Audienta dna Sulfina Barbu - vineri
Avem o veste foarte buna. Rezultatele muncii de luni de zile in campania noastra de responsabilizare a clasei politice pe subiectul infertilitatii incep sa fie vizibile.
Vineri, 9 ianuarie 2009, intre orele 10h30 si 13h, suntem asteptate sa ne expunem problema in fata dnei parlamentar Sulfina Barbu (fost ministru al Mediului si un lider important al PDL).
Felicia este de felicitat:), caci se va invoi de la serviciu si va fi prezenta la audienta. O singura persoana este suficient, doua ar fi ideal. Deci, daca se mai inscrie cineva pentru vineri pana-n pranz, este binevenita!
Va avertizez insa ca intalnirea dna Barbu trebuie pregatita temeinic, intrucat este genul de politician cu care nu trebuie mers pe blabla. Nu trebuie sa ne ducem doar cu plangeri, ci cu solutii. Trebuie sa avem temele facute, sa aratam ca suntem organizate, ca actionam, ca suntem capabile sa obtinem mediatizare pentru subiectul nostru. Cu asta ne vom descurca, exista deja pe blog o sinteza a actiunilor de pana acum ( http://.actiuni-concrete/ ) si vom pregati o mapa cu articolele din presa despre campania noastra.
Scopul acestui topic este sa construim impreuna o argumentatie serioasa pentru marele punct slab al finantarii infertilitatii: costurile considerabile.
Care ne sunt contraargumentele? De ce trebuie sa investeasca statul roman in finantarea tratamentelor pentru infertilitate sume maricele, in ciuda crizei si bugetului de austeritate?
---------------------------
New pics: http://villaprovence.wordpress.com/english/
Raspunsuri
marrina spune:
De ce trebuie sa investeasca statul roman in finantarea tratamentelor pentru infertilitate sume maricele, in ciuda crizei si bugetului de austeritate?(LucaLuca)
Pentru ca si noi platim pentru asigurarile sociale.
Pentru ca infertilitatea este o boala recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Pentru ca tratamentele pentru infertilitate sunt platite in multe state europene si multe alte state ne-europene.
Pentru ca natalitatea este in scadere in Romania.
Astea sunt doar cateva argumente.
Voi ce spuneti?
pogonici1977 spune:
fetelor sa dea Dumnezeu sa fie bine la intalnirea cu Sulfina Barbu..
eu va tin pumnii si am sa ma rog sa fie bine
psj spune:
Pentru ca persoanele care apeleaza la fiv isi doresc foarte mult copii deci e de presupus ca se vor ocupa de educatia lor, pentru ca statul roman trebuie sa se gandeasca si la viitor, la cine il va sustine prin plata impozitelor, la ce fel de/cati cetateni va avea.
Daca e o idee proasta, o taiem de pe lista: sa fie un fel de plafon raportat la buget, daca e buget de austeritate, se suporta mai putine interventii, daca merge treaba bine la buget, si suma creste. Pe principiul primul venit, primul servit? Cum era(este?) la compensate. S-a epuizat suma pe luna asta, mai asteptam pana luna viitoare.
Sau da nastere la abuzuri(spagi,interventii)?
Ziceti.
Meritam ca analizele si procedurile privind infertilitatea sa fie gratuite!
Infertilitatea este o boala
felicia_ spune:
O mare intrebare: axez discutia (daca se poate, habar n-am ce presupune o audienta) pe ideea necesitatii legislatiei in domeniu, sau pe compensarea tratamentelor, investigatiilor, procedurilor?
O intreb ce se poate face, cu ce ne poate ea ajuta, sau merg sa solicit proiect de lege/hotarare de guvern, statistici, etc?
poze www.slide.com/r/dCBFcIkWyT8qTm6zqmE3_Z0Uzm4PEDxK?view=original" target="_blank">noi2
www.petitieonline.ro/petitie-p28651051.html" target="_blank"> campania noastra
psj spune:
Eu zic daca se poate, compensare, care e calea cea mai simpla, daca stie dansa sau expertii dansei. Cum au mai zis si fetele acum sunt diverse boli care primesc multe compensari dar nu exista lege specifica pentru boala X.
Legat de lege vor fi iar discutii, biserica etc.
Meritam ca analizele si procedurile privind infertilitatea sa fie gratuite!
