Clarificari privind CIC - 2004 (2)
Continuare de la
http://www.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=20029&whichpage=16
Marius (www.desprecopii.com)
Raspunsuri
soledad spune:
Dragi moderatori Marius si Liviu,
Am si eu o intrebare: daca, fiind in CIC, plec pentru aproape un an din tara, cu tot cu copil, mai am dreptul la indemnizatia de crestere a copilului, pana cand acesta face 2 ani ?
Multumesc anticipat pentru raspuns !
marius spune:
Da, ai dreptul, nu este conditionata primirea CIC de prezenta in tara sau nu ci de obtinerea de venituri. Va trebui insa sa rezolvi anterior modalitatea de primire a banilor in tara atata vreme cat vei fi plecata. Solutii posibile ar putea fi:
1. cont bancar personal cu plata directa in cont
2. imputernicire notariala catre o persoana ramasa in tara care sa ridice(primeasca) banii in locul tau.
aissa spune:
Marius, te rog daca poti sa imi raspunzi si mie. Am mai pus intrebarea, dar nu am primit lamuriri. Daca intru in CIC anul acesta si voi primi prin urmare 6100000, dupa stabilirea bugetului pe 2005 voi primi aceeasi indemnizatie, sau va fii 85% din salariul mediu prognozat pentru 2005. Eu inclin sa cred ca varianta a 2- a e valabila, dar am vazut o opinie contrara si nu stiu ce sa mai cred.
marius spune:
Hmmm.. dificil raspuns. Si riscant. Ceea ce imi ceri tu este doar o prognoza personala. Nu are cum sa fie obiectiva. Deci din punctul meu de vedere e foarte posibil ca pt anul 2005 valoarea CIC sa fie majorata dar exact care va fi baza de calcul sau modalitatea de determinare e imposibil de spus. Nu pot sa spun decat ca trebuie asteptat dupa dispozitiile legilor. In fond ele dicteaza. Deocamdata insa e valoare stiuta asta este sigur.
AdaBB spune:
Buna,
am si eu o rugaminte: poti sa-mi spui daca se poate beneficia de indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani in valoare de >6.500.00 lei (sau cat mai este acum), in urmatoarele conditii:
- angajata a lucrat din 2001 pana pe 01.01.2004;
- intrerupere de 2 luni (01.02.2004 - 31.03.2004);
- apoi din 01.04.2004 - prezent;
- concediu medical in luna iunie 2004;
- concediu prenatal iulie-august 2004;
- nasterea copilului in perioada 01-050 septembrie 2004;
- concediu postnatal pana in noiembrie 2004.
Va multumesc, si astept un raspuns cat mai urgent, ca sa-mi pot linisti cumnata care este in situatia mai sus mentionata.
AdaBB spune:
Scuzati, am facut o greseala!!!
Buna,
am si eu o rugaminte: poti sa-mi spui daca se poate beneficia de indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani in valoare de >6.500.00 lei (sau cat mai este acum), in urmatoarele conditii:
- angajata a lucrat din 2001 pana pe 01.02.2004;
- intrerupere de 2 luni (01.02.2004 - 31.03.2004);
- apoi din 01.04.2004 - prezent;
- concediu medical in luna iunie 2004;
- concediu prenatal iulie-august 2004;
- nasterea copilului in perioada 01-050 septembrie 2004;
- concediu postnatal pana in noiembrie 2004.
Va multumesc, si astept un raspuns cat mai urgent, ca sa-mi pot linisti cumnata care este in situatia mai sus mentionata.
cool spune:
Daca ar naste sa zicem la 05.09.2004, trebuie sa aiba 10 luni vechime din ultimele 12 luni.
Din perioada: 05.09.2003 - 05.09.2004 scadem cele 2 luni de intrerupere = 10 luni.
Daca datele tale sunt corecte, indeplineste conditiile sa beneficieze de concediu si indemnizatie pt crestere copil.
aissa spune:
Multumesc oricum pentru raspuns arius. Eu nu vroiam adevarul absolult ca e clar ca nimeni nu stie, dar vroiam si o alta parere. Eu asa interpretez: din moment ce se prevede ca indemnizatia e de 85% din sal.mediu pe ec., mi se pare corect sa aplic acest procent la salariul care este in momentul acela valabil. Mai ales ca cei care sunt in plata dupa vechea lege primesc indemnizatia indexata la 3 luni, mi se pare firesc ca si cei cu noua reglementare sa aiba o "majorare" o data pe an.
AdaBB spune:
Multumesc f. mult pt. raspuns.
Ea auzise (de la o avocata intalnita in spital) ca s-ar putea sa fie necesar ca cele 10 luni de contributie sa fie consecutive. S-a schimbat cumva legea? Concediul medical se considera stagiu de cotizare?
Rozi spune:
Ada,
cele 10 luni necesare ca stagiu nu trebuie sa fie consecutive. Trebuie doar sa fie din ultimele 12 luni anterioare datei nasterii copilului, indiferent de data cand se solicita CIC.
Da, concediul medical se considera perioada asimilata stagiului de cotizare.
"Nu crede in minuni; lasa-te in voia lor!"