Galusti cu prune!

Galusti cu prune! | Autor: katty

Link direct la acest mesaj

Fiindca e sezonul prunelor si fiindca vine ziua sotului meu as vrea sa-i fac galusti cu prune (ca in fiecare an). Eu am o reteta din Cartea de Bucate a lui Petrisor, si cateodata imi ies, cateodata nu, dar ceva le lipseste, si zic asta fiindca am mancat odata la Craiova niste galusti cu prune de ti se topeau in gura! Nu-mi ies ca alea!

Stie cineva o reteta adevarata de galusti cu prune?

Catalina & Robert-Andrei (4 ani)
Poze aici

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Hildegard spune:

Eu le fac asa:

fierb cartofi ca pentru piure, pun faina, sare, 2 oua, prune inauntru ...si gata

PRAJITURI

Veronica si bebe Stefan Peter (07.11.2005)
Poze la 9 luni

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mama_lui_alex spune:

TIPS
- pune in aluat 1/2 plic praf de copt ( eu pun si la galustele de supa -cele cu gris)

- scurge bine prunele (si pune-le putin zahar inauntru)

-Hildegard - a uitat tavalitul prin pesmet/zahar pudra (de dupa fierbere)

Mama_lui_Alex

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana MC spune:

putin off-topic.

noi facem galuste cu prune uscate (iarna) si punem inauntru o bucatica de nuca. este delicios. mai puteti pune caise uscate - iese la fel de bun.

Oana si Matei (25 februarie 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana spune:

Am facut io sambata si mi-au iesit cam tari fiindca am pus prea multa faina. De ce ? Pentru ca mi se lipea aluatul de degete si nu suportam si puneam mereu faina...

Oana , mami de Paul (3 iulie 2002)

Ticker_Paul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana_mihnea spune:

Reteta mea de galuste cu prune

1 kg cartofi
1 ou
350 gr faina
2 lg ulei
1 lgta sare
1 lgta zahar

prune
pesmet
zahar
scortisoara

Se fierb cartofii in coaja. Se curata cand sunt calzi si se fac piureu. Se adauga restul ingredientelor si se face o coca. Se iau bilute, se intind frumos in palma si se aseaza jumatati de prune (spalate in prealabil si puse cu zahar pentru 1,2h).
Daca amestecul este prea moale, folositi faina ca sa puteti modela mai usor.
Separat se pune apa la fiert cu putina sare si cand da in clocot, se da focul mai mic si se pun galustele.
Dupa ce se ridica la suprafata se mai lasa vreo 2 min. la fiert.
Se scot cu spumiera, se lasa putin la scurs si se dau prin amestecul de pesmet.

Pesmetul: se pune unt sau ulei la incins si se prajeste pesmetul pana isi schimba culoarea. Se da deoparte si se adauga zahar si scortisoara dupa gust.


Asa fac eu galustele si ies foarte bune, pufoase. Sa nu adaugati mai multa faina ca ies tari.
Si poze ca sa va convingeti:
http://i16.photobucket.com/albums/b41/adriana_mihnea2003/PIC_0122.jpg
http://i16.photobucket.com/albums/b41/adriana_mihnea2003/PIC_0123.jpg

Puteti face si fara prune, dar ies putzishoare:
http://i16.photobucket.com/albums/b41/adriana_mihnea2003/PIC_0127.jpg

Spor la treaba!

Adriana si Mihnea Stefan (11.11.03)

Creatii culinare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mcm spune:

Adriana nu pricep rostul lor fara prune inauntru. Cu ce se mananca?


Si as putea sa le fac fara sa le mai tavalesc prin pesmet?



Cristina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adriana_mihnea spune:

Asa le mananca sotul meu, ca nu-i plac fructele de fel. Sunt gustoase si asa.

Stiu ca a facut cineva fara pesmet, dar eu nu le vad rostul fara!

Adriana si Mihnea Stefan (11.11.03)

Creatii culinare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns april spune:

La noi se numesc GOMBOTZI cu prune.
Reteata mea e aproape ca cea a Adrianei Mihnea, cu specificatia ca pesmetul il prajesc fara ulei pana se rumeneste iar la sfrasit adaug putin ulei doar cat sa-l adune putin.

Inca n-am facut anul asta, da ma pun eu pe treaba...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Oana spune:

Nu le vad nici eu rostul fara pesmet si fara prune. Doar de aia se numesc galuste cu prune, nu?
"Gombotzi" stiu ca se numesc in Ardeal, nu-i asa April?

Oana , mami de Paul (3 iulie 2002)

Ticker_Paul

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mada spune:

putisoare ne facea si noua mama cand nu avea fructe, sunt bune oricum.
eu le fac din ochi, galustile cu prune si imi ies excelente, toata lumea le lauda.
cam un kg jumate de cartofi se fierb in coaja.
se curata fierbinti si se face un piure nu ff fin. se adauga 3 oua, un vf de sare si faina. se fac bilute cu prunele la mijloc, fara samburi.

ca sa nu puneti multa faina in aluat cel mai bine este cand face galusca sa aveti multa faina pe mana,ca sa o puteti forma si sa nu se lipeasca de fundul oalei.
se pune o oala la fiert cu apa si sare nu multa, cand fierbe apa puneti usor galustile in ea si astepti sa fiarba
Ele in principiu sunt gata cand se ridica la suprafata, dar eu le mai las inca 4,5 minute sa fiarba asa ridicate.
Separata intr-o tigaie puneti un pic de ulei sau unt si prajiti pesmetul. Amestecati continuu ca se arde foarte repede. Cand e auriu puneti zahar, multicel si scortisoara.

Important tavaliti galustile imediat cum le-ati scos din apa, daca se racesc nu se mai lipeste pesmetul de ele.

Pofta buna

Mada,un om. Cu frica lui Dumnezeu si Ilinca Teodora 22 sept 2004
Ilinca

Mergi la inceput