haideti sa vorbim despre SIDA
Raspunsuri - Pagina 2
sinzi_ana spune:
Si ca un ps...
M-au impresionat tare copiii cu care ne-am imprietenit atunci...si am simtit atunci atata furie si ura pe cei care din nestiinta, nesimtire i-au condamnat nu numai la moarte, dar la izolare si la neviata....
Fiecare dimineata e un nou inceput
Sinzi, Radu si David
bomba pisaloaga
varsta David
poze David
roxanaz spune:
pentru cuvantul de ordine este: educatie! si inceputa din liceu pentru ca de acolo incep si problemele, de la acea varsta. incep relatiile sexuale si principiul de baza este "mie nu mi se poate intampla asta". si....din pacate se intampla. poate nu cand au 18 ani, dar cand au 20, 24....si se declanseaza tragedia.
din fericire am vazut ca lucrurile incep sa se miste, chiar am avut contact la unul dintre seminariile de anul trecut cu o doamna doctor extrem de dedicata, care tine lectii de educatie sexuala in cateva licee bucurestene. m-a impresionat faptul ca ne-a chemat sa tinem scurte prezentari in cadrul orelor ei, ca avea deja colaborari cu alte organizatii de profil.....asa da!
aici este cheia dupa parerea mea...plus discutiile libere, deschise si fara inhibitii cu parintii. orice cuvintel conteaza, la fel ca si puterea exemplului.
Roxana
angelapriboi spune:
Interesant subiect.Desi nu am avut o viata sexuala innraita de cate ori mi-am facut testul HIV am avut emotii.
Acum cu deschiderea acestui subiect m-am decis sa ma duc sa mai repet testul,asta asa pentru linistea mea.
Cum sa prevenim?
Grea intrebare.Cred ca ar trebui facute mai multe emisiuni la TV,cursuri in scoli,iar mamele cred ca ar trebui sa vorbeasca deschis cu copiii despre viata sexuala si bolile care se transmit.
In rest cred ca toti ar trebui sa ne protejam gandindu-ne in primul rand la copiii pe care ii crestem sau urmeaza sa-i avem.
ANGELA
Alyssa spune:
Da, cu totii stim ca este o boala grea, ca se transmite si sexual, prin contact neprotejat. Eu e exemplu am stiut dar m-am gindit mereu ca mie nu mi se poate intimpla, ca este o boala a homosexualilor si a drogatilor. De unde naiba mi-a ramas asta in creier?...
Si la virsta tineretii... ehe... te crezi nemuritoare si invincibila si daca mai esti si indragostita lulea de vreun golanas... pui capul pe pieptul lui si te uiti la luna si la stele si numai de prezervative nu iti arde... Cel putin asa a fost la mine.
Drept este ca m-am jucat cu viata mea de fiecare data cind nu m-am protejat. Am lasat totul la mina norocului si nu este bine deloc!
De asta am deschis discutia sa vad ce credeti voi ca este normal si drept sa faci intr-o relatie in legatura cu sexul protejat. Eu nu am cerut nici unuia sa imi arate dovada de la doctor ca este negativ. Sau sa ii spun sa mergem impreuna sa facem testul. Am crezut ca voi fi luata drept nebuna.
Si apoi ce te faci cu sotii care o iau razna. Mama, ce batalie emotionala se intimpla in tine!... Cite intrebari fara raspuns, cum ti se pare ca lumea ta toata s-a prabusit si viata nu mai are nici o valoare!... Si cite din femeile parasite nu au avut o aventura cu fostul sot?... Nu aventura, numai asa un sex de la-revedere, cind vine si plinge ca a gresit si toate alea... aha... te gindesti atunci la prezervativ?... eu nu m-am gindit!... proasta am fost!
Ce sa zic?... Acum sint mai batrina, am doua fete pe care le cresc singura si nu mai am dreptul sa fiu naiva! Trebuie sa citesc mai mult despre asta, dar mai ales trebuie sa fiu ferma cu mine si cu posibilul urmator...
Amely spune:
HIV...Un subiect despre care nimeni nu prea vorbeste, dar toti ne-am gandit (si nu o data, pun pariu!) la el... cu teama, cu oroare, din acest motiv unii (inclusiv eu) preferam sa il tratam ceva de genul "asta-nu-mi-se-poate-intampla-mie", cum spuneau si fetele... Bravo, Alyssa, pentru curajul de a-l deschide.
