eco 12 sapt, test sindrom Down in Ro?

eco 12 sapt, test sindrom Down in Ro? | Autor: belle_vue

Link direct la acest mesaj

Se face in Romania la eco de 12 sapt testul pt sindromul Down? Eu maaflu in Anglia si aici se numeste Nuchal Translucensy Test, practic se masoara cantitatea defluidde la baza craniului. Acum doi ani cand am avut primul copil, nu se facea in Bucuresti sau in orice caz nu mi-a spus nimeni de el, desi mergeam la o clinica destul de firoscoasa. Acum ar trebui sa ajung in Romania in perioada cu pricina (intre 11-14 sapt) si vreau sa stiu daca se poate face undeva. Multumiri nenumarate!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ingeras26a spune:

Buna,

Eu stiu ca iti face si SD in cadrul Testului Triplu, care, cel mai devreme, se face pe la 15-16 sapt in Ro.
Pliul nucal ti-l poate masura la o ecografie putin mai performanta, sigur, si ti-l masoara to cam din 15 sapt cred la fiecare eco.

De ce vrei sa iti faci? Si de ce asa devreme? Poti faca TT intre 15-18 sapt. Bafta multa si sarcna usoara!

Pupicei, Ingeras 17+ Maya

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns belle_vue spune:

Multumesc, Ingeras! Si tie sarcina usoara si sanatate!
NTT se poate face NUMAI intre 11-14 saptamani, asa spun doctorii si literatura de specialitate. Rezultatul se raporteaza la varsta mamei (37 in cazul de fata) pentru a obtine factorul de risc pt SD. Daca e peste o anumita valoare, ai posibilitatea sa faci alte teste mai detaliate in jurul a 15-16 saptamani (amniocenteza si inca unul al carui nume nu mi-l amintesc).
De fapt, aici NTT e pus la dispozitia oricarei femei insarcinate, indiferent de varsta.
Sarcina mea e destul de dificila, cu stare de rau permanenta si sangerari in ultimele 3 saptamani... Bebe din burtica pare sa fie totusi ok, dupa cum rezulta din scanurile facute.
In ce consta Testul Triplu?
Multumesc!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mayaione spune:

Pliul nucal la mine a fost masurat la 14 saptamani de sarcina la echo 2D si cu rezultatul am fost la triplu test, pe care l-am facut la genetic lab. Triplu test depisteaza defectele de tub neural (spina bifida) si anomaliile cromozomiale (trisomia 18 si 21 sindromul Down). Pupic!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Catalina spune:

Mie mi-a masurat pliul nucal la 11 saptamani. Tripul Test mi-a zis sa il fac acum la 15, sapt viitoare.

Catalina 14+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mariana_1976 spune:

Belle aici tot la 12 sapt se face acelasi test.Scrie f. clar ca facut in sapt a 13 a nu mai are aceeasi valoare de precizie.Dupa unele cercetari de aici, translucenta nucala a dat rezultate mai bune in depistarea sindromului Down decit tripul test.Dar se obisnuieste sa se faca amindoua, apoi se raporteaza la virsta mamei si daca e ceva alarmant,se propune si analiza lichidului amniotic.
Din pacate, se pare ca nici unul dintrea aceste teste nu-ti da 100% siguranta ca sunt corecte.
numai bine iti doresc

Mariana
mama de Monica, Matei si Markus

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aime spune:

Belle si la noi, cum au spus si fetele, se face aceasta masuratoare. Eu am fost insarcinata in 2004 (am facut analiza la cabinetul medicului care imi urmarea sarcina si avea un eco 2D) si mi-a masurat pliul nucal (care a iesit 2 mm) cam dupa 12 saptamani, iar triplul test l-am facut la 16 saptamani, atunci fiind optimul ptr analiza, rezultatele fiind bune. Emotiile au fost mari, aveam 34 ani, dar Dumnezeu ne-a rasplatit cu un ingeras de baietel sanatos si frumos .
Sarcina usoara si numai bine!

aime si Vladimir

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ingeras26a spune:

Belle_vue, la Triplu Test trebuie sa-ti faci inainte o eco Doppler si cu e te duci la laborator sa-ti ia sange. Eu le-am facut la 15 sapt, desi am 27 ani, medicul meu le recomanda tuturor gravidutzelor, indif de varsta.
Iti coreleaza rez de la sage cu riscul de varsta si rez de la eco si iti spun riscul pt defecte de tip neural si trisomia 18 si 21 (sindrom Edwards si Down).
Bafta multa!
Aime, sa-ti traiasca mandretea de baietel!

Pupicei, Ingeras 17+ Maya

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gio spune:

Eu m-am programat pt screeningul asta la un centru specializat (centrul de medicina materno-fetala) pt asa ceva. eco se face intre 11-14 saptamani si zic ei ca masoara " translucenta nucale si evaluarea osului nazal, in cadrul screening-ului pentru depistarea sindromului Down". Mai multe detalii sunt pe net, daca dati o cautare. e in cadrul fostului Spital Titan si stiu ca au eco 3D. Numai ca trebuie programare cu vreo 2 sapt inainte iar pretul este..incredibil de mic...
translucenta nucala mi-a fost masurata si al fetita, al 14 sapt, acum mai bine de 3 ani, deci se facea si acum 2 ani in Ro....I want a permanent vacation...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Vasari spune:

belle_vue, tu te refereai la bitest. In RO este o analiza noua si eu anul asta nu am gasit-o decat la Medlife. Am mai sunat la cateva clinici particulare, dar nu prea stiau despre ce vorbesc.
bitestul presupune ca si triplul test o eco si o analiza de sange.
Si intr-adevar se face intre sapt 11-14, iar TT intre 14-18.
Doctora mea mi-a spus ca e chiar mai importanta decat TT-ul.

Stiu ca raspunsul nu vine in timp util, dar poate este de ajutor altor viitoare mamici.

25+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roli25 spune:

Vasari,, eu am facut acest nou test intre sapt 11-14, care presupune, masurarea translucenta nucala + recoltare sange pt. analiza bhcg si papp-a. La toate astea se ia in calcul varsta mamei si rezulta un anumit risc de defect genetic.
Marea mea dilema este cat de sigur acest test comparativ cu TT. Eu nu mai stiu ce sa cred...la prima sarcina am facut TT care mi-a dat risc crescut de SD, am facut amniocenteza care a iesit buna si am un baietel perfect.
Acum, la recom. medicului am facut minunea asta de test nou care chipurile ar fi mai bun si din nou am risc crescut de SD, desi la eco translucenta nucala a iesit 1,8 mm, deci buna. Din nou stau cu sufletu la gura pana voi face amniocenteza.
Daca cineva a facut acest test si are mai multe detalii o rog sa ma lamureasca. Evident ca incerc sa gandesc pozitiv, dar recunosc ca nu prea imi iese si sunt panicata. Am 36 ani si stiu ca si asta contribuie la rezultatul prost...


Roli 13+ si mamica lui Marc (9 iunie 2006)
http://bd.lilypie.com/uGYJp3.png

Mergi la inceput