Infertilitatea este o boala
LucaLuca spune:
Felicia, pun si aici ce scrisesem ieri pe topicul general referitor la abordarea audientei:
Citat: | ||
citat din mesajul lui LucaLuca
Pregatim: - pe de o parte, discursul (intrevederea va dura maxim o jumatate de ora, estimez eu, deci trebuie sa ne fixam punctele pe care trebuie musai sa le abordam; problema costurilor este prioritara - aici mai e de lucrat, dar vad ca pe topicul dedicat nu raspunde nimeni) - pe de alta parte, un dosar pe care il vom lasa dnei Barbu si expertilor sai parlamentari: situatia actuala in Romania (legea respinsa, faptul ca se plateste totul etc.) / versus / situatia din Europa; o sinteza din "marturiile directe" de pe blog, sa inteleaga latura umana, afectiva, a problemei; demersurile noastre administrative de pana acum (lista completa, cu accent pe raspunsurile discriminatorii ale Ministerului Sanatatii); ce solicitam / propunem (inclusiv statistici, investitii in cercetare, numar mai mare de medici specialisti etc.); reactiile pe care le-am starnit - mapa de presa (mentionari ale emisiunilor radio-tv si copii ale articolelor din presa/online). - "cireasa" va fi adecvarea discursului la profilul receptorului; interlocutoarea noastra este un fost ministru al mediului, deci vom pune accent pe rolul extrem de important al factorilor de mediu in producerea infertilitatii si pericolul pe care acestia il reprezinta pentru generatiile viitoare. aici avem materialul deja pregatit, si inca despre cercetari foarte recente: http://.afectiuni-frecvente/infertilitatea-masculina/dehp/ , il vom atasa la dosar, iar Felicia va utiliza o sinteza a acestuia in cadrul audientei. Asta e planul asa, la prima strigare. O sa revin. |
Si acum raspunsurile la intrebarile tale.
Eu cred ca trebuie sa distingem clar (nu doar in audienta de vineri, ci in toate demersurile noastre) intre: 1. finantarea infertilitatii si introducerea procedurilor FIV si IA in programele nationale de sanatate; si 2. reglementarea legala a reproducerii umane asistate medical.
Ceea ce se afla la 1. este partea concreta, financiara, pe care o resimtim cel mai intens, pe cand 2. este partea mai abstracta, principii & reguli, bioetica etc. - probleme importante, desigur, dar care nu *ard* atat de tare.
Daca cerem 1+2, intram pe teren minat, pot interveni din nou, ca in 2003, Curtea Constitutionala, Biserica, societatea civila, ce mai, ne apuca menopauza.
Eu zic ca noi sa militam prioritar pentru 1, declarandu-ne interesul si sprijinul pentru initierea 2. Dar accentul trebuie pus pe 1. Pragmatic: banii!
In abordarea dnei Barbu bineinteles ca nu "solicitam" asa, imperativ, ca si cum ni s-ar datora totul si o tragem pe dumneaei la raspundere. Dimpotriva, trebuie sa apreciem ca se dovedeste deschisa sa ne asculte problema. Dar da, putem sa ii "sugeram" piste de pornire pentru a identifica impreuna solutii, scopul fiind cel anuntat - finantarea infertilitatii si introducerea procedurilor FIV si IA in programele nationale de sanatate.
Revin cu un mesaj pe tema centrala a topicului: cum argumentam faptul ca cerem o investitie financiara semnificativa a statului.
Asteptam pareri si de la voi, caci Felicia nu va merge in audienta asta pentru cele sase persoane din grupul de initiativa (dintre care una e deja mama, una e insarcinata, iar alta locuieste in strainatate), ci pentru toate cuplurile afectate de infertilitate din Romania!
---------------------------
New pics: http://villaprovence.wordpress.com/english/
LucaLuca spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marrina De ce trebuie sa investeasca statul roman in finantarea tratamentelor pentru infertilitate sume maricele, in ciuda crizei si bugetului de austeritate?(LucaLuca) Pentru ca si noi platim pentru asigurarile sociale. Pentru ca infertilitatea este o boala recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii. Pentru ca tratamentele pentru infertilitate sunt platite in multe state europene si multe alte state ne-europene. Pentru ca natalitatea este in scadere in Romania. Astea sunt doar cateva argumente. |
Da, Marrina, cam astea sunt argumentele de baza.
