retete arabesti/ramadan (4)
Raspunsuri - Pagina 3
norocuta spune:
Buna dimineata!
Monica arata bine cartofii cu coriandru , trebuie sa incerc si eu.
Vin si eu aici la o cafea cu voi, dar incerc sa scriu repede o reteta ca-mi doarme .
Soacra mea o face adesea, insa am facut si eu de cateva ori. Altadata am avut ceapa pregatita de soacra, pastrata intr-un borcan (ceapa nu soacra ) si o foloseam cand aveam nevoie.
[b]Keshk [/b](nu stiu daca asa se scrie), ingrediente:
-o cana de supa -Maggy, Knorr(in fierbere)
-1 cana lapte
-2 linguri faina
-2-3 linguri ulei
-o ceapa mica taiata nu prea marunt
sare, piper
Se pune la fiert o cana de supa.
Separat se amesteca foarte bine o cana de lapte, 2 linguri faina, sare, piper.
Se adauga amestecul de lapte in supa fierband si se amesteca continuu pana se face ca o ciulama.
Separat se prepara o ceapa taita marunt in ulei incins pana se face maro inchis.
Uleiul ramas de la ceapa se adauga in "ciulama", iar ceapa prajita se pune drept "decor" peste ea, in 2-3 castronele sau intr-un platou intins.
Se serveste calda, dar si rece la friptura de pui/curcan cu lipie.
Pofta mare!
monica-elizabet spune:
buna fetelor,
ce faceti? cam liniste pe-aici
norocuta, multam...reteta am trecut-o la listuta.
va pe toate
monica
mami de alex(7 iunie 2001) si ruxi(16 dec 2004)
Prajituri si papa bun
Halloween
monica-elizabet spune:
liniste totala
eu maine vreau sa fac niste Aje
fetelor daca mai stiti retete doar cu legume pliz sa bagati din greu
multumesc anticipat
pe toate
monica
mami de alex si ruxi
Prajituri si papa bun
Papa de Post
Ortansa spune:
hello!
n-am mai trecut de mult pe la voi prin bucatarie,avut copiii raciti,stat oblojit alea-alea.
hannen-mabrouk pt. siara:-)
Monica-f. bine arata si cartofiorii tai.imi place cum suna reteta ta cu pui,din pacate eu nu gasesc aici smantana.
Eu am facut ieri Keshk-care nu se face cu faina-aia cred ca e o reteta adaptata,vazusem si eu ceva asemanator pe net.Keshk se face din burgul/grau pisat amestecat cu iaurt(din lapte de oaie de obicei) si puse nu stiu cum la uscat la soare:-D .praful/faina rezultata se gateste cum a scris si norocuta.in plus se caleste si usturoi taiat felii si carne tocata mai grasa,de oaie.Iese ca o supa crema-mie mi se parea f. ciudata la inceput,dar acum imi place.
si acum reteta de fasolici promisa,pt ca e mai rapida;
Makhlouta(in traducere=amestecata:-)) Mancare de boabe
Se pun la inmuiat de seara cate 1/2 pahar de:fasole uscata rosie(sau ce culoare aveti),fasole cu bob mare(alba),naut,bob uscat (daca aveti-desi mie nu prea-mi place).
A doua zi se pun la fiert-eu am pus nautul separat pt. ca mi-a fost teama ca se fierbe mai greu.
Cand sunt aproape fierte se adauga si 1/2 pahar de linte+ 1/2 pahar de burghul.Aproape de sfarsit se mai adauga 1/2 pahar de orez alb(cu bobul scurt).Acum se amesteca usor cu lingura de lemn,ca sa nu se prinda orezul .Separat se caleste o ceapa mica in 3-4 linguri de ulei si o capatana de usturoi curatat si taiat rondele.Se rastoarna peste fasolici.Se potriveste de sare si cumin si se serveste calda cu crutoane de lipie.
Nota:pe parcursul fiertului se adauga apa, atat cat boabele sa fie mereu acoperite de apa.
Sahten!
I've gt you under my skin
monica-elizabet spune:
Buna fetelor,
wow Ortansa ce super trebuie sa fie reteta asta, multumesc
eu deocamdata vreau sa fac o fasole verde...cum ai facut tu acum ceva timp...pe-aia cum ai facut-O?
azi am facut Aje si am zis ca fac putine doar pentru mine, am apucat sa mananc vreo 2 si au venit termitele9sotul si prichindeii) si au halit tot)
va pup pe toate
monica
mami de alex si ruxi
Prajituri si papa bun
Papa de Post
monica-elizabet spune:
buna fetelor,
eu astazi am facut Falafel dupa reteta dodo , ah ce simplu a fost ca nu a mai trebuit sa fierb nautul
si am dat Bilutele prin susan(nu mai tin minte cine a zis pe-aici pe la subiect ca face asa...dar multumesc din suflet tuturor) au fost tare bune
acum am la fiert naut(deci tot n-am scapat) sa fac "mancarea de boabe" de la Ortansa
fetelor vazusem pe culinar(este un sub aproape identic cu cel de aici) numai ca nu prea inteleg ordinea si denumirea retetelor...
