.
Cristina_C spune:
In Germania se face un exudat rapid, primesti rezultatul in 5 minute, e, un test special pentru a depista streptococul. La o luna dupa infectie te cheama la test de urina, doar atat. La cererea mea i-au luat copilului sange si am aflat valoarea ASLO, care era normala.
Nici aici nimeni nu e tras la raspundere, nici vorba sa intre gradinitele in carantina sau sa se ia alte masuri, in astia 3 ani n-a venit niciodata o asistenta la gradinita. Pune directoarea anunt ca sunt cazuri de scarlatina sau de alta boala contagioasa in gradinita si nu-ti ramane decat sa speri ca n-o sa ia copilul tau. Sau nu-l trimiti pana nu dispare anuntul, dar uneori a stat anuntul ala si cateva luni, ca tot apareau cazuri noi, si nimeni nu-si tine, preventiv, copilul acasa. Oricum, odata ce s-a imbolnavit, pediatrul iti spune ca, dupa 2 zile de antibiotic, copilul nu mai este contagios si poate sa se reintoarca in colectivitate, daca se simte bine si are boala intr-o forma usoara.
Pentru ca, odata luat streptococul, boala nu apare neaparat in varianta clasica, eruptiva. Copilul meu a luat streptococul de cateva ori dar a facut doar amigdalita de la el, nu scarlatina propriu-zisa. A primit ori o cefalosporina, ori penicilina.
ChrisDun spune:
Cristina, merci
Ai idee cu ce frecventa se face exudat faringian in gradinita ? Am o colega de serviciu ai carui baieti sunt la o gradinita particulara, li se face exudat de cateva ori pe an tuturor copiilor, si alte ori asistenta roaga parintii sa mearga cu copilul la un exudat ( de rutina, nu din cauza unor imbolnaviri in gradinita).
O alta colega de serviciu are bb de cateva luni, iar in gradinita unde sunt baietii ei este epidemie de varsat de vant. Nimeni nu s-a obosit s-o previna, acum ambii baieti sunt bolnavi, si ea sta cu frica-n san sa nu faca si cea mica
Pe mine m-a deranjat extrem de tare ca nici directoarea, nici educatoarele nu au anuntat nimic. In fond, daca o pot tine acasa, prefer sa fac asa, decat sa ii complic viata cu antibiotice.
dia48 spune:
Buna!Sunt nou venita si in cautare de gradinite.210 e in capatul strazii unde stau si tocmai ma gindeam sa incerc sa imi inscriu fetita acolo, poate sa mearga si astea citeva luni pana la sfirsitul anului scolar .Anul trecut nu am reusit!!Acum sunt ingrozita de ce am citit!!!
Mai spuneti-mi si mie detalii. Citi sunt in grupa?Eu sincer am incercat si la o particulara, dar cu criza asta!!!!!!Stau in dubiu.Multumesc
ChrisDun spune:
dia48, eu sunt foarte multumita, fata mea merge cu placere, educatoarele sunt de treaba - dupa modelul "good cop, bad cop" - adica una e mai blanda, si o iubeste fiica-mea, cealalta e dura, si nu si-a atras simpatia copilei mele.
Mancarea e buna, din septembrie pana acum (cu pauzele de rigoare din cauza racelilor, care au totalizat cam doua luni), nu a avut nicio problema cu mancarea (nu mi-a vomitat, nu a facut diaree). Eu nu aflu in fiecare zi meniul, dar am auzit unele mamici comentand ca de prea multe ori au gasit in meniu "supa de legume", in loc de ceva supa cu carne. Nimicuri Eu, personal, sunt suparata ca li se dau mezeluri - inclusiv salamuri gen banatean sau sibiu, care sunt grase si indigeste... Ce nutritionist o fi gandind meniul ?!
In afara de faptul ca nu am vazut anunt despre scarlatina , si nici educatoarele nu au zis nika despre asta, toate bune. Aici pe forum sunt 2-3 subiecte despre aceasta gradi (unul in care am citit despre un caz asemanator cu ce am scris eu acum: tot scarlatina, tot neanuntata). Da si tu o cautare... si bafta la inscriere!