La Multi Ani Darwin
Raspunsuri - Pagina 25
Andrada spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui gabi3604
Ne dai si noua 1-2 exemple cu unul cu boala genetica si celalalt nu, dar cu gemeni identici, daca se poate Eu am auzit de 2 gemene identice, una a facut leucemie si alta nu. Asta inseamna ca 1) fie ambele aveau risc crescut dpdv genetic, dar una a facut boala, cealalta (inca) nu - dar nu se poate sti daca o va face sau nu mai tarziu (eu ii urez sa nu) 2) fie ca la fetita bolnava au aparut mutatii genetice care au dus la leucemie, sub influenta unor factori externi, iar la sora ei respectivele mutatii fie nu s-au produs deloc (putin probabil), fie nu au rezultat in cancer (mai credibil. Chestie de sansa! In rest... am cercetat cate cazuri de gemeni identici cu trisomie (21, 18, 13): 100% din cazuri erau cu trisomie la ambii copii. Dar e drept ca sunt destul de putine cazuri de gemeni cu trisomie / alte boli genetice documentate in lit.spec. la care am eu acces. Poate ne explici tu mai multe, ar fi interesant. Cat priveste gemenii "de conjunctura", heterozigoti? ei sunt ca orice doi frati cu aceiasi parinti, care intamplator s-au nascut simultan. Nu-i asa? |
Se numeste epigenetica si a fost dezvoltata mai in amanunt acum vreo 3 ani de un spaniol.
Epigenomul se refera la modificarile chimice care se petrec in materialul genetic al unui individ (gene, genom) imediat dupa conceptie. Asta inseamna ca inca din prima secunda de viata virtual cei doi gemeni pot fi diferiti datorita factorilor de mediu. Daca e adevarat ca gemenii au acelasi set de gene si impart acelasi uter, in acelasi timp, felul in care sint hraniti prin placenta poate diferi, sau mai exista transfuzie de la geaman la geaman care il poate dezvolta mai rapid pe unul si mai incet pe celalat, corpul mamei poate "veni in ajutor" si suplimenta (inegal)cu celule atunci cind lipsesc...etc. Mai mult, se pare, cu cit gemenii vor sta mai mult despartiti in viata, cu atit vor incepe sa isi schimbe nu numai materialul genetic dar si diferentele fizice intre ei vor fi mai profunde.
Ce s-a descoperit de curind (acu vreo doua luni
) e faptul ca epigenomul poate nu numai accelera sau incetini variantele de gene (ca un buton de sonor) dar le poate si "face sa taca" silence de tot. Astfel un geaman poate face Parkinson, in timp ce celalat nu...etc
Ce se mai poate intimpla e ca fiecare gena (prin canalele ei de comunicare) are momente cheie in care se pot modifica. Daca canalul (de calciu, potasiu, etc) e inchis, atunci mutatia nu se poate intimpla chiar daca factorii de mediu sint acolo.
Si apoi nu toate genele se pot modifica dupa conceptie.
Unele mutatii genetice apar in embrion (trisomia)- si atunci e clar ca ambii gemeni vor suferi de aceeasi boala, altele apar dupa conceptie (sa zicem Parkinson, sau gena "socializarii").
Fiecare gena "data" mai incet sau mai tare, inchisa sau deschisa inseamna in final o modificare chimica in organims (la nivel de enzyme, hormoni, singe). Intelegerea lor poate ajuta echilibrarea organismelor.
Andrada spune:
Un raspuns scurt la intrebare ar fi ca unele boli pot fi observate in embrion (syndromul Down, sicklemiile) iar altele apar ulterior. Poate ca diferenta e ca, in primul caz numai o gena e implicata, pe cind in cazul cancerului, parkinson...etc, sint mai multe gene implicate si conjunctia lor da tabloul favoriabil sau nu. De ex poti avea gena de cancer si nu face cancer ptr ca ai probabil o alta gena mai "tare" care te protejeaza...etc.
Acu ceva ani a inceput sa functioneze un website care are genomul uman la baza (mai exista unul ptr model de soarece) si cercetatorii tot adauga al el pe masura ce fac descoperiri. Bine acu cica poti sa-ti faci singur tabloul genetic, iti cumperi un "kit" si apoi nush ce gene iti afli (cica exista si o gena ptr cei care cheltuiesc aiurea)
A
xenocid spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Andrada Sigur ca RNA are proprietatea de a se replica fara proteine. Plantele si unele bacterii o fac de sute de milioane de ani. Mecanismul de reglare a replicarii si deci a metabolismului e diferit, se face prin riboswitch care e famtastic ptr ca tine cont de feedback in felul in care genele reguleaza de ex productia de vitamine sa avem exact atit cit ne trebuie. |
Ete ce coincidenta
Nature anunta in 19 februarie ca a dezlegat nodul gordian al ribozomului. Structura sa demonstreaza nu doar faptul ca a evoluat ci si ca evolutia a fost relativ simpla si eleganta pornind de la un "nucleu" RNA de doar 110 baze.
