Triplu test si amniocenteza
Buna fetelor,
Sunt insarcinata in saptamana a 19-a si in saptamana a 16-a am facut testul quad (acel triplu test plus 1) la Genetic Lab. Nu stiu cate dintre voi ati facut acest test dar eu l-am repetat pentru ca nu mi-a iesit bine examenul: Trisomie 18 (intre 150 si 250, media fiind de 10000). Am inteles ca e relevant si nu prea, ca de scump... nu mai vorbim...
Necazul e altul insa. Doctorul meu imi recomanda sa trec la pasul urmator: amniocenteza. E primul meu bb, am 37 de ani, iar riscul de avort e ridicat.
Vroiam sa stiu cate dintre voi ati facut triplu test sau amniocenteza, cum v-au iesit rezultatele si daca ati mers mai departe riscand.
Raspunsuri
crinuta spune:
Eu am facut triplu test, HCG mi-a iesit peste limita, insa nu am mers mai departe pentru nimic in lume.
La urmatoarea sarcina nici triplu test nu voi face.
Eu am facut multe ecografii morfologice, chiar si 4d si totul arata normal.
Despre relevanta triplului test nici nu are sens sa mai discutam, este binecunoscut ca da atat fals pozitiv cat si fals negativ.
Crinuta si bb din burtica 36+ saptamani
Dr. Nayel, CFR2
Ruxel spune:
Crinuta, adica tu te-ai oprit cu analizele pentru triplu test imediat dupa ce ti-ai luat rezulatul la betaHCG? Eu stiu ca daca valoarea betaHCG este mai mare decat normal, nu este absolut nici o problema. De ce te-ai oprit. Am auzit si eu ca rezultatele triplului pot fi si false. Eu imi voi face acest teste peste vreo 2 saptamani si sper din tot sufletul sa fie bine.
crinuta spune:
Ruxel, conform limitelor din Araia Saudita valoarea mea era ok, dar pentru Romania era mult peste. Am repetat si a iesit mai mica dar tot peste.
La ce te referi ca m-am oprit? La faptul ca nu am facut amniocenteza? Nu am vrut sa risc sarcina, medicul meu a spus ca asta nu e un rezultat prost, si chiar mi-a dat exemple de triplu test perfect care numai perfect nu era.
M-am dus la Iosup care este un ecografist exceptional, mi-a spus sa stau linistita, si apoi am mai facut eco 4d la Poiana unde se vede fata copilului aproape perfect.
Exemple de HCG ridicat la triplu test am mai auzi si au fost ok, insa niciodata nu poti sti.
Dr. Nayel, CFR2
crinuta spune:
Ruxel, acum am inteles intrebarea ta. Nu m-am oprit, mi-au dat toate cele 3 valori. Nu se dau separat. Alfafetaproteina si estriolul au iesit normal.
Dr. Nayel, CFR2
Ruxel spune:
Crinuta, te rog poti sa-mi spui exact ce valori ti-au iesit la cele trei analize? Te rog !
12 +
crinuta spune:
Ruxel, va trebui sa caut cele 2 analize, prima de la Medicover si a doua de la Medsana.
Acum stiu pe dinafara doar HCG. La prima, prin sapt 17 ( 16 si o zi parca) era 90000, si limita maxima era 55000.
Peste vreo 2 saptamani a iesit 73000.
Oricum nu mi le-a interpretat nimeni.
Celelalte 2 au iesit normal de fiecare data. Cum gasesc analizele le si scriu.
Tie ti-a recomandat cineva testul?
Dr. Nayel, CFR2
Ruxel spune:
da, medicul meu mi-a spus ca ma va trimite sa-mi fac triplu test. Eu am azi 12 sapt si 1 zi, si nu mai am rabdare. Singura data cand mi-am facut betaHCG a fost pe la 4 sapt. si 1 zi de sarcina de la UM, cand vroiam sa vad sigur daca sunt insarcinata. Atunci HCG mi-a iesit 482MIU/ML, care dupa unele statististic este ok, dupa altele este umpic peste limita. Am intrebat dr. la vremea respectiva si mi-a zis ca este f. bine. Acum, cu cate povesti triste aud, zau daca nu-mi este tare frica.
Uite chiar acum am cautat intr-un tabel pentru valoarea care ai avut-o tu la 16 sapt si ceva si acolo spune asa:
Sapt. Limita minima Limita maxima
15 11475 124350
16 4150 79350
17 4150 79350
18 4150 79350 
crinuta spune:
Pe cele mai multe site-uri limita maxima este in al doilea trimestru intre 114000- 140000.
Nici nu stii dupa cine sa te mai iei.
De ce sa fi stresata? Stii ca placenta e responsabila pentru nivelul HCG.
Stai linistita, totul va fi ok.
Dr. Nayel, CFR2
Daje spune:
Crinuta, tu spui ca ai facut triplu testul dar nu zici nimic despre ce valoare ti-a iesit la trisomie 18 !?
Ceea ce am inteles este ca Sindromul Down este evidentiat de rezultatul la trisomie 21. Insa rezultatele de la inhibina si trisomie 18 ar reflecta posibilitatea unor alte boli genetice: sindrom Eduard (!?) sau asa ceva.
Adriana
crinuta spune:
Nu mi le-a interpretat nici un laborator. Mi-e mi-era frica doar de trizomie 21.
Asa cum ti-am spus, acest test nu are acuratete, asa ca nici nu inteleg de ce se mai recomanda.
Dr. Nayel, CFR2