cine are pt mine o reteta pt ciorba de burta...

cine are pt mine o reteta pt ciorba de burta... | Autor: karmyna

Link direct la acest mesaj

buna fetelor si doamnelor...

imi e asa pofta de o ciorba de burta.am fost azi la cumparaturi si am vazut fara sa vreau burta de poprc pt ciorba de burta dar nu am cumparat pt ca nu stiu sa fac..cine imi poate da reteta daca o are sau de unde o pot lua... imi e asa pofta de o ciorba.mmmmm.dar acasa o facea mamna dar aici nu mai e mama sa faca tre sa fac singura numai ca ciorba de burta nu stiu sa fac...

va multumesc.va pup..

carmenn

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Tanya spune:

Buna Carmen,
Iti spun cum o fac eu, asa cum m-a invatat un ajutor de bucatar :)
Speli bine burta cu apa rece, o pui intr-o apa o dai cateva clocote si ii schimbi apa dupa care o lasi sa fiarba. Cand e pe jumatate fiarta adaugi 2-3 morcovi intregi, 2 cepe intregi, 1 telina tot intreaga si cativa catei de usturoi tot intregi, vegeta si lasi sa fiarba. Cand burta e fiarta (vezi sa fie moale cand bagi furculita in ea) o scoti si cu o furculita o tii si cu un cutit tai suvite subtiri. Strecori zeama din oala si pui burta taiata apoi pui din nou pe foc mic. Pui intr-un castronel 2 galbenusuri de ou si smantana (depinde de cata zeama ai, cam 2-300gr) si cu o lingura pui cate putina zeama din oala in castronel si amesteci usor. Cand compozitia din castron e aproximativ la fel de fierbinte cu cea din oala torni peste zeama din oala si mai pui si otet (dupa gurst) si gata!
Pentru o culoare frumoasa, eu mai dau pe razatoare un morcov mic si il calesc in putin unt dupa care dau printr-o sita si pun zeama rezultata in oala.
Pofta buna! si daca ai nelamuriri intreaba-ma.

Nu avem dreptul de a consuma fericirea fara a o produce

Tanya

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Pegasis spune:

quote:
Initial creeata de karmyna

... burta de poprc pt ciorba de burta

Tizule, eu stiu ca se foloseste burta de vita, nu de porc.

Reteta mea e la fel cu a Tanyei, numai ca eu pun intii otetul, las ciorba sa se raceasca (nu complet, dar nici sa fie fierbinte) si abia atunci pun ouale batute cu smintina.

Acu' nu-i musai sa te iei dupa mine, ca asta e un fel de mincare din cele 3 pe care stiu eu sa le gatesc...

Carmen

"Cind o femeie nu vorbeste, sa n-o intrerupi pentru nimic in lume."
(Enriyeu Castaldo)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns karmyna spune:

draga tanya..
mersi de reteta..
burta pe care o cumpar eu in magazin(real) e deja taiata si cred ca si fiarta...mai lamurestema de aici in kolo..
tre sa o mai las sa fiarba..si cu strecurarea zemei nu prea am inteles.poti sa imi mai explici o data..multumesc.

salutare..

carmenn

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns niculae spune:

intr-o oala mare (9-10 litri) se pun la fiert 3-4kg de oase de vita si 3-4 kg de burta (de preferat prefiarta, altfel scade mult-la jumatate) in apa (cu sare); cand incepe sa fiarba se colecteaza toxinele cu paleta cu gauri si se arunca- nu paleta ). se face focul minim, se pune capac (daca n-ai, pune folie de aluminiu, da' las-o sa respire un pic). se lasa la fiert 5-6 ore pana ce furculitza intra usor in burta.
printr-o strecuratoare mare se strecoara lichidul in alt vas. burta se taie cu un cutit ascutit feliute subtiri si nu foarte lungi (sa incapa in lingura mai multe bucati). căcând oasele sunt fierbinti poti manca maduva separat cu sare si piper pe feliutze subtiri de paine prajita proaspat (fierbinte). zgarciurile si ligamentele de pe oase se pot taia la fel ca burta si se pot adauga lânga burta (tre' sa fie moi).
se curata câteva căpătzâni de usturoi (2-3) care se zdrobesc prin aparatul specific sau in orice alt mod si se pun in lichidul fierturii. zeama de la 2-3 lămâi (sau otzet-daca ai incredere in furnizor) se adauga si ele fierturii. se da un clocot. se lasa un pic sa se raceasca si se gusta. se mai adauga (sau nu) sare, usturoi si/sau acritura.
separat, se amesteca 800-1000 gr smântână cu 10-20 galbenuse de ou (albusurile se arunca), se pune sare; dupa ce le omogenizezi se adauga in vasul cu smantana si oua lichid de la fiertura (care nu trebe sa fie foarte fierbinte); se adauga câte putzin, in timp ce se amesteca in dres. 2-3 polonice sunt de ajuns. atentie mare aici, pentru ca poti sa tai dresul de smantana si s-a dus totu' dr3ak (daca lichidul e prea fierbinte sau torni prea multa fiertura dintr-o data din polonic)!
se rastoarna dresul (care sper ca nu s-a taiat) in fiertura, cate putin, in timp ce amesteci in fiertura (care nu tre’ sa fie [foarte] fierbinte). gushti, poti adauga din nou usturoi, acritura dupa dorinta. ATENTIE! gustul difera in functie de temperatura, asa ca trebe gustata la temperatura la care o mănânci ! evident adaugi burta taiata in lichid.
DE CATE ORI DORESTI SA MANANCI, nu o adu pana la punctul de fierbere, căci se poate taia !