Nu este exclus sa gasim candva pe Pamant si forme de viata primordiale, complet diferite de ceea ce cunoastem astazi. Ar putea fi oriunde, chiar sub nasul nostru sau de ce nu chiar in el.
PS: m'am deszapezit :)
gaba-rema spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Andrada Se numeste epigenetica si a fost dezvoltata mai in amanunt acum vreo 3 ani de un spaniol. Epigenomul se refera la modificarile chimice care se petrec in materialul genetic al unui individ (gene, genom) imediat dupa conceptie. Asta inseamna ca inca din prima secunda de viata virtual cei doi gemeni pot fi diferiti datorita factorilor de mediu. [...] |
Merci mult pt. lamuriri Andrada, chiar foarte interesant pt. mine!
Constat ca incepem sa stim destul de multe, inclusiv despre bolile genetice, inclusiv la gemeni... atunci, de unde acel "s-ar putea sa nu stim niciodata de ce unul are o boala genetica si fratele lui nu..."?
... Asadar Parkinson e boala genetica? dar dementa senila? ... chiar ma intereseaza ... direct. Am avut in familie.
Multumesc din nou,
G.
doruletz spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui AB
Nu, draga mea. Probabilitatea poate fi si zero. Un eveniment de probabilitate zero nu este 'imposibil" . |
Nu gasesc unde am zis eu ca un eveniment cu probabilitate 0 e imposibil, dimpotriva. Era vorba de absurditatea demersului de a folosi probabilitatea à posteriori ca 'argument' pentru a demonstra "creatia". E ceea ce spuneam in continuarea frazei citate dar care a fost ignorat. De aceea am facut comparatia cu calculul probabilitatii ca cele 3 miliarde de baze azotate sa se fi asezat in ordinea exacta din care a rezultat genomul fiecaruia din noi (si probabilitatea asta e aproape 0 => asta inseamna ca nu existam?) Noua ni s-a "intamplat" sa fim noi insine desi probabilitatea era aproape nula, atunci de ce nu si ADN-ului? De aceea ziceam ca "argumentul probabilitatii" nu e unul valabil.
(dar sunt de acord ca deformarea spuselor cuiva e o tactica celor ce nu vor sa participe la discutie ci doar sa "dea in cap" unui "adversar":)
De fapt, eu venisem sa mai zic (inainte de a se inchide subiectul si de a-l lasa pe darwin sa se odihneasca (pana la anul:) si pt ca tot era vorba despre experti la un alt subiect) ca, place unora sau nu, 99% dintre oamenii de stiinta biologi sunt evolutionisti! E adevarat ca unii creationisti incearca sa nege acest lucru si sa raspandeasca ideea unei 'controverse' care ar exista in sanul comunitatii stiintifice cu privire la principiile evolutioniste. Acum ceva timp a aparut chiar o petitie semnata de 100 de "stiintifici" pro-creationisti. In replica a fost propusa insa "petitia Steve-lor", o petitie pe care au dreptul sa o semneze doar cei care indeplinesc 3 conditii:
- sunt oameni de stiinta
- sunt pro-evolutionism
- au prenumele Steve sau un derivat al acestuia
Proiectul se numeste Steve si numele nu a fost ales intamplator ci in memoria biologului Stephen Jay Goud, eroul evolutiei. Steve-o-metrul a ajuns la peste o mie de semnaturi. Stiind ca mai putin de 1% din poplatia SUA are prenumele Steve si ca sub 1% sunt cercetori... petitia creationistilor semnata de 100 de persoane devine ridicola.
Proiectul Steve a fost initiat ca o parodie insa petitia e foarte serioasa. Vrea sa arate ca mai mult de 99% dintre oamenii de stiinta considera evolutionismul ca singura teorie valabila si incontestabil dovedita care explica aparitia speciilor.
Sigur, cand e vorba de publicul larg procentul se schimba (in functie de tara). Asta nu influenteaza insa cu nimic realitatea. Si acum cateva secole 100% din omenire credea ca pamantul e plat desi cativa oameni de stiinta descoperisera deja ca nu e adevarat.