haideti sa vorbim despre SIDA
Am deschis subiectul asta aici si nu la clinica virtuala pentru ca vreau sa vorbim asa ca intre femei despre sex protejat.
Saptamina trecuta a fost la Toronto www.aids2006.org/" target="_blank">"AIDS Conference 2006"" cu participanti din toate tarile, prezentatori au fost Bill Gates si sotia, Richard Gere, Bill Clinton.
Participantii din toate tarile au adus cu ei povesti din tarile lor, faptul ca cei bolnavi sint marginalizati, in unele tari sint batuti cu pietre pena mor, lipsa de medicamente, etc...
O mare parte a discutiilor a fost prevenirea infectiei cu HIV. Si s-a subliniat rolul important al femeii in aceasta lupta impotriva infectiei cu HIV. Faptul ca femeia trebuie sa fie informata si puternica in decizia ei cind este vorba despre sex, sa stie sa spuna Nu atunci cind este vorba despre sex neprotejat...
Gindindu-ma despre asta mi-am dat seama ca nu prea stiu nimic despre SIDA decit ce am citit in treacat din pamflete si mereu m-am gindit ca este ceva care este acolo, departe de mine, se poate intimpla altora si nu mie...
Treaba cu protectia iarasi este ceva despre care nu am vorbit cu nimeni... SI tot asa am citit in treacat. Asa ca o discutie despre asta ar fi buna.
Eu de exemplu am fost vulnerabila ani in sir la boli sexuale fara sa stiu pentru ca sotul meu a avut relatii si cu alte femei. Poate protejat, poate nu... L-am primit inapoi si un timp am avut relatii cu condom, am facut analizele respective si apoi am lasat garda jos. Asta dupa ce l-am prins cu o tipa... Dar sint constienta ca m-a inselat si alte dati...
Acum sint singura. Am avut o relatie scurta, relatie in care am stresat importanta protectiei.
Cind incepi o relatie noua, cu un partener nou aduci vorba despre protectie?... Cind?...
Dupa cit timp cind esti cu el este ok sa o faci fara si sa te protejezi cu anticonceptionale impotriva unei sarcini nedorite?...
Nu toata lumea care este infectata arata bolnava... Nu toata lumea care este bolnava de Sida este "umblataore din floare in floare"... ajunge un contact neprotejat. Unul singur!!! Si viata ti se schimba total!
In timpul ala al preludiului cint atmosfera devine "hot"... cum faci? Te opresti brusc si ii spui "protectia unde este?"... Asumi ca este responsabilitatea lui?... Te inarmezi cu un condom in poseta si il scoti sexi de acolo?... Il pui tu?... Stii sa il pui?... Il lasi pe el sa il puna? Si daca nu "suporta" cauciucul? daca nu vrea?... Ce faci? Ii spui sa faca un dus rece? Te gindesti ca de fapt el este singurel de vreun an si ca in timpul asta nu a avut nici o prietena?... Ai incredere in cuvintul lui?
Si dupa ce trece o perioada de sa zicem sase luni... Ii propui sa mergeti de mina la doctor sa va faceti impreuna analiza HIV?... Este deplasat sa faci asta? Va crede ca esti nebuna?... Ai dreptul sa faci asta?
Cam astea ar fi intrebarile si neclaritatile mele...
Eu am dat-o mereu in gluma un pic erotica in perioada aia de "hot"... Am spus rizind vulpeste "no glove, no love"... Si am fost sigura ca isi pune condomul. Daca am vazut ca ezita, l-am pus eu, tot intr-un joc erotic... Recunosc ca nu am fost la fel de stricta cu fostul sot... Mi-am facut analizele si sint ok. Le-am repetat dupa sase luni...
Mai jos este ce am gasit pe un site romanesc despre HIV si Sida...
"HIV trăiește în fluidele corpului și se transmite prin contacul dintre SÂNGELE, SPERMA, SECREȚIILE VAGINALE ȘI LAPTELE MATERN al persoanei infectate cu organismul persoanei neinfectate.
