Retete bebelusi
Raspunsuri - Pagina 3
sorina2003 spune:
[bBUDINCA DE BRANZA DE VACI
200g branza vaci proaspata
1 ou
100ml lapte
2 lingurite de faina
2 lingurite de unt
20g zahar
se pregateste din faina, lapte si unt un sos alb dietetic. Dupa ce s-a racorit, se adauga branza de vaci pasata, galbenusul frecat in prealabil cu zaharul, albusul batut spuma. Se toarna compozitia intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina. se coace in baie de apa, la cuptor, 15-20 de minute, la foc iute.
SOS DIABETIC[/b]
100ml lapte
100g faina
5g unt
sare
Se pune laptele la fiert; faina simpla sau rumenita se desface separat cu putin lapte rece, se toarna peste laptele care fierbe. Se continua ferberea inca 10-15 minute, amestecand tot timpul, pentru a nu se prinde. La sfarsit, se adauga untul si sare si se mai da un clocot. Acelasi sos se poate prepara inlocuind laptele cu zeama de supa. Se foloseste la sugari peste varsta de 6-7 luni.
POFTA BUNA!!!!
Danza spune:
Pireu Mimosa (dupa 8 luni)
(preparare: 10 min.)
2 pliculete de pireu de morcovi sau pireu preparat in casa din 2 morcovi fierti
2 linguri de branza telemea
2 galbenusuri
160 ml lapte semi-degresat
160 ml apa
Fierbeti ouale 10 minute. Curatati-le de coaja si scoateti-le galbenusul fiert tare. Striviti-l cu furculita. Preparati pireul de morcovi dupa indicatiile de pe ambalaj. Adaugati branza telemea si presarati cu galbenusul strivit.
"Veloute" de primavara (dupa 5 luni)
(preparare: 15 min./fierbere: 25 min.)
50 g de mazare
50 g de morcovi
50 g de fasole verde
5 frunze de macris
1 frunza de patrunjel
un cubulet de unt
Se spala legumele. Se curata morcovul si se taie in rondele fine. Se taie frunzele de macris. Se desface fasolea verde taindu-se varfurile pastailor. Se fierbe totul in 1/3 l de apa timp de 25 de minute. Se lasa putin la racit, se pune in mixer si se adauga cubuletul de unt.
Pireu cucurigu (dupa 4 luni)
100 g de fasole verde proaspata
1 ou
1 lingura cu iaurt
putin patrunjel
o bucatica de unt de dimensiunile unei alune
Fierbeti un ou tare. Faramitati fin o treime din galbenusul oului fiert.
Fierbeti fasolea in baie de aburi (20 de minute).
Amestecati galbenusul faramitat, fasolea fiarta si 4 frunze de patrunjel, zdrobiti melanjul obtinut, apoi adaugati lingurita de iaurt. Serviti pireul garnisit cu untul.
POFTA MARE !!!!!!!!
Danza, mami lui Danutz
coca spune:
Eu cam o data pe saptamana fac o supa-crema de legume:pun la fiert morcovii.Cand sunt aproape gata pun ardei,dovlecel,telina,conopida,sfecla rosie si cartofii.Fierb toate bine.Le mixez si le mai pun la fiert adaugand verdeturile.La sfarsit iau de pe fac pun un ou batut cu 2 linguri smantana.
E super delicioasa servita cu crutoane.
Marianar spune:
PIURE DE GUTUI CU BISCUITI (dupa 6 luni)
O gutuie taiata cubulete, 2 lingurite de zahar si apa cat sa treaca peste cu 2-3 degete. Se fierbe pana gutuia devine foarte moale, apoi se paseaza foarte bine, se adauga 4-5 biscuiti pisati si cateva linguri din zeama in care a fiert gutuia. Ii puteti da lui bb si cateva lingurite de zeama daca au ramas dupa ce papa piureul.
Pofta buna!
roxana chindris spune:
Dragi mamici ,
Baietelul meu are un an ;voi ce-mi recomandati - ce retete stiti voi care se potrivesc varstei lui ? Eu am o carte cu retete dar sunt pentru copii incepand de la 3 ani spre varsta scolara . astept raspuns. Va pup
liviu`s spune:
Am primit de la medicul de familie o schema cu alimentatia noului nascut. Precizez ca am o fetita de 8 saptamini. ALIMENTATIA NOU-NASCUTULUI SI SUGARULUI MIC
I.ALIMENTATIA NATI\URALA
Z.I.-suge cate 5 min. la ambii sani,la 3 ore,cu pauza de 6 ore noaptea
Z.II.-suge cate 10 min. la ambii sani ,la 3 ore,cu pauza de 6 ore noaptea
Z.III.-suge cate 20-30 min.la ambii sani,la3 ore,cu pauza de 6 ore noaptea
Nou-nascutul cu <3000 g: 7-8 mese pe zi
Nou-nascutul cu >3000 g:6-7 mese pe zi
0-2 sapt:60-80 ml/masa
1-2 luni:120-150 ml/masa
2-3 luni:150-170 ml/masa
>4 luni:160-180 ml/masa
II.ALIMENTATIA ARTIFICIALA/MIXTA
L.I:6-7 mese/zi
L.II-III:6 mese/zi (greutate~5 kg)
L>III-IV:5 mese/zi
Mese la 4 ore,cu durata de ~20 min,pauza 8 ore noaptea
Cantitatea de lapte la o masa:
<7 zile:L=(N-1)x70 sau 80 ml
70ml-in cazul sugarilor cu G<3250 g
80 ml-in cazul sugarilor cu G>3250 g
>7 zile:L=1/10 G+200 ml
III.DIVERSIFICAREA
4 LUNI #189;--la ora 14 se introduce piure-ul de legume
PIURE DE LEGUME:
1 l apa +1/2 cana de morcov si albitura
+4 frunze patrunjel +1 frunza de salata verde
Se fierbe la foc potrivit si semiacoperit timp de 1 ora.
