Ce intrebari sa-i pun pentru a afla ce nu e OK
Incep cu o rugaminte. Nu ma trimiteti sa citesc subiectul cu adaptarea la gradinita. L-am citit.
Subiectul meu se vrea a fi punct ochit, punct lovit!
Cum al meu pui rasfatat nu vrea sa mai mearga la gradinita, cu toate manifestarile de rigoare, vreau sa aflu ce nu e in regula.
Am incercat diverse strategii punandu/l sa-mi povesteasca ce a facut, cum sunt copiii, cum e doamna. Nu-mi raspunde la fel de doua ori si am senzatia ca inventeaza.
Va rog spuneti-mi ce intrebari sa-i pun pentru a afla ce nu e in regula sau sa-mi indice directia ce trebuie aprofundata.
Raspunsuri
spic de grau spune:
Si noi aveam probleme cu printisorul nostru. Desi era in al 2 lea an de gradinita. INsa - daca il ducea sotul era mielusel, nu zicea nimic. Cnd il duceam eu - se lasa cu tavaleli pe jos, urlete, plansete... ca ma durea sufletul.
Am citit in cartea lui Dolto ca unii copii au un fel de fobie...nu vor sa se rupa de coconul familial. Le trebuie un reper acolo. O poza..ceva de acasa..
Iar la noi a mers! In fiecare dimineata ii bagam in buzunar o poza mica de buletin cu mami, una cu tati, o scoica mica in care sopteam "mami te iubeste tare tare!o sa vin repede sa te iau".Si i-am spus ca atunci cnd ii e dor de noi, sa se uite la poza, sau sa asculte scoica. I-am aratat ca si eu am o poza cu el, si ca el e tot timpul cu mine, asa cum si eu sunt tot timpul langa el.
Si in fiecare dimineata imi spunea: "mami - tu esti tot timpul cu mine!"
.
Nu am mai avut nici cea mai mica problema de atunci. Iar pozele le-a tinut in buzunar cam 2 saptamani.
Acum ii soptesc la ureche, inainte sa plec din clasa, ca il iubesc tare, ne pupam tare si ne imbratisam, si apoi pleaca singur din bratele mele sa se joace.
liliac1 spune:
Eu am aflat multe (si nu tocmai bune) punandu-i intrebari despre ceilalti: ce-a facut, cum s-a purtat, cum a vorbit doamnele cu ei, ce pedepse au fost aplicate si cui, cum se joaca alti copii etc. Daca o intrebam despre ea, singurul raspuns era: "bine". In rest nimic.
Liliana&
Andra-Maria
Fii asa cum simti si se va vedea in tot ce faci!
Mmmaria spune:
Mai poti sa afli prin desen sau punandu-l sa se joace de-a gradinita acasa, cu jucariile lui, iar tu iti vezi de ale tale (insa tragi cu urechea).
Sau aduci un copil acasa si ii lasi sa se joace singuri...
Insa nu stiu daca vreuna din solutiile propuse de noi va avea succes, copiii sunt diferiti si reactioneaza diferit.
Noi tot asa, nu am gasit nici o solutie sa aflam care e problema. In final, am retras-o de la gradinita. Iar la o luna dupa ce am retras-o, pur si simplu intamplator, am aflat totul de la ea. Doar ca a fost nevoie de un "declic" ( a varsat un iaurt pe jos, s-a speriat ca o s-o cert, iar cand eu nu am certat-o, dimpotriva, a "decartat" tot ce avea pe sufletel).
Eu una am invatat sa am incredere in ea mai mult decat orice, intotdeauna exista un motiv pentru care copilul reactioneaza in vreun fel, chiar daca noi nu putem sa-l depistam.
enachescug spune:
Deja 3 idei foarte bune! Multumesc!!!!
Le voi aplica pe rand si adaptate personalitatii lui (foarte puternica, de Scorpion!).
Imi tot povesteste de un coleg de-al lui, pe care il domina din cate mi-a spus doamna. Imi spune ca X a facut cutare, doamna l-a pedepsit, X m-a impins si din cauza asta am vanataia si CULMEA!!! (asta e chiar o problema!!!) a inceput sa vorbeasca precum X, in conditiile in care eu nu inteleg nimic din ce spune copilul acela (il cunosc). Nu pronunta nici un cuvant cum trebuie. (ex.:lui fi-miu ii zice Andelut, ghiciti voi cum il cheama!)
Deci voi incerca faza cu pozele si il voi pune sa-mi povesteasca de ceilalti. Apoi treptat sa ne jucam/sa se joace de-a gradinita.