Orice tip de contact sexual neprotejat este potențial infectant, chiar dacă riscul diferă, în funcție de leziunile produse asupra organelor persoanei care este la risc de infectare (care se expune).
Este suficient un singur contact sexual neprotejat cu o persoană infectată pentru a contacta virusul.
Este suficient ca o persoană să utilizeze o singură dată droguri injectabile într-un grup în care se utilizează un același ac al seringii și există o persoană infectată pentru ca virusul HIV să se transmită.
De aceea, pentru reducerea riscului de infectare, comportamentul responsabil este evitarea contactului dintre organismul neinfectat cu oricare dintre substanțele mai sus menționate (sânge, spermă, secreții vaginale, lapte matern) ale altei persoane.
Astfel, contactele obișnuite, care nu prespun schimb de fluidele menționate mai sus între o persoană infectată și una neinfectată nu sunt riscante din punct de vedere al infectării (ex. îmbrățișare, strângere de mâini, utilizarea veselei etc.)."
Raspunsuri
DARAEL spune:
Un subiect provocator
.... astept sa vad ce spun fetele 
Adrian
www.geocities.com/dara2el/" target="_blank">My page + 6 tehnici in asteptarea lui BB mic
lorelei_19 spune:
La mine a fost mereu clar: intai perioada de cunoastere, ca doar n-am sarit direct in patul partenerului, si apoi analiza sangelui. Am specificat de fiecare data ca o fac doar in cazul in care mi-e serioasa relatzia. La inceput pana am capatat incredere am folosit prezervativul, apoi fara. Cam o data pe an sau la 2 ani fac test sida, ultimul l-am facut in februarie anul asta. Am incredere in sotzul meu, dar asta nu inseamna ca nu se pot intampla "accidente". Din pacate nu suntem niciodata suficient de protejati(e), pentru ca vorba ta, Alyssa, e suficient o singura data...
Un subiect de nota 20, te felicit pentru el, Alyssa 
"Unde exista dragoste, exista si Dumnezeu" - Tolstoi
oanabbb spune:
sotul meu a fost primul si singurul barbat din viata mea.
suntem impreuna de 11 ani.asta nu m.a ferit de boli,caci bineinteles ca el a mai avut relatii,am mai fost despartiti inainte de nunta...
despre SIDA parca ma strange in spatesi cand vorbesc.
e o boala teribila si imi este frica uneori ca el ar putea calca in strachini fara sa folosesca prezervativul,caci nu e deloc adeptul lui.am mai vb despre asta,i.am zis ca daca se va intampla vreodata asa ceva...macar sa aiba bunul simt sa foloseasca protectie...
cred ca a si uitat ca am vb.
de 5 ani nu am mai auzit nimik,nu l.am prins cu nimik.dar cin a facut.o a data.........
Alyssa spune:
La mine sotul meu nu a fost primul barbat dar nici nu am avut o tinerete prea zbuciumata :)
Cu prietenul dinainte de casatorie am fost impreuna doi ani. Dupa citeva luni de "boyfriend-girlfriend" am facut-o cu condom, apoi am tinut calendarul si am luat si pastile anticonceptionale si am facut-o si fara.
Cred ca a fost o prostie pentru ca ne vedeam numai de weekend si el statea la ai lui, eu in apartamentul meu. Se putea sa calce strimb oricind. Si se putea sa ia ceva si sa imi dea si mie.
Nu cred ca am luat in serios posibilitatea luarii unei boli sexuale atunci. M-am lasat la mina norocului. Ca un fel de ruleta ruseasca...
Ce i-asi spune unei surori mai mici? Ce i-asi spune fetelor mele cind vor fi adolescente? Ca nu este de gluma cu SIDA! Sa se portejeje mereu! Este datoria lor sa isi pazeasca sanatatea si dreptul lor la respectul partenerului. Daca el nu este de acord, inseamna ca nu le merita!
noemi marian spune:
Eu sint adepta sinceritatii si-a discutiilor libere pe orice tema,deci si despre sex.
