Audienta dna Sulfina Barbu - vineri
Raspunsuri - Pagina 2
LucaLuca spune:
Beatriz, multumim pentru mesaj. :)
Citat: |
citat din mesajul lui Beatriz 1. Despre costuri - ati zis voi deja multe. In plus, e de specificat procentul de reusita la IA de 15% si la FIV de 25-30% (asta e in RO?); deci un cuplu trebuie sa incerce de mai multe ori, iar unii nu au bani nici macar de o incercare; mare parte din analize trebuie de asemenea repetate la fiecare incercare. |
Ca intotdeauna, cele mai multe dintre aspectele mentionate sunt cu doua taisuri. Folosim argumentul ca suntem multi (15% din pop.ulatie, cf. OMS) cand ne adresam oamenilor politici in campanie electrorala, ca sa citeasca printre randuri: "suntem multi = e rost de multe voturi". :)
Cand cerem bani, trebuie sa nu punem mare accent pe cifre, caci daca fac un calcul scurt, ne spun ca Moromete: "N-am!" Nu cred ca trebuie sa invocam tentativele nereusite - bineinteles ca toata lumea stie ca exista si sunt majoritare, dar sa nu ne-nfigem cutitul in rana; dimpotriva, trebuie sa insistam pe reusite, pe faptul ca se obtin rezultate, deci INVESTITIA MERITA.
Tocmai de-aia eu zic sa fixam noi insene si "limitele" cererilor noastre. Eu va spun cum e in Franta, mi se pare o baza rezonabila de plecare.
Statul finanteaza 100% procedurile de reproducere umana asistata medical in urmatoarele conditii:
- cuplu casatorit (sau putand face dovada unei vieti comune) de cel putin doi ani;
- femeia are maximum 43 de ani;
- medicul specialist atesta ca RUAM este ultima solutie, ca nu se poate incerca cu sanse de reusita nici o alta procedura medicala clasica;
- se finanteaza sase IA si patru FIV; in cazul unei reusite, pentru cel de-al doilea copil numarul tentativelor se reia de la zero.
---------------------------
New pics: http://villaprovence.wordpress.com/english/
Beatriz spune:
Aha, deci asa se scrie sinonimul ca sa poata aparea pe forum!
Foarte tare se intampla in FR!
Doamna e sensibila la "alinierea" noastra la standardele altor tari UE, cred ca a fost printre negociatori la aderare. Cum o alta mare prioritate UE - un obiectiv orizontal este - egalitate de sanse (a nu se confunda cu cea de gen) si nediscriminare (de orice tip) - trebuie subliniat la Dna.Barbu si acest aspect.
Bafta maxima!
marrina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui LucaLuca ... - femeia are maximum 43 de ani; ... |
Eu am inteles ca asta e in Franta dar la noi ar trebui sa largim limita asta, poate 45-47 ani, tinand cont de faptul ca fetele care acum au varsta asta nu vor avea nici o sansa pana va aparea legislatia.
LucaLuca spune:
Of. Stiu, Marrina. Dar subiectul cu varsta e delicat, mai ales la noi dupa *scandalul* Adriana Iliescu. E una din chestiile care s-au tansformat intr-un cliseu in mentalul colectiv: tinerii nu au probleme de infertilitate, femeile care apeleaza la RUAM sunt "babe", "sexuagenare", "forteaza natura" etc. Limita de 43 este sigur discutabila, arbitrara, eu am o vecina care a facut al doilea copil la 45 de ani, natural. Dar si daca o stabilim la 45, vor fi cateva femei de 46 care vor fi nedreptatite, daca o stabilim la 47, e injust pentru cele de 48 etc. Cred ca trebuie facut un sacrificiu aici, mers pe varsta "cu sanse", caci deja e extrem de delicat subiectul. ...Eu asa cred. Ca trebuie sa ne construim cerintele intr-un mod cat mai rezonabil, cat mai putin atacabil (caci vom fi atacati, asta e clar).
Felicia va suna azi sa afle ora exacta a audientei.
---------------------------
New pics: http://villaprovence.wordpress.com/english/
ioana_p76 spune:
Felicia iti multumim mult! Multa bafta! Te asteptam cu detalii cand revii!
Ioana
animalutele mele iubite
CAMPANIA NOASTRA *** www.petitieonline.ro/petitie-p28651051.html" target="_blank">PETITIA NOASTRA - semneaza si tu!!
http://.
felicia_ spune:
Acum m-am intors. Rezumat: discutia a durat cam 20 de minute, d-na Barbu era familiarizata cu problemele noastre, are o prietena buna care are gemene dupa 6 luni de tratatamente, a fost alaturi de ea in tot acest timp, deci intelege prin ce trecem. La fel ca la celelalte intalniri, si ea isi facuse un plan de actiune. A abordat clar calea legislatiei, am incercat sa cotesc spre introducerea RUAM in programele nationale de sanatate, a zis ca da, dar asta tot prin lege se face.
Asadar, concret: 1) ea a cerut unei prietene, medic specialist pe infertilitate in Franta, pachetul de legi in domeniu, fiind convinsa ca Franta are cel mai bine pus la punct sistem sanitar. Asta e f bine, daca iau ca model legea franceza.
2) a zis ca are nevoie de o luna sa se documenteze (sa ii puna pe expertii lor sa cerceteze) ce legi ar trebui schimbate, inainte de a formula o lege noua.
3) peste o luna, propune sa ne intalnim, (intre timp, daca stim si noi care ar fi aceste legi, putem sa le semnalam). Aici am avea un atu: pana la noua lege, care clar ca dureaza si o sa starneasca discutii, sa cerem modificarea legii privind functionarea CAS si programele nationale de sanatate. Nu m-am gandit sa-i zic pe loc, stiti cum e, ideile vin cu intarziere.
4) a zis ca a discutat deja cu colegii de partid, si isi asuma raspunderea pt aceasta initiativa.
Acum, va las pe voi sa apreciati daca audienta avut sau nu rezulatele la care va asteptati. Vreau doar sa adaug ca e ultima intalnire la care merg singura.
poze www.slide.com/r/dCBFcIkWyT8qTm6zqmE3_Z0Uzm4PEDxK?view=original" target="_blank">noi2
www.petitieonline.ro/petitie-p28651051.html" target="_blank"> campania noastra
LucaLuca spune:
Vestile sunt ex-ce-len-te!!
---------------------------
New pics: http://villaprovence.wordpress.com/english/
iazminn spune:
FELICIA, LUCA-LUCA, multumim fetelor pt ceea ce faceti pt noi toate care ne confruntam cu problema infertilitatii.Bafta in continuare in demersul vostru.
Delphinas spune:
normal ca bafta...dar de mers la intalniri cu oficialitatile cine???
daca as fi cat de cat aproape de bucuresti as veni cu cea mai mare placere.
poze, Just Me
ambitioasa