Papanasi

Stie cineva cum se fac papanasii? Mama imi facea cand eram mica,si de curand am mancat la munte,dar nu stiu cum se fac,mama nu mai stie bine,in carti de bucate nu am gasit reteta...
Raspunsuri

niculae spune:
PAPANASI MUNTENESTI(RAR)
300 g branza de vaci proaspata, bine scursa de zer
3 linguri de gris
2 oua
sare 1 varf de cutit
1 lingurita de faina
2 linguri de unt
pesmet
se pune apa cu sare la fiert
se amesteca bine branza, grisul, ouale, sarea si faina.
se fac galuste turtite, se gauresc cu degetul, se pun cu spumiera in apa clocotind usor.
se prajeste pesmetul
dupa ce papanasii se ridica la suprafata, se lasa sa mai fiarba usor inca 1/4 ora
se pune untul intr-un vas la cald sa se topeasca.
se scot papanasii, se scurg, se ung cu unt, se tavalesc in pesmet, se ofera cu zahar sau dulceata si smantana.
>branza sa fie bine scursa de zer, altfel aluatul iese prea moale
>totul se face pe foc mic, molcom, altfel se sfarama
reclama


niculae spune:
exista si reteta de "papanasi moldovenesti", prajiti, putin diferita de cea de mai sus.
reclama



roandre spune:
Chiar aseara am facut papanasi prajiti si noua ne-au placut f mult cum au iesit!
Iata reteta mea dupa ce am cautat si combinat mai multe retete gasite pe net.
400 gr branza de vaci proaspata
2 oua
5 linguri gris
5 linguri faina cu varf
2 plicuri zahar vanilat
un praf sare
Se amesteca intr-un castron branza, galbenusurile, albusurile batute spuma, praful de sare, zaharul vanilat si se se adauga apoi faina si grisul amestecand cu o lingura.
Se pune faina pe maini, si din compozitie se iau cu mana bucati de aluat care se fac ca niste mingiute (este moale compozitia, dar o mai tavalesti prin faina ca sa nu lipeasca rau de maini), se preseaza ca sa fie ca niste mici lipii (nu foarte mari) si cu degetul se face un gol in mijloc (se invarte degetul in centru).
Se pun intr-un tuci, sau ceaun cu ceva mai mult ulei incins (e foarte important sa fie uleiul incins, ca sa nu fie imbibate de ulei dupa aia), se prajesc (nu mult) pe ambele parti, pana devin maronii-aurii si se scot pe un servetel ca sa se scurga.
Se servesc calzi cu o lingura de smantana deasupra si peste cu dulceata (eu am pus de capsuni, ceva mai zemoasa)!
Nu ies chiar ca papanasii aia buni de la munte si moi dar sunt bestiali si acestia. De cand tanjeam sa mai mananc papanasi...
Pofta buna in cazul in care incerci reteta.
PS: din compozitia asta mie mi-au iesit cam 10 papanasi-covrigei.
Chiar daca esti pe drumul bun, vei fi calcat daca stai pur si simplu.


vladhana spune:
Mihaela,multumesc pentru sfaturi si reteta! Am facut ieri dar mi-au iesit cam uleiosi si imi prinde bine sfatul cu uleiul incins.
Poate ne scrie cineva de la munte si cum se fac acei papanasi pufosi.N-o fi un secret...


adrienne12 spune:
Uleiul trebuie sa fie foarte incins iar coca se va lipi usor de miini. ies bestiali ibtr-adevar dar nu ca aia de la restaurant din bucuresti... Cred ca aia au mai multa faina, cumva seamana ma mult cu o gogoasa decit cu ce am facut eu,,, mai multa faina si mai putina brinza...




niculae spune:
cei moldovenesti sunt prajiti, cei muntenesti sunt fierti. la cei prajiti se separa galbenusul de albusul care se bate pana se-ntareste si abia la urma se amesteca cu aluatul care devine astfel mai pufos.
reclama


olim spune:
Dragele mele.
Azi am incercat si eu reteta voastra si au iesit niste papanasi .
Eu i-am prajit si am facut o crema de capsuni si vanilie.
Au fost-