M-am regasit in multe din raspunsurile voastre... Inainte de casatorie, eram obsedata de protectie cu "fostii", eram chiar un pic stresanta... Si totusi, dupa o perioada mai lunga, lasam garda jos... Acceptam si fara. Ba chiar o data am avut o relatie intamplatoare (singura) la care am insistat mult, dar m-am lasat convinsa ca "e totul OK, pot avea incredere". De ce? Lipsa de educatie? nu cred, stiam tot ceea ce stiu si acum. Atunci? Ei bine, sa-i zicem comoditate, naivitate... ba nu, INCONSTIENTA!!!
Ce-i drept, pe atunci inca nu se stiau multe cazuri, dar cum spunea cineva, e suficient un singur pas gresit, UNUL! Am evitat ani de zile sa fac test, de frica. Inconstienta si mai mare!
Am facut testul HIV cand am ramas insarcinata (din pacate am pierdut sarcina) si mi-a tremurat sufletul pana in momentul cand am avut in brate rezultatul negativ. De atunci il fac periodic, desi sunt casatorita de 4 ani si suntem fideli unul altuia (eu, cel putin
). As innebuni sa stiu ca fetele mele (inca nu am copii, dar... sper, intr-o zi) ar putea repeta aceeasi greseala. Sper ca macar copiii nostri sa fie destul de inteligenti si de fermi ca sa stie ce-i bine pentru ei.
Si a doua problema care ma framanta... oare saloanele de manecura, oricat ar fi de luxoase, sunt ele 100% sigure? adica orice aparat de sterilizare chiar garanteaza 0% riscuri? Sau numai anumite tipuri de sterilizatoare? Eu cel putin imi fac destul de des manecura la salon (nu si pedicura) si banuiesc ca sunt multe femei care, ca si mine, nu isi fac doar acasa.... Daca manecurista, cu care altfel sunt prietena si este super amabila, din graba nu tine suficient de mult timp instrumentele la sterilizat, sau uita sa sterilizeze o forfecuta, cutterul de pielite etc, fara rea intentie, iar mie imi scapa? ca doar nu suntem politiste sa le urmarim fiecare miscare... DAR LA STOMATOLOG? Asta chiar mi se pare horror, si totusi sunt "n" situatii de infectari cu hepatita B, de exemplu... Cunosc chiar pe acest forum, caz de infectare (la stomatolog) iar fata a ramas si gravida. Sunt sanse sa fie ok, dar exista riscul de a se infecta si copilasul, la nastere...
Cazurile cu acele infipte in scaun la cinema sau in discoteca nu le mai comentez, ca probabil sunt si multe basme pe langa samburele de adevar... Dar ele chiar exista!
Concluzia, sa sufli si in iaurt, si uneori poate tot nu e suficient.
Hai, va las, ca "paranoia" scrie pe mine!![]()
"Mai bine sa fii optimist si sa te inseli, decat sa fii pesimist si sa ai dreptate..."
Pozici cu noi
sinzi_ana spune:
Din cate stiu (si va rog sa ma corectati daca stiti mai bine) cea mai "prielnica" cale de transmitere este sexul neprotejat si transfuziile de sange (nu injectiile neaparat)...
La stomatolog si la cosmetica, se poate transmite, dar destul de rar...
Nu e o boala infectioasa cu raspandire asa mare ca gripa...nu se ia asa usor si nu trebuie sa te feresti de o persoana infectata...cu cateva minime reguli de igiena ar trebui sa fi in siguranta...
Sinzi, Radu si David
bomba pisaloaga
varsta David
poze David
Alyssa spune:
Sinzi_ana, si eu tot asa am citit. Si din cauza asta ma intereseaza o discutie depspre sexul neprotejat. Este datoria noastra fata de noi si copii nostri sa fim maturi in aceasta privinta. Nu cred ca este de gluma!
Mie spre exemplu mi-ar ingheta inima sa stiu ca fetele mele vor face sex neprotejat numai ca sa ii faca placerea lui, sau pentru ca se vor simti rusinate sa aduca vorba de asta. De ce am facut-o eu? Nu stiu, sincer!
Dara cum stau si ma gindesc si imi dau seama ca SIDA nu a fost intotdeauna acolo in lume. Nici nu stiu anul in care a fost descoperit primul caz. Dar oricum, eram adolescenta, banuiesc. SI in mintea mea a fost o boala catalogata ca fiind a homosexualilor si a drogatilor. Asa cum a spus si Ale... De ce gindim asa?
Apoi mi-am spus ca se poate intimpla oricui, numai mie nu. Am bagat capul in nisip ca strutul!