Merci mult, mai astept sugestii!!
gazzella spune:
copiii aduc mult la suprafata prin joc
daca-i place spectacolul cu marionete fa tu cateva in casa: educatoarea, cativa copii, copilul tau, tu, tatal, bunica, catelul (etc) si provoaca situatii de joc (nu uita sa pregatesti o scena :-) )
dar incearca sa nu influentezi, doar observi
Felix (3 ani si 11 luni) Bendis (2 ani)
"Il bambino e l'unico essere ragionevole in un mondo folle"
Daiario clinico, Sándor Ferenczi
andrruzza spune:
sa stii ca jocul asa cum spune gazzella e o idee geniala
o sa afli multe din cele petrecute la gradi, expresii ale doamnelor, situatii si rezolvarea din partea doamnelor, tot, cu lux de amanunte
tu joaca rolul copilului neastamparat, tranteste jucariile, ia jucaria cu forta, nu sta pe scaun, incerca sa faci altceva cat el te pune sa faci ceva anume, vorbeste tare cand explitica, pune pe el sa-ti explice ce tre sa faci tu la gradi ca nu stii
mami de
Rares Andrei (10.03.2005) si
Stefania Maria (10.10.07)
http://community.webshots.com/user/andrruzzaR
morena1r spune:
noi in primul an n-am avut probleme.In grupa mijlocie,le-a schimbat clasa si educatoarea.Brusc nu mai dormea la pranz acolo!Nu puteam sa o iau mereu sa doarma acasa si am crezut ca e un moft,mai ales ca la grupa mica dormea fara probleme.Printre alte metode,in incercarea de a afla de cine nu-i convine la gradi ,i-am propus un jok:hai sa-i desenam pe toti colegii si pe doamnele de la gradi!Eu le desenam capatanile si o intrebam doar:cum e cutarica-fetzisoara vesela sau trista..?LA cei cu care se juca imi spunea vesela,pe cei care nu-i placea ai desenam fetzisoare triste...Si asa am aflat cam de cine ai placea si de cine nu.Si mai am o metoda(poate nu e chiar buna,dar functioneaza):i-am zis ca eu am un ochi care vede tot
.Si o intreb:ce ati mancat la gradi azi?Dar sa-mi spui drept ca eu am vazut cu ochiul!
eu
miriama spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui morena1r noi in primul an n-am avut probleme.In grupa mijlocie,le-a schimbat clasa si educatoarea.Brusc nu mai dormea la pranz acolo!Nu puteam sa o iau mereu sa doarma acasa si am crezut ca e un moft,mai ales ca la grupa mica dormea fara probleme.Printre alte metode,in incercarea de a afla de cine nu-i convine la gradi ,i-am propus un jok:hai sa-i desenam pe toti colegii si pe doamnele de la gradi!Eu le desenam capatanile si o intrebam doar:cum e cutarica-fetzisoara vesela sau trista..?LA cei cu care se juca imi spunea vesela,pe cei care nu-i placea ai desenam fetzisoare triste...Si asa am aflat cam de cine ai placea si de cine nu.Si mai am o metoda(poate nu e chiar buna,dar functioneaza):i-am zis ca eu am un ochi care vede tot eu ![]() |
Faza cu ochiul am aplicat-o si eu. A mers pana intr-o zi cand mi-a zis ca daca am vazut eu de ce sa imi mai spuna si ea?!... So...
"Arata-te puternic cand esti slab si slab cand esti puternic"
anya spune:
Eu am aflat mai multe de la o colega de-a lui, de grupa. Eram in parc si s-au intalnit intamplator. Fetita si mai mare cu 9 luni ca tanarul meu - evident ii turuia gurita
.
Asa am aflat de "domnisoara pe care o iubesc eu" si de "doamna care nu iubeste copiii" - astea fiind caracterizarile facute educatoarelor. Asta ca sa inteleg de ce o saptamana plange cand il las iar in cealalta intra razand in clasa...
Ana_Alx spune:
morena1r asa fac si eu...II zic ca am un ochi la spate care vede tot ,si ea vrea sa il vada dar ii zic ca numai mamicile il vad,si si ea cand va fi mamica va avea ...deocamdata nu s-a prins ca (are 4 ani jumate )![]()

Eu ii mai faceam cand plangea dupa mine inca o chestie...asta apropos de dat poze la ei: ei bine eu nu ii dadeam poza(desi e esuper ideea),dar o pupam la incheietura mainii si ii ramanea stampila buzelor de la ruj :) ...DAca uitam imi zicea ea "mami stampila"...si ramanea acolo stampila cu pupicii de la mami....