Din pacate,atita timp cit SIDA este prezenta si poti s-o contactezi inclusiv din mediul spitalicesc mi se pare corect si necesar sa se deschida discutia despre protectie intre parteneri.La fel mi se pare normal sa se foloseasca prezervativul si-apoi periodic analize.Mai ales in fazele de inceput cind relatia incepe sa se construiasca.
Problema este alta,zic eu:nu exista informare suficienta.Aici ar trebui sa se lucreze mult,inca din scoala,mai ales ca traim intr-o lume in care avem posibilitate si mijloacele necesare.Eu,am intilnit femei si barbati care nu aveau nici o apasare,nici o spaima legata de o eventuala contactare a bolii si se aruncau cu miini si cu picioare in relatii pasagere.De fapt nu-i interesa ca se pot imbolnavi si de alte cele.Ma refer la tot ce-nseamna BTS.Si la o alta boala grea HBV.(aici vorbesc din proprie experienta,din pacate)
Cred ca a trecut vremea cind barbatii isi mai pot permite luxul sa refuze prezervativul. Si daca o fac,mie imi pare ca o lipsa de respect,in primul rind fata de ei si apoi fata de partenera.Nu ma refer la relatiile stabile ci la cele pasagere.Si da! noi ,femeile,sintem cele care putem impune asta.N-ai costum,nu capeti.![]()
Cit despre cum actionezi,cind sa si=l puna dl asta e o chestie ce tine de fiecare in parte.Noi il folosim ca metoda contraceptiva de multi ani si totul e asa de normal incit nici nu stiu exact cind se petrece actiunea 'imbracatul'.Pt ca unul din noi este tot timpul pe faza si ia masuri.
Apoi mai exista pb infectari din manevre medicale.Aici chiar mi-e mintea opacizata si nu stiu ce sa spun.Adica stiu,dar....E prea dureros si complicat si aiurea cum se poate intimpla asa ceva.
Cit despre marginalizarea si ostracizarea celor bolnavi,iar sint contrariata si ma gindesc la acelasi lucru:lipsa informatiilor.
Felicitari pt deschiderea subiectului.Noemi
kim222 spune:
Chiar ma intrebam cum de nu exista un astfel de subiect pe DC....si iata ca a aparut! Felicitari!
Partea cu protectia ..este ok..dar ce faci ..te protejezi 100% pentru tot restul vietii? Foarte simplu ar fi atunci cind femeia/brabatul are o relatie extra..sa se protejeze...
Partea nasola este ca anticorpii pot fi detectati la 3luni, la unele persoane la 6 luni...si la cei cu sistemul imunitar afectat sau cu alte afectiuni ,gen diabet...pina la 12 luni!!!
Asa ca testul rapid (care mie mi se parte cea mai buna metoda de a afla..fara a trai in suspans!) nu este mereu concludent, depinde cind a fost facut (de la ultimul sex neprotejat).
Exista si metoda PCR(viral load), controversata inca ..si care poate detecta virusul inainte de seroconversie.
Eu cred ca mai multa educatie..in scoli, mass media, ar aduce o schimbare ...
Allure spune:
Dupa cum spunea si Kim, virusul SIDA are o perioada de incubatie foarte mare de 4-6 luni in mod normal, timp in care poti sa iti faci testul si sa iesi "curat", dupa care, total nevinovat, iti infestezi partenerul...
Cea mai mare grozavie ce am auzit-o in scoala la cursul de Patologie este ca in unele cazuri virusul poate exista latent chiar si 10 ani. Nu ai simptome, nu iese la analize dar esti sursa de infectie pentru partenerii neprotejati.
In ce priveste
, am o singura problema: sexul oral
Jumatate din fun e mort fara... 
DARAEL, subiectul e la fel de provocator si pentru barbati, ca de obicei ei sint cei care nu suporta prezervativul..