Se paseaza zarzavaturile prin sita si se adauga zeama ramasa de la fiert pana ce rezulta un piure moale.
Z.I:2 lingurite +san
Z.II:4 lingurite +san
Z.III:6 lingurite +san
Z.IV:8 lingurite +san
Z.V:10 lingurite +san
5 LUNI—la ora 10-11 se introduce piure-ul de fructe
PIURE DE FRUCTE:
#188; banana +4 lingurite pulpa de mar ras pe razatoarea de sticla +/- cateva picaturi de sirop de zahar.
Z.I.:1 lingurita +san
Z.II:2 ligurite +san
Z.III:3 lingurite +san
Z.IV:4-5 lingurite +san
6 LUNI—la ora 10-11 in piure-ul de fructe se adauga piersica
#61550; la ora 14 se introduc pe rand:carnea, uleiul, peste, branza de vaci
#61550; incepand cu aceasta varsta se introduce zilnic, pentru profilaxia rahitismului si a cariei dentare preparatul FLUORVIGANTOLETTEN 1 cpr pe zi
CARNEA:
1 l apa +1/3 cana morcov
albitura
dovlecel
cartof
+1/4 ardei gras
+1 rosie mica
+1 ceapa coapta pe plita si decojita
+1 buchetel de conopida
+150 g carne pui cu os
+1 varf de cutit de sare
Se fierb 1 ora,se paseaza legumele si se mixeaza carnea.
Zarzavaturile se introduc pe rand, zilnic cate un zarzavat nou.
Carnea se introduce treptat:
Z.I:1 lingurita +100 g piure de legume +san
Z.II:2 lingurite +100 g piure de legume +san
Z.III:3 lingurite +100 g piure de legume +san
Z.IV:4 lingurite +100 g piure de legume +san
Carne de 3 ori pe saptamana.
ULEIUL—se introduce dupa carne.
Cate 1 lingurita uei de floarea soarelui la piure de legume +/- carne
GALBENUS DE OU(GAINA)
Se fierbe tare, se da prin razatoare.
#189; galbenus+100-120 g piure de legume +1 lingurita de ulei de floarea soarelui.
In zilele cu carne NU primeste galbenus.
La 6 luni #189; 1 galbenus de 2 ori/sapt.
PESTE:salau, crap
Se recomanda 100 g /saptamana, fiert sau fript
BRANZA DE VACI:
250 ml L.V.:se fierb 10 min,se iau de pe foc 10 min.Se adauga 3 tablete Calciu lactic (pisate).Se aduce pe foc 10 min pana se branzeste laptele.Se pune imediat la scurs in tifon.
EXEMPLU DE MENIU SAPTAMANAL
LUNI:carne +piure de legume +ulei +san
MARTI:(1/2) 1 galbenus +piure de legume+ulei+san
MIERCURI:carne +piure de legume +ulei +san
JOI:piure de legume+1 lingura de branza de vaci+ulei+san
VINERI:carne +piure de legume+ulei +san
SAMBATA:(1/2) 1 galbenus +piure de legume +ulei+san
DUMINICA:peste +piure de legume +san
8 LUNI:--ora 10:la piure-ul de fructe se adauga branza de vaci si biscuit
--la ora 14:se introduce ficatul de pui, orezul, ciulama
--la ora 18:orez pasat +branza de vaci
sau
iaurt
FICAT DE PUI—100 g/saptamana
Ficatelul proaspat se curata de pielita ,se spala si se rumeneste in putin ulei sau unt.Se serveste ca atare ,feliat subtire sau frecat si amestecat cu piure de legume.
CIULAMA
2 lingurite faina rumenita se desfac ca maioneza cu 200 ml zeama de supa.
Se fierb 10 minute pe foc mic amestecand tot timpul, la sfarsit se adauga 1 lingurita de unt.
Se poate da de 2-3 ori/saptamana +peste
+ou
+carne
OREZ PASAT
1 l apa +10 lingurite zahar +7 lingurite orez
Se fierbe 1 ora la foc mic pe o tabla.Se paseaza/mixeaza si se subtiaza cu zeama.