Bem doi litri de apa pe zi, ne dam cu anticearcane, mincam piine graham, avem grija sa ne spalam pe miini, ne spalam pe dinti de citeva ori pe zi, nu fumam sau incercam sa ne lasam de fumat... Si atunci de ce nu sintem mai atente si mai ferme cind este vorba de sex protejat?... Pentru ca ne lipseste exemplu, cred eu. Ca nu ni s-a vorbit suficient de asta, ca nu ni s-a implementat in creier acest "trebuie neaparat", ca nu sintem confortabile indeajuns cu sexualitatea noastra, cu puterea noastra de a ne decide soarta...
Mie de exemplu nu mi s-a vorbit acasa despre sex, despre nimic sexual. Am fost crescuta de bunici si sexul era ceva ce il faceai daca te maritai, cu sotul tau, in dormitor cu usa inchisa si nu se vorbea despre asta. "curvele" erau cele care aveau sex si daca li se intimpla ceva, o meritau. Nu e asa deloc!
Banuiesc ca nu am fost asa de ferma cu sexul protejat pentru ca nu mi s-a implementat in obiceiurile mele. Cum ar fi "spala-te pe dinti seara si dimineata!"... "nu fuma, ca nu este bine la sanatate!"..."maninca piine graham ca este mai sanatoasa"... "spala-te pe miini!"...
Deci se poate sa fii cu un partener ani intregi si sa faci sex protejat de fiecare data! Si apoi sa te duci la doctor ca sa vezi ca totul este ok... Deci barbatul ala nu o ia la fuga dupa citeva luni...
Eu ridic mina si promit ca nu ma mai joc cu viata mea!
Am sa citesc mai mult, am sa fiu mai activa cind este vorba de informatii despre asa ceva. Nu am sa mai fiu pasiva. Pentru mine, pentru fetele mele.
sinzi_ana spune:
Ba eu cred ca virusul la om s-a descoperit de mult timp...nu stiu exact cand (am sa caut ca sunt si eu curioasa)...dar in orice caz probabil ca a fost mediatizat prin anii '60...(cred iar)
Din cate stiu, ne-am procopsit cu virusul de la...maimute...
(nu stiu pe ce cai, dar sper ca transfuzie
)
Mitul ca e boala homosexualilor are si el o explicatie...sexul anal este o "autostrada" pt virus datorita leziunilor care sunt frecvente si care favorizeaza transmiterea lui...
Oricum, nu numai in cazul HIV, dar pt multe alte boli cu transmitere sexuala (pe care le poti avea toata viata) e recomandat sa folosesti prezervativul chiar si intr-o relatie stabila de fiecare data...
Este cea mai sigura metoda de a te proteja, nu numai de boli dar si de o sarcina nedorita...
Sinzi, Radu si David
bomba pisaloaga
varsta David
poze David
Alyssa spune:
Si inca ceva... Imaginea pe care ne-o formam despre dragoste si sex vine din cartile citite, din filme, din discutii.
In cite carti romantice ati citit despre sex protejat?... Intotdeauna eroina se duce undeva, in natura cu amorezul sau au sex pe plaja, in padure... Dar nicaieri nu citesti despre protectie. In filme tot asa... aha... cite filme ati vazut in care s-a mentionat condomul?
Eu am vazut numai un film in care s-a adus vorba de condom. SI scena mi-a ramas in minte. In "Pretty woman" cind Julia Roberts scoate din cizmele ale lungi (probabil avea buzunarase acolo) citeva prezervative de diferite culori si le infoaie ca un joc de carti si ii spune lui sa isi aleaga unul. El se uita mirat si ea ii spune rizind dulce "I am a safety kind of girl" "sint o fata care vrea sa fie sigura, care se protejeaza", cu toate ca era o fata care facea trotuarul! SI apoi ii scoate unul pe care zice ca il are de ocazii speciale cu gust de nu mai stiu ce... Asta banuiesc ca pentru sexul oral...
Si pentru ca s-a adus vorba de sex oral... Aici chiar ca trebuie atentie. Haide sa zicem ca folosesti condomuri cu gust de ceva... Dar el ce va folosi?... Si acolo este contact de secretie vaginala- saliva...
Alyssa spune:
Mai demult aveam o locatara intr-un bloc in care eram superintendenta. Jackie o chema, pe la treizeci de ani. Toata lumea stia ca este prostituata. Nu aduce clienti in bloc, dar aborda masini si uneori chiar si in imprejurimi.
De la barbatii vecini am aflat ca taxeaza $32.00 pe un sex oral. Eu am inceput sa rid. Pai de ce nu $30.00 ori $35.00?... Cica $30.00 ar fi fost treaba orala, si $2.00 ar fi fost taxa de condom si ca nu facea fara...