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Dance, sing, floss and travel. ![]()
Alé spune:
Mie mi-e rusine sa scriu la subiectul asta. Pot sa spun ca sint exemplul de "asa nu".
N-am avut o viata zbuciumata din punct de vedere sexual, dar cu nici unul dintre partenerii mei (4 la numar, ca sa nu ma fac complet de ris) nu mi-am pus problema asta.
La inceput am folosit prezervativul, dar mi se pare inutil sa renunti la el inainte de a face analize, asa ca poti s-o faci neprotejat de prima data.
De fapt, e incorect sa spun ca nu mi-am pus problema, am preferat s-o ignor, incurajata si de faptul ca in Romania boala nu este foarte prezenta, sau mai corect spus, cazurile nu sint mediatizate.
Pentru mine, SIDA era o boala a saraciei, a drogatilor si homosexualilor (nu e opinia mea, pliz nu dati cu oo). Si cum nu era cazul meu, am zis ca totul e ok.
Am inceput sa-mi pun problema (culmea!) suferind mai multe interventii chirurgicale. A fost la un moment dat in RO un val de mediatizare a cazurilor de HIV, in special cu copii infectati prin spitale.
Nu va povestesc emotiile primului test HIV, facut cu o ocazie oarecare. Rezultatul evident negativ, dar nu mi-a fost usor sa ma uit in urma si sa recunosc cit de aproape am trecut pe linga tragedie.
Si stiti care-i buba? Stiam, frate, teorie destula. Daca as fi fost fro nepriceputa, as zice... dar io am facut-o cu buna stiinta.
Mi-am pus cenusa in cap cu un singur scop. Sa nu-i treaca altcuiva prin cap sa faca asa cum am facut io. Sa aiba credinta sincera ca asa ceva nu li se poate intimpla tocmai lor si ca sunt aparate de un zid magic.
PS Evident ca se aplica toate cele de mai sus si pt BTS.
Toate lucrurile se intampla cu un scop | Alé
sinzi_ana spune:
Cat eram mai tanara (
) am voluntariat la un orfelinat de copii care erau infectati cu Hiv (ne jucam cu ei). Atunci cred ca a fost primul meu contact cu ceea ce inseamna acest virus si ce poate sa faca din om...nu din bolnavi, ci din cei care ii inconjoara...
Desi inainte sa facem cunostinta cu ei ni s-a facut un mic sumar a ceea ce este sida, cum se transmite, ce trebuie sa facem si ce nu trebuie sa facem, ingrijitoarele si educatoarele lor ne-au sfatuit sa ne jucam cu ei, dar sa nu stam prea aproape si sa evitam contactul pe cat posibil...
Atunci am inceput sa imi pun intrebari, cum se transmite, cum previi, si cum te comporti cu cineva infectat cu HIV...
Tu, ca adult, esti responsabil pentru faptele tale si consecintele care le au asupra ta...dar cred ca atunci cand actiunile tale ii afecteaza pe cei din jur...adulti sau copii...nu iti ramane nici o scuza...
Cum ar fi (de exemplu) un sot care inseala ii transmite sotiei...iar aceasta in necunostinta de cauza transmite din greseala copilului lor??? O minciuna care poate sa te coste mai scump decat ti-ai putea imagina vreodata!!!!
Asa ca noi (eu si sotul meu) vorbim deschis pe tema asta...pentru ca avem un interes comun (copilul). Daca unul calca in strachini
ideal ar fi sa marturisim (ne certam, facem analize, ne impacam sau nu...asta e alta treaba) sau daca (prin absurd
) decidem sa mintim in continuare, facem pe ascuns analizele respective...si evitam sexul o perioada...
E un fel de contract prenuptial ![]()
Nu am avut niciodata sex neprotejat, decat dupa vreo 3 ani intr-o relatie (si asta cu sotul meu)...pana atunci am folosit prezervativul...(si apoi imediat cand am decis ca putem apela la alte metode a aparut David
)
Fiecare dimineata e un nou inceput
Sinzi, Radu si David
bomba pisaloaga
varsta David
poze David