VARIANTE DE MENIU LA ORA 14:
-carne +piure de legume
-galbenus +ciulama/piure de cartof
-peste +piure de legume
-ficat de pui +piure de cartof
-pilaf +cascaval (1 lingura)
11 LUNI—se incepe prepararea mai complexa a alimentelor,se introduce la pranz desert
--ptr. profilaxia rahitismului si a cariei dentare:VIGANTOLLETTEN 500 +ZYMAFLUOR #188; mg
--de la 1 an se dau 2 tablete de #188; mg ZYMAFLUOR
--din luna mai si pana in septembrie NU primeste VIGANTOLETTEN 500 ,ci va fi expus cat mai mult la soare
VARIANTE DE MENIU LA ORA 14:
-galbenus +piure de legume +1 frunza de salata cruda
-limba de vaca +piure de legume +1 frunza de salata cruda
-supa de rosii cu orez +1 frunza de salata cruda
-mamaliguta +branza de vaci +smantana/unt +1 frunza de salata cruda
-carne +piure de legume +1 frunza de salata cruda
-piure de spanac +ou
-carne de vaca +sote de fasole
VARIANTE DE DESERT LA ORA 14:
-mar crud
-sarlota de vanilie +1/2 banana
-papanasi cu branza dulce fierti
-budinca de orez cu mere
VARIANTE DE MENIU LA ORA 18:
-salata de cruditati (mar ras +morcovi ) + iaurt /branza de vaci
-pilaf +branza topita
-iaurt +cereale (fulgi de porumb ,ovaz,REMEDIA ,etc)
-fructe (mar ras, banana ) +cereale
-iaurt +orez pasat
-orez cu lapte
-macaroane +branza +ou
GALBENUSUL:
Ou fiert moale/ochi romanesc
Omleta cu untul adaugat la sfarsit (se poate pune si albus de la 12 luni )
Se vor da 2 oua /saptamana.
MAMALIGUTA:
300 ml apa +1 varf cutit de sare +4 lingurite malai
Se fierb 20 minute la foc mic pe o tabla groasa.
Se serveste cu branza de vaci +unt/smantana
PAPANASI:
200 g branza de vaci+1 ou intreg +1 lingurita gris +1 lingurita de faina
Se face o pasta din care se ia cu lingurita si se fierb 10 minute in apa cu putina sare.
MACAROANE:
50 g macaroane +20 g zahar +20-30 g branza +1 ou +10 g unt
Se fierb macaroanele in apa sarata timp de 30 min.Se scurg ,se spala bine cu apa ,se pun intr-o forma de Jena tapetata cu unt si cu pesmet macaroanele cu branza de vaci +oul +zaharul.Se da la cuptor la foc potrivit 30-40 min.
BUDINCA DE OREZ CU MERE:
200 g lapte +1 lingura orez +40 g zahar +1 mar mare +1 ou +10 g unt
Se da prin razatoare marul fara coaja ,se presara cu zahar si se lasa sa stea 15 min.
Orezul bine spalat se pune in apa care fierbe (150 ml ),se tine la foc mic inca 5 min.,se scurge si se pune in laptele clocotit si zaharat,lasandu-se la fiert inca #190; ora ,la foc mic.Dupa ce se raceste ,se adauga galbenusul si albusul batut spuma.Se pune intr-un vas de Jena uns cu unt si tapetat cu pesmet, in straturi alternative orezul si marul ras.Se coace la cuptor inca 30 min.
OREZ CU LAPTE:
30 g orez +150 ml lapte +150 ml apa +10 g zahar
Se pune orezul foarte bine spalat in apa clocotita si se fierbe la foc mic inca 5 min.,dupa care se scurge si se adauga in laptele zaharat clocotit.Se mai fierbe inca #190; ora ,amestecand din cand in cand.
cspeana spune:
fetelor eu stiu si asa am facut la fetitele mele fructele si legumele isi pierd vitaminele prin fierbere so eu i-am dat fructele crude ir mircovii si brocolii le-am facut la abur si le-am facut piure acum fetita mea de 2si 6luni le mananca crude
amai spune:
Si eu le-am dat bebelaselor fructe crude in ideea ca, prin fierbere- coacere, se distrug o parte din vitamine. Si, apropo de diversificare, daca primului copil i-am dat mult timp de cind am inceput diversificarea acelasi fruct , celui de-al doilea, i-am introdus aproape zilnic cite un fruct(suc) pina am ajuns sa-i fac un mini "cocktail" (in ideea ca aportul de vitamine este mai bogat si mai variat).
Toate cele bune!
MadyCM spune:
Pentru bebei mici si mancaciosi (eu ii dau de la 3 luni si pediatra mi-a spus ca fac foarte bine, pe langa supa de morcovi cu pastarnac si mar dat pe razatoarea de sticla cu suc de portocala) foarte consistent, evident, e un..... milk shake ;)
banana cu lapte formula mixate bine
Va recomand si voua (cu lapte de vaca si zahar)
Corina si bb Matei
Cary spune:
Abia acum am vazut articolul. L-am salvat si am scos un exemplar si la imprimanta. Peste aproximativ 2 saptamani o sa-l pun in practica (astemptam cu nerabdare al doilea )
de la Cary si Razvan.