este o retete cu ardei gras roshu copt, si rosie coapta...mmm...abia astept sa o prepar...da uite ca-mi scapa numele
www.culinar.ro/forum/index.php?showtopic=16191" target="_blank">AICI aveti linkul
va pup pe toate si revin cu poza cu boabe
monica
mami de alex si ruxi
Prajituri si papa bun
Papa de Post
monica-elizabet spune:
gata va invit la
Makhlouta
Ortansa, este foarte buna...multumesc
monica
mami de alex si ruxi
Prajituri si papa bun
Papa de Post
monica-elizabet spune:
Buna fetelor,
m-ati lasat singura pe-aici?
aaa...uite-acush ma pun pe strigat catalogul ca nu se mai poate
eu astazi am facut Hamiss(dupa reteta de pe culinar)...dau copy aici
Reteta: 4 ardei grasi rosii, 4 tomate, 2 catei de usturoi, sare.
(in reteta originala se mai pune piper si ardei iute)
Se coc toate ingredientele, se curata pielea, se feliaza fin, se pun intr-o tigaie si se calesc pentru scurt timp cu o lingura de ulei de masline (extravirgin desigur).
HAMISS aici este pozica mea...merge cu lipie taaare bine
Editez, ca sa va intreb ceva...acum vreo 2 zile mi-a luat sotul niste Tofu(branza de soia) si mie nu mi-a placut delok...am vrut sa o pap cu nsite masline si rosii...se prepara cumva? ca eu altfel nu o pot inghiti cred ca o mananca coshul de gunoi
monica
mami de alex si ruxi
Prajituri si papa bun
Papa de Post
hannen spune:
Monica,imi cer scuze ca te-am lasat singura sa te lupti cu bucataria!
Tofu poti sa-l faci supa ,numai daca ai miso(pasta de fasole) .Ti-am mai zis ,daca sunt magazine cu produse japoneze sigur o gasesti.
Se face ff usor!
Sau poti sa faci asa,tai tofu in cuburi de 2 cm si-l pui intr-o oala la fiert.Dupa2-3 minute scurge-l intr-o "sita".Tai o bucata de praz,una de ghimbir,un catel de usturoi .Intr-un wok infierbinti o ligura de ulei si pui legumele taiate la calit,adauga 150-200g de carne tocata si caleste rapid,micsoreaza focul si pune 1/2lingura de tobanjan(chinese spicy miso-chili paste) ,1/2lingura de oyster sauce,2 linguri de sos de soia(daca ai 2 linguri de sake (alcool) si 1 lingura de miso paste-rosie).Adauga tofu si cam jumate de pahar de apa.Fierbe putin si adauga o lingura de potato strach dizolvata in putina apa.Amesteca bine si inchide focul!
Deasupra "prelinge" putin ulei de susan si niste praz taiat marunt!
Pofta mare!
La supa faci asa,pui apa cu "dashi"(un fel de instant de peste,il gasesti gata preparat precum knorr,sau gasesti fulgi de peste pe care ii fierbi in apa apoi ii scoti,ce ramane se numeste dashi) si acolo pui tofu taiat cuburi.Poti sa pui si niste scoici,sau doar putin praz la sfirsit,sau poti sa pui tofu cu alge(wakame) ,sau cu asparagus verde,sau cu ciuperci.Ideea e ca merge ceva alaturi de tofu in oala.Nu prea multe,te hotarasti tu!
Fierbi putin si la urma dizolvi o lingura,doua de miso-paste si o pui in oala.Stingi imediat focul.Deasupra arunca niste rondele de praz!Si ai o miso soup de tofu cu ce alegi tu in combinatie!E foarte buna!
Eu sunt in pana de idei!
Hannen mamica de trei printzese Amira Israa Inas
www.flickr.com/photos/moodyamira2" target="_blank">Pozici
www.flickr.com/photos/moodyamira2" target="_blank">Noutati
hannen spune:
A,mai am o reteta cu tofu prajit .
Il pui pe "cutting board" cu o greutate deasupra si il inclini ,ca sa se scurga apa.Il lasi 15 min.
Apoi amesteci faina cu potato starch in cantitati egale si dai tofu prin amestec.Scuturi excesul de faina si il pui la prajit in baie de ulei incalzit in prealabil.Prajesti pina se aureste frumos.Il intorci usor si cind e gata il scoti pe servetele de hirtie.
Intr-o tigaie mica amesteci 1 lingura de sake cu 1 de sos de soia ;1/2 lingurita de sare ,un pahar de dashi si fierbi.Adauga o lingura de potato starch dizolvat intr-o lingura de apa si amesteca pina se ingroasa.
Sosul asta il pui peste tofu si deasupra pui putin ghimbir ras!Se serveste imediat!
Hannen mamica de trei printzese Amira Israa Inas
www.flickr.com/photos/moodyamira2" target="_blank">Pozici
www.flickr.com/photos/moodyamira2" target="_blank">Noutati