in camara, pentru iarna
Raspunsuri - Pagina 5
akella spune:
Zacusca de ciuperci
Ingrediente: 1 kg ciuperci, 50 gogosari copti, 1 kg ceapa, 2 kg rosii (curatate de pielite si seminte), 1 l ulei, sare, 20 boabe piper, 2 foi dafin, 1 lamaie, conservant
Se toaca ceapa si se pune la calit impreuna cu ciupercile curatate si taiate, sare si piper boabe. Cand s-au muiat, se adauga celelalte ingrediente si lamaia decojita si taiatã felii subtiri. Se scade incet, avand grija sa nu se prinda.
Se pune fierbinte in borcane, se acopera cu ulei, se pune un varf de cutit de conservant, se inchid borcanele ermetic si se lasa la racit sub o patura.
micalondra spune:
Muraturi asortate
Gogonele (sa predomine), castraveti, conopida, varza, morcovi, radacina si frunze de telina, ardei iute (cam 2 gramezi la un butoi de 60 litri) si usturoi pisat 1,2 kg (la butoi de 60 litri), hrean si marar si toate acestea acoperite cu saramura facuta dintr-o lingura de sare la un litru de apa. Se pritoceste ca si varza (cam o saptamana zilnic, apoi mai rar). Sunt foarte bune puse asa muraturile, mai ales usturoiul e important sa fie mult si daca e pisat e si mai bine. Gogonelele au un gust deosebit.
doinabita spune:
Salata bulgareasca:
-2 kg. gogosari
-2 kg.ardei kapia
-2 kg.telina
-2 kg,morcovi
-2 kg.conopida.
-cateva radacini de hrean
Gogosarul si ardeiul kapia se spala,se curata,apoi se mai spala o data de seminte si se taie feliute subtiri.Morcovii si telina se curata ,se spala si se dau prin razatoarea mare(cea pentru sfecla rosie,mere).Conopida se spala ,se desfac buchetelele.Se aseaza in borcane, asortandu-se toate,hreanul se pune rondele.(borcane de 800 gr.)Compozitia pentru zeama este aceiasi ca si la gogosari,dar cu miere nu cu zahar.Va doresc Pofta buna.
bita doina
akella spune:
Ceapa rosie in otet
Ingrediente: 1 kg ceapa rosie mica, 4 ardei iuti, 6 catei usturoi, 6 cuisoare, 1 baton scortisoara, otet din vin, 1 lg. sare
Ceapa se curata si se opareste 1 minut in apa cu sare. Se scoate si se usuca intr-un prosop. Se pune in borcane cu ardeii iuti, usturoiul necuratat, cuisoarele si scortisoara sfaramata.
Se toarna otet, se inchide ermetic si se lasa sa se macereze 15 zile, la loc intunecos si rece.
akella spune:
Chutney de coacaze albe
Ingrediente: 300 g coacaze albe, 200 g prune aurii, 200 g zahar, 1 ardei iute rosu, 1 pahar otet, piper, sare
Se aleg boabele de coacaze, se spala si se oparesc 1 minut. Prunele se curata de samburi si se taie in 4. Se pun toate intr-un vas, se adauga bucati mici de ardei (fara seminte), piper si sare dupa gust. Se toarna otetul amestecat cu zaharul si se fierbe 15 minute. Se pune in borcane cat este fierbinte.
akella spune:
Chutney de piersici
Ingrediente: 250 g pere, 250 g piersici, 250 g caise, 350 g zahar, 250 g arpagic, 50 g stafide, 1 pahar otet din vin, 1 lg. mustar dulce, sare, piper
Fructele se curata si se taie in bucati nu prea mari. Se dizolva zaharul in otet, apoi se toarna solutia peste fructe. Se adauga ceapa, tocata si calita in putin ulei, stafidele, mustarul, sare si piper. Se amesteca si se fierbe 15-20 de minute. Se pune in borcane cat este fierbinte si se inchid imediat.
akella spune:
Chutney de prune si rosii
Ingrediente: 250 g prune, 12 rosii, 1 pahar otet din vin, 1 ceapa, 250 g zahar, piper, sare
Prunele se curata de samburi si se taie in 4. Rosiile se oparesc, se curata de pielite si seminte, apoi se taie cubulete. Se adauga ceapa calita putin, sare si piper dupa gust. Se dizolva zaharul in otet si se toarna peste amestecul de prune, rosii si ceapa. Se fierbe 15-20 de minute.
fannna2003 spune:
era o reteta greceasca cu ardei iuti tocati,ceapa taiata julien,marar tocat...dar nu mai stiu ce se mai pune si cantitatile...poate stie careva
Un prieten adevarat te prinde de mana si iti atinge inima.
Gabriel José García Márquez
akella spune:
quote:
Originally posted by fannna2003
era o reteta greceasca cu ardei iuti tocati,ceapa taiata julien,marar tocat...dar nu mai stiu ce se mai pune si cantitatile...poate stie careva
Un prieten adevarat te prinde de mana si iti atinge inima.
Gabriel José García Márquez
Pe vremuri o faceam si eu; cantitatile - la ochiometru: ardei iuti taiati rondele (fara seminte), morcovi si radacina de telina - ambele legume data prin razatoarea mare, ceapa taiata julien, frunze de telina tocate; solutie standard de otet (1 parte otet, 3 parti apa, 1 lingura de sare la litrul de lichid obtinut, cateva boabe de piper negru), care se toarna fierbinte peste legumele asezate in borcane mici (de 400 sau 800 ml).