O nuanta, insa: asigurarile sociale functioneaza pe principiul solidaritatii: cotizeaza toata lumea si beneficieaza cine are nevoie.
Deci, argumentul "si noi platim asigurari sociale" trebuie nuantat in "infertilitatea este o boala, AVEM NEVOIE de solidaritatea sociala a statului, la care, de altfel, contribuim noi insine, platind asigurari sociale".
Un alt argument (iubitul meu mi l-a oferit, am discutat despre asta aseara la cina): dupa cum noi prea bine stim, foarte numeroase cupluri fac credite in Romania dar pleaca in afara Romaniei pentru tratamente de infertilitate si lasa acolo mii de euro. Daca tratarea problemelor de infertilitate va fi finantata de catre statul roman, aceasta *investitie* va fi "reinvestita" in sistemul romanesc, creand aici activitate si plusvaloare.
---------------------------
New pics: http://villaprovence.wordpress.com/english/
Beatriz spune:
Fetelor, voi ati spus deja esentialul! Clar!
Dar ma bag si eu sa dau cu presupusul, stiu din proprie experienta: atunci cand auzi ideile altora, chiar daca nu sunt ele prea bune, iti pot veni alte idei bune doar ascultandu-le. Asa deci, poate va inspir si eu putin cu cateva chestii:
1. Despre costuri - ati zis voi deja multe. In plus, e de specificat procentul de reusita la IA de 15% si la FIV de 25-30% (asta e in RO?); deci un cuplu trebuie sa incerce de mai multe ori, iar unii nu au bani nici macar de o incercare; mare parte din analize trebuie de asemenea repetate la fiecare incercare.
2. Comparatia intre noi si alte tari din UE despre care voi ati vorbit deja. Ei au grija mare pt sporirea natalitatii pe toate caile, inlcusiv tehnici de reproducere asistata subventionate. In plus, chiar si in state in care biserica catolica are un cuvant important de spus - tot se subventioneaza. Si una din prioritatile permanente ale UE este "cresterea calitatii vietii"
3. Cred ca D. Barbu nu va avea timp si de bla-bla, dar daca are, se mai poate face o comparatie "trecut/prezent/viitor".
a.trecut (...cam acum 20 ani)
- % de oameni cu probleme de infertilitate scazut
- mediul natural (nu era asa poluat)
- mediul social (mult mai benefic pt familii, mai putin stress, mai mult echilibru, mai putin grija banilor)
- medicina nu era asa avansata, oricum nu putea oferi mari oportunitati
b. prezent
- % de oameni cu probleme de infertilitate a crescut mult, trebuie luat in seama
- popor RO e imbatranit
- cu natalitatea nu stam prea bine
- morbiditate (nr. de imbolnaviri in general in popor) mare in RO
- migratie catre alte tari
- mediul natural (grad mare de poluare - afecteaza fertilitatea direct; alimente cu hormoni si cu substante sintetice - la fel, afecteaza direct)
- mediul social (mare stress - afecteaza fertilitatea direct; lipsa bani - sau ajung doar pt subzistenta lunara)
- medicina a avansat mult - poate rezolva problemele
c. viitor (...peste 20 ani...Sumbru)
- % f mare de oameni cu infertilitate; in special la barbati - cote alarmante, dupa cum au zis francezii pe documentar ARTE
- scade poporul f mult in RO conform studiilor
- mediul natural - dezastru
etc.
Deci ca sa nu ajungem la punctul c liniuta 2, ...sa ne rezolve cu BANIIII!
Bafta maxima la intalnire!!!
P.S. eu nu folosesc cuvantul "popor", folosesc un sinonim, dar la vizualizare mesaj mi-au aparut stelute in locul a 4 litere din sinonim, asa ca am folosit popor
marrina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui LucaLuca ... Un alt argument (iubitul meu mi l-a oferit, am discutat despre asta aseara la cina): dupa cum noi prea bine stim, foarte numeroase cupluri fac credite in Romania dar pleaca in afara Romaniei pentru tratamente de infertilitate si lasa acolo mii de euro. Daca tratarea problemelor de infertilitate va fi finantata de catre statul roman, aceasta *investitie* va fi "reinvestita" in sistemul romanesc, creand aici activitate si plusvaloare. ... |