p.s. daca intentionati sa puneti E-uri in ciorba (vegeta, maggi, etc) mai bine nu mai gatiti (sunt pliculete cu mancare-chiar si ciorba de burta, pline de E-uri gustoase la orice magazin alimentar)

www.reclamaaa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tanya spune:

Ah am uitat de oase . E foarte important sa pui si oase cu maduva de vita pentru ca dau un gust nemaipomenit la ciorba.
Pai fierbi oasele, morcovul, telina,ceapa si usturoiul, cand sunt fierte toate strecori si pui in zeama rezultata burta gata fiarta si taiata, simplu nu? Apoi pui galbenusele cu smantana + zeama din oala putin cate putin, torni peste ciorba, pui si otet, faci si chestia cu morcovul calit la sfarsit daca ai chef si gata.
Pupici si spor la gatit!

Nu avem dreptul de a consuma fericirea fara a o produce

Tanya

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns niculae spune:

mai e o problema. ciorba de burta trebuie sa aiba un pronuntat gust de usturoi. cei cativa catei de usturoi pusi la fiert la inceput nu rezolva problema. in orice supa (cu taitei, galusti) de carne ardeleneasca se pun cativa catei de usturoi la fiert care se indeparteaza apoi.
hai sa va mai dau o reteta de ciorba asemanatoare, specifica si rar intalnita
Ciorba radauteana
(de pe net)
Ingrediente
3-4 piepti de pui (mai mici)
2 cepe medii
4 morcovi medii
5-6 catei de usturoi
500 ml smantana
patrunjel tocat marunt si otet

Mod de preparare
Pieptul de pui se curata de pielita si inainte si dupa fierbere.
Cepele tocate marunt, ca si morcovii,se calesc in putin ulei cca 3 minute si se pun la fiert impreuna cu carnea de pui. Cand carnea se desprinde de pe oase se scoate si se face shuvitze, cat mai subtiri si potrivit de lungi.
Pieptul de pui maruntit sse pune inapoi in oala de fiert, se adauga smantana cate putin, iar la ultimul clocot se adauga usturoiul maruntit ( zdrobit), dupa gust, plus sare si piper.
In farfurie se adauga patrunjel tocat marunt si otet, dupa gust.
Gustul acestei ciorbe este identic cu al ciorbei de burta, dar este mult mai dietetica.
In Radauti, gospodinele mai pun la fiert si taitei marunti, de casa, dar nu este o regula.

Mod de servire
Se serveste calda. Se pune patrunjel tocat marunt si otet cand se serveste ciorba
p.s. nu stiu de ce nu s-ar putea pune galbenusuri in smantana. si aici usturoiul e la final, cand sting focul sub oala. pentru gust mai pronuntat

www.reclamaaa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kisstherain999 spune:

Mie nu-mi placea ciorba de burta fiindca era acrita cu otet. Am incercat sa o acresc cu bors si surpriza ... mi-a placut f mult.



kiss

"Dream as if you'll live forever: live as if you'll die tomorrow." - James Dean

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns niculae spune:

e foarte corect sa punem la indoiala calitatea otetului romanesc din ziua de azi. acid acetic, apa, coloranti. si iaca un gust care evident si motivat nu-ti place. este motivul pentru care sunt deosebit de reticent in cumpararea si folosirea otetului obisnuit. otetul de mere de la "plafar" si cateva modele de oteturi balsamice sunt cele existente in casa mea. ai incercat sa acresti cu lamaie? la origine ciorba de burta avea un scop precis: de a "drege" dupa bautul unor cantitati semnificative de alcool; grasimea din maduva oaselor de vita si cutele grase ale burtii de vita, devine un strat protector invelind interiorul intestinelor si blocand trecera alcoolului in sange; iar usturoiul in cantitati mari diminueaza efectul colesterolului din grasimi (ca si vestita combinatie ardeleneasca-slanina, usturoi, palinca. e drept ca pe acea vreme se folosea otetul din vin pentru ca ciorba de burta este o ciorba "de oras", macelareasca, iar cel mai la indemana inacritor la oras era otetul.

www.reclamaaaa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns maraki spune:

Am cumparat si eu burta de aici Este semi-fiarta, taiata suvite, nu este nevoie sa fierbi ore la ea( prima oara am fiert si eu foarte mult asa cum stiam din Ro si iesise prea moale burta, nu mi-a placut )Poti sa pui morcov intreg si telina dupa care le scoti cand sant fierte, faci din smantana( 1 pahar ) si niste galbenusuri de ou un sos,pui sare si otet in ciorba,amesteci smantana cu galbenusurile in ciorba iar separat poti face mujdei de usturoi pe care il torni in ciorba de burta( in Ro asa se servea la restaurant, mujdei separat si puneam cat doream in farfurie )Cand mananci poti sa mai pui smantana in farfurie, dupa gust.Pofta buna

27+

Monica
http://community.webshots.com/user/maraki36

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monagan spune:

Niculae, nu ma pot abtine. Iti place sa gatesti sau esti bucatar? Vad ca esti foarte priceput.Felicitari oricum.

MG

Mergi la inceput